Katero toplotno črpalko

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.915
655
113
Ima TČ in talno gretje... Gledam tele grafe in mi ni jasno zakaj se sanitarna voda tako hitro ohlaja ko dela talno gretje?
Pretočna črpalka ne more biti krivec, ker ponoči ni šibala vode na okoli...
Se komu sanja?

1668072517889.png

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.915
655
113
Cirkulacija???
Imaš kolektorje??
Nimam kolektorjev, tudi ne vem kako bi vplivali na ohlajanje sanitarne vode...
Toplotna je StiebelEltron WPL 15 ACS.
Notranja enota je StiebelEltron HSBC200, ki ima vgrajen 180l boljer za sanitarno vodo.
Ta notranja enota seveda segreva vodo tudi za talno in jo šiba po ceveh. Dokaj nekompliciran sistem.

EDIT:
Sem našel dve shemi:
1668073766225.png

1668073798665.png

Nazadnje urejeno:

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.876
697
113
Meni cirkulacija tople vode zelo ohlaja sanitarno vodo, tam v treh urah pade za 5 stopinj in jo začne ponovno greti.

Spremljaj še temperaturo v kurilnici, ta del tudi vpliva na hitrost padanja - bi rekel da takrat ko se talno vklopi je prostor hladnejši in se voda hitreje ohlaja. Ko pa se talno izklopi pa je verjetno prostor segret in se ne ohlaja tako hitro.

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.705
1.061
113
Notranja enota je StiebelEltron HSBC200, ki ima vgrajen 180l boljer za sanitarno vodo.
Ta notranja enota seveda segreva vodo tudi za talno in jo šiba po ceveh. Dokaj nekompliciran sistem.
Obstoja še možnost, da ti 3 potni preklopni ventil pušča....

Torej TČ ti dvigne temperaturo vode v bojlerju na željeno, ko preklopi na talno pa del vode vseeno zaokroži skozi izmenjevalec bojlerja in pobira tam topoto, ker je temperatura sanitarne vode višja od tiste ki gre v talno..
No malo je tudi odvisno od položajev senzorja temparature v bojlerju in na kateri višini je toplotni izmenjevalec v bojlerju...

Če se ohlaja nad višino izmenjevalca je 99% da ti toploto iz bojlerja pobira cirkulacija tople sanitarne vode...

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.915
655
113
Meni cirkulacija tople vode zelo ohlaja sanitarno vodo, tam v treh urah pade za 5 stopinj in jo začne ponovno greti.

Spremljaj še temperaturo v kurilnici, ta del tudi vpliva na hitrost padanja - bi rekel da takrat ko se talno vklopi je prostor hladnejši in se voda hitreje ohlaja. Ko pa se talno izklopi pa je verjetno prostor segret in se ne ohlaja tako hitro.
Bom videl kaj bo danes ponoči, ko bo obtočna spet izklopila, talno je pa segreto na željeno temp...
Je običajno v strojnici precej toplo, ker je tudi sušilni stroj tam. Ampak včeraj ni nič lavfal, tako da lahko da je bilo bolj hladno noter.
Bom treba še en senzor temp dat v strojnico... :p

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113

EDIT:
Sem našel dve shemi:
Poglej priponko 60809
Poglej priponko 60810

Tole je shema...kako imaš pa dejansko izvedeno?

Običjnao ima TČ na izhodu tropotni ventil, ki ga uravana (preklaplja) in usmerja tok ali po eni veji (bojler za SV) ali direktno v talno gretje...in kot je rekel blabla...da ta ventil pušča.

Če je izvedeno tako kot na shemi (imaš notranjo enoto z vgrajenim bojlerjem) pa očitno voda za talno zaokroži na tak način skozi enoto, da ob tem tudi ohlaja (jemlje toploto) v sanitarnem delu zalogovnika - ker če si prav predstavljam shemo, je na spodnjem delu notranje enote, še en manjši zalogovnik ki je namenjen volumnu talnega gretja...tu je potem logično da drug drugega ohlajata/segrevata.

