Katero toplotno črpalko

damirj

Guru
9. maj 2012
5.327
2.425
113
Ne poznam lokacije in mikrolokacije, recimo v mojem primeru je za hišo v projektu navedenih toplotnih izgub 4500W. Ko si bilo majstri za TČ na ogledu, mi je eden svetoval 5kW model, drugi 6kW model, ostali 4 pa so svetovali 9 ali 10kW model, seveda vsi na pamet brez pogledat projekt. Očitno nekateri že iz izkušenj vejo dokaj točno povedat. Odločil sem se za tega drugega, ampak v času nakupa 6kW model ni bil na voljo, zato sem vzel naslednjega 8kW model in.. mi sedaj večino ogrevalne sezone taktira ali pa dela tam na 60% max (tako po moji oceni, ker tega podatka v meniju naprave nimam). Tako da te rezerve 20-30% po mojem niso potrebne, ker v najbolj mrzlih dnevih te špice pokriješ skoraj enako efektivno tudi z el. grelci.

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.074
879
113
Nimam projekta.. sem drugi lastnik hise - tko da tud vem ne “kaj in kako so delal” (casu primerno - je vse kar lohk recem)
Nasel sem nekje tabelo, da rabim za srednje izolirano hiso nekje 60W/m2.. kar mi potem nanese nekje 16-18.000W (pri cca 300 m2 ogrevanih povrsin)..
Zdej se pa bojim, da sm sprt pri hruskah in jabolkih …

“mojstri” so tud men prodajal vse zivo od 9 - 16kW.. vsi pravijo da vse zadosca…

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.706
1.062
113
Ne poznam lokacije in mikrolokacije, recimo v mojem primeru je za hišo v projektu navedenih toplotnih izgub 4500W. Ko si bilo majstri za TČ na ogledu, mi je eden svetoval 5kW model, drugi 6kW model, ostali 4 pa so svetovali 9 ali 10kW model, seveda vsi na pamet brez pogledat projekt. Očitno nekateri že iz izkušenj vejo dokaj točno povedat. Odločil sem se za tega drugega, ampak v času nakupa 6kW model ni bil na voljo, zato sem vzel naslednjega 8kW model in.. mi sedaj večino ogrevalne sezone taktira ali pa dela tam na 60% max (tako po moji oceni, ker tega podatka v meniju naprave nimam). Tako da te rezerve 20-30% po mojem niso potrebne, ker v najbolj mrzlih dnevih te špice pokriješ skoraj enako efektivno tudi z el. grelci.
Glede na to, da imam TČ zrak voda 10 let vem kaj pišem (malo drugače od večine)
Prej sem imel 11kW (pa je šel izmenjevalec v notranji adijo, ker je crknil flow switch v ON položaju in ga je odprlo na plinski strani) , zdaj sem šel namerno na 18,5 kW...
Pa je bilo v tem času tudi pod --15°C zunaj in smo preživel brez grelcev

Raje furam TČ preko dneva, ko je običajno topleje in ni defrostov (ko to vreme dopušča), z malo posegov na regulaciji se izognem tudi taktiranju...Pa v tistih prostorih kjer so radiatorji (imam 50% talno in 50% radiatorje zaradi gradnje v 2 fazah), je zdaj na otip fino ker majo kakih 33°C, prej pa nismo prišli preko 30-31°C

• Všeč mi je
Reactions: ncnifrej

damirj

Guru
9. maj 2012
5.327
2.425
113
Glede na to, da imam TČ zrak voda 10 let vem kaj pišem (malo drugače od večine)
Prej sem imel 11kW (pa je šel izmenjevalec v notranji adijo, ker je crknil flow switch v ON položaju in ga je odprlo na plinski strani) , zdaj sem šel namerno na 18,5 kW...
Pa je bilo v tem času tudi pod --15°C zunaj in smo preživel brez grelcev

Raje furam TČ preko dneva, ko je običajno topleje in ni defrostov (ko to vreme dopušča), z malo posegov na regulaciji se izognem tudi taktiranju...Pa v tistih prostorih kjer so radiatorji (imam 50% talno in 50% radiatorje zaradi gradnje v 2 fazah), je zdaj na otip fino ker majo kakih 33°C, prej pa nismo prišli preko 30-31°C

Za te večje potratne hiše potem tvoja opcija boljša očitno oz. če sem natančen, za tvoj primer. Bi pa morala tudi 11kW naprava zagret vodo na 33stC BP, vsaj tako si mislim...

