Klima

frenki500

Pripravnik
18. jul 2013
77
3
8
Kakšne izkušnje imate pa kaj s prenosnimi klimami?
Z ženo razmišljava, da bi si omislila kar prenosno, da jo lahko prenašava po hiši brez problema, ker trenutno nimava dovolj dobrih financ, da bi kupila 2 za obe nadstropji.. ima morda kdo kakšen nasvet, če se prenosna res bolj splača?

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.419
3.807
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik frenki500 pravi:
Z ženo razmišljava, da bi si omislila kar prenosno, da jo lahko prenašava po hiši brez problema, ker trenutno nimava dovolj dobrih financ, da bi kupila 2 za obe nadstropji.. ima morda kdo kakšen nasvet, če se prenosna res bolj splača?

Prenosna je izhod v sili nič drugega... Jaz sem jo občasno uporabljal 3 leta. Glasno je ko hudič, moraš paziti ko se voda nabira v posodi, štroma požre veliko... sem jo bil pa vesel, ko je bil pred leti vročinski val v LJ in 35+ par tednov.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.802
6.782
113
pri taščici
Sem zadnjic videl v zd bezigrad. So imeli kar velik kos papirja (koledar) zvit "v rolo" pred klimo da jim ni toliko po glavi nabijala (sicer neka stara klima

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.717
3.335
113
Garancija na kompresor je 5 let in na notranjo enoto 2 leti. Če pa crkne, pa tako nimaš kaj. Servisiral jo bo menda isti kot jo bo prodal, če bo že potreben kakšen servis. Sicer glede na to, da nekaj zelo dosti ne bo delala ne pričakujem nekih večjih težav, za gretje pa je ne bom rabil saj imam kamin. Saj sprva sem gledal Micke, pa se mi zdi 300 EUR več za podobno močno klimo kar precejšnja razlika.

Citat:
Uporabnik frenki500 pravi:

prenosne so bolj jajc kot ne. tisto odvajanje toplega zraka....

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.419
3.807
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Zakaj pa, je bilo kaj takega na kar ima uporabnik vpliv ali pač starost, kak stara je bila?

Nimam pojma. Serviser je rekel, da mora biti stara 5+ let, lastnik je rekel, da se mu zdi, da je enih 10 let že stara...realno nekje vmes. Serviser je rekel, da je lahko veliko razlogov, da kompresor gre... Slaba inštalacija, zamašene cevi, preobremenjenost itd..itd... razloga ne vem. je pa takoj vedel, da je šel kompresor.

Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Zakaj pa, je bilo kaj takega na kar ima uporabnik vpliv ali pač starost, kak stara je bila?

Nimam pojma. Serviser je rekel, da mora biti stara 5+ let, lastnik je rekel, da se mu zdi, da je enih 10 let že stara...realno nekje vmes. Serviser je rekel, da je lahko veliko razlogov, da kompresor gre... Slaba inštalacija, zamašene cevi, preobremenjenost itd..itd... razloga ne vem. je pa takoj vedel, da je šel kompresor.

kolegu je šel kompresor zaradi prenizke napetosti. pač je na koncu linije, napeljava (linija) n inarejena (ni bila posodobljena za trenutno porabo) napetost je padla na in tudi pod 200 V in je zadvewa šla na višjo raven bivanja

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Prenosne se izogibaj. Topel zrak izpuhuje ven, se pravi mora nekje priti zrak v hiso. In tak zrak je najbrz spet vroc.

Kot začasna rešitev je kar dobra zadeva. Jaz sem jo imel nekaj let, cev speljano kar skozi priprto okno. Res je glasna in verjetno porabi veliko štroma, hladi pa konkretno.
smile-1.gif

igi

Guru
13. okt 2007
5.609
1.207
113
Celje
Citat:
Uporabnik Daniel pravi:
Garancija na kompresor je 5 let in na notranjo enoto 2 leti. Če pa crkne, pa tako nimaš kaj. Servisiral jo bo menda isti kot jo bo prodal, če bo že potreben kakšen servis. Sicer glede na to, da nekaj zelo dosti ne bo delala ne pričakujem nekih večjih težav, za gretje pa je ne bom rabil saj imam kamin. Saj sprva sem gledal Micke, pa se mi zdi 300 EUR več za podobno močno klimo kar precejšnja razlika.

Pri garanciji na kompresor preberi pogoje. Ne tako dolgo nazaj je to pomenilo nov kompresor FCO tovarna. POtem pa ga poskusi dobiti v SLO. Transport, carina, davek in menjava seveda ni bila vključena v "garancijo". No v bistvu so se vsi odločili raje za novo klimo
frown-1.gif

300€ za primerljiv model kar ne bo držalo. prej nekje 50€. Razen če res dobiš kakšne ekstra cene.

igi

Guru
13. okt 2007
5.609
1.207
113
Celje
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
igi, kaj "vodilo izpusta zraka" za FH se dobi pri nas? koda MAC-889SG. Imaš izkušnje s tem, deluje recimo na razdalji 1 meter, da lahko za cca pol metra preusmeri zrak? Pa to je potem da preusmeri zrak gor, ali se lahko priredi tudi v kakšno drugo smer?

sem zadevo samo na slikah videl. V praksi žal ne.

igi

Guru
13. okt 2007
5.609
1.207
113
Celje
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Meni so dejali, da navadna micka garantirano dela do -15, FH model brez grelca, z grelcem pa do -25, ampak je en problem tistega z grelcem. Ima namreč "luknjasto" dno zunanje enote in nima lepo urejenega odvoda kondenza v primeru gretja.

