kdaj je popoldansko delo "fuš"

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.638
3.091
113
v lokalni ostariji
evo dilema:

kdaj se popoldansko delo šteje kot "fuš"

jaz trdim da če delaš nekaj drugega kot tvoj delodajalec da to ni fuš. nekdo drug pa da je fuš vse kar narediš za denar popoldne...

primer: če računovodkinja dela v SCT-ju NIMA delodajalca kej motit če popoldne obračunava plače oz dela bilance še za x podjetij (to ni fuš) ker ona ne škoduje s tem delodajalcu pogoj je seveda da ima delovne obveznosti urejene...

če pa dela v računovodskem servisu potem pa je to fuš in tudi delodajalec ne bo zadovoljen in ni ne sme popoldne delat za svoj žep. lahko pa zida hiše npr...

vemo pa da miličniki ne smejo delat nič za denar popoldne...

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.478
449
83
Fuš kot fuš z vidika delovne zakonodaje (dursa, države...) ali "fuš" z vidika delodajalca?

Prvi vidik - lahko sta fuš oba primera, lahko noben. Odvisno kako dobi plačano. Če ima npr. podjemno pogodbo, popoldanski s.p. ali kaj podobnega potem ni fuš. Če je keš na roke potem je to fuš.

Drugi vidik - odvisno od tolmačenja delodajalca. Zakon o delovnih razmerjih v 37. členu govori o konkurenčni prepovedi in med drugim navaja:
Citat:

Med trajanjem delovnega razmerja delavec ne sme brez pisnega soglasja delodajalca za svoj ali tuj račun opravljati del ali sklepati poslov, ki sodijo v dejavnost, ki jo dejansko opravlja delodajalec in pomenijo ali bi lahko pomenili za delodajalca konkurenco.
Se pravi, če SCT (ali računovodski servis) računovodkinji ne dovoli obračunavanja plač za podjetje X, potem je to "fuš".

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.343
7.420
113
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:

vemo pa da miličniki ne smejo delat nič za denar popoldne...

No to ni res. Dodatno delo policistov ureja zakon o javnih uslužbencih in zakon o policiji. Za popoldansko delo potrebuješ dovoljenje svojega predstojnika ter resornega ministra (za ministra nisem vec preprican vsekakor pa ti mora dovoliti komandir enote. S tem da je policistom izrecno prepovedano:

- delo v tujini in delo za tuje pravne osebe;
- prodaja in trženje blaga;
- strežba in pomoč pri strežbi v gostinskih lokalih;
- posredovanje ali sklepanje pogodb pri prodaji premičnin in nepremičnin ali storitev;
- posredovanje in sklepanje pogodb in drugo delo na področju zavarovalništva;
- dajanje izvedenskih mnenj s področja dela policije, razen po odredbi pravosodnih organov;
- spremljanje in zavarovanje izrednih prevozov, predimenzioniranih tovorov ali prenosov pošiljk na javnih cestah;
- delo v zasebni varnostni agenciji in detektivski dejavnosti;
- zavarovanje javnih shodov in javnih prireditev ter rediteljska dejavnost v gostinskih in drugih objektih.

+ še kaka stvar s tistega področja ki ga polciist oz kriminalist recimo pokriva.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.638
3.091
113
v lokalni ostariji
najprej appollo: in kje sem se zmotil? že v osnovi imajo XYZ omejitev potem pa če še najdejo kaj kar bi lahko delali morajo za to prositi ministra... torej praktično nič ne smejo delat...

blažko: dejavnost SCT-ja ni računovodstvo niti ni konkurenca. je pa konkurenca če bi popoldne zidala. to pa je fuš... ne sme pa obračunavat plač/bilanc če bi delala v računovodskem servisu. ali obratno: en mujo lahko dela bilance ne sme pa zidat če je zaposlen pri sct

za davkarijo je pa itak vse delo na črno (oz siva ekonomija) če ni zadaj S.p. d.o.o, z.o.o...

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.343
7.420
113
+ fuš na splošno je delo ki ga ne prijaviš davkariji in "fušaš" tako da od tega drzava nima nic.

ovca

morfy
Osebje foruma
18. jul 2007
5.881
3
38
37
Cvičkova dežela =)
www.alter.si
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
+ fuš na splošno je delo ki ga ne prijaviš davkariji in "fušaš" tako da od tega drzava nima nic.

Evo, točno tako..

Vsako delo, za katero si ti plačan na `roke` oz. negre na papirju, se šteje kot delo na fuš. Ker država nima nič od tega..

