Katero toplotno črpalko

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.005
9.530
113
To ti lahko jaz povem. Grelec mi je v osmih letih pokuril 6050kWh, od tega 350kWh za dogrevanje. Torej skuril mi je cca 5700kWh za defroste. Defrosta mi pa res pogosto v neugodnih pogojih okoli nicle.

Teh 6050 gre seveda v sumo 19150kWh za ogrevanje. Ce bi defrostal s kompresorjem bi od teh 5700kwh porabil za tole 1/3, torej 1900kWh.

Prisparala bi 3800kWh ali 380€, oziroma manj kot 50€/leto.

kalbo
Potratnost hise nima veze z defrosti.
Potratnost mogoče ne, ima pa s potrebo zalogovnika, ali empera po domače.... namreč imaš tud take objekte, kjer je spodnji del star, zgoraj je pa prenovljeno. Spodaj se ogreva na radiatorje, okna so slaba, gor je talno gretje itd. Že pri nas je precejšnja razlika v krivulji, preden so se pa še spodaj okna zamenjala je bila pa še večja. Taki objekti zagotovo potrebujejo drugačne rešitve kot tvoj. Sam ti nekak nočeš tega razumet.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.497
7.011
113
Verjemi, da je razlika v nabiranju ledu ali tč obremeniš na 80% in na drugi strani, ko leti na 20% moči.

in potem spet razlika v porabi energije za odtaljevanje ali imas neko malo 5kW “igracko” ali 16kw 3x večjo kiblo.

Ja, ampak kaj je to veze s potratnostjo hiso. To je na relaciji razmerja med potrebami hise in jakostjo TČ.

Razlika je pa res, a je dvoventilatorska ali eno. Nekje je malo vec za odtajat.

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
Ja, ampak kaj je to veze s potratnostjo hiso. To je na relaciji razmerja med potrebami hise in jakostjo TČ.

Če vzamemo dve enaki TČ in eno zmontiramo v potratno hišo in drugo na neko novogradnjo z dobro izolacijo bo, pri potratni hiši TČ letela 24/7 na 85%, pri varčni pa na 25% in vmes se bo še 15x izklopila. Recimo, da šibkejše TČ ne dobiš. Bolj obremenjena bo nabrala več ledu in bo potrebovala več defrostov.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.453
113
Igi, če imaš bolj tratno hišo vzameš pač več KW črpalko ki bo manj letela? Toreh ne vzameš pohranjene ki jo bo skoz gonilo na polne? Ali..?

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.075
879
113
torej zalogovnik rabim/je priporočljiv:
- če imam več ogrevalnih krogov (talno, 2x radiatorsko)..
- med defrostom mi temperatura ogrevanja ne bo tako padla
- plus tega zalogovnika je potem tudi v teh defrostih (eno stran nazaj je bila poraba elektrike v 8 letih 380 €.. prodajna cena 200l kot mi ga sedaj prodajajo je ranga 300.. torej se mi splača - več komforta, manjša poraba)..

Velikost zalogovnika je pa drug vprasanje:
- premajhen - ko se gre defrost - mi bo temperatura ogrevanja padla (manj kot brez zalogovnika - a vseeno)
- prevelik - TČ se bo vklapljala redkeje (kar spet ni optimalno zarad zivljenjske dobe?)
- prevelik - imam sicer večje toplotne izgube skozi stene - ampak čez dan, ko je zunaj prblizn toplo - si naredim "zalogo" toplote za večer/noč.. torej TČ dela z boljšim COP/SCOP (al karkol je že tist).

za vsa zgornja vprašanja - domneve imam isto vprašanje - da / ne oz. kje sem zgresil?

V litrih - kateri zalogovnik je premajhen.. kateri prevelik? Kako naj to ocenim - kot receno eden mi ponuja 200 eden pa 400l

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.004
6.174
113
- prevelik - imam sicer večje toplotne izgube skozi stene - ampak čez dan, ko je zunaj prblizn toplo - si naredim "zalogo" toplote za večer/noč.. torej TČ dela z boljšim COP/SCOP (al karkol je že tist).

za vsa zgornja vprašanja - domneve imam isto vprašanje - da / ne oz. kje sem zgresil?

