Kateri žar?

MojsterS

Fizikalc
10. sep 2007
1.279
45
48
Pomlad gre notri, kupuje se nov žar. Do sedaj sem uporabljal "vrtnega" iz umetnega kamna in na oglje, ki pa je razpokal in se podira.
Iščem trajnejšo in "all year" rešitev, ki jo bom imel na terasi oz. jo bom prinesel ko bom rabil pečt. Pekli pa bi po novem zelo veliko (večkrat na teden), seveda zelo različno hrano. Zaradi hitrega začetka peke in s čim manj problemi se odločam za nov plinski žar.

Vprašanje pa je, katerega? Rad bi preizkušeno znamko, dovolj veliko površino, da notri vržem tudi kamen za pico, obvezno s pokrovom za indirektno peko. Mora biti tudi lahko prenosljiv, ker ga bom moral vsakič pripeljat oz. prinesti. Peklo se bo za 3 ljudi običajno, občasno pa tudi za par ljudi več. Velik plus bi bila možnost dodati les za dimljenje. Vem, da nekateri grilli to omogočajo.

Natančneje gledam Webra trenutno in primerjam serijo Q 1200 in 2000 proti E210. Ima kdo kakšne izkušnje, kakšni so plusi in minusi teh modelov? Termometer na pokrovu se mi ne zdi hudo uporaben, je verjetno bolje kar sondo dat v meso ali blizu njega?

Kaj priporočate?
 

BojanS

Pripravnik
7. jul 2010
43
0
6
Če boš žar prenašal (dobesedno) sta Q 300 in E 210 za moje pojme prevelika in pretežka; če pa imaš pod teraso npr. garažo pa lahko oba z lahkoto notri zapelješ.
Prenosljiva sta zares le Q 1200 (premajhen za zahtevnejšo peko) in Q 2000, ki je verjetno pri tebi optimalen glede na opisano(prenosljivost/velikost).
lp
B
 

igi

Guru
13. okt 2007
5.601
1.206
113
Celje
Imam "star" model q200. Prej nisva kej veliko pekla ali sploh imela idejo da bi. Od kar je ta na terasi se peče vse sorte. Večkrat tedensko. Ko ni časa za kosilo se na hitro vrže gor kak konc mesa in zelenjava. Tudi cel piščanec gre not. Pa ribe sedaj dosti prakticirava. Tudi na kak piknik se ga da vlečit brez težav. Tako da, ja bi še enkrat izbral enako.
 

luka51

Guru
16. avg 2007
14.409
5.685
113
evo meni je kitajski plinski žar po dveh sezonah končal življenje. Sem vedno govoril kupim plinskega webra naslednjega, zdaj pa najdem tole: http://www.sundaygrill.com/en/prodotti/masonry-bbq/one/p95-one.html

všeč mi je ker je zadeva prilagodljiva, lahko dodaš pokrov. imaš plin ali oglje itd.
Ima kdo kakšne izkušnje s kvaliteto? Rad bi da zadeva traja in ne da menjam čez 2-3 sezoni. peče se 1-2x na tedn čez poletje.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.717
9.491
113
Citat:
Uporabnik luka51 pravi:
evo meni je kitajski plinski žar po dveh sezonah končal življenje. Sem vedno govoril kupim plinskega webra naslednjega, zdaj pa najdem tole: http://www.sundaygrill.com/en/prodotti/masonry-bbq/one/p95-one.html

všeč mi je ker je zadeva prilagodljiva, lahko dodaš pokrov. imaš plin ali oglje itd.
Ima kdo kakšne izkušnje s kvaliteto? Rad bi da zadeva traja in ne da menjam čez 2-3 sezoni. peče se 1-2x na tedn čez poletje.

Od te firme jest ne kupim ničesar več. Žar je razpadel po sezoni uporabe, dobim po težkih prepucavanjih drugega (Italiani so imel celo ideje, da bi mi menjal samo plato) in drugi je razpadel po naslednji sezoni, stručkoti v bauhausu so pa rekli, da sem ga preveč zakuril. juhu a ne. naslednjega sezidam sam.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.717
9.491
113
Najprej osnovna plošča, potem pa vse po vrsti. Ni betonskega kosa, ki nebi bil vsaj v treh delih.
 

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
ksz

V čem je fora grilanja na plinu?
confused-1.gif

Za moje pojme je pravi žar tisti, kjer se zraven kadi od oglja ali drv.
Sicer stvar okusa, ampak ceneje te pride Tefalova žar ponev...
 

luka51

Guru
16. avg 2007
14.409
5.685
113
bi vas rad videl v sredo po šihtu ob 17 uri kak greš oglje kurit pa to kaj spada zravn, da obrneš 8 čevapov za kosilo.
al je bolše obnit knof na plinu in čez 20 sec vrečt gor čevape čez 5 minut pa že jest.
 

GrandFelix

Fizikalc
15. feb 2011
1.453
0
36
Za oglhe porabiš cca. 10 minut pa lahko že pečeš. Teh 10 minut se za veliko boljši okus splača počakat, verjemi
wink-1.gif
 

luka51

Guru
16. avg 2007
14.409
5.685
113
in za 8 čevapov se splača oglje vžigat ...
okus pa tudi ni tak različn. pečem na obeh varjantah. Na pokritem olinskem so čevapi vrhunski.
 

MojsterS

Fizikalc
10. sep 2007
1.279
45
48
Dejsto je, da nikoli in nikdar oglje ne bo nekaj, kar lahko pripraviš izredno hitro, spečeš in potem nimaš še pucanja. 10 minut za oglje je larifari. Tudi, če uporabiš hitre metode brez veliko svinjarije, kot je dimnik kamor vržeš oglje notri in spodaj prižgeš, moraš čakat pol ure, da lahko začneš pečt. Seveda z metodami oglje polij ali zakuri s kakšnim pripravkom, mahaj ali kak elektro ventilator, je to še hitreje..10 minut s pripravo vred? Še vedno zelo težko.
Drugače pa je treba oglje prinest, strest, les, zakurit, počakat, mahat (če imaš dimnik to odpade seveda), čakat in potem lahko pečeš. Na koncu je seveda še pospravljanje.
Plin? Obrneš gumb, malo počakaš, pečeš. Da ne omenim, da se pri srednjih žarih brez problema doda les za dimljenje in ker je zadeva pokrita, deluje super.

Jem hrano z ogljenega žara že leta, ko sem jo po veliko skepticizma potem večkrat jedel še s plina, sem se sam sebi zdel [cenzura], ker razlike dejansko skoraj ni. In, če želiš pečt večkrat tedensko, je plin milina.

Ko sem enkrat zapriseženemu zagovorniku oglja dal čevap na mizo iz plina (navaden Gorenc), ga ni mogel prehvalit. KO je izvedel, da je to plin, je seveda hitel dodajat, da pa mu "nekaj manjka" kljub vsemu. Aha seveda.

Še enkrat. Za večkrat tedensko pečenje je plin odlična stvar. Če imaš pokrit plinski žar, lahko delaš čuda, lahko tudi dimiš. Če delaš bolj poredko je oglje seveda kul, ker pričara še malo več tistega grill vzdušja, ampak realno na koncu ko se je, bistvenih razlik ni.
 

GrandFelix

Fizikalc
15. feb 2011
1.453
0
36
ehhh, daj no. Da ni ralzike med plinom in ogljem?
smile-1.gif


Ja, se pa stirnjam, da je plin bolj priročen za take turbo peke ampak oglje še vseeno ni tako zateženo in ne praktično kot hočejo eni prikazat... Jaz osebno veliko raje spečem gostom na oglju kot na plinu (imam obe možnosti) in so vsi vedno bolj zadovoljni z ogljem...
 

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
eh plin je zakon...v 10 minutah nimas pripralvjenega oglja...nikoli...pa nima veze...ce ti pase pa okus po oglju, pa lepo naredis homemade smoker, zelezna posodica nad gorilnik z luknjicami, vlazni jabolcni les al pa trta pa ga ni junaka ki bi okusil razliko med cevapom (ali cem drugim) na oglju ali plinu
 

luka51

Guru
16. avg 2007
14.409
5.685
113
Citat:
Uporabnik GrandFelix pravi:
Oglje daš v kamin (ne rabiš polnega kamina za 8 čevapov, spodaj daš dve kocki in v 10 minutah imaš oglje pripravljeno. +- minuta, dve
smile-1.gif

in ti še vedno čaraz z ogljem, ko mam jaz čevape na talerju.