Klima

igi

Guru
13. okt 2007
5.609
1.207
113
Celje
Citat:
Uporabnik Daniel pravi:
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Pri garanciji na kompresor preberi pogoje. Ne tako dolgo nazaj je to pomenilo nov kompresor FCO tovarna. POtem pa ga poskusi dobiti v SLO. Transport, carina, davek in menjava seveda ni bila vključena v "garancijo". No v bistvu so se vsi odločili raje za novo klimo
frown-1.gif

300€ za primerljiv model kar ne bo držalo. prej nekje 50€. Razen če res dobiš kakšne ekstra cene.

Vsekakor bom prebral pogoje, ker prvič slišim za kaj takega. To se bere nekako tako kot, če ti npr. pri pralnem stroju crkne motor, da moraš sam plačati stroške carine, davka, dela in transporta za 1 elektromotor. Ta garancija po moje ne more biti skladna s slovenskimi zakoni.

Žal je sam nisem našel za tako majhno razliko na našem koncu (okrog 4 KW).

Za panasonic garancijo kot sem omenil, ne poznam kaksna so pravila igre sedaj. Jaz sem se umaknil od njih kmalu po mailu s spodnjo vsebino.

POJASNILO k 5-letni garanciji na kompresor ( napisano v katalogu ):
PANASONIC podrazumeva 5-letno garancijo na kompresor tako, da nam v primeru okvare kompresorja
znotraj 5-letnega obdobja nudi zastonj nadomestni novi kompresor franko tovarna v Aziji.
To pomeni, da stranka še vedno plača vse ostale stroške transporta, carine, špedicije in same zamenjave kompresorja.
Tu se najbrž vsi strinjamo, da je taka garancija nekoliko smešna.

igi

Guru
13. okt 2007
5.609
1.207
113
Celje
Gretje zunanje enote pozimi... Tu vidim da ni popolnoma jasno za kaj se gre.

Več zadev obstaja.
- Eno je (pred)gretje kompresorja. To se uporablja da pozimi olje ni prevec gosto pri hladnem zagonu. Eni uporabljajo dodaten grelec okoli kompresorja (Panasonic recimo. Takole so zapisali enkrat:
Je že res, da je kompresor dobro zvočno in toplotno izoliran, vendar kljub temu gre lahko nekaj elektrike v nič,
če je taka klima naprava vseskozi pod napetostjo, oziroma ugasnjena samo z daljincem,
stranki pa nihče ni povedal, da mora med daljšim mirovanjem izvleči 220 V vtikač,
oziroma da je dobro izklopiti varovalko za klimo čez zimo.)
Kar nekaj drugih naj bi to resevalo tako da pred zagonom na kompresor posljejo taksno obliko napetosti da ga segreje in ne zavrti.

- drugo je odtaljevanje ali defrost. To se na klimah dogaja vsakih 30-120 minut. Klima ogreva prostor, zunaj pa se na rebrih nabira led, sneg... In ko klima zazna slabsi pretok zraka skozi izmenjevalec za nekaj minut obrne delovanje (v bistvu preklopi na hlajenje) in s tem poslje topel plin na zunanjo enoto. Enota se v trenutku odtali.

- potem pa imamo tukaj se gretje dna ohisja zunanje enote. Ta grelec se po navadi vklopi med defrostom in poskrbi da voda lahko odtece na prosto in se na dnu enote ne nabira led. Veliko tega ledu lahko zvije cevi in ustavi ventilator.

igi

Guru
13. okt 2007
5.609
1.207
113
Celje
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Bomo videli, zadnjo zimo sem 99.99% časa grel z klimo in to najcenejšo micko, HJ al FJ model, pa ni bilo nobenega problema, kar se tiče težav pri delovanju zunanje enote, pa tudi not je blo videt da ok greje.
Mogoče tudi zato ker je bila zunanja nameščena na balkonu bloka, tu je verjetno tudi malce manj hladno. Sicer je bil led, ampak niti približno toliko, da bi ustavil klimo.

Edino, če je bila ta zima pretirano topla in bo v prihodnje slabše...potem pa pač kak dodaten grelec pa rešen problem, pa magari ga ročno reguliram...

kdo sploh prodaja takšne grelce, cena?

Kolicina ledu je odvisna predvsem od zunanje vlage. Najvec se ga nabere ce je klima na prostem in zunaj recimo snezi med delovanjem. Ventilator nabije sneg na izmenjevalec in klima gre v defrost. Sprosti se precej vode, ki stece na dno enote. Ta zmrzne ce ni grelca spodaj. Cez 1 uro se postopek ponovi in spet cez 1 uro.. V dopoldnevu je ledu toliko da ustavi ventilator. Ce imas zunanjo enoto na balkonu je tega vpliva manj, pa se topleje je verjetno.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.717
3.335
113
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Citat:
Uporabnik Daniel pravi:
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Pri garanciji na kompresor preberi pogoje. Ne tako dolgo nazaj je to pomenilo nov kompresor FCO tovarna. POtem pa ga poskusi dobiti v SLO. Transport, carina, davek in menjava seveda ni bila vključena v "garancijo". No v bistvu so se vsi odločili raje za novo klimo
frown-1.gif

300€ za primerljiv model kar ne bo držalo. prej nekje 50€. Razen če res dobiš kakšne ekstra cene.

Vsekakor bom prebral pogoje, ker prvič slišim za kaj takega. To se bere nekako tako kot, če ti npr. pri pralnem stroju crkne motor, da moraš sam plačati stroške carine, davka, dela in transporta za 1 elektromotor. Ta garancija po moje ne more biti skladna s slovenskimi zakoni.

Žal je sam nisem našel za tako majhno razliko na našem koncu (okrog 4 KW).

