Ko policaji zaplenijo vozilo

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Saj jaz ne norim, ampak tu pa tam pa grem čez omejitev. In v avstriji bi to plačal, tu pač ne.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik turbobitch pravi:
1. vzrok 80% nerseč je alkohol in hitrost
Ja, nas pa Kitajcev skupaj je pa miljarda in tristodvajset miljonov.

Alkohol je pa vzrok le za par procentov vseh nesreč.

zajbel

Pripravnik
17. dec 2008
859
1
18
Citat:
Uporabnik tjuren pravi:
60 je pa RES grozna brzina! Človeka, k pelje 60 skozi naselje bi bilo najbolje kar ubit na mestu, kajne?
V nekaterih primerih je lahko med 50 in 60 velika razlika.

zajbel

Pripravnik
17. dec 2008
859
1
18
Citat:
Uporabnik synthman pravi:
Dej pojasni le kako naj bi tisti, ki so nekoč v preteklosti 4x ogrožali prometno varnost z vratolomnih 61 na 50 omejitve( in so jim vzeli izpit) takrat, ko po isti cesti vozijo 49? Ker namreč takrat jim tudi zasežejo avto.
Bi te prosil, da napišeš po katerem zakonu se zaseže avto če 4krat nekdo prekorači hitrost za 10 km/h. Poleg tega pa je v nekaterih primerih lahko med 50 in 60 km/h kar velika razlika.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik zajbel pravi:
Citat:
Uporabnik synthman pravi:
Dej pojasni le kako naj bi tisti, ki so nekoč v preteklosti 4x ogrožali prometno varnost z vratolomnih 61 na 50 omejitve( in so jim vzeli izpit) takrat, ko po isti cesti vozijo 49? Ker namreč takrat jim tudi zasežejo avto.
Bi te prosil, da napišeš po katerem zakonu se zaseže avto če 4krat nekdo prekorači hitrost za 10 km/h. Poleg tega pa je v nekaterih primerih lahko med 50 in 60 km/h kar velika razlika.

Očitno imaš prav, jaz sem se skliceval na Apollov post, ki se glasi takole:

Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Vozila se zasega na podlagi 23. clena ZPrCP.

Ce si ga boste prebrali, bo vse jasno. Pa da na hitro povzamemo: Avto gre, ce vozis brez veljavnega vozniskega dovoljenja (ne, ce voznisko doma pozabis ampak ce je nimas), ali v casu ko ti je voznja prepovedana.

Poleg tega, se vozilo zaseze, ce vas policija ustavi ker ste naredili hujsi prekrsek (300 EUR in 3 KT ali vec) in ste ze pred tem v dveh letih bili vsaj 3x kaznovani za hujsi prekrsek (torej 300 EUR in 3 KT ali vec).

V resnici je malo drugače, celoten člen je namreč tak:

Citat:
23. člen

(zaseg motornega vozila)

(1) Policist zaseže vozniku motorno vozilo, s katerim je bil zaloten pri storitvi hujšega prekrška in je izpolnjen eden od naslednjih pogojev:

1. če je bil storilec kot voznik motornega vozila v zadnjih dveh letih najmanj trikrat pravnomočno kaznovan za prekršek:

– prekoračitve dovoljene hitrosti v območju za pešce ali v območju umirjenega prometa za več kot 20 km/h,

– prekoračitve dovoljene hitrosti na cesti v naselju za več kot 30 km/h,

– prekoračitve dovoljene hitrosti na cesti zunaj naselja za več kot 40 km/h,

– prekoračitve dovoljene hitrosti na avtocesti cesti ali hitri cesti za več kot 50 km/h,

– vožnje pod vplivom alkohola,

– vožnje pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi ali

– odklonitve odrejenega preverjanja psihofizičnega stanja;

2. če se storilcu izvršuje kazen oziroma sankcija prepovedi vožnje motornega vozila,

3. če je storilcu začasno odvzeto vozniško dovoljenje, se mu izvršuje varnostni ukrep odvzema vozniškega dovoljenja ali sankcija prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja oziroma prepoved uporabe vozniškega dovoljenja,

4. če je storilec kljub prepovedi nadaljnje vožnje vožnjo nadaljeval ali ponovil prekršek, zaradi katerega mu je bila prepovedana nadaljnja vožnja;

5. vožnja brez veljavnega vozniškega dovoljenja za vožnjo vozil tiste kategorije oziroma tistih kategorij, v katero spada vozilo ali skupina vozil, ki jo vozi.

(2) Zaseženo motorno vozilo je treba takoj oddati sodišču, ki je pristojno za postopek o prekršku, lahko pa se do izdaje sodbe o prekršku hrani pri policiji.

(3) Ob zasegu vozila policija odvzame registrske tablice vozila in jih pošlje upravni enoti, kjer ima lastnik vozila prebivališče ali sedež. Upravna enota podatek o zasegu vozila vnese v evidenco registriranih vozil, ob vrnitvi vozila lastniku pa ta vpis izbriše.

(4) Za hujši prekršek se šteje prekršek, za katerega je predpisana globa najmanj 300 eurov in stranska sankcija kazenskih točk v cestnem prometu ali stranska sankcija prepovedi vožnje motornega vozila. Za hujši prekršek se šteje tudi vožnja brez veljavnega vozniškega dovoljenja za vožnjo vozil tiste oziroma tistih kategorij, v katero spada vozilo ali skupina vozil, ki ga vozi voznik v času prekrška, vožnja vozila v času izvrševanja prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja oziroma prepoved uporabe vozniškega dovoljenja.