Sicer se jaz ne spomnim, kdaj je nazadnje bilo bolj mrzlo kot -15 pri nas? No..se...enkrat je bilo -18, tam nekje leta...2003?

Takole je... klima brez grelca načeloma NI namenjena gretju preko cele zime. To pa NE pomeni, da ne bo delovala pri -16 (deklarirano ima -15). Tudi pri -20 bo brez težav ogrevala prostor. AMPAK ne dolgotrajno (recimo cel teden).

Ker pri modelu brez grelca se bo na dnu zunanje enote začel nabirati led. Če bo 14 dni skupaj pod nulo bo ledu toliko, da bo ustavilo zunanji ventilator...
Pri modelu z grelcem pa se nič ne nabira. Zato je tudi dno zunanje enote "naluknjano". Če je potreba odpeljati kondenz kam drugam se spodaj montira zbiralna posoda. No jaz pri sebi sem enostavno zalepil luknje s srebrnim lepilnim trakom in sedaj 3 leto še nič ne kaže, da bo vstran padel
smile-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.979
6.993
113
Pa si že kdaj opazil takšne extremne temperature, da bi bilo pri nas 14 dni skupaj pod nulo? Verjetno je to mišljeno dan in noč?

Drugače pa baje obstajajo tudi neki grelci, ki se namontirajo dodatno, ne od proizvajalca klime...in se potem to kombinira z zunanjo enoto, ki je to -15

igi

Guru
13. okt 2007
5.609
1.207
113
Celje
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Pa si že kdaj opazil takšne extremne temperature, da bi bilo pri nas 14 dni skupaj pod nulo? Verjetno je to mišljeno dan in noč?

Drugače pa baje obstajajo tudi neki grelci, ki se namontirajo dodatno, ne od proizvajalca klime...in se potem to kombinira z zunanjo enoto, ki je to -15

Iz prakse ti lahko povem, da po enem tednu mrzlega vremena (ja dan in noc) in tudi ce je cez dan 3 stopinje v plus se led v "kepi" ne stali. In potem se začnejo klici: " neki cudno glasna je zunanja enota, nekaj tolče, ne greje več, javlja neko napako,..."

Zato ja, ce je namen klimo uporabljati kot primarni vir svetujem taksno z grelcem. Tudi dodatni grelec je rešitev, vendar cenovno ni neke prednosti, sploh ker moraš še regulacijo urediti. Pa konkretno FH model od mitsubishija ima se določene druge spremembe na regulaciji in kompresorju, da uspe ohraniti nazivno moc pri zelo nizkih temperaturah.

Kot sem že napisal, ni pa nobena tezava za klimo pri -20stopinj in vsaka bo grela. Ene bolj slabo, druge pa skoraj neopazno manj kot pri nuli. To je bistvena razlika pri tisti za 450 in oni za 800€. Led na zunanji enoti je pa tisto kar po navadi ustavi klimo. Dokler nisem imel taksne z grelcem sem pac obcasno z industrijskim fenom stalil led..

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.717
3.335
113
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Pri garanciji na kompresor preberi pogoje. Ne tako dolgo nazaj je to pomenilo nov kompresor FCO tovarna. POtem pa ga poskusi dobiti v SLO. Transport, carina, davek in menjava seveda ni bila vključena v "garancijo". No v bistvu so se vsi odločili raje za novo klimo
frown-1.gif

300€ za primerljiv model kar ne bo držalo. prej nekje 50€. Razen če res dobiš kakšne ekstra cene.

Vsekakor bom prebral pogoje, ker prvič slišim za kaj takega. To se bere nekako tako kot, če ti npr. pri pralnem stroju crkne motor, da moraš sam plačati stroške carine, davka, dela in transporta za 1 elektromotor. Ta garancija po moje ne more biti skladna s slovenskimi zakoni.

Žal je sam nisem našel za tako majhno razliko na našem koncu (okrog 4 KW).

Nazadnje urejeno:

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.979
6.993
113
Bomo videli, zadnjo zimo sem 99.99% časa grel z klimo in to najcenejšo micko, HJ al FJ model, pa ni bilo nobenega problema, kar se tiče težav pri delovanju zunanje enote, pa tudi not je blo videt da ok greje.
Mogoče tudi zato ker je bila zunanja nameščena na balkonu bloka, tu je verjetno tudi malce manj hladno. Sicer je bil led, ampak niti približno toliko, da bi ustavil klimo.

Edino, če je bila ta zima pretirano topla in bo v prihodnje slabše...potem pa pač kak dodaten grelec pa rešen problem, pa magari ga ročno reguliram...

kdo sploh prodaja takšne grelce, cena?

Realman

Pripravnik
21. maj 2008
393
2
18
Koliko poznam, večina malo boljših klim, katere nimajo grelca imajo vseeno varovanje proti nabiranju ledu. In sicer tako, tako vsake toliko časa obrne sistem in se potem led ne nabira. (odtaja) To vem, da imajo starejse micke, Fuji in Fujiitsuji...
Tako, da tisti grelec ni obvezen. Je pa res, da micka z grelcem je vseekakor najboljša glede porabe in gretja. Poleg tega, ker ima grelec lahko greje neprekinjeno, medtem ko klime z obračanjem sistema, se pa vsake toliko časa ustavi gretje, je pa to veliko odvisno od zunanje temperature in vlažnosti. Dejstvo je, da klima ko greje, dela najslabše, ko je temp. okoli 0, ker je takrat v večini primerov največja vlažnost. Pri -10 dela ponavadi bolje, vsaj takšne so moje izkušnje.

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.845
5.939
113
Do kdaj se je Eu uporabljal plin r22/ r407c ? Kakšne so sedaj alternative za polnjenje v obeh primerih ?