Kmalu vsi darovalci organov?

Boste darovalec organov?

Rezultati so vidni samo po glasovanju.

Mamca

Carica
12. avg 2009
2.404
116
63
Veš kakšna bi bila moja reakcija? Seveda bi želela, da rešijo mojega....kogarkoli že, ampak če ne bi, bi se sprijaznila. Ne bi bila jezna na nikogar, ne bi gojila maščevalnih čustev. Do nikogar jih ne, pa mi je kdaj tudi kdo že kaj slabega naredil v življenju, hote ali nehote.

Lahko rečeš, da sem dvolična (O.K. nastavila ti bom še drugo lice, hehe), ampak mene to niti malo ne gane.

Pa lahko ti z gotovostjo že danes rečeš, da bi dovolil odvzeti organe svojemu klinično mrtvemu otroku, ženi.....če bi jih na sosednji postelji potrebovala jaz ali kdo od mojih?

jest5

Guru
18. avg 2007
25.960
-8.674
113
Citat:
Uporabnik Mamca pravi:
Pa lahko ti z gotovostjo že danes rečeš, da bi dovolil odvzeti organe svojemu klinično mrtvemu otroku, ženi.....če bi jih na sosednji postelji potrebovala jaz ali kdo od mojih?
Če bo taka njegova/njena želja, potem JA. To lahko z gotovostojo rečem v tem trenutku.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.192
1.199
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Uporabnik Mamca pravi:
Če bo taka njegova/njena želja, potem JA. To lahko z gotovostojo rečem v tem trenutku.

Enako.

Za razliko od nekaterih, ki so v imenu svojih čustev pripravljeni nekoga ubit (obsodit na smrt, ampak saj to je isto). Le kako taki živijo s svojo vestjo???

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.128
1.078
113
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Za razliko od nekaterih, ki so v imenu svojih čustev pripravljeni nekoga ubit (obsodit na smrt, ampak saj to je isto). Le kako taki živijo s svojo vestjo???
Vpraši Mamco, ti lahko iz prve roke pove.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Če nekdo ni sposoben kot zadnjo stvar za umrlega - uresničiti njegovo željo (v tem primeru - darovanje organov), potem ne vem, zakaj sploh žaluje. Verjetno zato, da bo "fajn zgledalo" ali pa "ker se spodobi". Ker zagotovo ni iz spoštovanja do preminulega, temveč iz lastnega egoizma.

Če vest zaviješ v lep celofan vere in prepričanja, sploh ne peče tako zelo. "It was for a good cause... MY cause."

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Citat:
Uporabnik Mamca pravi:
Veš kakšna bi bila moja reakcija? Seveda bi želela, da rešijo mojega....kogarkoli že, ampak če ne bi, bi se sprijaznila. Ne bi bila jezna na nikogar, ne bi gojila maščevalnih čustev. Do nikogar jih ne, pa mi je kdaj tudi kdo že kaj slabega naredil v življenju, hote ali nehote.

Lahko rečeš, da sem dvolična (O.K. nastavila ti bom še drugo lice, hehe), ampak mene to niti malo ne gane.

Odgovor na tvoje filozofiranje, oz pardon, temu se rece palamuđenje....

Tako kot si ti prej nekomu rekla da verjetno ni obcutil "zalovanja" na svoji kozi,verjetno TI (se) nisi obcutila potrebe po resitvi zivljenja nekoga sebi bliznjega.

Pa poznam okoli sebe veliko ljudi, ki so svoje organe pripravljeni darovati, celo svoje telo, pa se med njimi najdejo precej goreci verniki.

