Ja, kdo pa? To je edina stvar, ki jo mora narediti in potem ne dela nic vec, dokler ne crkne nekaj...
Tamle mal višje imaš en članek, kjer lepo piše, da se v nekaterih primerih tudi pri TČ svetuje zalogovnik, seveda pa ne 2 kubika. Očitno pa tud TČ ni na on in off, kot oljni plamen recimo, potrebuje nek minimalen pretok, al kako.To nima smisla. Tč so praviloma inverterji, ki svojo moc prilagajajo potrebam. S tem omogocas v vsakem danem momentu najnizjo T dviznega voda, kar je nujnost za optimalno delovanje in porabo TČjk.
Tle se ne gremo sistema kot je pri drvih ko nalozis m, da zahajca potem pa pocasi porabljas. Cik vecji zalogovnik pa T na 60 (in nekateri se vec, ampam pustimo to), da se dejansko zaloga naredi, da ni treba prevec(krat) delati. metoda "kurjenja" je ravno obratna. Pri TČ kuris sproti, nic na zalogo.
Ja madona, vsaj tolk pa morš poznat svoj sistem, da znaš krivuljo prilagodit. Ko pa to enkrat narediš, pa ne diraš več.Sam se boš ukvarjal s krivuljo?
Premocna TČ, kjer ni problem pretok, ampak minimalna moc, ki je se vedno premocna za potrebe. Jim potem taktira. Vsi gledajo samo maximum, koliko zmore, pol je pa jajc vecino leta z minimumom, ki pac ni nula. In je treba potem resevati s takimi "resitvami". Jaz te tezave nimam.Tamle mal višje imaš en članek, kjer lepo piše, da se v nekaterih primerih tudi pri TČ svetuje zalogovnik, seveda pa ne 2 kubika. Očitno pa tud TČ ni na on in off, kot oljni plamen recimo, potrebuje nek minimalen pretok, al kako.
To mešat z drvi je itak brezveze.
od tega trojega bo edino pametno, da naštudiraš krivuljo. Urnike in termostate pa pozabiš.Hvala družba - sedaj vem več.
Se oglasim spet kakšen "teden" po montaži, ko bodo na vrsti vprašanja iz poglavja "krivulje, urniki in termostati"
Ker imaš nizkoenergetski objekt..... Redno pozabljaš, da niso vsi objekti taki, ampak so svakokaki. Dej si tvojo hiško predstavljaj kot prizidek ene stare hiše, ki se ogreva kot ena izmed treh vej skupne TČ. Pol je pa že mal bolj kompleksno vse skupaj, ker pri tebi je zelo enostavno, še špic nimaš, ker jih nimaš od kje imet, ker enostavno nimaš izgub.Jaz te tezave nimam.
Radiatorji ja zalogovnik, ene 50lIn pri vsem tem pisanju še zmer nismo prišli do tega, kje in kdaj je smiselno prigradit zalogovnik in koliko litrov....
za hec povabi 4 različne monterje.sporočim, kaj mi bodo rekli.. mi pride v kratkem en na ogled
In pri vsem tem pisanju še zmer nismo prišli do tega, kje in kdaj je smiselno prigradit zalogovnik in koliko litrov....
Hvala družba - sedaj vem več.
Se oglasim spet kakšen "teden" po montaži, ko bodo na vrsti vprašanja iz poglavja "krivulje, urniki in termostati"
Ne, skupaj z alterjem. A mislis da se bo monter zajebaval. On bo nekaj na priblizno nastavil...Sam se boš ukvarjal s krivuljo?
še mojega problema nismo rešili - pa lej koliko si svojih natreselAjde vesoljni Alter - konkretno:
- trenutno nova (tri leta stara kondenzacijska) plinska peč Vaillant s pretočnim grelcem sanitarne vode;
- ravnokar montiramo SE;
- ideja zaradi viška štroma pač TČ;
- prostora za zalogovnik sanitarne vode nimamo, oz. ga še nisem pripravljen žrtvovat, oz. bi bil v prostoru kjer ne bo notranja enota TČ (zaenkrat gre na mesto sedanje peči v kopalnico nad pralni stroj). Zalogovnik bi lahko dal v drugo kopalnico, kjer imam seveda priključek hladne in tople vode + radiator.
- ogrevanje je radiatorsko - enocevni krožni sistem 1/2", ventil na radiatorju zapira samo ta radiator - logično.
Vprašanje oz. dileme:
- ali pustiti obstoječo plinsko peč in samo vzporedno postavit TČ za ogrevanje. Ali je možna preprosta priključitev monoblok TČ v krog ogrevanja pri najbližjem radiatorju? Tako bi imel od zunanje enote do radiatorja cca 5 metrov max. Predvidevam, da v takem primeru plinsko ogrevanje itak po defoltu izklopi, ker je topla voda v sistemu - subvencija 1.000€
- ven dat plinsko peč in it popolnoma na TČ (vprašanje ali je možno pretočno ogrevanje sanitarne vode - mislim da ne) z večjim posegom v drugem prostoru - subvencija 2.500€
- zamenjat obstoječo peč z novo hibridno TČ, ki ima plinski grelec (namesto električnega) za pretočno (možnost zalogovnika) ogrevanje sanitarne vode + dogrevanje TČ v špicah - subvencija 2.500€
Seveda najbolj sede zadnja varianta, ampak črvek v glavi vseeno pravi, da sem vseeno vezan na plin - vsaj delno.
Kaj pa vi mislite?
PS1: na podlagi "pomoči" Jabe je dovolj 6kW.
PS2: dobrodošle tudi konkretne ponudbe dobave in montaže na MB koncu.