Katero toplotno črpalko

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.889
6.541
113
Ne bos verjel, da... Oziroma, ce jim pustis. Kako leto pred nama je znanec delal NEH in se prijavil na ekosklad. Takrat so bile subvencije tudi se za NEH. Je zenska od ekosklada prisla in hotela pomeriti debelino fasade. Dejansko je hotela cez zakljucni sloj poriniti neko špico do opeke. Se mu je utrgalo.

In takrat tako kot najbrz danes se slika vsako steno z metrom, ko je samo izolacija po stenah. Celo steno od hise in od blize z metrom, tako da je vidno, da gre za isto steno. Tu se nekako domneva, da ce je fasader enkrat 20cm gor dal, da ne bo dol pulil. Enako v strehi volno. Pa pod plato xps. Vsako stran v vseh nivojih. In upaš, da se na koncu ne spomnil, da nekaj manjka, kar ni bilo slikano. Jaz sem iskala ko blesava slike montaze vhodnih vrat, komaj nasla, ko se je nakljucno nekaj zraven slikalo. Ibnge s kurilnico sem ze razlagala. Dodatno je bilo, da je zunanja enota ob garazi, ki je bila brez fasade nekaj casa. Nisem mogla dopovedat, da to ni hisa in ni predmet subvencije en cas. Sem imela pa sreco, da je vseeno postavljena tako, da sem v kader lahko dobila garazo, hiso in zunanjo enoto.
In ce jim samo kaj ni, zavrnejo, dokler ti sam ne dokazes, da je po jusu. Pol pa daj, pri zaključeni hiši... Tako je bilo 10 let nazaj in lahko si samo mislim, da se je vmes balkanec spomnil na nek nacin izigravat sistem in je samo se huje.

• Všeč mi je
  • Wow
Reactions: Hanzi in trance0

trance0

Fizikalc
13. jan 2013
487
25
28
Slovenija
V moji bajti se da nekaj centimetrov brez težav pregoljufati! Pol metra pa res bolj težko. Obstajajo na primer tudi hiše, ki imajo izolacijo na notranji strani z inštalacijsko ravnino, ki ne vsebuje nujno izolacije itd. Sicer pa je jasno, da je vgradnja manj izolacije hud zločin nad človeštvom in projektanta, ki bi to podpisal, obsodijo na smrt z obešenjem. :evil:

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.889
6.541
113
Ne vem, kaj jim naredijo, ampak meni moja ni hotela nič podpisat, dokler ni videla. nadzorni je tudi bedel nad vsem, da so mirno podpisali on in izvajalci. Kateri bavbav jih je strašil ne vem, ampak kar tako na lepe oci ni šlo.

Kako to vpliva na clovestvo je povsem irelevantno. Njih je ocitno skrbelo bolj na mikro ravni individuuma - njih samih.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.851
683
113
V moji bajti se da nekaj centimetrov brez težav pregoljufati! Pol metra pa res bolj težko. Obstajajo na primer tudi hiše, ki imajo izolacijo na notranji strani z inštalacijsko ravnino, ki ne vsebuje nujno izolacije itd. Sicer pa je jasno, da je vgradnja manj izolacije hud zločin nad človeštvom in projektanta, ki bi to podpisal, obsodijo na smrt z obešenjem. :evil:
Tudi moja hiša ima na notranji strani inštalacijsko ravnino z izolacijo. In ne boš verjel, ekosklad je želel imeti tudi ta del poslikan. Torej par večjih sten pred montažo knaufa.

trance0

Fizikalc
13. jan 2013
487
25
28
Slovenija
Ne bos verjel, da... Oziroma, ce jim pustis. Kako leto pred nama je znanec delal NEH in se prijavil na ekosklad. Takrat so bile subvencije tudi se za NEH. Je zenska od ekosklada prisla in hotela pomeriti debelino fasade. Dejansko je hotela cez zakljucni sloj poriniti neko špico do opeke. Se mu je utrgalo.

In takrat tako kot najbrz danes se slika vsako steno z metrom, ko je samo izolacija po stenah. Celo steno od hise in od blize z metrom, tako da je vidno, da gre za isto steno. Tu se nekako domneva, da ce je fasader enkrat 20cm gor dal, da ne bo dol pulil. Enako v strehi volno. Pa pod plato xps. Vsako stran v vseh nivojih. In upaš, da se na koncu ne spomnil, da nekaj manjka, kar ni bilo slikano. Jaz sem iskala ko blesava slike montaze vhodnih vrat, komaj nasla, ko se je nakljucno nekaj zraven slikalo. Ibnge s kurilnico sem ze razlagala. Dodatno je bilo, da je zunanja enota ob garazi, ki je bila brez fasade nekaj casa. Nisem mogla dopovedat, da to ni hisa in ni predmet subvencije en cas. Sem imela pa sreco, da je vseeno postavljena tako, da sem v kader lahko dobila garazo, hiso in zunanjo enoto.
In ce jim samo kaj ni, zavrnejo, dokler ti sam ne dokazes, da je po jusu. Pol pa daj, pri zaključeni hiši... Tako je bilo 10 let nazaj in lahko si samo mislim, da se je vmes balkanec spomnil na nek nacin izigravat sistem in je samo se huje.
Še dobro, da nisem imel opravka s temi bebci. Ne moreš verjeti, koga vse plačujemo v tej državi, da ima službo. Birokrate, ki zahtevajo in potem pregledujejo slike gradnje, da vidijo, če je v bajti vgrajeno dovolj prave izolacije. Ta EU in državica gresta v qrec s svojimi kretenskimi predpisi in idiotskim subvencioniranjem vseh možnih bedarij. Ravno zaradi takih primerov bi bilo potrebno državno subvencioniranje na vseh področjih ukiniti. Če hočeš nekaj imeti, plačaj tržno ceno za to!