Za panasonic garancijo kot sem omenil, ne poznam kaksna so pravila igre sedaj. Jaz sem se umaknil od njih kmalu po mailu s spodnjo vsebino.

POJASNILO k 5-letni garanciji na kompresor ( napisano v katalogu ):
PANASONIC podrazumeva 5-letno garancijo na kompresor tako, da nam v primeru okvare kompresorja
znotraj 5-letnega obdobja nudi zastonj nadomestni novi kompresor franko tovarna v Aziji.
To pomeni, da stranka še vedno plača vse ostale stroške transporta, carine, špedicije in same zamenjave kompresorja.
Tu se najbrž vsi strinjamo, da je taka garancija nekoliko smešna.

Če še zmeraj koristijo to prakso bi se najbrž tržni inšpektorat kar dobro zabaval ob teh navedbah
smile-1.gif
Hvala za vse informacije.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.802
6.782
113
pri taščici
Obvezna garancija je leto ali dve. Ne bom sedaj trdil za sveto.
Kaj oni dodatno ponudijo je njihova odločitev. Pri avtih so sedaj zaceli uporavljat besedo jamstvo za obdobje oo uradni garanciji. Najbrz zato, ker se potem se kot kupcecne mores sklicevat na zakone ki opredeljejujjo garancijo in zascito potrosnika. Tam potem veljajo samo pogoji katere je zapisal ponudnik jamstva v taksne in drugacne pravilnike. Katere vecina nikoli ne prebere, voraeanje ce jih sploh vsi vse dobijo....

igi

Guru
13. okt 2007
5.609
1.207
113
Celje
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Se bomo pač Panasonicu očitno izogibali na daleč.

Ne zdaj to vzeti kot sveto... To je bilo pred nekaj leti in zato sem se mu jaz začel izogibati. Kako je trenutno ne vem. Da ne bo kdo rekel, da zavajam...

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.717
3.335
113
Brez skrbi IGI, čas bo pokazal. Morda so pa delali kaj na kvaliteti od takrat. Tako kot Renojevi dizli
smile-1.gif

Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Še kakšno priporočilo za klimo do cca 800 eur morda?

tole se mogoče splača prevert

http://www.ariston.com/it/Climatizzatori/aeres_70_mdo

http://hr.vivax.com/zidni-split-sustavi/?page=2&pageSize=12

če primerjaš aristonovo z nekatrimi (tiste ki imajo 3D DC tehnologijo) boš videl da so zunanje enote zelo podobne, telekomande identične, prav tako imajo opcijo 3D Inverter. Moj sklep je da jih VIVAX dobavlja oz uporablja aristonovo tehnologijo. z drugim ibesedami vivax s 3D DC tehnologijo je poceni ariston. Ariston pa ni glih za odstrel , vsaj po Ita se kar lepo prodaja. BTW če pogledaš Šparov katalog tega tedna, kjer je klima od gorenja boš vidu isto telekomando, kt tlele ,zunanj aenota je pa ena izmed vivaxovih če se ne motm. Torej je gorenje poceni vivax

http://www.ariston.com/si/seznam_izdelkov?tab=1&ca_id=47 tle lahk preverš cene, moje domneve in če te še kaj zanima v zvezi z s klimami. če drži domenva o pocnei aristonu lahk potem na vivax prešaltaš, sam dvomim da boš pri nas najdu tsite modele, vprašanje je tudi cena uvoza....vsekkor pa preveri mogoče pa kaj najdš

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.195
3.822
113
Vivaxa sem dal jest noter pred enim mesecem. Sem že imel izbrano micko za cca 1200, potem sem pa videl da mercator zaradi hladnega vremena daje vivaxe smešno poceni (400eur) in sem rekel pa da vidimo. Klimo itak uporabljamo samo parkrat na leto in nikoli za gretje.

Zaenkrat sem zadovoljen ful, lepo hladi, tiho dela, po karakteristikah tudi poraba ni velika... Bomo pa videli kako bo čez par let.

matejm1994

Fizikalc
1. jan 2009
1.119
2
38
Zdravo, v torek bom izbral model za klimo ki jo bom imel v sobi. Klimo je treba izbrati iz te firme: http://www.vitanest.si/ Katera bi bila dovolj tiha klima. Tako za gretje kot tudi za hlajenje. Gledal sem FH serijo, samo se mi zdi da je preko 1100€ verjetno...

igi

Guru
13. okt 2007
5.609
1.207
113
Celje
Citat:
Uporabnik matejm1994 pravi:
Zdravo, v torek bom izbral model za klimo ki jo bom imel v sobi. Klimo je treba izbrati iz te firme: http://www.vitanest.si/ Katera bi bila dovolj tiha klima. Tako za gretje kot tudi za hlajenje. Gledal sem FH serijo, samo se mi zdi da je preko 1100€ verjetno...

Vitanest je uvoznik za Mitsubishi, Toshiba pa tudi Daikin boš dobil.

Drugače pa s serijo FH nimaš kaj zgrešiti. NI preko 1100€

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.979
6.993
113
FH 2.5kW je okoli jurija z montažo, tu v MB so imeli celo ceno 899 z montažo, ne vem pa če še velja.

Pa FH 2.5kW je mislim da drugače kot recimo nek noname z 2.5kW...

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.979
6.993
113
Zmogljivost hlajenja/gretja: 2,5 (0,6 - 2,8) / 2,8 (0,6 - 3,0) kW

FH ima hlajenje od 1.4 do 3.5kW in pa gretje od 1.8 do 5.5

Mislim da za gretje, predvsem če nekdo misli gret z klimo nonstop, kaj drugega kot FH ne pride v poštev. Ali pač kakšne boljše, od druge firme, Daikin, Toshiba...