A je to ON/OFF črpalka ali je inverter?

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.915
655
113
Tole je shema...kako imaš pa dejansko izvedeno?

Običjnao ima TČ na izhodu tropotni ventil, ki ga uravana (preklaplja) in usmerja tok ali po eni veji (bojler za SV) ali direktno v talno gretje...in kot je rekel blabla...da ta ventil pušča.

Če je izvedeno tako kot na shemi (imaš notranjo enoto z vgrajenim bojlerjem) pa očitno voda za talno zaokroži na tak način skozi enoto, da ob tem tudi ohlaja (jemlje toploto) v sanitarnem delu zalogovnika - ker če si prav predstavljam shemo, je na spodnjem delu notranje enote, še en manjši zalogovnik ki je namenjen volumnu talnega gretja...tu je potem logično da drug drugega ohlajata/segrevata.

A je to ON/OFF črpalka ali je inverter?
Izvedeno je dejansko takole. Ajd mogoče je ša kak ventil kje, pa še ena expansijska je za hladno vodo (modra)?
Je pa inverterska črpalka. Bom danes vprašal tega, ki mi je monitral če je to normalno, ker tole je mal prehudo naklučje:
1668091970774.png

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.495
7.010
113
Povej potem prosim, kaj je rekel. mene tudi zanima, zakaj in kako talno "krade" energijo iz bojlerja za SV. Po nesreči ali nalašč. Če nalašč, kaka logika je zadaj, ker zdajle mi na prvo žogo nič ne pade na pamet.

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.705
1.061
113
Izvedeno je dejansko takole. Ajd mogoče je ša kak ventil kje, pa še ena expansijska je za hladno vodo (modra)?
Je pa inverterska črpalka. Bom danes vprašal tega, ki mi je monitral če je to normalno, ker tole je mal prehudo naklučje:
Poglej priponko 60818
Pomembno vprašaje...

Ali je tako že od nekdaj, ali si to šele zdajle opazil...Ali je TČ na novo zmontirana in se tole dogaja od novega...letos mislim...
Ker če je to zadnje je celo možno, da bi bilo narobe zvezano....ali voda ali elektrika...ker vse se da, če se "hoče"

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.915
655
113
Pomembno vprašaje...

Ali je tako že od nekdaj, ali si to šele zdajle opazil...Ali je TČ na novo zmontirana in se tole dogaja od novega...letos mislim...
Ker če je to zadnje je celo možno, da bi bilo narobe zvezano....ali voda ali elektrika...ker vse se da, če se "hoče"
Opazil sem šele zdaj, ker sem pred kratkin nabavil modul, ki mi omogoča spremljanje vse senzorjev v TČ...
Inštalater pa pravi, da to delovanje ni napaka.
TČ ima dva bojlerja vgrajena. Zgornji 170l je za sanitarno vodo, spodnji 100l pa za ogravanje.
In ker sta ta dva bojlerja zelo blizu skupaj in povezana s cevjo, se toplota prenese na hladnejšega "nehote", pač fizika.
Zgornji ima npr 45*C spodnji pa 25*C in posledično je logično da bo nekaj toplote ušlo iz zgornjega v spodnjega...
Slika je slaba ampak boljše nimam... Se pa vidi, da gre cev tople vode iz zunanje enote do zgornjega bojlerja, kjer je ventil, ki vodo pošlje ali v zgornji ali v spodnji bojler. In če pride noter voda 25*C bo na tem mestu sigurno potegnila nekaj toplote iz bojlerja ki ima 45*C...

1668111224016.png

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.495
7.010
113
No, viš... Do sedaj si bil srečen, ko nisi vedel. Zdaj pa gledas in se glupo zdi (vsaj meni je tole malo mimo). No, vazno, da je toplo v bajti pa v banji.

