Globino vrtine v podtalnico sem mislil glede na to, da se temperatura v sondi z vodo hitreje izmenja, koz z zemljo.Vrtina nima veze s podtalnico, saj gre pri geosondi za zaprt sistem - cev dol, U obrat, cev gor. Po cevi pa kroži antifriz. Enak princip kot horizontalni kolektor, samo da gre v globino.
Gretje s podtalnico je drugačen princip in tam potrebuješ dve vrtini - iz ene črpaš podtalnico, v drugo jo vračaš. Tukaj so potem bolj plitke vrtine, ampak so lahko težave zaradi peska/mulja.
Jabe pa rada pozabi, da ne more primerjat svoje parkilovatne igračke z mnogo večjimi potrebami po energiji.
Ta del se niti ne računa zraven, verjetno je na celotni dolžini premala razdalja pri stiku s podtalnico da bi bistveno vplivala.Globino vrtine v podtalnico sem mislil glede na to, da se temperatura v sondi z vodo hitreje izmenja, koz z zemljo.
Jaz sem vzel geosondo na ključ pri Vrtine Palir, samo toplotno pa so mi montirali drugi v okviru hiše na ključ. Je pa bila cena pred cca. 2,5 leti 4500€ za 80m vrtino. Pri meni je "na ključ" pomenilo da so potegnili cevi not v kotlovnico, geosondo pa so nafilali kar z vodo - kasneje pa so še strojniki dodali nekaj antifriza v sklopu zagona TČ.A se lahko pozanimaš kateri izvajalec je bil za vrtino oz. ali je vzel ponudbo na ključ.
Lahko tudi na zs
Hvala
imaš na ZSA se lahko pozanimaš kateri izvajalec je bil za vrtino oz. ali je vzel ponudbo na ključ.
Lahko tudi na zs
Hvala
mejčkn off topic..
tisti ki imate TČ in imate več ogrevalnih krogov (3 - recimo 2 radiatorska in 1x talna) - ali imate na vsakem krogu mešalni ventil?
Pri enem TČ vse krmili TČ
Pri 2 krogih je baje 1 mešalni dost (za talno), ker drugega krmili TČ..
Kako je pa pri 3 krogih? Nobenega ne krmili TČ? Krmili 1 in še vedno rabim 2 mešalna ventila? Rabim zares enega (za talno) - radiatorje itak "krmilim" z termostatskimi glavami?
prvic slisim tole.. zakaj ne?Termostatske glave na radiatorjih in TČ ni najboljša kombinacija.
Tole je tudi meni razlagal mojster za nastavitve, plus morajo biti odprti vsi radiatorji. Ker baje mora črpalka mešat vso vodo in jo prilagajati na zunanjo temperaturo. Praksa pravi drugače. Če hočem da je dnevna dovolj topla, je v mansardi prevroče. Hiša stara dvajset let, lesena okna, ampak kakovostna. Dnevna in kuhinja en prostor, velik kot garsonjera (ne preveč pametna zasnova prostora). Rešitev so termostatske glave in večina mansarde zaprta, ker so to itak spalni prostori. Zadeva laufa.Termostatske glave na radiatorjih in TČ ni najboljša kombinacija.