Lep primer so lokalni mehankarji. Plačani direkt na roke. Nikjer nič prijavljeno, imajo pa ohoho bajto, avto, etc,etc.
Brez zamere, ampak jih čisto podpiram.. Kdor postavlja pravila za podle igrice, potem naj pričakuje enako nazaj..

@Avtor. Tebe vrjetno jebe tole: Ti lahko (vzemiva SCT za primer) delaš v SCT-ju in imaš še popoldanski SP. Zdej, v nekaterih primerih se SCT strinja, da imaš SP, kjer boš imel tudi gradbena dela. Lahko pa ti SCT to zavrne (kar imaš tudi v klavzuli napisano), ker bi mu odžiral stranke/promet...

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.638
3.091
113
v lokalni ostariji
ne ne jebe me to, da sem jaz zaposlen v SCT kot vratar popoldne bi pa rad delal kot vratar pri eni drugi firmi preko mojga s.p. d.o.o...

torej mu ne odvzemam dela oz stran. eni pa trdijo da je to isto fuš in da ne smeš delat...

ovca

morfy
Osebje foruma
18. jul 2007
5.881
3
38
37
Cvičkova dežela =)
www.alter.si
Ne, to je čist odvisno, kako bo to tvoj `SCT` razumel. Ti mora on odobrit (papirnato), drugače te lahko jebe s klavzulo. To je problem.

Ne se it monkey_bussines-a s tem, da ti šefe reče: Ja, Janez, to pa lahko popoldne delaš preko S.p.-ja, pol dobiš pa klavzulo domov in odpoved..
Dovoljenje naj bo papirnato in uradno.
Res je, da jih nič ne jebe, samo tebe je SCT financiral, da si dober vratar (pa rečva, da ne prtiskaš samo na knof za dvig rampe), te je naučil, kako lepo pozdravljati stranke, jim pomagat najdt prvi štuk, naučil manire, olike, etc,etc blablabla (sej zastopš point, an)..
No, in tega SCT nebo požrl, da je zapravu xyzt € zate, da te je izučil, zdej boš pa ti to še dodatno unovčil in dodatno služil...

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.478
449
83
Tvoje razmišljanje je načeloma pravilno in drži vodo v primeru razumnega delodajalca (in delojemalca).

Da pa računovodkinja v SCTju a priori lahko opravlja računovodski posel še drugje (pri čemer predvidevava, da te storitve SCT sicer ne ponuja na trgu, niti je zanjo registriran) in s tem ne škodi delodajalcu, pa ne bo držalo. Lahko jo je delodajalec izšolal oz. prenesel nanjo specialna znanja, ki so kritičnega pomena za uspešnost podjetja. Npr. je postala strokovnjakinja za davčno optimizacijo in sedaj bi ona ta znanja popoldan prodajala npr. Primorju ali Vegradu. I don't think so.

Sicer je to ekstremen primer, ampak moraš se zavedat, da je konkurenčna prepoved splošna in se dotika vsakega zaposlenega. Kar pomeni tudi morebitne sankcije, če delodajalec izve, da brez njegovega dovoljenja opravljaš svoj siceršnji posel še drugje. Resnici na ljubo je pri (navadni) računovodkinji ali vratarju to zgolj teoretična možnost, ampak vseeno...

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
no pa si mu odogvoril to ak rni hotel slišat.

1. fuš je vse kar je mimo papirjev, takih ali drugačnih.

papir, dovoljenje je tudi to, da lahko delaš nekaj za nekoga, kar sicer delaš v matični firmi. ker s tem ošjkoduješ fimro, pa čeprav to ni njena primarna dejavnost. kot vratar boš delal popoldne, drugi dan pa kinkal na šihtu. sej to pa ja poznaš.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.384
1.248
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik ovca pravi:
Ne, to je čist odvisno, kako bo to tvoj `SCT` razumel. Ti mora on odobrit (papirnato), drugače te lahko jebe s klavzulo. To je problem.

ZDR:
Citat:
ki sodijo v dejavnost, ki jo dejansko opravlja delodajalec in pomenijo ali bi lahko pomenili za delodajalca konkurenco.

Ali SCT opravlja dejavnost varovanja (ali računovodstva)? Ne. Od nje služi oz dobiva prihodke? Ne. Bo njegovo poslovanje trpelo, če boš popoldne drugje sp vratar ali računovodja? Ne, dokler ne opravljaš tega dela pri konkurenčnem podjetju (Vegrad, Primorje in podobni, v tem primeru bi lahko SCT škodil, ker konkurenci omogočaš, da bolje dela z znanji, ki ti jih je dal SCT - če pa greš zganjat računovodstvo za lokalnega oštirja, pa je OK).
Torej si lahko popoldne mirno drugje vratar ali računovodja, ne da bi koga na SCT kaj vprašal. Je pa pametno prej vprašat, da se izogneš težavam - nikoli namreč ne veš, kaj je v resnici zadaj.

