Klima

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.978
6.993
113
Model FH z 2.5kW dobiš za ravno nekje jurija, odvisno od montaže. Je pa to top shit klima, predvsem kar se tiče ogrevanja, SCOOP celo 9.1

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.419
3.807
113
davorinm.wordpress.com
Rečemo, da je best buy do 1000 EUR model Mitsubishi FH, best buy do 800 EUR pa mitsubishi SF? Moram še pogledati kaj je razlika med modeloma.

Kar se tiče montaže je luknja že not od prejšnje klime. Verjetno bi bilo samo fajn napeljati na frišno, da so nove cevi ipd..

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.419
3.807
113
davorinm.wordpress.com
Ja? Ok, hvala za info. Nisem bil nikoli v situaciji kupovanja klime....

Potem moram pa najti best buy za hlajenje in best buy za hlajenje in gretje. npr. do 800 eur in do 1000 EUR. Pa potem primerjati kaj dobim kje...

Pa najti nekoga zanesljivega, da bo v kratkem roku in zanesljivo zadevo zmontiral na obstoječo luknjo v steni.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.978
6.993
113
FH je top kar se tiče izkoristka, pri gretju torej pride najbolj do izraza.

Za hlejenje je skoraj vsaka OK, tudi vstopni micka model. Edino če bi rad wifi, potem odpade.

Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Ja? Ok, hvala za info. Nisem bil nikoli v situaciji kupovanja klime....

Potem moram pa najti best buy za hlajenje in best buy za hlajenje in gretje. npr. do 800 eur in do 1000 EUR. Pa potem primerjati kaj dobim kje...

pomagaj si s koeficienti SEER, SCOP (sezonska učinkovitost hlajenja (SEER) gretja (SCOP)), tudi energetska učinkovitost ti zna pomagati (slabši kot je, več štroma ti pokuri v primerjavi s tisto ki ima več plusov). Tu imaš potem še temperaturi hlajenja in gretja (hlajenje nekako do -15m gretje do -20)...to je neka srednj aopcija. Ene klime majo grelno siralo oz ogrevano zunanjo enoto, kar je super čle rabiš klim sred zime za gret (led zna poškodovat določene komponente v zunanji enoti). Tu je potem še glasnost enot.

pazi tudi na moč hlajenja in gretja (grelna in hladilna moč..pazi to ni isto kot priklopn amoč, da se ne boš ustrašu cifer.) Bolj j eklim azmogljiva, večje so te vrednosti.

garancije so ponavadi tam 2,3 leta, ostalo priti dokupu pa zna marsikaj potegnt s sabo.

Upoštevaj tudi da so noname čungalunga varinate ponavadi šibkejše v primerjavi znanimi bratci in sestricami ori istih močeh (to je pisal igi)

pa razni bomobnčki kot so plasma, ionizaotrji itd.... to sicer vpliva na boljši zrak ne moreš s tem kupčkat glede zgoraj napisanih lastnosti

pa še tisto okrog inverterjev. EU je že dobro desetletje nazaj prepovedala neinverterske klime. Imajo pa recimo različni proizvajalci različn einverterje. Recimo samsung ma digital inverter, LG ima v boljši serijah V inverter, micke Fali G inverter, panasonic spet neki svojga. Pač vsak razvija za svoje potrebe oz ga kupi od konkurence, kateri ustreza njegovim zahtevam. To sem hotel povedat. In ti inverterji so med seboj različni, majo različne lastnosti, karakteristike. Vse je inverter samo eno ti ponuja tokl in pa tako muziko, drugi pa neki druzga. Prav nekih hudo slabih pa mislim da ne moreš najt

če boš rabu klimo tud sred zime za ogrevanj ein da je tam, kjer si dokaj mrzlo (recimo -10 in več)ciljaj na take ki grejejo pri -20.

igi

Guru
13. okt 2007
5.609
1.207
113
Celje
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
FH je top kar se tiče izkoristka, pri gretju torej pride najbolj do izraza.

Za hlejenje je skoraj vsaka OK, tudi vstopni micka model. Edino če bi rad wifi, potem odpade.

Vstopnim modelom Mitsubishi HJ so se letos pridružili še DM. Je skoraj enaka HJ ima pa moznost wifi modula. Razlika v ceni par 10€.

igi

Guru
13. okt 2007
5.609
1.207
113
Celje
Ce ni skrivnost, kaj pa je slo narobe pri tvoji klimi?

Ja bi vsekakor predlagal fh model. Je tudi pri hlajenju obcutna razlika. Da dosti vec od sebe kot nizji modeli, kljub enakim nazivnim mocem.