V litrih - kateri zalogovnik je premajhen.. kateri prevelik? Kako naj to ocenim - kot receno eden mi ponuja 200 eden pa 400l
Upoštevaj da bo, ko bo, TČ zalaufala morala vso to energijo "not spravit" oziroma bo najverjetneje delala na 100% da bo vso to količino vode ogrela na ogrevalno temperaturo. Bognedaj da se ti to zgodi zjutraj ob 4.00 pri -15, če boš imel regulirano po temperaturi dvižnega voda. Če boš imel tajmer, pa kako boš vedel, kolik zalogovnik bo dovolj velik za robne pogoje.

• Všeč mi je
Reactions: igi in ncnifrej

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.497
7.011
113
Če vzamemo dve enaki TČ in eno zmontiramo v potratno hišo in drugo na neko novogradnjo z dobro izolacijo bo, pri potratni hiši TČ letela 24/7 na 85%, pri varčni pa na 25% in vmes se bo še 15x izklopila. Recimo, da šibkejše TČ ne dobiš. Bolj obremenjena bo nabrala več ledu in bo potrebovala več defrostov.

Meni je to jasno, ampak to no debata sedaj. To je kot receno na relaciji potreba hise - izbor jakosti TČ.

Jaz imam "podhranjeno" in mi defrosta preko leta sugurno vec. In to z grelci. Koliko me to stane, sem napisala. Lahko bi dala mocnejso. Stalo bi me 2k€. Se vedno bi defrostala z grelci, ker je ovira prenizek povratni vod, ampak bi pa manjkrat. Porabilo bi se pa malenkost vec na defrost, ker bi bila dvoventilatorska. Se pravi, za defroste porabim najbrz vec kot kdo drug, pa se vedno vse skupaj nic. Definitivno (vsaj meni) argument za vecjo in boljso iz tega vidikane zdrzi.

Je pa to priljubljen argument proti...

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.005
9.530
113
Upoštevaj da bo, ko bo, TČ zalaufala morala vso to energijo "not spravit" oziroma bo najverjetneje delala na 100% da bo vso to količino vode ogrela na ogrevalno temperaturo. Bognedaj da se ti to zgodi zjutraj ob 4.00 pri -15, če boš imel regulirano po temperaturi dvižnega voda. Če boš imel tajmer, pa kako boš vedel, kolik zalogovnik bo dovolj velik za robne pogoje.
Verjetno se zalogovnik fila ko je višek energije in ne takrat, ko je potreba po ogrevanju.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.004
6.174
113
Verjetno se zalogovnik fila ko je višek energije in ne takrat, ko je potreba po ogrevanju.
Še vedno, ko se bo TČ vklopila bo delala na max. Ne vem, naj to mojstri povejo, moja logika tukaj ne špila. Lahko da bo letni prihranek nekaj evrov, nisem pa prepričan da je to rešitev. Že da TČ, zraven rednega ogrevanja dogreva še recimo 400L vode v nekem trenutku po tajmerju, mora biti TČjka predimenzionirana. Torej bo stala več kot bi stala manjša ki bi delala po režimu 24 ur. Koneckoncev, koliko časa so že TČjke na trgu? 20 let? In da do danes inžinirji ne priporočajo ogromnih zalogovnikov ti da nekaj vedet.

Nazadnje urejeno:
  • Všeč mi je
Reactions: Jabe

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.075
879
113

Ja - tko si predstavljam v mojem optimističnem scenariju.. zalogovnik nafilam med 10 in 15h - ko je zunaj +5 stopinj (hiša nima potrebe po ogrevanju + sanitarni vodi - tprej ima TČ ves ljubi čas segrevat samo zalogovnik).. in potem to koristim po potrebi.. zdej pa vprašanje - koliko časa mi potrebe po toploti krije 200l zalogovnik? koliko časa 400 (ok najbrz 1.85x toliko kot 200l).. pojma nimam koliko časa rabim, da shladim 200l vode ogrete na 50stopinj (al kukrkol šač TČ greje). Če to shladim do večera - potem imam ob 4h zjutraj pri -15 problem (kot pravi MrDaco).

sosed dela kotlovnico na drva - tam bo dal noter 2000l - pa enkrat na dan zakuril.. če njemu prodajo 2000l zalogovnik za "1x na dan zakurit" - potem je brezveze da razmisljam o 200l zalogovniku - k bom si samo stroske nabil.. efekta pa nobenga?

