Katero toplotno črpalko

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.455
9.746
113
EU
Ne!!! Tebi nekako ne gre, da ene stvari niso od tega odvisne, ker ne dajes enake masine na vdako bajto, ampak glede na porabe bajto razlicno dimenzionirano.

Imas bajto, ki rabi v prehodnih obdobjih toliko moc, v povorecnih zimskih dnevih toliko in pri -20 toliko. Izberes TČ na podlagi tega... kaj in koliko naj pokriva?

In zakonitosti TČ Z/V so:
1. dela z neko maksimalno mocjo, tu se pri nas vse zacne pa neha in ta del je vecinoma vsem jasen
2. predimenzionirane bodo manj "obremenjene", bodo manjkrat defrostale in bo zaradi tega poraba manjsa. Res je, ampak bi bilo fino to podkrepiti s ciframi. Je ta visja poraba marginalna ali ogromna. Defrost porabi toliko in toliko, in je povsem neodvisno od tega, kaka bajta je zadaj. Za uparjalnik odtajat mora iti toliko kwh in fertik.
3. vsaka TČ zahteva nek minimalni pretok
4. vsaka TČ bo zahtevala minimalno T povratnega voda ogrevalnem sistemu, ker ahta sama sebe in svoj komoresor, ce je prenizka, bo prizgala grelec (če ga ima)
5. vsaka TČ nima samo maximumalne moci omejen, ampak ima tudi minimalno. Ce lahko dela z minimalnim odjemom 1kW, potem bo od sebe dala 3kW. Ce bajta tok rabi, super, ce ne imas tezavo. Večja je TČ, večji bo minimalni odjem in oddaja. Nimajo vse enakega minimuma, tako kot ne maksimuma.
6. Marsikdo ne ve, ker izkusnje so enake nič tudi pri monterjih. TČ, ki si v extremih pomaga z grelcem, ne bo nikdar terala komoresorja na 100%. Pri 80% je konec in to naj bi tudi bila neka zgornja meja baje, ko se zacnemo pogovarjati o preobremenjenosti materialov in dejansko krajsanje zivljenjske dobe masine. Torej nikdar TČ ne tera prevec. Ce grelca ni, pa izbire nima. Ceprav redkokdaj, bo terala VEČKRAT kot tista, ki ima grelec

In kaj se zgodi mnogo pogosteje kot -20. TC je premocna, ker se je dimenzionirala na -20. da od sebe vec kot rabis in se nonstop ugasa/priziga (tocka 5). Hoces spustiti T v ogrevalnem krogu, ampak nizje, kot ti dovoli ne gre (tocka 4), potem zapres malo ventile in gre v napako (tocka 3). Potem pustis nazaj na tocki 5, pa naj žmiga ali dodas zalogovnik, kjet bos pac z minimumom dogrel in potem bo dalj casa stala. Se pravi si preplacal TČ, in potem dodajal in placeval dodatno optimizacije, da sploh dela taako kot je mišljeno in pri tem prihranil na racun defrostov... Koliko smo rekli? 2 platoja pira na leto?

Pri vsej tej zgodbi je povsem vseeno kako je potraten objekt. Gre za razmerje med tem, a bos izbral TČ ki bo pokrivala maksimum, pa vse prej slabse ali recimo 2/3 pa bo vecino zime delala BP, z grelci bo pa dogrela tam do 2% porabe. 2% je lahko 35€ ali pa 350€ v 8 letih. Lahko se vzame moje procente za referenco, čeprav so ravno zaradi varčnosti hiše višji kot pri potratnih. Jaz začnem ogrevati šele, ko se že defrosti začnejo in ugasnem tudi, ko so še kdaj ponoči.

Se pravi ce ne porabis 250€ na leto za ogrevanje, kot jaz, ampak recimo jurja, potem bos porabil 50€ za defroste vec, pa 20€ za dogrevanje. 70€/leto pri nizji investiciji kar nekaj jurjev.

In plasticno.
Jaz imam PH, pa sem izbrala 5kw namesto 9Kw.
Nekdo, ki ima potratno pa lahko na princip enakega razmisljanja da 11kw namesto, ne vem, 16kw. Ali pa 20 vs 16, saj je vseeno (izvzevši navitih verzij znotraj iste mašine - kakih 11 vs 14kW, ampak to je druga debata, ne se begati sedaj s tem, čeprav matematiko podira še bolj). Za princip razmisljanja gre.
Ne!!! Tebi nekako ne gre, da ene stvari niso od tega odvisne, ker ne dajes enake masine na vdako bajto, ampak glede na porabe bajto razlicno dimenzionirano.

