FOMO - Fear of missing out oz. da nekaj narediš/kupiš neracionalno, nepremišljeno, ker se v danem trenutku bojiš da boš nekaj zamudil oz. bo zmanjkalo. Se mi zdi da v zadnjem času vsi čim bolj izkoriščajo ta aspekt.
Osnovno pravilo: ne kupuj v paniki. Drugo je, če res nujno potrebuješ (novogradnja, crknila peč ipd.).Ja to je bil dober prodajni trik v Jugoslaviji.
Kupite sedaj jutri bo dražje.. ali pa več ne bo.
So pa to stroški ogrevanja, ob katerih se teb zvrti v glavi. Poraba med 2000 in 2600 litrov na sezono, to je od 2800 do 3700 EUR na sezono ob današnjih cenah in olje mora bit že v cisterni ta hip, tko da lohk za letos komot vzameš ceno med 3300 in 4200 EUR.
Tko da, tud če bi mel nekje tako hišo kot jo imaš ti, bi sicer imel več miru, bi pa moral nekak za to hišo tud poskrbet, ker nikakor ne bi pustil, da mi stara dva zmrzujeta.
Za take investicije se lažje odloči takrat, ko se ti praktično takoj povrnejo in letos se je to končalo tam aprila enkrat, pol je trg ponorel, se prav da sem reagiral takoj, ko se je gor obrnil. Tud ta opcija, ki jo omenjaš je bla na mizi pred 12 leti, pa ni blo šans, da grem v to, ker je bil enostavno izkoristek premajhen, z drvi pa pri taki peči čist preveč posla, tko da so se pri tvojem doma zelo narobe odločil, če se mene vpraša. Od fasade pa stari že ob gradnji ni hotu slišat, saj je spomin še svež in on je naredu super sodobno fasado (za njegove čase je bla res in vsi so se mu smejal). Okna sta zamenala takrat, ko sva midva gradila stanovanje. Me je pa taščica mi preljuba zadnjič vprašala, če mamo tud na elektriko, ker ma tople radiatorje, mene pa ne vid nč na ogenj nalagat, pa v kurilnici nič ne smrdi in prahu ni.
Tako je to, še boljš pa je, če verjameš generaciji, ki je za tabo in ne trmariš na nekih svojih starih prepričanjih, vsi starostniki po moji strani so bli taki, v koraku s časom tako rekoč in je bla zahojenost zame nova. Tko da mene moji otroc ne bodo prav nič klel. Ti pa lohk pokažem ene par 75+ letnikov okol mene, ki ta hip ne vedo, kaj bi. Ni niti za olje natankat, kaj šele za okna in fasado zamenat. Je taščica povedala, da se taprva soseda grejeta na 18 in v jaknah sedita pred TV, pa se zima še začela ni. Tko da pri men ni bojazni, da bi kdorkoli pri 70+ rabil peč kurit, nas je pet drugih pri hiši. Tko da, tud če bi mel nekje tako hišo kot jo imaš ti, bi sicer imel več miru, bi pa moral nekak za to hišo tud poskrbet, ker nikakor ne bi pustil, da mi stara dva zmrzujeta.
PS: Aja, pa če bi ostala doma, niti pod razno ne bi bla samo tvoja tazadna, kot je sedaj.
ne vem kaj ti hočeš izračunati?še en mal pomoči - da si bom prav razlagal moči TČ:
za gorenjsko podnebje podatke o TČ (moč in COP) gledam pri -7 (35 ali pa 55 - niti nima veze, ker so razmerja približn enaka).
imam prav, če rečem, da je moč TČ zmnožek A-7/W35 x COP pri isti temperaturi? (Bosch 6000 17kW 9,5kW * 2,25 // Stiebel WPL25 a 12,86kW*2,93 // Kronoterm Adapt 0724 15,7kW*3,05).. če gledam tole je razlika v zmnožku med Bosch in Kronoterm x2.
Bigger is better? Kje sem falil?
hmm.. krompir pa hruske mesam?ne vem kaj ti hočeš izračunati?
Če imaš moč pri določeni zunanji temperaturi in COP lahko izračunaš koliko bo takrat priključna moč (poraba) ob največji obremenitvi.
Sem šel pogledat za Kronotermne vem kaj ti hočeš izračunati?
Če imaš moč pri določeni zunanji temperaturi in COP lahko izračunaš koliko bo takrat priključna moč (poraba) ob največji obremenitvi.
No tudi TČ običajno ne dela na Max močillllnajverjetneje to sploh ne bo težava, ker tudi kotel s 35kW pač ne dela vedno na max moči.