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.005
9.530
113
Ja - tko si predstavljam v mojem optimističnem scenariju.. zalogovnik nafilam med 10 in 15h - ko je zunaj +5 stopinj (hiša nima potrebe po ogrevanju + sanitarni vodi - tprej ima TČ ves ljubi čas segrevat samo zalogovnik).. in potem to koristim po potrebi.. zdej pa vprašanje - koliko časa mi potrebe po toploti krije 200l zalogovnik? koliko časa 400 (ok najbrz 1.85x toliko kot 200l).. pojma nimam koliko časa rabim, da shladim 200l vode ogrete na 50stopinj (al kukrkol šač TČ greje). Če to shladim do večera - potem imam ob 4h zjutraj pri -15 problem (kot pravi MrDaco).

sosed dela kotlovnico na drva - tam bo dal noter 2000l - pa enkrat na dan zakuril.. če njemu prodajo 2000l zalogovnik za "1x na dan zakurit" - potem je brezveze da razmisljam o 200l zalogovniku - k bom si samo stroske nabil.. efekta pa nobenga?
To zdaj mešaš jabolka in avokado. Pri sosedu je zalogovnik nuja, ker les gori optimalno samo na ful in ko enkrat vžgeš, ga ne moreš kar ugasnit brez emisij, sajenja in podobnih zadev, zato je tukaj nujen zalogovnik, da ti segreješ 2 kubika vode s kurjenjem in se potem od tam hiša ogreva, seveda se pa najprej z vrha zalogovnika ogreje hiša in šele nato gre vsa odvečna energija v zalogovnik. Sistemi, kjer lahko daš plamen brez škode za izkoristek na off ne rabijo zalogovnika. Moj kotel na olje ne vem, če je mel 50l vode not.

V TČ se nikol nisem poglabljal, zato nimam niti pojma pod kakšnimi pogoji delujejo. Ni pa zalogovnik nekaj, kar se mora prej nafilat, da ti pol lahko ogrevaš. V zalogovnik gredo verjetno viški, ne vem. Več kot očitno boš mogu al zaupat nekomu, ki ti je zadevo dimenzioniral, al pa fejst naštudirat. Lohk pa kontaktiraš Domna Muhiča, ta je meni prodal in zmontiral kotel na polena. Montira tudi TČ in je res majster, predvsem ti pa zna svetovat.

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.075
879
113
To zdaj mešaš jabolka in avokado. Pri sosedu je zalogovnik nuja, ker les gori optimalno samo na ful in ko enkrat vžgeš, ga ne moreš kar ugasnit brez emisij, sajenja in podobnih zadev, zato je tukaj nujen zalogovnik, da ti segreješ 2 kubika vode s kurjenjem in se potem od tam hiša ogreva, seveda se pa najprej z vrha zalogovnika ogreje hiša in šele nato gre vsa odvečna energija v zalogovnik. Sistemi, kjer lahko daš plamen brez škode za izkoristek na off ne rabijo zalogovnika. Moj kotel na olje ne vem, če je mel 50l vode not.

V TČ se nikol nisem poglabljal, zato nimam niti pojma pod kakšnimi pogoji delujejo. Ni pa zalogovnik nekaj, kar se mora prej nafilat, da ti pol lahko ogrevaš. V zalogovnik gredo verjetno viški, ne vem. Več kot očitno boš mogu al zaupat nekomu, ki ti je zadevo dimenzioniral, al pa fejst naštudirat. Lohk pa kontaktiraš Domna Muhiča, ta je meni prodal in zmontiral kotel na polena. Montira tudi TČ in je res majster, predvsem ti pa zna svetovat.
vem da sem mešal jabolka in avokado..naredu sem smoothie :p

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.497
7.011
113
To nima smisla. Tč so praviloma inverterji, ki svojo moc prilagajajo potrebam. S tem omogocas v vsakem danem momentu najnizjo T dviznega voda, kar je nujnost za optimalno delovanje in porabo TČjk.

Tle se ne gremo sistema kot je pri drvih ko nalozis m, da zahajca potem pa pocasi porabljas. Cik vecji zalogovnik pa T na 60 (in nekateri se vec, ampam pustimo to), da se dejansko zaloga naredi, da ni treba prevec(krat) delati. metoda "kurjenja" je ravno obratna. Pri TČ kuris sproti, nic na zalogo.

• Všeč mi je
Reactions: igi

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.075
879
113
Hvala družba - sedaj vem več.
Se oglasim spet kakšen "teden" po montaži, ko bodo na vrsti vprašanja iz poglavja "krivulje, urniki in termostati" :p