Kje & kako polniti na javnih polnilnicah?

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.211
113
Ali si jo pa pač kupiš in jo imaš na voljo takrat, ko tega sicer ne bi pričakoval in bi moral letati na ne vem katero hitro polnilnico, da bi zvozil. Če imaš toliko več denarja za EV kot za primerljiv ICE (čeprav se sedaj menda bližajo), ta dodaten strošek do €1k ne bi smel biti problem.

darwin

Majstr
17. avg 2007
589
369
63
Jaz se načeloma strinjam z Gasper008. Sam tudi polnim na schuko z 10 A, pa mi za moj režim vožnje nočno polnjenje ustreza. Gledam, da ga ne spraznim povsem na 0.
Načeloma me ne bi motilo, če bi imel polnilnico, se mi pa zaenkrat ne mudi.

Je pa tako, da takrat ko rabiš imet avto poln hitro, ga rabiš in takrat ti dinamična polnilnica nič kaj dosti ne koristi, da ti zmanjšuje polnilni tok. Takrat je na uporabniku, da izklopi ostale porabnike.

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.211
113
Je pa tako, da takrat ko rabiš imet avto poln hitro, ga rabiš in takrat ti dinamična polnilnica nič kaj dosti ne koristi, da ti zmanjšuje polnilni tok. Takrat je na uporabniku, da izklopi ostale porabnike.
Ni fora v dinamicni polnilnici pac pa v visji moci. Vsaj zame.

mags

Fizikalc
11. nov 2020
201
96
28
Živjo,
danes ga prvi dan polnimo doma. Začel je z 20% ob 19:30 in piše, da bo napolnjen ob 10h zjutraj..
Jaoo, nujno rabimo domačo polnilnico :p

Ali kdo priporoča kakšno dobro, nujno dinamično. Trenutno se ogrevam za Zappi, samo je s ceno 1.300€ :rolleyes: mal draga..
Ja , pomembno je tudi , ali imaš SE, drugače pa ,ja vsekakor pametno, jaz sem se odločal med RATIO (nizozemski proizvajalec) in my energy ZAPPI (delajo angleži) ,obe podpirata tudi polnjenje EV samo iz elektrike SE, kar zna bit dobro ,če nam na kak način zje..... net metering, razlika je le v tem , da RATIO moraš ročno preklapljat med FAST in ECO+ polnjenjem , ZAPPI-ja pa lahko preklapljaš prek aplikacije.
Fajn pri ZAPPI-ju je tudi da ti služi tudi kot energy meter, skoz ti spremlja porabo hiše, porabo-polnjenje avta, kolk ti pridela SE, kolk ti gre v omrežje, kolko iz omrežja, tako da fajn zadeva, seveda če te ti podatki zanimajo, ima tudi zelo lepo razdelano grafiko.
Je pa res nekoliko dražja, mene je prišla slaba 2 jurja, sem moral vleč 25 m kabla 5x6 kvadrat, 2x 25 m UTP kabelj, tokovnike za SE...., tako da kar nanese, sem pa zelo zadovoljen, res je TOP.

Gasper008

Guru
24. sep 2012
4.746
827
113
Z vsakim EV je in kombinacijo hišnega priključka so druge variante.

i3 ima standardno enofazni polnilec (7,4 kW), če imaš na bajti 3x20A varovalke, tudi z dinamično polnilnico ne boš šel kaj dosti preko 4 kW. Za take primere obstajajo polnilnice, ki ti združijo dve fazi v eno, ampak to je spet jurja pa sploh ni dinamična. Lahko pa vse porabnike v bajti prevežeš na dve fazi in si vedno siguren da je ena faza 100% prosta za EV.

Če ima avto trofazni polnilec, pa ni neke panike, dobiš prenosne polnilce za ~400€, ki se vklopijo v tisti rdeč industrijski štekar. Pa če nastaviš omejitev 10A dobiš ven moč 6,5 kW pa ne rabiš nobene dinamične polninice, za to.

• Všeč mi je
Reactions: darjan

MUC

Majstr
4. sep 2007
1.732
100
63
Ja, tale moj ima 3- fazno polnjenje do 50kW in vem, da če bi bil človek pazljiv in ne bi vklapljal velikih porabnikov, se da tudi brez dinamične. Ampak če bi moral skoz mislit na to ali se avto pred hišo polni ali ne, da vem, če lahko vklopim štedilnik je pa tudi no go o_O V praksi se bo avto itak polnil 90% ponoči, ampak vseeno..

Glede šuko polnilca na 16A bi bilo teoretično ok, vendar sta mi sedaj že 2 prodajalca rekla (pa tudi na spletu sem prebral en tak članek), da je to zelo slabo za kable + vtičnico in da se ti slej ko prej kaj skuri, če vsako noč skozi teče tak tok..