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
697
113
Za te večje potratne hiše potem tvoja opcija boljša očitno oz. če sem natančen, za tvoj primer. Bi pa morala tudi 11kW naprava zagret vodo na 33stC BP, vsaj tako si mislim...
11kW ti ne da nobenega zagotovila. Sanitarno vodo bo že zagrel ker tam je odjem sporadičen, kako pa je pri gretju hiše pa ne moreš vedeti. Če so dane energijske potrebe večje od (trenutne) zmogljivosti TČ... potem seveda ne boš dosegel target temperature.

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.706
1.062
113
Kakor je igri mix Talno/radiatorji lahko pozabiš višje temperature dvižnega voda...Masa betona v talnem ne da...
Lahko se sicer greš s pripravo vode za mešalni ventil...Ampak potem bo šele sistem taktiral in COP šel v kevder...

damirj

Guru
9. maj 2012
5.327
2.425
113
11kW ti ne da nobenega zagotovila. Sanitarno vodo bo že zagrel ker tam je odjem sporadičen, kako pa je pri gretju hiše pa ne moreš vedeti. Če so dane energijske potrebe večje od (trenutne) zmogljivosti TČ... potem seveda ne boš dosegel target temperature.

To je tako na pamet rečeno. Preštej dneve, ko je temp toliko pod ničlo, da TČ res ne sfolga sama, z vklopi grelcev pa se še splača dogrevat manjko. In ko se ne splača več, posežeš po močnejši napravi. Ampak ta računica je zelo odvisna od lokacije, nismo vsi na gorenjskem ali štajerskem koncu. Jaz npr nisem, ker sem na primorskem in meni se nakup močnejše TČ definitivno ni splačal, čeprav so me vsi prepričevali, da delam prav.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113

Tebi so narčunali 4.5 kW izgub pri neki projektni temperaturi (verjetno okoli -13) kar pomeni, da zelo redko kdaj sploh prideš na take izgube, je pa pri TČ velik dejavni ogrevanje sanitarne vode - s tega vidika raje vsak priporoča močnejšo TČ, da ni problemov (da potem taktizira je tvoj problem ;) ).
Za moje pojme bi mogli testiranje toplotih črpalk v odvisnosti na temperature malo korigirati na zdajšnje razmere (beri: izolirane objekte), ko praktično noben ne rabi 35 stopinj v talnem, kakor tudi pri +7 zunanje temperature baš ni nekih potreb (resnih) po ogrevanju.

Za moje pojme bi bilo bolj ustrezno nekaj v tem smislu (zunanja temperatura/temp. vode v talnem):
Podajanje moči pri:
- +2/30
- -3/30
- +2/45 (segrevanje SV)
- -3/45 (segrevanje SV)
To bi bilo za uporabnika najbolj uporabno.
Lahko se še določi robne pogoje, ki so bolj za 'vtis' kot bi imeli uporabno vrednost npr:
- +7/28
- +7/45 SV
- -10/35
- -10/45 SV

• Všeč mi je
Reactions: tony in damirj

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.706
1.062
113
Tebi so narčunali 4.5 kW izgub pri neki projektni temperaturi (verjetno okoli -13) kar pomeni, da zelo redko kdaj sploh prideš na take izgube, je pa pri TČ velik dejavni ogrevanje sanitarne vode - s tega vidika raje vsak priporoča močnejšo TČ, da ni problemov (da potem taktizira je tvoj problem ;) ).
Za moje pojme bi mogli testiranje toplotih črpalk v odvisnosti na temperature malo korigirati na zdajšnje razmere (beri: izolirane objekte), ko praktično noben ne rabi 35 stopinj v talnem, kakor tudi pri +7 zunanje temperature baš ni nekih potreb (resnih) po ogrevanju.

Za moje pojme bi bilo bolj ustrezno nekaj v tem smislu (zunanja temperatura/temp. vode v talnem):
Podajanje moči pri:
- +2/30
- -3/30
- +2/45 (segrevanje SV)
- -3/45 (segrevanje SV)
Lahko se še določi robne pogoje, ki so bolj za 'vtis' kot bi imeli uporabno vrednost npr:
- +7/28
- +7/45 SV
- -10/35
- -10/45 SV
Saj veš...Podajanje moči pri temperaturah +3 (+5)...-3.....Je tako megleno, kot na COP vpliva megla pri teh temperaturah....Napaka je lahko komot 50%