Dejansko ti najprej naštejejo hujše prekrške, katere si moral storiti 3x (in so te pri tem zalotili in pravnomočno kaznovali) v zadnjih 2 letih. Ampak kasneje (kot 4. prekršek - v četrti točki) je napisan pogoj, da ti dejansko vzamejo avto - in to je potem prekršek, ki je kaznovan s 300€ kazni in KT (ne piše, število, torej tudi 1KT dovolj, ne vem pa, ali obstaja kazen za 300€, pri kateri dobiš manj kot 3KT). To pomeni, da ti lahko avto zaplenijo za npr. 61km/h v naselju ali pa za neprižgan smerokaz.

A lahko kdo dopiše kazni za zgoraj naštete prekrške (torej 23. člen, 1. točka), ker dvomim, da še nimaš 18 kazenskih točk če napraviš v 2 letih 3 izmed naštetih prekrškov.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik zajbel pravi:
Poleg tega pa je v nekaterih primerih lahko med 50 in 60 km/h kar velika razlika.

V nekaterih primerih je pa lahko med 50 in 40 km/h kar velika razlika (namesto 50 in 40 lahko vstaviš poljubno število n in n-10).

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.464
7.598
113
No vidis en lep dokaz, da se na to vizo precej malo vozil zaseze... Niti tocnih pogojev ocitno ne poznam =)

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.221
16.508
113
Citat:
Imaš prav Killah. Predlagam da sedanje kazni 300eur in 3KT povišajo na 1000 eur in 6KT. Pa da vidimo junaka, ki bo prekrške delal. Kazni so definitivno premajhne.

goba, kaj ti ni jasn no...danes tak svetnik, "včeraj" 200 čez center
rolleyes-1.gif

drgač bi pa prekrške delal isti kot prej, še več folka pa bi vozilo 30 na 50 in 60 na 90 omejitve, na AC pa pogojno 100.....

višanje kazni NI pravilen odgovor. več učinka bi bilo, če bi se kazni prepolovilo in povečalo nadzor nad prometom.

turbobitch

Lesna Goba
5. dec 2007
23.173
1.253
113
42
nikol se nisem peljal 200 čez center....je vedno blo na easy pa pok pok :D

Drugače je pa to nažalost edini način da se vbije malo pameti ljudem v glavo. Žal.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.221
16.508
113
Citat:
nikol se nisem peljal 200 čez center....je vedno blo na easy pa pok pok :D

Drugače je pa to nažalost edini način da se vbije malo pameti ljudem v glavo. Žal.

goba....ne si lagat. sem bil parkrat zraven s svojim avtom, parkrat pa tudi kot tvoj sopotnik in ja, oba sva delala bedarije, ne se zdej neki lepega delat
wink-1.gif

in ne, to ni edini način. potem lahko preskočimo višanje kazni in uvedemo sekanje rok zaradi cestnoprometnih prekrškov, nadzor pa pustimo tako v p33sdi, kot je sedaj. sigurno ne bo nihče naredil prekrška............. prvi dan. pa še to dvomim.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik Matey pravi:
in ne, to ni edini način. potem lahko preskočimo višanje kazni in uvedemo sekanje rok zaradi cestnoprometnih prekrškov, nadzor pa pustimo tako v p33sdi, kot je sedaj. sigurno ne bo nihče naredil prekrška............. prvi dan. pa še to dvomim.
Kje bi pa držala nadoknadila tistih cca 100 miljonov, če bi policaji namesto da kasirajo sekali roke?

turbobitch

Lesna Goba
5. dec 2007
23.173
1.253
113
42
A sem kdaj naredil kako pizdarijo razen tega da sem prehitro vozil? Povzročil kako nesrečo? Ne. ampak pač niso vsi dobri vozniki... Dozdej sem samo eno kazen pokasiru kjer sem peljal več kot 20km preveč....in zdej nej jokam, ker sem dobil kazen?

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
A sem kdaj naredil kako pizdarijo razen tega da sem prehitro vozil? Povzročil kako nesrečo? Ne. ampak pač niso vsi dobri vozniki... Dozdej sem samo eno kazen pokasiru kjer sem peljal več kot 20km preveč....in zdej nej jokam, ker sem dobil kazen?

Lej, razčisti sam pri sebi najprej kaj bi rad, da se vsem kasira miljone, ker peljejo 20 preveč ali da lahko tisti, ki "znajo" vozit, peljejo 20 preveč, potem pa napiši prispevek.

turbobitch

Lesna Goba
5. dec 2007
23.173
1.253
113
42
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Citat:
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
torej tebi še vedno niso vbili v glavo al kaj?

Jaz znam vozit. Tudi če grem čez omejitev...

bonk.gif

A si lahko še kaj neumnejšega napisal?
hysterical-1.gif

Res super argument.

Glede koliko kilometrov naredim in nimam problemov mislim da je dober argument, dodam zraven še da vozim pametno.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Hja (morm potrkat) jaz tudi naredim ogromno kilometrov, pa nisem še naredil pizdarije, pa sem moral vseeno plačat zadnjič 50€ (25), ker sem peljal 19 km/h preveč na AC.