Katero toplotno črpalko

Rekreacija

Guru
7. avg 2019
1.037
586
113
Vse pa zavisi od izolacije in pa kolikšno površino bi ogreval je pa tudi pomembno kaj je s sanitarno vodo.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.204
2.494
113
Eno verjetno trapasto vprašanje. Ali vse toplotne črpalke potrebujejo trifazno elektriko?
Sam zaenkrat tega nimam v kleti, varovalke so 16A in, če bi v prihodnosti enkrat menjal, moram imeti potem pripravljeno najprej to.
9 kW je nekje meja - pod tem so enofazne, toliko in več pa trifazne.

Če pa že delaš in razbijaš pa potegni 3F dol - škodit ne more, če že koristilo ne bo.

• Všeč mi je
Reactions: Rekreacija

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.851
683
113
Na sami toplotni črpalki ni nič, kar bi potrebovalo 3 faze - kompresor je enofazen, grelci tudi.

Pri priklopu na tri faze se gre samo za porazdelitev bremena na več faz. Pri močnejših toplotnih pa niti ne bi mogel vsega obesiti na 1x16A.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.889
6.541
113
tako... jaz imam enofazno, ampak imam malo. Če želiš večjo TČ in še vso bajto obesiti na 1 fazo, zna biti kar problem. Ali imaš drugače 3F v hiši?

• Všeč mi je
Reactions: Rekreacija

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.526
957
113
Na sami toplotni črpalki ni nič, kar bi potrebovalo 3 faze - kompresor je enofazen, grelci tudi.

Pri priklopu na tri faze se gre samo za porazdelitev bremena na več faz. Pri močnejših toplotnih pa niti ne bi mogel vsega obesiti na 1x16A.
Hec je v tem, da je tudi na 1 farni črpalki kompresor (verjetno) trifazni... Pač elektronske komponente obdelajo napetost da ustreza elektromotorju kompresorja...
Ravno letos popravljal svojo doma, kjer je martinček naredil kratek stik in skuril IGBT modul, ki poganja kompresor...

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Spet predpostavljaš, da je pasivna bistveno dražja kot klasična nizkoenergijska hiša. Razlika je v tistem času bila cca. 25k, pri čemer dobiš od ekosklada nazaj 12k.

Ni problem v tem da je pasivna hiša zate bila dražja "zgolj" 25k, katerih razlike ne boš verjetno nikoli not dobil, bolj je problem da pasivne hiše v povprečju izgledajo kot pač izgledajo in da si določenih stvari ne moreš izmišljevati po mili lastni volji. Če bom dal 400-500k za projekt bom pač jaz rekel kje bo panoramska stena ali celo ducat teh in ne en projektant ali ekosklad. Torej pri takem vložku je zadnja stvar da bom lovil določene koeficiente da bom na koncu pasiven.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.851
683
113
Hec je v tem, da je tudi na 1 farni črpalki kompresor (verjetno) trifazni... Pač elektronske komponente obdelajo napetost da ustreza elektromotorju kompresorja...
Ravno letos popravljal svojo doma, kjer je martinček naredil kratek stik in skuril IGBT modul, ki poganja kompresor...
Ravno kompresor je enofazen.

Trifazni motorji niti ne morejo delati na enofazni napetosti, saj je njihovo delovanje odvisno od medfazne napetosti.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.851
683
113
Ni problem v tem da je pasivna hiša zate bila dražja "zgolj" 25k, katerih razlike ne boš verjetno nikoli not dobil, bolj je problem da pasivne hiše v povprečju izgledajo kot pač izgledajo in da si določenih stvari ne moreš izmišljevati po mili lastni volji. Če bom dal 400-500k za projekt bom pač jaz rekel kje bo panoramska stena ali celo ducat teh in ne en projektant ali ekosklad. Torej pri takem vložku je zadnja stvar da bom lovil določene koeficiente da bom na koncu pasiven.
Pri pasivnih hišah ni nekih omejitev glede oblike in izgleda, samo toplotni izračun mora iti skozi da si upravičen do subvencije.

• Všeč mi je
Reactions: Jabe

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.526
957
113
Ravno kompresor je enofazen.

Trifazni motorji niti ne morejo delati na enofazni napetosti, saj je njihovo delovanje odvisno od medfazne napetosti.
Motiš se... IGBT modul na moji enofazni TČ ima trifazni izhod na elektromotor kompresorja...
Sem ga menjal in vem da je tako...
Elektronika iz ene faze naredi 3 faze....
1707234938215.png

• Všeč mi je
Reactions: Gavran

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.851
683
113
Motiš se... IGBT modul na moji enofazni TČ ima trifazni izhod na elektromotor kompresorja...
Sem ga menjal in vem da je tako...
Elektronika iz ene faze naredi 3 faze....
Poglej priponko 80244
Za generiranje treh faz z ustreznimi faznimi zamiki, kot jih imaš na omrežju... potrebuješ tri inverterje.