Madafaka

Fizikalc
18. feb 2009
3.343
0
36
27
Bronx
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Citat:
Uporabnik Madafaka pravi:
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Kakšno zvezo pa ima to dvoje? Lahko malo bolje razložiš?
Z lahkoto.
Človeka na lastno željo nočejo ubiti, organe pa lahko ven poberejo po defoltu?
Hipoteza: Če se znajdem v takem položaju, da se mi obeta življenje rastline, bi želel, da me evtanazirajo. Potem naj poberejo vse organe, ki jih želijo. Če tega ne bodo storili in bodo čakali na "naravno" smrt, jim tudi organov ne dam. Če mene pustijo trpeti, ne ozirajoč se na moje želje, jim tudi jaz ne izpolnim njihove želje (tretja oseba = zdravniki).
Egoizem? Ne bi rekel. Prej poštena trgovina, daj-dam.

mešaš pojme, nekaj je nočejo, nekaj je ne smejo, na svetu imaš kar veliko skupino zdravnikov (a to priznajo javno ali pač ne, ker ne smejo), ki so za evtanazijo

če pa ti pričakuješ, da ti bom dal zdaj smrtno kombinacijo zdravil, ker ti to želiš (pa čeprav si na smrt bolan in boš pač še trpel tiste 2-3 meseca tvojega življenja) v zameno za to pa izgubim licenco, grem v zapor itd itd... ne hvala
Ne razumeš.
Hočem, da tako, kot so uzakonili darovanje organov, uzakonijo tudi evtanazijo, ki jo zdravnik na pacientovo željo lahko izvrši brez posledic. Ok?

C152SLO

Fizikalc
21. avg 2007
1.444
1
36
Citat:
Uporabnik Mamca pravi:
ksz
Imela sem nekoga, ki se je ponesrečil, bil v komi, zdravniki so po protokolu 2x (z EEC?) ugotovili možgansko smrt. Totalen šok. Ko sem vprašala, če so ga že odklopili, smo dobili odgovor da ne, ker bi želeli vzeti organe. V 5 minutah smo se morali odločiti in nismo dovolili. Zdravnica (z oddelka za presaditve?) je pred nami zavila z očmi. Nekateri tega k sreči niso opazili, jaz sem.

Če pa tole ni najbolj, ne znam izbrati primerno gre besede post v vsej zgodovini forumov, potem pa resnično ne vem kaj je. Če je bil človek mrtev (možgansko) in vi niste dovolili darovati organov zame ne zaslužite ime človek!!!

Žal vaš bližnji v nobenem primeru nebi imel življenja, vi pa ste si vzeli v roke pravico rešiti ali pa ubiti nekaj ljudi. In vi ste si izbrali možnost ubiti. In da se s takšnim egoističnim mišljenjem povrhu še hvalite je grozno.

Sram naj vas bo celo življenje in ker sem človek resnično upam, da ne vi ali vaši bližnji ne bodo nikoli potrebovali darovanega organa. Upam, da ne boste nikoli izvedeli kakšne neverjetne muke preživlja človek, ki potrebuje organ in njegovi svojci, ko so minute ure, ure so dnevi, dnevi pa meseci.

Madafaka

Fizikalc
18. feb 2009
3.343
0
36
27
Bronx
Daj ne pametuj, če ne veš, kakšne so bile okoliščine primera.
bonk.gif

C152SLO

Fizikalc
21. avg 2007
1.444
1
36
Enako ti jaz lahko rečem, da ti pa ne pametuj, če ne poznaš okoliščin na strani ljudi, ki potrebujejo organe.

Mi lahko razložiš kakšne okoliščine so lahko vzrok, da mrtvemu človeku ne dovoliš darovati organov in s tem rešiš potencialno kar nekaj ljudi.

Madafaka

Fizikalc
18. feb 2009
3.343
0
36
27
Bronx
Hvala za 1*
rolleyes-1.gif

Glej - to je miselnost današnjega sveta - plačaj, pa boš dobil. Nobena stvar ni zastonj, nihče ti ne da ničesar zastonj, nihče "gives a shit" zate, zakaj bi ti dajal za kogarkoli karkoli, še posebej, če ga sploh ne poznaš (si ti dal že karkoli kdajkoli za kogarkoli, ki ga sploh ne poznaš?)?