• Všeč mi je
Reactions: mags

Gasper008

Guru
24. sep 2012
4.746
827
113
3 fazno do 50kW ne obstaja v i3, 50kW je DC ponjenje, get your facts straight. i3 ima kvečjemu 11kW trifazni polnilec, če ga je prvi kupec doplačal ob nakupu.
Kot sem napisal če imaš trofazen polnilec v avtu, kupiš poceni prenosno 3 fazno polnilnico (Tudi slovenski Metron jo prodaja) na tisti rdeč cee štekar in če nastaviš na 6A ne bo nič ven metalo pa še avto bo poln v 6 urah.

MUC

Majstr
4. sep 2007
1.732
100
63
Hvala za nasvet.
Sem našel - ta prenosna od Metrona PC05X pride 600€ z DDV + štromar = ene 700€. Kot vidim imajo pa tudi nov, dinamični model za jurja.. Razmislim o prvi opciji, namesto te druge bi pa raje dal 200e več za Zappija.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.837
6.500
113
Se tu vprašam. Bolj primerna tema.

Ali so te polnilnice univerzalne? Torej želja je recimo 11, se raje 22kw dinamicna trofazna. Na primer. Nabavim eno in bo za vse avte ok, ali moram najprej vedeti kateri avto bom imela in potem za vsakega naslednjega prilagajati ali menjati?

mags

Fizikalc
11. nov 2020
201
96
28
Se tu vprašam. Bolj primerna tema.

Ali so te polnilnice univerzalne? Torej želja je recimo 11, se raje 22kw dinamicna trofazna. Na primer. Nabavim eno in bo za vse avte ok, ali moram najprej vedeti kateri avto bom imela in potem za vsakega naslednjega prilagajati ali menjati?
Večina EV se na "domačih" polnilnicah polni z max 11KW , nekateri-renault tudi z 22KW, ja so univerzalne
Sedaj, kaj nabaviti ,če imaš 3 fazni tok ,potem trofazno 11/22KW ,kilovate, oziroma ampere se potem nastavlja na sami polnilnici.(nastavi monter)
Če je enofazni priključek ,potem enofazno, katera pa mislim da lahko polni max 7 KW, vendar ta moč je samo, če je edini odjemalec na fazi.

Z polnilnico 11/22 KW lahko polnimo vsa vozila katera imajo priključek TIP 2 in ni treba nič prilagajat, pri montaži polnilnice se sicer monterju pove kak avto se bo polnil in to je vse.
Kaj izbrat, trenutno največ nudi tako po kvaliteti kot po spremljanju porabe, oziroma aplikaciji my energy ZAPPI, RATIO tudi ni slaba, N-GEN , mislim da z Jesenic dela tesline, je pa teh polnilnic ogromno.

MUC

Majstr
4. sep 2007
1.732
100
63
Update glede polnjenja na javnih polnilnicah - na BMWju skleneš pogodbo za BMW charging kartico in le-ta naj bi delovala (skoraj) povsod.
Potem pa mesečno v aplikacijo dobivaš račune, ki se poravnajo avtomatsko preko Paypala :)

Ali je kje na spletu seznam brezplačnih polnilnic pri nas? :)

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.248
4.087
113
Update glede polnjenja na javnih polnilnicah - na BMWju skleneš pogodbo za BMW charging kartico in le-ta naj bi delovala (skoraj) povsod.
Potem pa mesečno v aplikacijo dobivaš račune, ki se poravnajo avtomatsko preko Paypala :)

Ali je kje na spletu seznam brezplačnih polnilnic pri nas? :)
Ga ni.
Razen Lidl.
Drugače pa aplikacija www.plugshere.com

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.915
6.974
113
Ja, so napisali v komentarih, da vseeno ostaja kot št2 za best buy...vseeno pa ZA ioniqom 28, kar sem pisal jaz, pa je potem Samo Izoliranc rekel da raje Zoe...in zato sem prilimal to od EV clinic :)

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.147
2.467
113
Ja, so napisali v komentarih, da vseeno ostaja kot št2 za best buy...vseeno pa ZA ioniqom 28, kar sem pisal jaz, pa je potem Samo Izoliranc rekel da raje Zoe...in zato sem prilimal to od EV clinic :)
Jaz sem baziral na veliki bateriji, 28 je meni pač čisto premalo, enako kot 22 ali kaj je bila stara od ZOEa.

Pa ni vse v servisih; meni je v F 500e zaigralo srce, zdaj pa vidim da ga tudi oni hvalijo.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.915
6.974
113
Res je ja, pač mora se človek zavedat s kakšnim namenom kupuje nekaj, da ne bo potem zlivanja žolča.