Torej veliko komplikacije za nič profita - poanta trofaznega motorja je da razbremeni moč na tri faze, kar tu seveda ne pride v poštev. Enofazni motor bi bil veliko preprostejši in učinkovitejši.

Bottom line, močno dvomim da to vezje dela to, kar ti misliš da dela.

• Všeč mi je
Reactions: BLABLABLA

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.851
683
113
Tako je; če ne gre drugače, pač v PGD napišeš pol metra izolacije v stenah/strehi, potem pa vgradiš na primer "le" 25 cm, kar je še vedno več, kot je ima 99,99 % hiš. :evil:
Ekosklad zadevo preveri, prav tako projektant na koncu podpiše, da je narejeno po PZI. Če ni... odgovarja.

Balkanskih poslov se dandanes je malo težje iti, sploh kar se subvencij tiče.

• Haha
Reactions: trance0 in Hanzi

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Pri pasivnih hišah ni nekih omejitev glede oblike in izgleda, samo toplotni izračun mora iti skozi da si upravičen do subvencije.

Morda sem se napak izrazil, ja, ni omejitev glede tlorisa ampak kot si rekel, da na koncu "štima" izračun, večinoma zgodba na koncu izgleda klavrno. Od daleč se vidi, ta hiša je pasivna.

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.526
957
113
Za generiranje treh faz z ustreznimi faznimi zamiki, kot jih imaš na omrežju... potrebuješ tri inverterje.

Torej veliko komplikacije za nič profita - poanta trofaznega motorja je da razbremeni moč na tri faze, kar tu seveda ne pride v poštev. Enofazni motor bi bil veliko preprostejši in učinkovitejši.

Bottom line, močno dvomim da to vezje dela to, kar ti misliš da dela.

Lahko začneš kar brat... modul je pa sledeči...PS21267-ap

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.851
683
113
Morda sem se napak izrazil, ja, ni omejitev glede tlorisa ampak kot si rekel, da na koncu "štima" izračun, večinoma zgodba na koncu izgleda klavrno. Od daleč se vidi, ta hiša je pasivna.
Moja hiša izgleda enako kot sosedova, pa njegova ni pasivna... Ima pa tudi on 20 cm fasade, enako kot jaz, v kolikor ti je to pomembno.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.889
6.541
113

a ti miti se še kar prodajajo?
so djal:
- ne sme biti prevelika, tam 120-150m2 - pri nas je kar nekaj večja
- ne sme imeti kleti - naša je v celoti podkletena
- kocka - izzidek
- šipe na jug - večina jih je pri nas na SZ
- boljš, če nima strešnih oken - 8
- skeletna ali montažna - zidana (to je sicer bolj problem izvedbe)

Pri nas je vse narobe, ker sva dala delati načrt hiše, kot sva si zamislila in potem to v PH spravila. In ne obratno...
sosedova za razliko od philipsovega izgleda bistveno bolj po PH, se obkljuka večino zgornjih postavk. Pa njihova ni PH.

Če smo to 10+ let nazaj poslušali, bi pa zdaj bil že čas, da se neha s tem.

trance0

Fizikalc
13. jan 2013
487
25
28
Slovenija
Ekosklad zadevo preveri, prav tako projektant na koncu podpiše, da je narejeno po PZI. Če ni... odgovarja.

Balkanskih poslov se dandanes je malo težje iti, sploh kar se subvencij tiče.
Pride inšpektor Eko sklada z metrom in nožem ter izmeri debelino izolacije v stenah in strehi? Torej zareže na primer v montažno steno in streho, da se prepriča o vgrajenih materialih? Da projektant odgovarja za zločin nad človeštvom, da je v stenah manj ali drugačna vrsta izolacije, kot piše v PGD, vem. :fredi:

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.851
683
113
Pride inšpektor Eko sklada z metrom in nožem ter izmeri debelino izolacije v stenah in strehi? Torej zareže na primer v montažno steno in streho, da se prepriča o vgrajenih materialih? Da projektant odgovarja za zločin nad človeštvom, da je v stenah manj ali drugačna vrsta izolacije, kot piše v PGD, vem. :fredi:
Končno debelino stene se da vedno izmeriti. Prav tako ne moreš reči da je fasade 20 cm, če so okna samo za 15 cm odmaknjena od zunanje linije...