Katero toplotno črpalko

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.203
2.493
113
Nazaj k prvotnemu vprašanju teme: Katero TČ?

Iščem zrak voda z ogrevanjem sanitarne vode s čudno željo - notranja enota mora vsebovat bojler SV, le ta pa naj bo nekje med 100 in 200L, vse skupaj pa čimmanjše. Če bi lahko notranjo enoto obesil na steno nad pralni stroj, pa bi bila čista zmaga. Moč ogrevanja je 9kW preko glave.
Recimo nekaj takega:

425344958_122130378014107337_4441252373344351944_n.jpg

Ali pa vse skupaj pozabit, vzet monoblok za ogrevanje in navaden električni bojler 100L?

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.541
1.137
113
Ariston vsebuje 180l bojler, notranja enota, sklepam, da je Hitachi podobne dimenzije, kot tudi druga konkurenca:
1709204406040.png

zaradi teže je vse tole predvidena postavitev na tla, lahko bi pa na močno železno mizo postavil in kaj spodaj dal. Naslednja možnost je tudi stenska STČ višine okoli 120cm. Draga je, okoli jurja. Proti navadnemu bojlerju...

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.203
2.493
113
Ariston vsebuje 180l bojler, notranja enota, sklepam, da je Hitachi podobne dimenzije, kot tudi druga konkurenca:
Poglej priponko 81475
zaradi teže je vse tole predvidena postavitev na tla, lahko bi pa na močno železno mizo postavil in kaj spodaj dal. Naslednja možnost je tudi stenska STČ višine okoli 120cm. Draga je, okoli jurja. Proti navadnemu bojlerju...

Ta Ariston in Hitachi sta približno enako velika - Hitachi za par cm manjši.

A imaš kak link do stenske STČ oz. pod kaj naj iščem?

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28

Iščem zrak voda z ogrevanjem sanitarne vode s čudno željo - notranja enota mora vsebovat bojler SV, le ta pa naj bo nekje med 100 in 200L, vse skupaj pa čimmanjše. Če bi lahko notranjo enoto obesil na steno nad pralni stroj, pa bi bila čista zmaga. Moč ogrevanja je 9kW preko glave.
Recimo nekaj takega:

Poglej priponko 81472

Ali pa vse skupaj pozabit, vzet monoblok za ogrevanje in navaden električni bojler 100L?

In temule HItachiju manjka kaj v primerjavi z Monoblock rešitvami ?
Ima ta HItachi kaj več glasnoti v notranji napravi, kot kak mickin Zubadan ?

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.889
6.541
113

Iščem zrak voda z ogrevanjem sanitarne vode s čudno željo - notranja enota mora vsebovat bojler SV, le ta pa naj bo nekje med 100 in 200L,

Kaka čudna želja? danes je že težko kupiti kaj drugega...

Mende boš ogreval vse s TČ, če se že spuščaš v to. All-in-one enota je, če štartaš z nule, sigurno naboljša in cenejša opcija. Drugo je, če bi že imel bojler primeren za ogrevanje s TČ, vsekakor pa je smotrno SV ogrevat s TČ. To vsaka zna in ne vem, zakaj ne bi izkoristil, če si že nabavil. Viške SE drugje porabi, če že moraš, ne pa da se ti vse naenkrat vžge sredi noči pozimi, ker se ogibamo 1. bloku in če nimaš pametno po fazah, ti zna ven vreči. El. grelci za vodo imajo sicer ponavadi do 2kW, moj ima pa recimo 3kW. Gre za backup, če TČ odpove.

Monobloki japonskih proizvajalcev (LG ipd) so praviloma cenejši od split analogov. Problem je ob morebitnem izpadu elektrike pozimi, je pa manj možnosti za zafrk pri montaži. Split imajo plinsko povezavo in s tem manj problemov, zunanja škatla je manjša (če je to kaki faktor). Notranje enote TČjk praviloma niso glasne. ŽE moja 10 let stara je neslišna, pa z vsako generacijo največ delajo na tem, da je čimlepša, nabita s čimveč gadeti in appi in čimboj tiha. Drugih napredkov silnih nekaj ni...

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.203
2.493
113
Kaka čudna želja? danes je že težko kupiti kaj drugega...

Mende boš ogreval vse s TČ, če se že spuščaš v to. All-in-one enota je, če štartaš z nule, sigurno naboljša in cenejša opcija. Drugo je, če bi že imel bojler primeren za ogrevanje s TČ, vsekakor pa je smotrno SV ogrevat s TČ. To vsaka zna in ne vem, zakaj ne bi izkoristil, če si že nabavil. Viške SE drugje porabi, če že moraš, ne pa da se ti vse naenkrat vžge sredi noči pozimi, ker se ogibamo 1. bloku in če nimaš pametno po fazah, ti zna ven vreči. El. grelci za vodo imajo sicer ponavadi do 2kW, moj ima pa recimo 3kW. Gre za backup, če TČ odpove.