Imas bajto, ki rabi v prehodnih obdobjih toliko moc, v povorecnih zimskih dnevih toliko in pri -20 toliko. Izberes TČ na podlagi tega... kaj in koliko naj pokriva?

In zakonitosti TČ Z/V so:
1. dela z neko maksimalno mocjo, tu se pri nas vse zacne pa neha in ta del je vecinoma vsem jasen
2. predimenzionirane bodo manj "obremenjene", bodo manjkrat defrostale in bo zaradi tega poraba manjsa. Res je, ampak bi bilo fino to podkrepiti s ciframi. Je ta visja poraba marginalna ali ogromna. Defrost porabi toliko in toliko, in je povsem neodvisno od tega, kaka bajta je zadaj. Za uparjalnik odtajat mora iti toliko kwh in fertik.
3. vsaka TČ zahteva nek minimalni pretok
4. vsaka TČ bo zahtevala minimalno T povratnega voda ogrevalnem sistemu, ker ahta sama sebe in svoj komoresor, ce je prenizka, bo prizgala grelec (če ga ima)
5. vsaka TČ nima samo maximumalne moci omejen, ampak ima tudi minimalno. Ce lahko dela z minimalnim odjemom 1kW, potem bo od sebe dala 3kW. Ce bajta tok rabi, super, ce ne imas tezavo. Večja je TČ, večji bo minimalni odjem in oddaja. Nimajo vse enakega minimuma, tako kot ne maksimuma.
6. Marsikdo ne ve, ker izkusnje so enake nič tudi pri monterjih. TČ, ki si v extremih pomaga z grelcem, ne bo nikdar terala komoresorja na 100%. Pri 80% je konec in to naj bi tudi bila neka zgornja meja baje, ko se zacnemo pogovarjati o preobremenjenosti materialov in dejansko krajsanje zivljenjske dobe masine. Torej nikdar TČ ne tera prevec. Ce grelca ni, pa izbire nima. Ceprav redkokdaj, bo terala VEČKRAT kot tista, ki ima grelec

In kaj se zgodi mnogo pogosteje kot -20. TC je premocna, ker se je dimenzionirala na -20. da od sebe vec kot rabis in se nonstop ugasa/priziga (tocka 5). Hoces spustiti T v ogrevalnem krogu, ampak nizje, kot ti dovoli ne gre (tocka 4), potem zapres malo ventile in gre v napako (tocka 3). Potem pustis nazaj na tocki 5, pa naj žmiga ali dodas zalogovnik, kjet bos pac z minimumom dogrel in potem bo dalj casa stala. Se pravi si preplacal TČ, in potem dodajal in placeval dodatno optimizacije, da sploh dela taako kot je mišljeno in pri tem prihranil na racun defrostov... Koliko smo rekli? 2 platoja pira na leto?

Pri vsej tej zgodbi je povsem vseeno kako je potraten objekt. Gre za razmerje med tem, a bos izbral TČ ki bo pokrivala maksimum, pa vse prej slabse ali recimo 2/3 pa bo vecino zime delala BP, z grelci bo pa dogrela tam do 2% porabe. 2% je lahko 35€ ali pa 350€ v 8 letih. Lahko se vzame moje procente za referenco, čeprav so ravno zaradi varčnosti hiše višji kot pri potratnih. Jaz začnem ogrevati šele, ko se že defrosti začnejo in ugasnem tudi, ko so še kdaj ponoči.

Se pravi ce ne porabis 250€ na leto za ogrevanje, kot jaz, ampak recimo jurja, potem bos porabil 50€ za defroste vec, pa 20€ za dogrevanje. 70€/leto pri nizji investiciji kar nekaj jurjev.

In plasticno.
Jaz imam PH, pa sem izbrala 5kw namesto 9Kw.
Nekdo, ki ima potratno pa lahko na princip enakega razmisljanja da 11kw namesto, ne vem, 16kw. Ali pa 20 vs 16, saj je vseeno (izvzevši navitih verzij znotraj iste mašine - kakih 11 vs 14kW, ampak to je druga debata, ne se begati sedaj s tem, čeprav matematiko podira še bolj). Za princip razmisljanja gre.
Gretje s toplotno ste res tako dobro obdelali, da je polet na Mars videti bolj enostaven od tega..
Na srečo, doma centralna na drva še delu dobro (tok, tok na les).
Vržem notri papir, karton, nekaj polen in spodaj vžgem cajtunge.. Ko peč doseže sedemdeset stopinj pumpa se vklopi in to je to. Je pa res da v radiatorje pride voda 53 stopinj (izmeril) in ne petindvajset, kot pri toplotni. Zato je notranjost hiše takoj segreta in ne v pol dneva, kot pri toplotni.

