Katero toplotno črpalko

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Kako je sedaj s temi termostatskimi ventili na radiatorjih ali jih imate oz. kako imate regulirano temp.po različnih prostorih.Ker v spalnici nimam namena imeti 23 stopinj.

Najprej napiši če sploh imaš termostatski ventil na radaitorju.

Če ga imaš, in ti je temperatura v sobi previsoka, pa še napiši zakaj ga ne nastaviš.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.992
9.529
113
Dopovej to moji tašči, k jih že 12 let odkar ma montirane, zateguje kot mal zmahan ventil, k ga morš mal bolj na trdo pršponat, da prime, in hiti razlagat, da ma pa v kopalnci zaprt radiator. Pa je reku stari, da nej ji jest prste polomim, da njega ne uboga, ker kr naprej vrti in je dejansko mogu že 4 zamenat, ker jih je vmes polet zategnila v mrtvo.

Pa sva mela spet dva dni nazaj šnelkurz....glej mati, zdele sedimo pr teb v kuhinji, 7 nas je in je ratal vroče, radiatorji na trojki so mrzli, ker so glave zaprle ventile, v dnevni kjer pa ni nikogar so pa na trojki radiatorji topli....glej, pa ne prebije in ne prebije. Tud na stopnišču jo vsakič ko gre mim in zašlata topu radiator zategne, pa se lohk na trepalnce mečeš, je ne bo pustila na 2,5. Sam njo k ma 70+ še nekak zastopiš, poznam ogromn mladih k jim koncept termostatske glave dela težave.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi in B81

henkl

Majstr
18. nov 2019
479
296
63
Dopovej to moji tašči, k jih že 12 let odkar ma montirane, zateguje kot mal zmahan ventil, k ga morš mal bolj na trdo pršponat, da prime, in hiti razlagat, da ma pa v kopalnci zaprt radiator. Pa je reku stari, da nej ji jest prste polomim, da njega ne uboga, ker kr naprej vrti in je dejansko mogu že 4 zamenat, ker jih je vmes polet zategnila v mrtvo.

Pa sva mela spet dva dni nazaj šnelkurz....glej mati, zdele sedimo pr teb v kuhinji, 7 nas je in je ratal vroče, radiatorji na trojki so mrzli, ker so glave zaprle ventile, v dnevni kjer pa ni nikogar so pa na trojki radiatorji topli....glej, pa ne prebije in ne prebije. Tud na stopnišču jo vsakič ko gre mim in zašlata topu radiator zategne, pa se lohk na trepalnce mečeš, je ne bo pustila na 2,5. Sam njo k ma 70+ še nekak zastopiš, poznam ogromn mladih k jim koncept termostatske glave dela težave.
Snam ji pokrovčke.Njej pa poveš da ne delajo.Sem mel isti trening z mamo ko so menjal ventile zdj je pa mir.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.017
11.142
113
kaj ni tako, ne rabis termostastkih načelno če krmliš na zunanjo temp,
če pa boš imel krmilje nastavljeno na notranje termostat in uro, potem pa mogoče rabiš - pišem za radiatorsko ogrevanje

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.597
2.409
113
Pomurje
Ni mi jasno kako brez termostata in term.ventila uravnajo temp. v posameznih sobah.

Jaz imam TČ in klasiko 1x termostat v dnevni in na vseh radijatorjih term.glave.

Je delovalo na KO in zdaj na elektriko.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.017
11.142
113
ja, ce pa imas na vreme, pa samo nastaviš pretoke.... sej neke druga znanosti ni ne za radiator ne za talno.

luciano

Guru
3. okt 2011
1.858
886
113
MB

kalbo, na glavi imaš možnost blokiranja nastavitve min/max​

20221114_115346_resized.jpg

damirj

Guru
9. maj 2012
5.327
2.425
113
Ni mi jasno kako brez termostata in term.ventila uravnajo temp. v posameznih sobah.

Jaz imam TČ in klasiko 1x termostat v dnevni in na vseh radijatorjih term.glave.

Je delovalo na KO in zdaj na elektriko.

TČ meri temperaturo izhoda in povratka, ter tudi pretok vode. Iz teh podatkov se točno da izračunati oddano toplotno moč oz energijo. Iz spremembe temp. povratnega voda pa tudi približno se da oceniti temperaturo v prostorih. Za samo krmiljenje TČ torej termostata ne potrebuješ, vse dokler naprava sama ne taktira. V področju taktiranja so teli izračuni rahlo netočni.

• Všeč mi je
Reactions: ncnifrej in sajkek

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.017
11.142
113
vibstvu iz par parametrvo dobiš logiko delovanja. Glede na zunanjo temp, pač kako je nastavljeno v krivulji ona ve kolk mora bit povratni vod, če je nižji od predpisanega dogreva, če se izenači, neha. In to je to. Prioriteta je na sanitarni...v ogrevalni krog gre, ko je sanitarna zagreta. In to je to. Nobenega nalaganja drv in podobno in stanja poleg in gledanja številk.

• Všeč mi je
Reactions: ncnifrej

damirj

Guru
9. maj 2012
5.327
2.425
113
V resnici z malo logike bi tudi merjenja zunanje temperature niti ne potreboval nujno, pomaga pa za hitrejši odziv TČ glede na spremembe. Iz tega istega razloga imajo nekatere tudi možnost spremljanaj vremenske napovedi, da se na večje spremembe vnaprej "pripravijo".

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.017
11.142
113
V resnici z malo logike bi tudi merjenja zunanje temperature niti ne potreboval nujno, pomaga pa za hitrejši odziv TČ glede na spremembe. Iz tega istega razloga imajo nekatere tudi možnost spremljanaj vremenske napovedi, da se na večje spremembe vnaprej "pripravijo".
ja, ampak bi bil zamik predolg, sploh v precej izoliranih hišah

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113

No ja, mislim, da ni potrebe da 'cel svet' ve kako se misliš ti ogrevat (oz. tvoja toplotna) v naslednjih dneh. Idealno je, da je vremenska napoved napačna, ali da je TČ brez net.a.
Da se v naprej pripraviš potrebuješ izolirat objekt, delovanje TČ je potrem čim bolj konstanto, kar je idelano zanjo (niso v stanju zadoščat potrebam po veliki želeni spremembi znotraj objekta).