Monobloki japonskih proizvajalcev (LG ipd) so praviloma cenejši od split analogov. Problem je ob morebitnem izpadu elektrike pozimi, je pa manj možnosti za zafrk pri montaži. Split imajo plinsko povezavo in s tem manj problemov, zunanja škatla je manjša (če je to kaki faktor). Notranje enote TČjk praviloma niso glasne. ŽE moja 10 let stara je neslišna, pa z vsako generacijo največ delajo na tem, da je čimlepša, nabita s čimveč gadeti in appi in čimboj tiha. Drugih napredkov silnih nekaj ni...
Nisi do konca prebrala niti druge vrstice? Če mi pokažeš TČjko z notranjo enoto s 100L "bojlerja" in da jo lahko daš na steno nad pralni stroj se ti klanjam. ;)

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.203
2.493
113
irwin hvala, ampak to je sanitarna TČ
Jabe ja želja/zahteva je notranja enota TČ z vgrajenim "bojlerjem" med 100 in 200 litrov, ki bi lahko bila stenska. Očitno tega ni, tako da bo, ko bo navaden 2kW bojler + monoblok TČ. Pač nisem pripravljen gledat notranje TČ v bivalnih prostorih, drugje pa nimam prostora za omaro 60x60x180 cm.
PS: razlika v nabavni ceni bi pokrila kakih 5 let elektrike za bojler, oz. cca 10 let razlike v porabi TČ-bojler.Kar pa me itak ne tangira.

hulio

Pripravnik
25. dec 2010
118
2
18
vesolje
Berem temo pa me zanima; trenutno imam peč na trda goriva+1000l zalogovnik za ogrevanje+ 300l TČ za sanitarno vodo.Če se odločim za ogrevanje na TČ ali je smiselno obdržati 1000l zalogovnik+ TČ za sanitarno vodo (stara cca 20 let).

irwin

Majstr
13. mar 2008
1.397
383
83
Jabe ja želja/zahteva je notranja enota TČ z vgrajenim "bojlerjem" med 100 in 200 litrov, ki bi lahko bila stenska. Očitno tega ni, tako da bo, ko bo navaden 2kW bojler + monoblok TČ. Pač nisem pripravljen gledat notranje TČ v bivalnih prostorih, drugje pa nimam prostora za omaro 60x60x180 cm.
PS: razlika v nabavni ceni bi pokrila kakih 5 let elektrike za bojler, oz. cca 10 let razlike v porabi TČ-bojler.Kar pa me itak ne tangira.
Hmm..., das to " sanitarno varianto" ,jo kombiniras (ali samostojno) z klasicno split, itak je kontrolni del velikosti kuhinjske omarice max. Mora pa elo blok ce imas SE. V glavnem enga kreativca ki se spizna v TC in energetiko.

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28

Tole ni ok ?
ali njihov HydroBox + bojler = (ne najdem več URLja, stalo pa je 8000€)

irwin

Majstr
13. mar 2008
1.397
383
83
Se ena ideja, pac ce imas prostor v kuhinju. Pod pultom das pralni stroj(v ES in PT) normalna stvar. Potem mas plac za " omaro" all in one TC. Kot pravim. Kreativa zna olajsat zadeve.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.889
6.541
113
Iz spomina, ne vem pa koliko se ta cas spremenilo...

Imas SE in par jurjev viškov, malo vrtsno hiško, ki ne more porabiti, cetudi je koncna in slabo izolirana.

Avta nisi omenjal oziroma sem falila imas pa ne prav starega trenutno in, spet z vidika smotrnosti, ne bos menjal.

To zdaj vse na podlagi racunice, seveda. Emocije so drugo, to pa lahko stane, da. Pa spet je najbrž vse skupaj drazje kot morebitno doplacilo kwh.

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
Kako ti veš kakšen je moj primer?

Vsaj ena spremenljivka ti manjka. ;)

Poraba eloBlock-a je cca 1MW na mesec v mrzlih mesecih. Razlika med TČ in EB lahko gre v avto. :cool:

Poskusi pri TermoShop.si dobiti ponudbo za Zubadan + HydroBoxP14 + TermoPlusHR200litrov
in poročaj o cenah in velikosti tega ločenega bojlerja TermoPlusHR200, ter kaj te moti pri njemu :)

Ne vem pa če enako ločeno vse 3 komponente zvežejo oni tudi,
če vzameš namesto mickinega Zuba/Eco-dana npr. Fujitsu ali če ponujajo še kaj tretjega ?