Nazadnje urejeno:

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.638
3.091
113
v lokalni ostariji
no sjtv to tudi jaz trdim. nekaj drugega je če bi delal za vegrad, primorje... to je kriza če pa dela za lokalnega oštirja je pa ok.

pa še nekaj: po vaši logiki bi moral vse znanje, ki ga pridobim "pustiti" v firmi... kaj če mi firma plača izobraževanje jaz pa spizdim takoj po koncu... a?

aja pa še to: če bi SCT plačal računovodkinjo tako dobro, da nebi rabila popolde delat zagotovo tudi nebi a ne?

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.343
7.420
113
Ja lej če ti popoldansko delo prijaviš dursu in plačuješ prispevke za "popoldanski" s.p. pol je to tvoja dodatna dejavnost. Če pa ne potem je pa to fuš - ker fušaš in država nič nima od tega.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.478
449
83
Citat:
pa še nekaj: po vaši logiki bi moral vse znanje, ki ga pridobim "pustiti" v firmi... kaj če mi firma plača izobraževanje jaz pa spizdim takoj po koncu... a?

Izobraževanja so pogosto vezana na aneks k pogodbi: izobraževanje X - še Y mesecev zaposlitve pri delodajalcu. Če greš prej, plačaš penale. Če okrog tega ni nobenega pisnega dogovora, daš odpoved in čao bejbi.

Pri "puščanju znanja" v podjetju imaš ponavadi v pogodbi klavzulo, da boš tudi po odhodu varoval tajnost podatkov ipd. Primer so podatki, varovani s pogodbo o nerazkritju (NDA), v katere si imel pogled kot zaposlen v podjetju. Samo znanje, ki ni vezano na konkretno stranko / posel, pa seveda odneseš s seboj. Na podjetju pa je ali ti dovoli njegovo takojšnjo izrabo na trgu ali ne. V slednjem primeru se uporabi konkurenčna klavzula, s katero se pogodbeni stranki dogovorita, da odhajajoči iz podjetja ne bo "prodajal svojega znanja" naslednjih X mesecev, za kar mu pripada tudi odškodnina. Konkurenčne klavzule brez odškodnine so nične in jih kot takšne priznajo tudi sodišča.

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.515
780
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Citat:
ne ne jebe me to, da sem jaz zaposlen v SCT kot vratar popoldne bi pa rad delal kot vratar pri eni drugi firmi preko mojga s.p. d.o.o...

torej mu ne odvzemam dela oz stran. eni pa trdijo da je to isto fuš in da ne smeš delat...

Ce si vratar, ti SCT ne more dat konkurencne klavzule za vratarja, ker to ni njegova dejavnost... ampak ti pri njih samo opravljas delo vratarja...

Je pa fuš po mojem mnenju tako, kot je ze bilo napisano...vsakrsno delo, za katero dobis palcilo in nisi odvedel drzavi zakonsko dolocenih dajatev ...

steni

Fizikalc
5. jan 2008
682
39
28
Ravne na Koroškem
Moje mnenje je, da sta :
-fuš in
-konkurenčna klavzula
dve povsem različni zadevi, in ju ne gre mešati.
Fuš = delo na črno = vsako delo, kjer kot plačan delavec nisi odvedel državi predpisanih dajatev.
Konkurenčna klavzula = je delo, ki sodi v dejavnost, ki jo dejansko opravlja delodajalec in pomeni ali bi lahko pomenilo za delodajalca konkurenco.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
recmo si direktor urednim AM
maš enga SJTV, ki piše članke
pol pa ta SJTV začne pisat še za mobil.

kaj narediš? aha..konkurenčna.

kaj pa če SJTV pipše za playboy? pe kar konkurenčna

kaj pa če SJTV sam betonažo dela za SCT? aha..ni konkurenčna. sam SJTV je tok crknjen, da komi kaj spaca. kaj narediš?

en izmed vidikov.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.343
7.420
113
Odpustiš ga ker očitno ne dela več tako kot bi mogel. Sej lahko bi pa doma seksal do onemoglosti in bi preustrujen hodil na siht. njegova stvar, samo slej ali prej bo letel =)