• Všeč mi je
Reactions: B81 in igi

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.497
7.011
113
To pol pride. Velik dela imas zdaj s tem. Jaz samo gumb stisnem.

Vse ostalo prej je pa pri tebi pac en drug razmislil, izbral in montiral. Je bilo pa tudi v tvojem primeru nekaj posla s tem.

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.455
9.746
113
EU
Vodovovaš, ki je montiral cevi, je povedal kakšno peč, in smo kupili. Težava je, ker nimamo kleti, za nevemkakšno veliko peč. Mora biti etažna v kuhinji, in to dimenzij pralnega stroja.
Zato spremljam to temo o toplotni, da bom na tekočem, ko bo potrebna menjava.
Sem prestrašen koliko spremenljivk je potrebno upoštevati, temperaturnih razlik , krivelj ogrevanja.......
Pa še glavno varovalko bi bilo potrebno ojačati (sedaj 1X25), kar prinese višje prispevke, pa še RTV bo zvedela zame.......

KStoner

Majstr
31. dec 2007
2.134
197
63
čist odvisno kako to jemlješ. jaz s TČ nimam nobenih težav in nobenega dela.
Nobenih krivulj, nobenega prilagajanja,----priklaplja se sama....

JanezJe

Zelenc'
17. jan 2020
23
5
3
Mi je en znanec par dni nazaj razlagal, da so mu ponudili to zgodbo. Če sem pravilno razumel okoli 20k€ vse skupaj in naj bi bilo tudi več subvencije (5000€) in da potem ni več tako huda razlika.

In največje razlike so, da je COP precej višji.
TČ naj nebi bila obremenjena, ker konstantna temperatura in posledično je pričakovana življenjska doba 30 let.
In predvsem nimaš zunanje kible, ki moti sosede.
Pri znancu so letos spomladi izvedli vrtino v globini 100 metrov in vstavili geosondo. Montaža in zagon TČ 7KW viessmann izvedena avgusta, cena vsega skupaj z odbito subvencijo je bila 10,700€. Ponudbe za zrak/voda so bile do 2K€ nižje, tako da odločitev ni bila težka pravi. Izvedba v okolici Lj.

• Všeč mi je
Reactions: Valhalla

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.453
113
To pol pride. Velik dela imas zdaj s tem. Jaz samo gumb stisnem.

Vse ostalo prej je pa pri tebi pac en drug razmislil, izbral in montiral. Je bilo pa tudi v tvojem primeru nekaj posla s tem.

Ti kurjači so najbolj zabavni ko ti začnejo dopovedovati da oni to pač radi delajo, da to ni težko. In vsi imajo tako dobre peči in tako dobro izgorevanje da pepela praktično ni, to ne pozabit.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj
Vodovovaš, ki je montiral cevi, je povedal kakšno peč, in smo kupili. Težava je, ker nimamo kleti, za nevemkakšno veliko peč. Mora biti etažna v kuhinji, in to dimenzij pralnega stroja.
Zato spremljam to temo o toplotni, da bom na tekočem, ko bo potrebna menjava.
Sem prestrašen koliko spremenljivk je potrebno upoštevati, temperaturnih razlik , krivelj ogrevanja.......
Pa še glavno varovalko bi bilo potrebno ojačati (sedaj 1X25), kar prinese višje prispevke, pa še RTV bo zvedela zame.......
peleti pridejo v poštev...? maš palazzettijeve peči, top šit, dimenzije kt taozki pralci, ni dani ..govorim iz lastnih izkušenj

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.075
879
113
Pri znancu so letos spomladi izvedli vrtino v globini 100 metrov in vstavili geosondo. Montaža in zagon TČ 7KW viessmann izvedena avgusta, cena vsega skupaj z odbito subvencijo je bila 10,700€. Ponudbe za zrak/voda so bile do 2K€ nižje, tako da odločitev ni bila težka pravi. Izvedba v okolici Lj.
Kvadratura objekta, ki ga ogreva je pa kaj 100m2? A ni meter globine za kvadratn meter ogrevanja?
Subvencije je dobil pa 4.5k€ - torej investicija 15.5 k€?