C152SLO

Fizikalc
21. avg 2007
1.444
1
36
Citat:
Uporabnik Madafaka pravi:
Hvala za 1*
rolleyes-1.gif

Glej - to je miselnost današnjega sveta - plačaj, pa boš dobil. Nobena stvar ni zastonj, nihče ti ne da ničesar zastonj, nihče "gives a shit" zate, zakaj bi ti dajal za kogarkoli karkoli, še posebej, če ga sploh ne poznaš (si ti dal že karkoli kdajkoli za kogarkoli, ki ga sploh ne poznaš?)?

Sem resnično pričakoval,da mi boš dal neki resen argument, ki ga mogoče jaz, ki "pripadam" drugi strani zaradi "okuženosti" ne vidim, ampak HALO, je kdo doma !?!?! Ma ni čudno kam gre danes ta svet, če ste nekateri takšni egoisti in materialisti.

Res nimam nadaljnega komentarja na takšne odgovore.

Madafaka

Fizikalc
18. feb 2009
3.343
0
36
27
Bronx
Še vedno nisi odgovoril na moje vprašanje.
In iz tvojih postov se da razbrati, da si mogoče TI egoist in materialist, ki potrebuje organe...?

edit: ... za džabe?
grims-1.gif

Nazadnje urejeno:

cat

Fizikalc
3. sep 2007
910
63
28
Ne da se mi brati vseh bedarij v tej temi, samo par dejstev oz. vprašanj

1. če bi se svojci nekoga, ki je umrl v prometni nesreči odločili drugače, bi moj oče bil mrtev že dobrih 10 let. Takraj so se odločili za darovanje organov in mojemu očetu omogočili življenje. Kdo misli, da se z dializo lahko živi 20 in več let, strelja kozle. V teoriji se seveda da, praksa pa je malo drugačna. In pogoji za presaditev organa so vse kaj drugega kot par deset tisoč evrov na računu, zato nehajte nakladati o stvareh, o katerih nimate pojma. Čakalne dobe so nenormalno dolge ravno zaradi raznoraznih prepričanj v stilu "hočem da me pokopljejo celega". Je res pri nas 40% idiotov, ki verjamejo v posmrtno življenje na način faraonov ???

2. Čeprav upam da še nisem kandidat za smrt, je moja želja naslednja : uporabite karkoli bo od mene uporabnega ostalo, vse drugo v krematorij in raztrosite v morje. Sovražim pokopališče in vso hinavščino okrog tega, v smislu "vedno morata goreti dve sveči, kaj pa si bodo ljudje mislili o nas, da ga nismo imeli radi". Boli me kita za sveče, rože in ostalo komercialno navlako. Čast se človeku dokazuje v času življenja, ne po smrti. Takrat gre še samo za egoizem in postavljanje. In skurjeni uporabni organi sigurno nikomur ne bodo koristili, če me pokopljejo z njimi ali brez pa je vse isto sranje.

3. Koliko izmed vas je darovalcev krvi ? Jaz sem daroval kri že več kot 15 krat, nikoli ne vem kdaj jo bom sam potreboval. Seveda pa se kaj lahko zgodi to, da v kritičnem trenutku primerne krvi ne bo, ker so jo uporabili na egoistih, ki je nikoli niso prispevali. Pri darovanju organov je popolnoma isto. In strinjal bi se s sistemom, da v primeru, če se človek opredeli proti darovanju svojih organov, le-temu avtomatsko odreče pravico do presaditev. Zaradi mene naj tak človek leži v isti sobi kot oseba, ki so ji presadili srce, ledvico, jetra..., kateremu se življenje vrača v njegovo telo, potem pa naj razmišlja kam ga je njegovo prepričanje pripeljalo.

Seveda se pri vsaki stvari najdejo teoretiki zarot in kot vidim tudi tu ne bo nič drugače.