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.889
6.541
113
Hja saj sebe vidis v teh parih postih prej... Posmeh... Ce bi bilo janezu priblizno za verjeti, bi bilo pol manj tega treba.

• Všeč mi je
Reactions: sad in philips

trance0

Fizikalc
13. jan 2013
487
25
28
Slovenija
Ne gre za to, komu kaj verjeti, ampak za to, da se preneha s pretiranimi zahtevami pri gradnji in posledičnim subvencioniranjem vseh eko/zelenih/hipsterskih bedarij. Naj dajo realne zahteve za gradnjo in se bo gradilo brez subvencij. Kdor pa hoče nadstandard, naj si ga pa sam plača, brez državne pomoči iz raznih "eko" skladov. PURES izpred desetletja je čisto dovolj za standardno gradnjo. Seveda pa potem ne morejo pretirano služiti še prodajalci in monterji raznih sončnic, baterij, rekuperatorjev, precenjenih toplotnih črpalk, električnih vozil, in izdelovalci izolacij, kar pa že ni v redu. Najprej podražiti gradnjo prek plafona, potem s subvencijami folk premamiti, da si inštalirajo vse hipsterske bedarije na in okoli bajte, potem pa še podražiti vse energente, posebej elektriko, na katero so navlekli čim več ljudi. Katastrofa takšna politika EU!

Nazadnje urejeno:
  • Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.889
6.541
113
No, en malo kretencka si ti, ce mislis, da je endgame zeleno. Glavni point je, da se dela z računom in sekundarno, ko investitor rece za račun, izvajalec ve zakaj in je ustrezno drazje in preko subvencije dobi potenciano utajen davek nazaj. Investitor po definiciji samo placuje.

Dodana vrednost je pa red, da je nekaj narejeno, kot naj bi bilo mišljeno. Ne, da vsak serje po svoje, odvisno koliko je zaprt tisti dan.

Vse ostalo je šov.

• Všeč mi je
Reactions: sad

trance0

Fizikalc
13. jan 2013
487
25
28
Slovenija
Endgame seveda ni zeleno, ampak je čim bolj oskubiti ljudi, hipsterji, kot si ti, pa to podpirate s tem, ko kupujete te kretenske igrače in pristajate na njihovo igro. "Dodana vrednost" je pa vse več idiotov, ki mislijo, da je takšen "red" njim v prid!

No, važno je, da ti dobro spiš, ker si prepričana, da si vse prav naredila in zadostila vsem predpisom, in da je v državi vse večji red na vseh področjih. :evil:

19. jul 2007
2.840
1.563
113
Ko sem gledal dva/tri leta nazaj je imel EkoSklad v pravilniku/statutu, da mora preveriti na terenu 5% podeljenih subvencij.

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.525
10.743
113
jabe, kolk pokuris za gretje na leto? ti mas pasivno samo na papirju. oz za eko sklad.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
jabe, kolk pokuris za gretje na leto? ti mas pasivno samo na papirju. oz za eko sklad.

Verjetno ima pasivne zgolj možgane, glede na blodnje. Še malo pa me bo prepričala da ima več steklenih površin, manj izolacije, še eno klet pod kletjo in ima vseeno pasivno hišo. In ja, njena je stala celo 15 jurjev manj od "navadne" in ona je bila edina kjer je bil nadzorni noč in dan tam, dejansko je kampiral tam, čeprav vsi vemo da jih v povprečju niti blizu ni. Ah ti miti, smešno!

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.889
6.541
113

235+20m2 (btw, še ena v iber narobna stvar za PH), na 23 stopinj, Kranj (važno samo za tiste, ki vedno kako se PH računa)

drgač pa dobro jutro, PH standard je premetavanje cifer po excelu.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.889
6.541
113
Verjetno ima pasivne zgolj možgane, glede na blodnje. Še malo pa me bo prepričala da ima več steklenih površin, manj izolacije, še eno klet pod kletjo in ima vseeno pasivno hišo. In ja, njena je stala celo 15 jurjev manj od "navadne" in ona je bila edina kjer je bil nadzorni noč in dan tam, dejansko je kampiral tam, čeprav vsi vemo da jih v povprečju niti blizu ni. Ah ti miti, smešno!

