Katero toplotno črpalko

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.117
6.943
113
pri taščici
Kaksne spice pa imas?
Zalogocvnike se pri tc montira zato da lazje naredi defroste..sploh pri radiatorjih ji rado zmanjka tople vode..

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.534
113
Itak da ne. Črpalka se je vkopila ponoč samo takrat, ko je blo tistih -20.
Edit...če je v spalnici 18 in pol odpremo vrata, ko gremo spat je ravno prav. Če bi še ponoč grel nd bi blo dobr.

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.534
113
Nimam pojma. Najprej sem ugibal, potem pa poklical kolega in mi je razložil. Bo pa povedal kdo, ki je bolje naštudiral TČ od mene.

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.076
879
113
Mejckn dvomim, da rabim 200l zalogovnik za defrost masine.. bi prej reku en “pretocn” bojler pa je to to (alpa una pipa z grelcem).. mejckn mi ne gre skup, da bi imel 200l tople vode skoz na zalogo zato da defrostam zunanjo enoto? Vem pa ne - teoretik pac

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.534
113
Spet, razmišljam, da me čez pet let ne bo spet kak bojan za besede lovil. Če ji za defrost zmanjka energije, vklopi grelce, če imaš zalogo teh 100 200 litrov grelcev ne rabi vklapljat.

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.076
879
113
sem googlal vmes tud sam.. defrost naj bi laufal na vsake 35 min - in naj bi trajal 10 min (kar mi je full).. lahko pa da sem bral napačne strani (beri - ameriški sistem ogrevanja)

ptice

Fizikalc
23. jul 2011
251
199
43
sem googlal vmes tud sam.. defrost naj bi laufal na vsake 35 min - in naj bi trajal 10 min (kar mi je full).. lahko pa da sem bral napačne strani (beri - ameriški sistem ogrevanja)
Drži, defrost je sicer krajši. Najbolj neugodni pogoji so od +5C do 0, ko je megla. Jaz imam kombinacijo radiatorjev in talnega, ki služi kot zalogovnik.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.252
7.048
113
Pri talnem je le-to en ogromen zalogovnik, not je par 100l vode. Radiator je druga pesem

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.117
6.943
113
pri taščici
Mejckn dvomim, da rabim 200l zalogovnik za defrost masine.. bi prej reku en “pretocn” bojler pa je to to (alpa una pipa z grelcem).. mejckn mi ne gre skup, da bi imel 200l tople vode skoz na zalogo zato da defrostam zunanjo enoto? Vem pa ne - teoretik pac
Ta varianta s pretocnim bojlerjem pije vodo najbrz, samo imas takrat mrzlo vodo na pipi potem najbrz.

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
Samo vprašam da ne bo kakšne jeze, imam TČ in nimam nobenega zalogovnika zq defrost. Zakaj bi naj to imel? Kaj bi s tem pridobil in ali bi investicija v to sploh bila ekonomsko upravičena?
Imam kolega, ki “ne rabi” zalogovnika. On “ne rabi” niti elektricnih grelcev, ker je investicija brezveze. Ima majhno hiško s talnim gretjem in lg toplotno monoblok. V talno gre menda dobrih 50 litrov vode. Preden je sel na smucanje je spustil temperature vode na najnizjo kar je tc dovolila. No in en dan ji ni uspelo narediti defrosta, ker je zmanjkalo “tople” vode. Grelcev ni imela, da bi si pomagala. In je enostavno zamrznila samo sebe. Izmenjevalec je počil, voda v kompresor…

je bilo pa poceni na zacetku vse skupaj. Delalo ni pa niti mesec dni. Potem pa kriv proizvajalec, pa prodajalec, pa…

Nazadnje urejeno:

javr

Guru
6. dec 2011
1.933
1.149
113
nisem bral vseh 47 strani, mogoče je že kje napisano: nekje maja/junija je bilo treba brez predhodih raziskovanj in študij in podobnega na hitro nabaviti toplotno črpalko za toplo vodo, pa še čakalne dobe za nekatere so bile mesec+, in se je vzelo Kronoterm 270-litrsko, garancija 2 leti; če pa hočeš 5 let, pa moraš največ 11 mesecev po nakupu plačati 149€. A je to običajno pri vseh proizvajalcih t.č.? Ker pri raznih gospodinjskih in drugih aparatih je za 5-letno grancijo dovolj da izdelek registriraš. Torej zastonj.

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
Starsi imajo staro hiso z radiatorji. Neka kalkulacija pravi, da je v sistemu 350-400l vode. Zalogovnika ni. TC je daikin 14kw. Ko gre pri 3 stopinjah v defrost za tistih par minut se radiatorji OBCUTNO ohladijo.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi in ncnifrej

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.497
7.011
113
Teoretično, in če ga vklopi? Pa kaj? Saj ne govorimo o nekih silnih zneskih za tistih 10min kaj ga vklopi po potrebi?

Tocno tak. Meni prakticno vedno defrosta z grelci, ker je T v talnem prenizka. In izracuna da bo povratna T prenizka in potem vklopi grelec. Ne marajo TČ prenizkega. Ko konca, pa nadaljuje in ni treba najprej vode dogreti v talnem nazaj na "delovno" T.

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.497
7.011
113
Povratni vod mora biti nad 25. Torej bi morala TC ogrevati zalogovnik na bistveno visjo T. Ne bi prisparala s kompresorjem toliko, kot bi izgubila z visjo T ogrevanja. Vsaka stopinja se fejst pozna pri TČjkah. Pa se zalogovnik bi morala kupiti...

• Všeč mi je
Reactions: AvtoFun in Hanzi