Floki

Guru
6. sep 2007
10.111
3.172
113
Citat:
Uporabnik cat pravi:
Ne da se mi brati vseh bedarij v tej temi, samo par dejstev oz. vprašanj

2. Čeprav upam da še nisem kandidat za smrt, je moja želja naslednja : uporabite karkoli bo od mene uporabnega ostalo, vse drugo v krematorij in raztrosite v morje. Sovražim pokopališče in vso hinavščino okrog tega, v smislu "vedno morata goreti dve sveči, kaj pa si bodo ljudje mislili o nas, da ga nismo imeli radi". Boli me kita za sveče, rože in ostalo komercialno navlako. Čast se človeku dokazuje v času življenja, ne po smrti. Takrat gre še samo za egoizem in postavljanje. In skurjeni uporabni organi sigurno nikomur ne bodo koristili, če me pokopljejo z njimi ali brez pa je vse isto sranje.

aplauz.gif

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Ljudje se imajo PRAVICO sami odločati. Se strinjamo? Moje telo je moje telo. Ni last države, ni last zdravnikov, ni last drugih ljudi. Je samo moje. Niti ni last sorodnikov.

Če se sam odločim za ali proti darovanju, pričakujem, da bo moja odločitev upoštevana, ne glede na želje ali mnenje kogar koli drugega. Če kdo meni, da je telo last države, ki bo vsakogar uporabila za rezervne dele, po potrebi, potem predlagam naslednje:

1. uvozimo 200 prebivalcev kakšne revne države, najbolje kar mladostnikov ker so najbolj uporabni za organe
2. omogočimo jim 10 let luksuza
3. po 10 letih jih spravimo v umetno komo
4. po potrebi jim odrežimo kakšen kos telesa

Bolano, a ne? Ampak točno tako meni zvenijo pobude, s katerimi bi kdor koli želel razpolagati z mojim telesom. Lahko, a le, če to dovolim. Sicer pa ne.

Sprememba zakonodaje v OPT OUT, namesto v OPT IN je smiselna. A le, če bo prav vsak, čisto vsak državljan seznanjen s spremembo in bo imel zelo enostavno možnost kadar koli podati svoje nestrinjanje z odvzemom organov.

Dokler lahko politične strane pa tudi vlada za vsak drek pošilja vsem prebivalcem zloženke, naj skupaj spravijo še zloženko o darovanju organov.

Pa še to: odločitev PROTI darovanju organov mora biti neosebna, izvedena na relaciji darovalec - stroj in ne darovalec - zdravnik ali medicinska sestra. Kar se mene tiče bi lahko avtomati za potrjevanje zdravstvenih kartic (ki jih pripravno umikamo prav zdaj, kajne) po novem imeli tudi opcijo za odločitev o darovanju organov. Po defaultu bi bil prikaz DA, ŽELIM DAROVATI. Poleg tega pa bi bila tudi opcija klika na prepoved odvzema organov. S tem bi se izognili prej opisanemu obračanju oči in zmerjanju s katolotalibani, ko bo nekdo svojo željo izrazil zdravniku ali medicinski sestri. Nihče nikomur ne daje pravice, da človeka, ki se ne strinaj z odvzemom organov, postavlja v neroden položaj, ki bi lahko vplival na njegovo in samo njegovo odločitev.

Pa še to: osebno sem za darovanje in s tem so moji sorodniki tudi seznanjeni že od 18 leta starosti dalje.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Citat:

467716-post_slo.gif

Temu pa lahko z lahkoto rečem "down-to-earth" odnos do življenja, smrti ter do človekovega egoizma in fovšije. Neke vrste "mobing" na pokopališču. OGABNO.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

A ti vidiš kak racionalen razlog, zakaj nekdo ne bi želel darovati svojih organov? Ker kar se mene tiče, sta samo dve opciji: paranoidne blodnje v smislu teorij zarot ali pa paranoidne blodnje v smislu poljubne vere (pri nas pač najbolj pogosti katolibanizem).