Klikni me, mogoce pa prideva kje skupaj
wink-1.gif

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.717
3.334
113
IGI, kako se ti zdi Panasonic CS/CU-UE12RKE ? Oziroma kako se obnese Panasonic nasploh? Rabim pa zadevo samo za hlajenje, priporoča pa mi jo lokalni električar, ki jih tudi montira (kot tudi ostale znamke). Moram ohladiti mansardo, par let je šlo brez klime, sedaj je pa dovolj švicanja
smile-1.gif
Najprej sem sicer gledal model QKE, ki ima še nekaj dodatnih funkcij in manjšo porabo a se mi zdi, da teh 250 EUR razlike ni vredno 3 - 4 tedne delovanja na leto.

Citat:
Uporabnik Daniel pravi:
IGI, kako se ti zdi Panasonic CS/CU-UE12RKE ? Oziroma kako se obnese Panasonic nasploh? Rabim pa zadevo samo za hlajenje, priporoča pa mi jo lokalni električar, ki jih tudi montira (kot tudi ostale znamke). Moram ohladiti mansardo, par let je šlo brez klime, sedaj je pa dovolj švicanja
smile-1.gif
Najprej sem sicer gledal model QKE, ki ima še nekaj dodatnih funkcij in manjšo porabo a se mi zdi, da teh 250 EUR razlike ni vredno 3 - 4 tedne delovanja na leto.

bi komentiral samo panasonic nasploh. Mi jo mamo tisto taprvo, inverter in laufa že ene 15,16 let BP. Vmes menjava fasade (demontaža+montaža), 1 ali 2 čiščenje ker je malo dišala po kvasu in enkrat so mislim da plin dodali

laufa celo leto (hlajenje, gretje), čeprav je bila kupljena za namen hlajenja. Greje tam do -5 al -7, tko da če je preveč mrzlo si vzame dopust
cool-1.gif

uglavnm nam laufa, so pa ene kasnejše serije mele težave s kompresorji, ampak to so menda poštimali

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.419
3.807
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Ce ni skrivnost, kaj pa je slo narobe pri tvoji klimi?

Ja bi vsekakor predlagal fh model. Je tudi pri hlajenju obcutna razlika. Da dosti vec od sebe kot nizji modeli, kljub enakim nazivnim mocem.

Klikni me, mogoce pa prideva kje skupaj
wink-1.gif

Kompresor fuč na stari micki. Drugo pa privat.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.978
6.993
113
Zakaj pa, je bilo kaj takega na kar ima uporabnik vpliv ali pač starost, kak stara je bila?

igi

Guru
13. okt 2007
5.609
1.207
113
Celje
Citat:
Uporabnik Daniel pravi:
smile-1.gif

Za tri tedne hlajenja bo vsaka delovala.

Jaz nisem (več) ljubitelj Panasonica in se bom komentarja vzdržal. Če najdeš monterja, ki jo bo v primeru težav tudi servisiral, potem nebi smelo biti problema.

stankozaspanko

Fizikalc
27. jul 2012
4.930
8
38
Citat:
Uporabnik Daniel pravi:
smile-1.gif

Za to kar opisuješ bo tudi Panasonic več kot dobra, edino če ti kaj crkne zna biti drago. Meni sicer še on/off model, ki ga uporabljamo večinoma za hlajenje in včasih za ogrevanje v prehodni sezoni dela bp, za kaj resnejšega bi se raje odločil za micko.
V službi imam FD VAB-H serijo, ki je top - laufa poleti za hlajenje in pozimi za ogrevanje kot edini vir.
zmaga.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.978
6.993
113
Meni so dejali, da navadna micka garantirano dela do -15, FH model brez grelca, z grelcem pa do -25, ampak je en problem tistega z grelcem. Ima namreč "luknjasto" dno zunanje enote in nima lepo urejenega odvoda kondenza v primeru gretja.

Sicer se jaz ne spomnim, kdaj je nazadnje bilo bolj mrzlo kot -15 pri nas? No..se...enkrat je bilo -18, tam nekje leta...2003?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.978
6.993
113
Oziroma, da se popravim, dopišem...pri seriji FH je "dokazana nazivna zmogljivost pri zunanji temperaturi do -15".

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.978
6.993
113
igi, kaj "vodilo izpusta zraka" za FH se dobi pri nas? koda MAC-889SG. Imaš izkušnje s tem, deluje recimo na razdalji 1 meter, da lahko za cca pol metra preusmeri zrak? Pa to je potem da preusmeri zrak gor, ali se lahko priredi tudi v kakšno drugo smer?