JanezJe

Zelenc'
17. jan 2020
23
5
3
Kvadratura objekta, ki ga ogreva je pa kaj 100m2? A ni meter globine za kvadratn meter ogrevanja?
Skupna kvadratura objekta je 200m2, s tem, da kletnih prostorov praktično ne ogreva - vkopano v zemljo in dobro izolirano. Subvencije je dobil 4K€

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.497
7.011
113
Tole je ena hiska z malo porabo, ni pa nujno z malo kvadraturo. 2k€... Je malo ali pa ne. Priznam pri razliki 2k€ gre tudi k meni geosonda, ampak tukaj dvomim da je tako mala razlika. Ali je pa gledal najdrazje Z/V, kar je pa res brez veze in pol res das geosondo.

• Všeč mi je
Reactions: damirj in igi

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
Skupna kvadratura objekta je 200m2, s tem, da kletnih prostorov praktično ne ogreva - vkopano v zemljo in dobro izolirano. Subvencije je dobil 4K€
in zdaj plačuje ogrevanje na sezono recimo 200€?

Ker dobro izolirano bi pa plačeval 1000€/sezona, če bi ogreval direkt na električni grelec po tej logiki.

Se pravi nekje v dobrih 13 letih je na nuli, če ne gre nič narobe.

• Všeč mi je
Reactions: damirj

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
697
113
Geosonde so dimenzionirane glede na moč TČ in sestave tal. Kar pavšalno na kvadraturo objekta tega ne moreš delati ker je zelo odvisno od izolacije...

Jaz imam 80m vrtino in je po izračunih primerna za 6kW toplotno črpalko. Dejansko pa je gor priklopljena 3kW TČ. Je pa 150 kvadratov ogrevane površine.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
697
113
Ali se vrtina vrta do okoli 100m ne glede na to ali imaš spodaj zemljo ali podtalnico pri petih metrih?
Vrtina nima veze s podtalnico, saj gre pri geosondi za zaprt sistem - cev dol, U obrat, cev gor. Po cevi pa kroži antifriz. Enak princip kot horizontalni kolektor, samo da gre v globino.

Gretje s podtalnico je drugačen princip in tam potrebuješ dve vrtini - iz ene črpaš podtalnico, v drugo jo vračaš. Tukaj so potem bolj plitke vrtine, ampak so lahko težave zaradi peska/mulja.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
697
113
Pri meni se sistem večinoma stabilizira pri ~12 stopinjah voda iz geosonde, potem pa vrnem nazaj v njo ohlajeno na ~10 stopinj. Ko pa kompresor malo bolj švica pa sta obe temperaturi še kako stopinjo ali dve nižji.

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.005
9.528
113
Gretje s toplotno ste res tako dobro obdelali, da je polet na Mars videti bolj enostaven od tega..
Na srečo, doma centralna na drva še delu dobro (tok, tok na les).
Vržem notri papir, karton, nekaj polen in spodaj vžgem cajtunge.. Ko peč doseže sedemdeset stopinj pumpa se vklopi in to je to. Je pa res da v radiatorje pride voda 53 stopinj (izmeril) in ne petindvajset, kot pri toplotni. Zato je notranjost hiše takoj segreta in ne v pol dneva, kot pri toplotni.
Kle ti bodo zdej razložil fantje in dekle, da imaš cel fitnes vsak dan, pa režal se ti bodo, pa okolje onesnažuješ, pa še kup enih zadev bo. Vse je pa odvisno od tega, kako velik objekt imaš, kako izoliran, kako imaš dimenzioniran obstoječi sistem, skratka, kako visoko temperaturo rabiš v radiatorje, ko je zunaj -20. Potem daš pa na mizo možne rešitve in se odločiš. Kakorkol pa obrneš, pa rabiš neko regulacijo ogrevanja, ki ti bo prilagajala temperaturo vode v radiatorjih glede na potrebe v hiši (famozne krivulje), pa nima veze, al bo toploto delala TČ, al pa karkoli drugega. Potem boš pač moral s to svojo odločitvijo živet, kot mi vsi skupaj, črpalkarji, kurjači in vsi ostali. Jabe pa rada pozabi, da ne more primerjat svoje parkilovatne igračke z mnogo večjimi potrebami po energiji.

• Všeč mi je
Reactions: igi in Gonzo