To si zdaj tako napisal kot da je že presegla pričakovano življ. dobo.5 let dela brez okvar.
Kaj še hočeš več! /
To si zdaj tako napisal kot da je že presegla pričakovano življ. dobo.5 let dela brez okvar.
Kaj še hočeš več! /
Imate namen kaj energetsko sanirati objekt?SFRJ hiša iz ~1970, bolj slaba okna, par cm termopuca na fasadi, radiatorji so veliki, kakšna TČ ( model, moč) bi bila primerna, sončna lega na ravnini, zemlja okoli je ilovica ?
Dosedaj se je ogrevalo na drva (prejšnjo sezono +20 metrov) + elko občasno.
Zalogovnika ni.
Zaenkrat slabo kaže.Imate namen kaj energetsko sanirati objekt?
Ogrevalno sezono 2019/2020 si bomo zapomnili po novem mejniku z uvedbo kompresorja z dvojnim vbrizgom plina R32. Zaradi te inovacije imamo sedaj na trgu toplotne črpalke za ogrevanje z radiatorji,z enim kompresorjem, ki imajo celoletni izkoristek preko 3,0 pri -15°C dosegajo temperaturo 70°C.
No ja to pa ne.To si zdaj tako napisal kot da je že presegla pričakovano življ. dobo.
Ostan na drvih.....SFRJ hiša iz ~1970, bolj slaba okna, par cm termopuca na fasadi, radiatorji so veliki, kakšna TČ ( model, moč) bi bila primerna, sončna lega na ravnini, zemlja okoli je ilovica ?
Zalogovnika ni.
...in dogradi zalogovnikOstan na drvih.....
Takšna hiša je povsem neprimerna za ogrevanje s TČ!SFRJ hiša iz ~1970, bolj slaba okna, par cm termopuca na fasadi, radiatorji so veliki, kakšna TČ ( model, moč) bi bila primerna, sončna lega na ravnini, zemlja okoli je ilovica ?
Zalogovnika ni.
Ker se račun ne izide že pri moji bajti, kaj šele pri taki čisto brez izolacije. Nafta, plin drva, peleti, vse to ima enak izkoristek po celi krivulji, TČ tega nima. Lahko gre na TČ, samo naj računa s tem, da bo lahko precej drago in da jo bo moral predimenzionirat za kasneje, ko bo bajta dobla plašč. Drva ima že pri hiši in jih je navajen, z enim solidnim sistemom z zalogovnikom in regulacijo bo brez težav sfinanciral tudi težjo zimo, pri TČ bo to finančni samomor. Ko bo dodal izolacijo, bo pač ponucal 8m drv namesto 16, TČ bo imel pa predimenzionirano in spet ne optimalno.Zakaj prav za prav? Ker bo plačal za elektriko več kot za drva + ELKO? Ker ne bo za celo sezono porabil 500€ elektrike?
Res me zanima razlog, da ne bi mogel it na TČ.
A na kurilca si pa prikladno pozabil?Kako veš da ima drva pri hiši?
20m drv je po podatkih interneta je prm cca 85€, kubik pa okoli 100€, torej na leto skuri za 1.700 € drv.
To je 9MWh - cena GenI z DDV brez omrežnine. Če vzamemo še omrežnino pa smo magari na 5 MWh in to ima po moje ziher dovolj, za nič dela s kurjavo.
Seveda zanemarjam strošek investicije, ampak to je verjetno pač "davek" na ugodje.
Ker je napisal da se trenutno ogreva na drva.... vse ostalo sem pa zase že računal, men se ne izide, pa mam nekaj izolacije.Kako veš da ima drva pri hiši?
20m drv je po podatkih interneta je prm cca 85€, kubik pa okoli 100€, torej na leto skuri za 1.700 € drv.
To je 9MWh - cena GenI z DDV brez omrežnine. Če vzamemo še omrežnino pa smo magari na 5 MWh in to ima po moje ziher dovolj, za nič dela s kurjavo.
Seveda zanemarjam strošek investicije, ampak to je verjetno pač "davek" na ugodje.
Ja kurilc je še dodatni strošek. V čem je problem?A na kurilca si pa prikladno pozabil?
Ne nabijaj! Kurilc v izračunu samo doda dodatne kWh/MWh in še bolj prevesi k TČ.V tvojem izračunu