• Všeč mi je
Reactions: futuristic

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.705
1.061
113
Opazil sem šele zdaj, ker sem pred kratkin nabavil modul, ki mi omogoča spremljanje vse senzorjev v TČ...
TČ ima dva bojlerja vgrajena. Zgornji 170l je za sanitarno vodo, spodnji 100l pa za ogravanje.
In ker sta ta dva bojlerja zelo blizu skupaj in povezana s cevjo, se toplota prenese na hladnejšega "nehote", pač fizika.
Zgornji ima npr 45*C spodnji pa 25*C in posledično je logično da bo nekaj toplote ušlo iz zgornjega v spodnjega...
Slika je slaba ampak boljše nimam... Se pa vidi, da gre cev tople vode iz zunanje enote do zgornjega bojlerja, kjer je ventil, ki vodo pošlje ali v zgornji ali v spodnji bojler. In če pride noter voda 25*C bo na tem mestu sigurno potegnila nekaj toplote iz bojlerja ki ima 45*C...

Poglej priponko 60825
Sorry...Mal težko verjamem, da bi ti ena cev tako zelo toploto navzdol vlekla (prenos toplote po cevi). Ker voda se sloji in je v 10 cm višine komot 30°C ali več razlike, pa se voda spodaj ne bo ogrevala (obratno je možno)...Kje je pa senzor temperature postavljen...Če je zelo nizko , je možno, da se majhna količina vode res ohladi, zgoraj je pa voda normalno topla...(seveda TČ preklopi na dogrevanje vode, ker je temperatura na senzorju padla)...Mogoče bo bolje, če povečaš delta te za vklop črpalke za ogrevanje sanitarne vode...

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.876
697
113
Sorry...Mal težko verjamem, da bi ti ena cev tako zelo toploto navzdol vlekla (prenos toplote po cevi). Ker voda se sloji in je v 10 cm višine komot 30°C ali več razlike, pa se voda spodaj ne bo ogrevala (obratno je možno)...Kje je pa senzor temperature postavljen...Če je zelo nizko , je možno, da se majhna količina vode res ohladi, zgoraj je pa voda normalno topla...(seveda TČ preklopi na dogrevanje vode, ker je temperatura na senzorju padla)...Mogoče bo bolje, če povečaš delta te za vklop črpalke za ogrevanje sanitarne vode...
Voda se sloji... dokler ni cirkulacija v igri. Takrat pa je zgoraj/spodaj zelo podobna temperatura in ob večjem odjemu ko spodaj pade na 20 stopinj jo cirkulacija hitro zagreje in posledično tudi ohladi na vrhu. Vsaj takšno je pri meni obnašanje, senzorja temperature sta pa spodaj in zgoraj.

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.705
1.061
113
Voda se sloji... dokler ni cirkulacija v igri. Takrat pa je zgoraj/spodaj zelo podobna temperatura in ob večjem odjemu ko spodaj pade na 20 stopinj jo cirkulacija hitro zagreje in posledično tudi ohladi na vrhu. Vsaj takšno je pri meni obnašanje, senzorja temperature sta pa spodaj in zgoraj.
Cirkulacijo sem mu že prej omenil...pa ni komentiral, da jo ima izvedeno/vkloplejno...

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.705
1.061
113
Sem omenil da ponoči obtočna črpalka ne dela in ta graf je bil večinoma ponoči. Razen če si mislil kako drugo cirkulacijo?
Cirkulacijo tople vode iz bojlerja proti pipam...A imaš obtočno črpalko ali dela na gravitacijo?
Tudi če imaš vklop obtočne črpalke preko odprtja pipa (padec tlaka ali pretok) in imaš bojler nekje v spodnjem štuku, pipe pa višje od boljerja bo nekaj pretoka zagotovo šlo tudi mimo rotorja črpalke, ko je ta ugasnjena...

Sem imel nekoč tako cirkulacijo...Mi je vsak dan potegnila tudi po 10kWh toplote iz bojlerja...Sem odklopil....