še zmeraj isto:

nadzorni je bil pa preko 60x na objektu. Res pa je šlo za sorodnika, ki je namesto naju to delal zastonj, samo vožnjo sva mu plačevala, kar je pa vseeno naneslo 1600€, ker ni bil prav od blizu. Upoštevano v ceni spodaj... tvoje povprečje pa - tebi in tvojim sposobnostim in vedenju o teh zadevah primerno. Kot v zgornji prilimani temi... veš, kar iz gostilne pobereš - pa bojda niso miti. Pa ne razumi narobe, ne očitam gostilne, je fajn za cajt zabijat. očitam, če je to vir kredibilnih info za nekatere. vskočiš pa v vsako priliko, kjer zavohaš, da boš lahko podjebaval, čeprav ti ni prav jasno zakaj gre.

prav zate sem šla stroškovnik poiskat, ki vidim zdele, da že leta ni bil odprt, da bo ja točno: za teh 255m2 od papirjev (od lokacijske info, preko geodetov, notarjev, cenilcev, taks dalje do projekta seveda) do t.i. hiše na ključ sva plačala 1055€/neto meter (235m2, ker gallerije tu ne smem šteti zraven) oziroma eni radi operirajo z bruto površino, ker se lepše sliši: 763€/m2

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.889
6.541
113
No, važno je, da ti dobro spiš, ker si prepričana, da si vse prav naredila in zadostila vsem predpisom, in da je v državi vse večji red na vseh področjih. :evil:

seveda ni... balkanizem udarja ven iz vseh por Janeza, posledično vedno več birokracije in administracije. Sam da gofljo odpre, nalaga, da bi lahko z lopato kidal, sosed Francl mu pa štango drži, ker to spada v kategorijo "znajti se". To se seveda plača... ta aparat. denarja se enako obrne, tole je samo malo dražje še na času in živcih. What goes around, comes around.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.703
6.720
113
pri taščici
Glede nadzornih in izvajalcev precej pove tale objava. Sem prepričan da je podobnih salajbarizmov se veliko, samo se ljudje nočejo izpostavljati.
Glede subvencij. Pac nekaj tisoc birokratov v slo (in nekaj 100k v EU) vleče lepe place na racun tega.
Tu ne mislim samo na ekosklad, ampak se kmetijske, poslovne. ....

trance0

Fizikalc
13. jan 2013
487
25
28
Slovenija
še zmeraj isto:

nadzorni je bil pa preko 60x na objektu. Res pa je šlo za sorodnika, ki je namesto naju to delal zastonj, samo vožnjo sva mu plačevala, kar je pa vseeno naneslo 1600€, ker ni bil prav od blizu. Upoštevano v ceni spodaj... tvoje povprečje pa - tebi in tvojim sposobnostim in vedenju o teh zadevah primerno. Kot v zgornji prilimani temi... veš, kar iz gostilne pobereš - pa bojda niso miti. Pa ne razumi narobe, ne očitam gostilne, je fajn za cajt zabijat. očitam, če je to vir kredibilnih info za nekatere. vskočiš pa v vsako priliko, kjer zavohaš, da boš lahko podjebaval, čeprav ti ni prav jasno zakaj gre.

prav zate sem šla stroškovnik poiskat, ki vidim zdele, da že leta ni bil odprt, da bo ja točno: za teh 255m2 od papirjev (od lokacijske info, preko geodetov, notarjev, cenilcev, taks dalje do projekta seveda) do t.i. hiše na ključ sva plačala 1055€/neto meter (235m2, ker gallerije tu ne smem šteti zraven) oziroma eni radi operirajo z bruto površino, ker se lepše sliši: 763€/m2
Marička, 763 EUR/m2, daj še galerijo zraven prištej, da bo še ceneje videti. Pasivna koča po pravilih, kot se šika! To ni gostilniška debata, ženska je vse izračunala in projekt vodila v Excelu pa še njen sorodnik je ves čas nadziral gradnjo, da je res vse po pravilih in tako, kot zahtevata Eko sklad in pasivni standard. :fredi:

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.130
5.073
113
Nuku`Alofa
Za generiranje treh faz z ustreznimi faznimi zamiki, kot jih imaš na omrežju... potrebuješ tri inverterje.

Torej veliko komplikacije za nič profita - poanta trofaznega motorja je da razbremeni moč na tri faze, kar tu seveda ne pride v poštev. Enofazni motor bi bil veliko preprostejši in učinkovitejši.

Bottom line, močno dvomim da to vezje dela to, kar ti misliš da dela.

Takole je videti načrt inverterja za pogon trifaznega motorja
Power_inverters-vs-VFD-4.webp

naloga pa je da se obrati motorja lepo zvezno spreminjajo glede na potrebe po toploti. Enofazen motor je v principu trifazen z dodanim kondenzatorjem, vrtljajev pa mu ne moreš spreminjati.

• Všeč mi je
Reactions: philips