damirj

Guru
9. maj 2012
5.327
2.425
113

Podajanje moči pri:
- +2/30
- -3/30
- +2/45 (segrevanje SV)
- -3/45 (segrevanje SV)
- +7/28
- +7/45 SV
- -10/35
- -10/45 SV
Točno tako. Enako kot tudi verjetno 35kw ogrevalna naprava za stare hiše verjetno ni potrebna, ampak so peči tako močne in šibkejših pač ni, je pa to nam ostalo v stari navadi, da radiator mora bit vroč, +60stC in več, za kar ni potrebe če ogreva 24/7.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
697
113
To je tako na pamet rečeno. Preštej dneve, ko je temp toliko pod ničlo, da TČ res ne sfolga sama, z vklopi grelcev pa se še splača dogrevat manjko. In ko se ne splača več, posežeš po močnejši napravi. Ampak ta računica je zelo odvisna od lokacije, nismo vsi na gorenjskem ali štajerskem koncu. Jaz npr nisem, ker sem na primorskem in meni se nakup močnejše TČ definitivno ni splačal, čeprav so me vsi prepričevali, da delam prav.
Kar sem želel povedati je, da ti neka moč TČ (tudi z vključenimi vsemi grelci) še ne daje garancije, da bo nek neznan objekt segrelo na določeno temperaturo. Če so energijske potrebe veliko večje, potem pač ne bo šlo.

Tako da razpravljanje o "ali bo dovolj" brez nekih konkretnih izračunov in podatkov o objektu žal ne bo šlo.

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.706
1.062
113
Če bi obstajal nek standard za testiranje, potem bi podatek bil točen oz vsaj primerjal bi lahko jabko z jabko.
Ti nič kaj dosti ne pomaga standard... Recimo samo za 0,5°C je lahko zunaj razlie...recimo 4,5 vs 5°C, pa ti pri 4,5°C začne zunaji izmenjevalec zamrzovati, pri 0,5°C pa ne....dejanska razlika v COP med tistih ušivih 0,5° bo pa 1... Bistvo vseh Zrak voda TČ je, da če se le da naj obratujejo nad temperaturo, ko začne zunanji izmenjevalec zmrzovati... Potem so Vsi COP-ji garantirano nad 3,5...z lahkoto... Ravo iz tega razloga sem jaz pristaš predimenzioniranih TČ zrak voda...ostali pa kakor hočete

damirj

Guru
9. maj 2012
5.327
2.425
113
Ko zmrzne zunanja enota, zmrzne tudi od močnejše, če je slučajno dvoventilatorska bo tudi več ledu na njej za odtalit. Enako bo tudi COP padel. Edina razlika je, da bo močnejša dala od sebe več toplotne moči in tako pokrila toplotne izgube hiše, medtem ko šibkejša ni nujno da bo, bo pa zato prižgala dodatno še grelce. Na tebi pa je ali ti je to ok ali ne in si preračunaš tudi ali se ti splača. S taktiranjem pa ni nič kaj veliko narobe, kar se tiče mehanskega vidika. Iz mojega vidika je taktiranje problem samo v tem, da imam v teh prehodnih obdobjih v hiši zato pretoplo, ker TČ ne zmore ogrevati vodo manj kot 25stC. To pa zato rešujem s termostatom, ker tudi s časovnikom ni bilo ravno ok.

damirj

Guru
9. maj 2012
5.327
2.425
113
Kar sem želel povedati je, da ti neka moč TČ (tudi z vključenimi vsemi grelci) še ne daje garancije, da bo nek neznan objekt segrelo na določeno temperaturo. Če so energijske potrebe veliko večje, potem pač ne bo šlo.

Tako da razpravljanje o "ali bo dovolj" brez nekih konkretnih izračunov in podatkov o objektu žal ne bo šlo.
To seveda ne, ne moreš s 4kw TČ ogrevati hišo s toplotnimi izgubami 20kW, pa tudi če ima še 15kw električni grelec.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.495
7.010
113
. Iz mojega vidika je taktiranje problem samo v tem, da imam v teh prehodnih obdobjih v hiši zato pretoplo, ker TČ ne zmore ogrevati vodo manj kot 25stC. To pa zato rešujem s termostatom, ker tudi s časovnikom ni bilo ravno ok.
Tudi jaz imam omejitev 25 dviznega voda. Zadevo moja pusti "resiti" tako, da sem nagib krivulje sicer naredila istrezen, ampak vedno za 2 stopinji više od potreb. Potem pa setpoint -2 in evo ti ga na, zadeva spila.

• Všeč mi je
Reactions: Gonzo