Tako da če nekdo apriori zavrača darovanje organov, je enostavno upravičeno, da se zavije z očmi in se mu reče vernik v najslabšem možnem pomenu besede.

Potrebno je tudi ločiti odločanje o svojem živem telesu, odločanje o svojem umirajočem telesu ter odločanje o svojem mrtvem telesu (truplu).

1. Glede prvega recimo da imamo precej visoke pravice (nekateri sicer nekaj mencajo glede splava, ampak dobro... status quo recimo).
2. Glede drugega so naše pravice že precej nižje. O nas odločajo svojci. Ne smemo končati svojega življenja, čeprav je prognoza nedvoumno kruta in polna trpljenja.
3. Teh pravic že danes ni. Za pojasnitev vzroka smrti je zelo pogosto obvezna obdukcija. In resnično ne vem, kakšna "ideološko-verska" razlika je, če ti srce izreže patolog, ga naseklja na koščke in potem skupaj z možgani vrže v trebuh, ostalo s tal pa pobere čistilka in vrže v koš ali pa če ti srce izreže vrhunski kardiokirurg in ga vsadi v nekoga drugega, ki bo zaradi tega srca živel še 10 ali 20 let.

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Ljudje imajo pravico imeti čudna prepričanja, verovanja, lahko verjamejo, da je WC račka njihov bog, ki jih bo po smrti popeljal v onostranstvo. Lahko celo verjamejo, da se je bog reinkarniral v Damjanu Murku. Smo v sistemu, kjer imajo ljudje te pravice. Meni tudi pogosto ni všeč, kar odkrito povem. Niti nisem več prepričan v to, da je demokracija pametna izbira. Osebno navijam za monarhijo v Sloveniji, npr. Ampak to so moja osebna mnenja. Povedo ti le, da so ljudje različni.

Tvoj način razmišljanja in objave bi kakšen RKC fan označil kot besede samih illuminatijev, zdravnikov in znanstvenikov, razsvetljenih pač
smile-1.gif
Pa bi to spet bile za večino blodnje, on pa bi vanje celo verjel. Za to ima pravico.

Tale celotna debata ima zelo zelo prisotno tenzijo, da se razvije v filozofsko debato na relaciji katoliških in še kakšnih prepričanj versus sodobnejših, tehnicističnih.

Da ti odgovorim po točkah:

1. Imamo preveč pravic. Npr jaz ne razumem, zakaj imamo pravico, da nas ne obsodijo na smrt. V nekaterih primerih je to primerna kazen, če je speljana preko sodišč. Seveda ne na svetohlinskem, hkrati pa izjemno perverznem zahodu.

2. Imamo premalo pravic. Želim pravico, da svoje življenje končam tedaj, ko to želim. Če je to evtanazija pa tudi prav. O tem sorodniki nimajo kaj odločati, še manj pa ostali. Podpiram odprtje d.o.o.-jev, ki bodo izvajali storitev evtanazije. Magari tako, da bodo potnika neuradno pospremili v kakšno bolj inteligentno državo, kjer se to izvaja (pač stil turističnih agencij, le da brez povratne karte).

3. Imamo dovolj pravic. Nekaj je obdukcija, ki je potrebna ne zaradi nas samih ampak odkrivanja dejanj ali morebitnih napak drugih. Nekaj pa je odvzem organov. Četudi so predelani v pleskavico, spraženi in vrženi v trebušno votlino. Lepo je, da se o tem nonsensu govori in upam, da bo posledično več ljudi podpiralo koristno uporabo organov po smrti. Še enkrat, da me ne bo zopet kdo popredalčkal: osebno zagovarjam darovanje organov in tudi otroke bom vzgojil v tej smeri, ko bo primeren čas. Dopuščam pa drugačne poglede in mnenja ter jih ne obsojam oziroma demoniziram njihovih nosilcev.