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.100
6.937
113
pri taščici

Poglej priponko 60825
Kot je nekdo ze omenil. Mozno da ti ta 3P ventil vode 100% ne preusmeri v zgornji bojler ali spodnji zalogovnik.
Naredi test.
Ko vas ne bo doma izklopi ogrevanje hise pa bos videl kaj s bo dogajalo s tempwraturo vode v bojlerju.
Ker da ti 7x dnevno pade tempwratura v bojlerju za 5+ C je res mal too much.
Druga moznost pa je da nimas gravitacne zapore v toplem vodu sanitarne vode in ti voda segreva cev tople vode.
Mal poslataj cevi za toplo vodo ko ne bos točil tople vode.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113

Ne vem če si prav predstavljam tvojo shemo...in ta del me muči:
Tule meni deluje kot da imaš ti vodno povezavo med zunanjo in notranjo enoto? Načeloma je med zunanjo in notranjo enoto plinska povezava oz. rabiš med plinsko in vodno povezavo izmenjevalec ..je ta skrit že v zunanjo enoti, ki je v resnici monoblok?

Naprej:
V sklopu bojlerja imaš 2 obtočni črpalki (spet. če si prav predstavljam seveda)..ena obtočna vrtinči vodo med zunanjo enoto in bojlerjem in pošilja vodo direktno v spodnji zalogovnik. Potem imaš pa iz spodnjega zalogovnika cevno povezavo na sanitarni bojler, v katerem je kača, ki odvzema toploto spodnjemu zalogovniku in posledično greje zalogovnik sanitarne vode., in ta del ima svojo obtočno črpalko., ki se (verjetno) vklopi, ko je potrebno odvzeti toploto spodnjemu zalogovniku.
In..če si prav zamišljam delovanje..gre v tem smislu: Ko je potrebno zagreti zSV se vklopi TČ na hard in pošlje vročo vodo v spodnji zalogovnik, preko katerega se segreje SV sanitarne vode. Ko je voda nagreta se ta obtočna od SV izklopi in TČ se znormalizira na delovanje za talno, kar pomeni, da se spodnji zalogovnik ohladi na (ajde) 28 stopinj, kolikor potrebuje talno. In tu potem nastane ta temperaturna razlika (cca 25 stopinj), ki povzroča odvzem toplote iz zgornjega zalogovnika ali kot ti opaziš..se voda ohlaja.

(ker pri klasičnih split sistemih imaš ti zunanjo enoto, in plinsko povezavo na notranjo enoto, ki je praktično zgolj toplotni izmenjevalec iz plinske na vodno povezavo (z obtočno črpalko in elektroniko), na izhodu iz te enote pa je tripotni ventil, ki pošlje v ločen zalogovnik SV ali pa direkt v talno...vsaj jaz imam tako).

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.576
4.723
113
Jaz tudi študiram ali bi šel v menjavo ogrevanja + sončno drugo leto ali še ne. Bolj ko berem tole temo, bolj me je strah, ker toliko kompliciranja in težav ko sem prebral tukaj za eno osnovno zadevo kot je ogrevanje hiše/vode nisem videl že dolgo časa. Vložek je tudi zelo visok in vse to naj bi bilo v nekem imenu nižje končne cene in višjega udobja. Poleg tega ne gre le za menjavo sistema, ampak tudi prebijanje bajte, okolice,...

Imam dobro izolirano hišo in ogrevanje na olje, porabim okoli 1400l olja na 1 leto. Imam tudi 3 kolektorje za gretje vode. Tak sistem vklopim, več ali manj pozabim (razen nekaj stvari, ki so posledice slabega načrtovanja, ne vira ogrevanja) in to je to. Deluje že 14 let. Sedaj sem sicer v postopkih, da se preveri opcija glede sončne in drug tip ogrevanja, ampak to je le preverba, da vidim opcije.

A je res toliko problemov s temi novotarijami, kot se bere tukaj? Ljudje imajo že veliko težav pri novogradnji, kaj bi bilo šele, če se menja ogrevanje na starejši hiši, ki že ima star način ogrevanja.

• Všeč mi je
Reactions: Gonzo