Katero toplotno črpalko

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.462
6.968
113
Se strinjam. Je pa fajn slediti zadevam tam, ker z večjo ali manjšo zakasnitvijo pridejo k nam. V bistvu imaš brezplačno napovedovanje prihodnosti. Tako kot lahko pogledaš nov vozni park u Njemačkoj in veš, kakšen bo čez 4 leta v Sloveniji :valjamse: . No, z EV se zna to malo spremeniti.

Overwhelming je kljucnega pomena... Tco in roi na gospodinjski bazi je pretežko, "rešuje" pa svetovne probleme... Sploh do česa je uspel spet zeskalirati na koncu.

Vozni park v SLO bo točno tak, kot je v Nemčiji danes. A tam pa ni don kihotov z enakim mišljenjem in prerokovanji kot je Alter? Pa ni istih debat? Edina razlika je, da je pri nas prehod manj bumpy. Tu se folk vedno buni, da je Slovenija zadaj par let, jaz pravim da je prav tako. Naj bodo poskusni zajčki drugi. Ko si v prvi vrsti za spremembe, si tudi v prvi vrsti za neizogibno sranje, ki se pojavlja na poti.

• Všeč mi je
Reactions: Valhalla

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.631
4.357
113
Lahko malo vec o tem?
Kaj to konkretno pomeni? Upravljavci distribucijskega omrežja lahko v času trajanja preobremenitve zmanjšajo porabo prizadetih gospodinjstev na največ 4,2 kilovata. "To pomeni, da lahko toplotne črpalke še naprej delujejo, električni avtomobili pa se na splošno lahko v dveh urah napolnijo za razdaljo 50 kilometrov." Na običajno električno energijo v gospodinjstvih to ne vpliva, je pojasnil organ.

Organi morajo najti ravnovesje: Po eni strani bi morale biti specifikacije pomembne, po drugi strani pa toplotnih črpalk med drugim ne bi smeli izklopiti za več ur. Vnaprej se je govorilo o "obvezni izjemi" ali "zadnji možnosti". Idealno bi bilo, če bi odjemalci skorajda ne opazili, ko se jim zmanjša poraba električne energije; zagotovljena bi morala biti osnovna proizvodnja.

V zameno dobijo upravljavci nadzorovanih naprav, kot so gospodinjstva, znižanje. Bodisi v obliki letnega pavšalnega zneska za omrežnino bodisi v obliki 60-odstotnega znižanja delovne cene električne energije za zadevne naprave. Tisti, ki se odločijo za pavšalno tarifo, se lahko od leta 2025 odločijo tudi za časovno spremenljivo omrežnino. Potrošniki bodo tako plačevali nižjo omrežnino, če bodo električno energijo uporabljali v obdobjih nizke izkoriščenosti omrežja. Poleg tega upravljavci omrežja ne bodo smeli več zavrniti priključitve nadzorovanih porabniških naprav zaradi morebitne preobremenitve.

Evo

To je Nemška rešitev problema.

Pri nas pa samo udri po sirotinji.

• Všeč mi je
Reactions: tony, B81 in sad

gasdopodna

Majstr
22. jul 2007
3.702
127
63
Da se razumemo: jaz osebam ne zamerim, so pač izkoristili ponujeno možnost. Tukaj zamerim državi, da ne gleda vsaj korak, če že ne dva, tri naprej. Namesto konkretnega znižanja porabljene energije (kakršnekoli že) za ogrevanje, so samo prestavili na drugi, kao bolj ekološki vir. S tem bodo pa povzročili sesedanje omrežja.
In ta kvazi ekološki vir se še vsakih pet let spreminja za 100%. Se spomnite, kako so drva in peleti bili ekološki, zeleni, domači in pucen pred 10imi leti. Sedaj so pa največji problem, hud onesnaževalec in se jih prepoveduje. Butale.
Naslednjo tako zgodbo vidim v EVjih. Samo par let je še za počakati.
Aja, pa še to. Brez izolacije boš moral dati noter močnejšo in dražjo TČ, ki ti bo po izolaciji itak premočna in neoptimalna.
Tako da tukaj tudi lahko računaš vsaj tisočaka “prihranka” že pri začetni investiciji.
Temeljito premisli in preračunaj.

Sem ti na ZS napisal podrobnosti.

• Všeč mi je
Reactions: sad

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
Imam 130 m2 talnega in 70 m2 radiatorjev. Za defroste pomaga zalogovnik, v primeru talnega ni potreben. Pri defrostih gre za fiziko, tu ne moreš nič. V najbolj neugodnih pogojih so lahko tudi na pol ure, odvisno od tipa TČ.
Za minimalno temp. vtoka poskusi ogrevati s plinom 24/7 na najnižji možni temp. Izkušnje uporabnikov kažejo, da če je bil prej potreben vtok 50- 55, s TČ 24/7 zadostuje okrog 35 C.

Sem ubogal. Od 24.11., torej nekaj dni preden je mal bolj zamrazilo, sem pričel "furat" plinsko peč 24/7 na 23C sobne, in minimalno kolikor gre na moji peči, to je dogrevanje radiatorskega medija na 40C (vsake 4 min se je vklopil gorilc za 15 sekund). Hiša in tla so se lepo pregrela (žal tudi spalnice, a za test je treba potrpet), čez tri dni al koliko je je šlo pod minus, vse lepo laufalo, še vedno na 40C radiatorje (ki so večino dneva na otip rahlo rahlo mlačni).
Potem mi je pa sine ravno pred telimi -5C totalno zašuštral test :) Celo noč luftal eno sobo, da je bilo zjutraj po tleh mrzlo ko na drsališču, nato popoldne še zgornjo kopalnico na isto. In "sistem 24/7 plin na minimum" v celem dnevu ni naredil ama ništa. Tla zgoraj v pol bajte mrzla še 3.dan, tako da sem šel na 50C v radiatorjih, ko je ravno stisnano danes na -5C tako da sem moral pojačat na 60C v radiatorskem sistemu, ker ni bilo več vzdržno.
En zajeb, in totalna štala. Se bojim, da bom plinsko ohranil, ker so moji preveč nedisciplinirani.
Zdaj pa bom videl, ali bo ko se spet pogreje bajta, lahko delalo naprej na minimum 40C....

Kakšne so vaše iskušnje, ki imate TČ in samo radiatorje. Na koliko stopinj je treba spuščat v radiatorje, da zdrži bajta vsake take kolobocije prebivalcev, ko spustijo hlad noter ?

In posledično, koliko stopinj v radiatorje so sposobne spuščati visokotemperaturne TČ in kakšen COP imajo ?
Koliko pa max. soptinj v radiatorje lahko spusti nizkotemperaturna TČ ? Verjetno je odvisno tudi ali govorimo o voda/zrak ali voda/voda-zemlja ?
(da vidim, če se lahko znebim plina, in tudi take felerje popravim "z navitjem" TČ za par dni v radiatorje).
Ker tla se pri radiatorjih ne segrejejo in ne segrejejo. Verjamem, da pri talnem taki felerji niso tako občutni, ker so stalno topla,
a pri nas je bila ledenica po tleh 3 dni, dokler nisem našponal plina v radiatorje.

• Všeč mi je

sad

Guru
24. avg 2007
21.169
9.801
113
Je morda možno take zaj… rešiti recimo s kaminom na drva, če ga imaš. Zapreš radiatorje v tistih prostorih, zahajcaš kamin in te prostore pregreješ s kaminom, s TČ pa pregreješ ostale prostore.

tony

Guru
23. jul 2007
9.740
1.526
113
To mora biti en znanstvenik s Stefana, ki mora vse empirično preizkusiti, če ne tisto sploh ne obstaja... Pet tem s treh forumov ni bilo dovolj, da bi komu verjel, kaj se da s toplotno in kaj ne... :sprasujemse:

Kakorkoli, čestitke za vztrajnost, sedaj pa že kupi nekaj od toplotne :aplauz:

• Haha
Reactions: sad in B81

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
To mora biti en znanstvenik s Stefana, ki mora vse empirično preizkusiti, če ne tisto sploh ne obstaja... Pet tem s treh forumov ni bilo dovolj, da bi komu verjel, kaj se da s toplotno in kaj ne... :sprasujemse:

Kakorkoli, čestitke za vztrajnost, sedaj pa že kupi nekaj od toplotne :aplauz:

??? no, odgovori na moja vprašanja o temperaturah, da ne bom zajebal nakup !
(Ne trolaj, raje kaj uporabnega napiši. Škoda tvojega časa za tipkanje)

Test pa žal še ni uspel, ker še nisem dokazal, da je zajebal res sin, in da se ne bi podobno (v manjšem ekstremu) vseeno zgodilo pri teh -5C :)

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
Je morda možno take zaj… rešiti recimo s kaminom na drva, če ga imaš. Zapreš radiatorje v tistih prostorih, zahajcaš kamin in te prostore pregreješ s kaminom, s TČ pa pregreješ ostale prostore.
Težko, da nesem(zgradim začasni) kamin v zgornjo sobo, ki jo je uporabnik podhladil, 40C radiatorji pa ne sfolgajo ama nič :)
Bo boljša rešitev samo prenosni el.radiator, če se res TČ ne da "zahajcat".
Lahko izvem temperaturo koga ki ima TČ in radiatorje, ter kake temperature šopa noter sedaj pri -5C in kake, ko je (redko) -15C ?
Hvala (ostali trolarji, lahko obiščete druge teme)

urosvrunc

Pripravnik
20. jun 2012
282
22
18
Težko, da nesem(zgradim začasni) kamin v zgornjo sobo, ki jo je uporabnik podhladil, 40C radiatorji pa ne sfolgajo ama nič :)
Lahko izvem temperaturo koga ki ima TČ in radiatorje, ter kake temperature šopa noter sedaj pri -5C in kake, ko je (redko) -15C ?
Grejem hišo 120m2, imamo demit fasado 5cm ter vse se ogreva z radiatorji. Včeraj ko je bilo cel dan megleno (Celje) in temperatura okoli 0 ali še manj mi je cel dan hišo grelo z temperaturo od 37 do 38 stopinj, merjeno na povratnem vodu. Imamo pa Ecodana 8kW, ki ga reguliram preko krivulje, ponoči dam ponavadi na -2. Poraba je bila cca 19kW s sanitarno vodo.

sad

Guru
24. avg 2007
21.169
9.801
113
Sedaj sem dojel kdo si :eek: . Razumem, da me nisi razumel.:evil:
Lahko še poizkusiš, če bi el. radiator nastavljen na 40 stopinj tisto sobo segrel. Probaj in poročaj. :cool:
PS: upam, da ti je otrok preživel, ker če je bila pri tleh ledenica. Huh.

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
Grejem hišo 120m2, imamo demit fasado 5cm ter vse se ogreva z radiatorji. Včeraj ko je bilo cel dan megleno (Celje) in temperatura okoli 0 ali še manj mi je cel dan hišo grelo z temperaturo od 37 do 38 stopinj, merjeno na povratnem vodu. Imamo pa Ecodana 8kW, ki ga reguliram preko krivulje, ponoči dam ponavadi na -2. Poraba je bila cca 19kW s sanitarno vodo.

Take informacije rabimo !!! (trolarji, učite se :)
Vesel tole berem, ker zgleda, kot da ne bom rabil kupovat Zubadana :) ! Zakaj se ti nisi odločil zanj ?
Vidiš morda tudi podatek, koliko stopinj filaš v vod noter ?

• Haha

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
Lahko še poizkusiš, če bi el. radiator nastavljen na 40 stopinj tisto sobo segrel. Probaj in poročaj. :cool:
PS: upam, da ti je otrok preživel, ker če je bila pri tleh ledenica. Huh.

Radiator moram prej kupit :) potem poročam :)
Ne, "otrok" je zvečer odšel, jaz pa sem vstopil v zaprto sobo šele opoldne in doživel šok :) Ko se je vrnil, je "ponovil vajo" v kopalnici, kar sem tudi opazil prepozno.

tony

Guru
23. jul 2007
9.740
1.526
113
??? no, odgovori na moja vprašanja o temperaturah, da ne bom zajebal nakup !
(Ne trolaj, raje kaj uporabnega napiši. Škoda tvojega časa za tipkanje)

Test pa žal še ni uspel, ker še nisem dokazal, da je zajebal res sin, in da se ne bi podobno (v manjšem ekstremu) vseeno zgodilo pri teh -5C :)
Glede temperatur bo, upam, pomagal kdo drug.

Glede -5 stopinj pa sem že, brez trolanja, enkrat pisal, da je pri npr. v Lj dni, ko je -5 ali manj v celem letu precej malo, predvsem pa je še manj dni, ko bi bilo tako mrzlo več dni zaporedoma brez prestanka. Shladi se ponoči, in nato čez dan spet otopli in tako naprej...

Mulca, ki odpira okna brez mere pa preseli v tisto sobo :)

B81

22. jul 2007
37.601
10.896
113

zunanj temp. pod 0, čeprav vreme kaže nižje (senzor TČ vedno kaže malo topleje, ne vem zakaj). Dvižni vod 48 stopinj zgornja črta, povratni vod spodnja črta
Temp. v bajti na 22 stopinje, med 22 in 3 uro je 21 st., ta urnik bom počasi izklopil.

V neizolirani hiši se izgubi okoli 5-6 stopinj pri temp. vode v cirkulaciji.... TČ je nastavljena na NORMAL, obtočna črpalka pa na 1 ali 2 watta. Oboje se v hudi zimi prestavi na več, tako da TČ dela močneje (porabi več) in obtočna hitreje, da se voda ne ohlaja.

pri -15 stopinj bo dvižni vod prek 60 stopinj, dodatnega 6KW grelca še nismo uporabili, ker je tako nastavljeno, da se ne prižge.

karkoli se dela, najprej izolacija hiše, potem pa vse ostalo :D

1701751917219.png

• Všeč mi je
Reactions: Alesss in sad

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Če ti senzor kaže malo topleje pomeni, da je prav postavjen, v zavetje in seveda senco, da ne kaže pretoplo.

• Všeč mi je
Reactions: B81

vogel

Majstr
1. sep 2007
1.544
273
83
IMG_20231205_081750.jpg

Evo, še moj primer. Hiša, izolirana z 15cm stiroporja, 3 slojna okna. Ogrevanje radiatorsko - radiatorji stari cca 10 let. Notranje temperature na včerajšnji dan, ko je bilo cel dan zunaj pod 0 stopinj. V hiši temperatura cca 23,5, ogrevanje nastavljeno po zunanji krivulji. Torej mi v radiatorje spušča cca 37 stopinj.

vogel

Majstr
1. sep 2007
1.544
273
83
Dodajam še model TČ, ker mi prejšnjega posta ne pusti urejati - TČ je Zubadan 10kw, hiša velikost 160m2, ogrevanje 3 etaž.

Tam kjer je na grafu špica, mi je ogrevalo sanitarno vodo (na 45 stopinj).

Je pa tale app od Mitchubishi TČ tako obupen, da me še čudi da ga niso posodobili.

• Všeč mi je
Reactions: Alesss

vogel

Majstr
1. sep 2007
1.544
273
83
Dodajam še porabo energije na včerajšnji dan čez TČ (sicer ne vem koliko tale app pravilno meri, je bila pa cela poraba hiše 43kw)

1701761827067.png

Upam da komu sedaj te podatki pomagajo.