Katero toplotno črpalko

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.495
7.010
113
Suma sumarum se toplota porabi v hiši torej se ne rabiš obremenjevat (če strnemo debato okoli tega :evil: ).

hja, pod črto... nad njo pa je samo 170L bojler za SV, ki se nonstop ohlaja. Mi ne vem če bi imeli dovolj tople vode za vse, ko je rukr (tuširanje, banjanje ipd en za drugim).

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.876
697
113
V čem je fora cirkulacije tople vode? ne začne topla tečt po 20 sekundah?
Pri najbolj oddaljeni pipi traja 2 minuti da začne teči vroča voda. Mlačna pa recimo že po 1 minuti, ampak ni uporabna za tuširanje/umivanje posode ipd.

Zdaj pa si lahko izračunaš koliko vode vržeš stran zato ker čakaš, da priteče topla voda. Gre pa seveda več elektrike.

• Všeč mi je
Reactions: B81

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.876
697
113
Pozimi je tud mrzla voda bolj mrzla...Poleti cca 15°C, pozimi pa 5°C (tisto kar priteče na pipi)
Komentar je bil da te "izgube" pri cirkulaciji delujejo kot neko mini talno gretje. Tako da energija ne gre v nič - greješ hišo. Ampak poleti to ni najbolj zaželeno.

Hladna voda pa je tukaj irelevantna, saj tam nimaš kroženja.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Pozimi to drži, poleti pa je rahlo kontraproduktivno ;)

Tule moramo počakat na poletje, da bo javil kako je stanje takrat :aplauz: ..jaz mislim da bo mnogo bolje (če ne kar povsem OK), ker takrat talno ne dela in ni toliko mešanja (cirkulacije vode)...in je verjetno celotna količina zalogovnika (zgornja in spodnja) enakomerno segreta.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.876
697
113
Tule moramo počakat na poletje, da bo javil kako je stanje takrat :aplauz: ..jaz mislim da bo mnogo bolje (če ne kar povsem OK), ker takrat talno ne dela in ni toliko mešanja (cirkulacije vode)...in je verjetno celotna količina zalogovnika (zgornja in spodnja) enakomerno segreta.
Saj niso to velike izgube, so tam ranga 100W. Tako da zaradi tega ne bo savne poleti, bo pa klima za ta majhen del malo bolj švicala.

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.455
9.744
113
EU
"Bolj ko berem tole temo, bolj me je strah, ker toliko kompliciranja in težav ko sem prebral tukaj za eno osnovno zadevo kot je ogrevanje hiše/vode nisem videl že dolgo časa."

Ta dvom je odveč.

Kmalu bo sezona covida, pejt se cepit in kupi toplotno, pa bo čez zimo mir.
Navadno zadevo, kot je ogrevanje hiše, so res zakomplicirali v tri krasne. Kurim na drva in je zadeva preprosta, kot rižev narastek. Jabe bo odgovorila, da ni nobenega dela, in je vse na gumb. Res je, vendar se po pritisku gumba začne drugo delo. Umsko, s spremljanjem stotih senzorjev, razlik temperatur, zunanje vlage, porabe defrosterja, zamika krivulje za pol stopinje. Sem napisal premalo?. Ne, kar poglejte zgornje poste o neštetih parametrih. Rajši tačas sedim pred televizijo in gledam tristopetindvajseto epizodo Turške serije...

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.992
9.529
113
Navadno zadevo, kot je ogrevanje hiše, so res zakomplicirali v tri krasne. Kurim na drva in je zadeva preprosta, kot rižev narastek. Jabe bo odgovorila, da ni nobenega dela, in je vse na gumb. Res je, vendar se po pritisku gumba začne drugo delo. Umsko, s spremljanjem stotih senzorjev, razlik temperatur, zunanje vlage, porabe defrosterja, zamika krivulje za pol stopinje. Sem napisal premalo?. Ne, kar poglejte zgornje poste o neštetih parametrih. Rajši tačas sedim pred televizijo in gledam tristopetindvajseto epizodo Turške serije...
Ne vem sicer kje si bil, ko sem ti razložil, da bo v vsako ogrevanje, ki ti ga bo gnala avtomatika, v začetku potrebno vložit čas, da se avtomatika nastavi tako, da potem pozabiš, da jo imaš in je enostavna kot narastek. Zdej, če imaš varianto na knof, pa lohk na splošno pozabiš na ogrevanje, če imaš drva, pač skrbiš, da je toplota v zalogovniku. Za vse ostalo skrbi elektronika, termostatski ventili itd, odvisno od sistema. Je pa to zelo težko razumet ljudem, ki so navajeni vrtet gumbe po termostatih, enkrat gor, drugič dol v nedogled. Predvsem pa ogrevanje hiše ni neka navadna zadeva, je stvar v svojem jedru kar kompleksna, predvsem bolj kot rižev narastek, če hočeš stvar optimalno. Če si pa zadovoljen, da te en del dneva zebe, drug del dneva pa švicaš, pol je pa res enostavno.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113

Gionzo..temu se reče razglabljanje ;) . Ko enkrat nastaviš zadevo je dejansko samo še vklop in izklop.

Kar se drv tiče (in kurjena, glede na različne tipe peči)..tam je šele znanost :evil: (je že boljše potem gumb pritisnit in je to to)

• Všeč mi je
Reactions: Gonzo

tony

Guru
23. jul 2007
9.744
1.527
113
To je bil verjetno sarkazem? :sprasujemse:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.098
6.936
113
pri taščici
6,5m3 vode porabis mesecno pa ti bi bil 200 litrski bojler premajhen?
A se hecas?
Ce bi ga samo enkrat dnevno segrela IN ce bi uporabljala samo toplo vodo bi z 1xogrevanjem 200l bojlerja mesecno porabila 6m3 tople vode.
Mi jo porabimo 20m3 mesecno pa kadar ni sonca lahko ogrevam samo gornjih 100litrov na drva ali elektriko v sicer 300l bojlerju
Pa smo se "živi".
Je pa res da jo na drva lahko segrejem na 60 ce hocem.
Elektrika pa itak mogoce nekaj ur letno laufa( ko nima smisla kurit, ker bo drug dan sonce)

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.495
7.010
113
Sajkeka vprašaj...

Mi smo tole - pa klikniti je treba gor na ta link, da na pravi post vrže:

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi