Da se vrnemo nazaj na temo:
Sedaj sem stestiral "poceni tablico" s 2-core A9 (+4x GPU Mali 400) procesorjem rk3066 in 8" 1024*768 zaslonom (enaka velikost in ločljivost kot Ipad Mini). Ker je zmanjkalo časa + prednost garancije sem vzel kar v SLO za 150€. Na Kitajskem bi dobil podobno za 100€ z počasno dostavo oz za 125€ z DHL dostavo v Slovenijo.
Velikost je ravno pravšnja za surfanje na kavču, strani odpre lepo, tudi flash, programi in igre lepo tečejo več ali manj vsi (nekaj izjem, ki so tudi pogosto problematične, npr. Asphalt 7, kupljen, da ne bo pomote). Po AnTuTu testu je za 10% hitrejša kot Galaxy SII od žene, povsem enak rezultat kot Nexus 7. Slabost je tanko kovinsko ohišje - posledica slabša baterija in sprejem WiFi, v primerjavi z S2 npr. tam kjer ima S2 še 1/5 ta tablica ne lovi več, pri 2/5 pa je na meji. Pregreva se ne, zmrzne nič pogosteje kot S2. Na njej teče Android 4.1, ima 1 MB RAMA.
Zakaj ne Nexus/iPad? Denar ni bil faktor (no če bi bil iPad cenejši od te tablice bi mogoče razmišlajl tudi v tej smeri): poleg domače rabe namreč nameravam imeti tablico predvsem za (krajša) potovanja. (Trenutno sem imel res cheap 7" iz leta 2011 za 80€, pa že ta je to vlogo kar ok opravila.). Včeraj recimo sem zvečer skočil v hribe nekaj poslikat, sem potem takoj v avtu priključil diretno fotoaparat na tablico (s priloženim OTG kablom), presnel slike na 32gb MicroSD kartico, na hitro pogledal slike, naredil izrez in jih preko 3G ključka poslal na internet ter nato še naredil varnostno kopijo na prenosni disk. Lahko to tako enostavno naredim na iPadu ali Nexusu? Dodatno pa na potovanjih pač še otroci pogledajo kakšno risanko ter odigrajo igrice. In pri ceni 150€ mi ni problem te naprave pustit v njihovih rokah ali pa jo premetavati po nahrbtnikih in žepih, tudi pustiti skrite v avtu.
Zaključek: tehnično so poceni tablice ujele izdelke znanih proizvajalcev, po funkcijah jih tudi prehitele. Obstajajo še razlike v detajlih, a že sedaj za napredne uporabnike ponujajo večjo funkcionalost kot recimo iPad - se vidi, da je iPad kakor koli gledamo le povečan iPod Touch, Android pa pravi OS, tako da lahko na njem počneš tudi kaj več kot le bereš in igraš igrice.