Kateri telefon k optiki?

Nobody

is perfect.
18. jul 2007
7.038
30
48
Jutri dobim SiOL Trio 20/20 na optiki in ker imam zdaj ISDN telefonsko linijo bo seveda potrebno menjati telefon. Katerega kupiti? Katero vrsto telefonov sploh gledat? To so IP-telefoni?

Nobody

is perfect.
18. jul 2007
7.038
30
48
Aja? Se pravi, da one p*asice na SiOL 080 samo zavajajo folk kak je treba novi telefon nabavit?

Nobody

is perfect.
18. jul 2007
7.038
30
48
Še nekaj. Pa je vseeno tudi, če imam ISDN telefon? Ker namreč imam onega, ki sem ga kupil poleg SiOL ADLS/ISDN paketa.

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
To bo pa žal preveč zame.
frown-1.gif

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
To je iz Siol-ove strani, katere povezave se žal ne da prilepiti - ti da samo menije.
Povzetek, ki tebe zanima je v zadnjem odstavku, tako da lahko ostalo zaradi zasedanja prostora izbrišeš. Še vedno pa ni jasno, kaj je z ISDN telefoni. No, vsaj to povedo, da ne rabiš novega kot so ti rekli na 080.

V čem se SiOL telefonija razlikuje od internetne (IP) telefonije?

IP telefonija je splošna oznaka za različne sisteme telefonskih storitev, ki, kot je razvidno iz imena, za prenos telefonskih pogovorov uporablja protokol IP. Operaterji tovrstne storitve pogosto oglašujejo tudi pod nazivom internetna telefonija, voice over IP (VoIP), ipd.

V uporabi je več različnih načinov opravljanje pogovorov preko interneta, na kratko si oglejmo nekaj najbolj priljubljenih.

* Med bolj razširjenimi je klicanje s predizbiro, kjer mora naročnik pred klicem zavrteti posebno kodo, s čimer se telefonski klic preusmeri v sistem operaterja, ki ga nato prek internetnega omrežja preusmeri do končnega naročnika. Opisani način ponuja nižje stroške pogovorov, vendar prinaša tudi pomanjkljivosti. Uporabniki plačujejo mesečno naročnino za fiksni telefonski priključek, običajno so možni klici zgolj v mednarodno omrežje, uporaba pa ni najbolj enostavna oziroma priročna, saj je potrebno pred vsakim klicem vtipkati ustrezno kodo.

* Naslednjo možnost predstavlja uporaba osebnega računalnika in posebne programske opreme, kar omogoča praktično brezplačno opravljanje klicev med uporabniki omrežja. Med najbolj znane rešitve sodijo različni namenski program, npr. : Microsoft MSN in Skype. Prednosti so brezplačni pogovori, slabše pa se rešitev obnese, ko si ogledate zahteve za uporabo. Potrebujete osebni računalnik (ki mora biti stalno vključen), zvočno kartico, mikrofon in slušalke ter dostop do interneta. Nujno je tudi vsaj osnovno poznavanje računalništva in programa, ki ga uporabljate. Vse našteto seveda velja tudi za vašega sogovornika. Težava je tudi v tem, da večina tovrstnih rešitev ne ponuja možnosti klicanja v/iz drugih omrežij, oziroma se, v primeru da ta možnost obstaja, rešitev izkaže za izredno nepraktično.

* Telefoniranja z uporabo posebnih VoIP telefonskih aparatov, ki nadomestijo običajni fiksni telefon, je naslednja možnost. Telefon VoIP je po videzu in funkcionalnostih zelo podoben običajnemu telefonu, razlika je v tem, da telefon VoIP namesto v telefonsko vtičnico priključite prek vmesnika ethernet v domače lokalno omrežje. Prednosti: za uporabo ne potrebujete osebnega računalnika in programske opreme, uporaba je podobna kot pri klasičnem telefonskem aparatu, cene pa navadno ugodnejše v primerjavi s klasično telefonijo. Rešitev žal prinaša tudi slabosti, potrebna je draga investicija v opremo (VoIP telefon), seveda pa potrebujete dostop do interneta. Večjo težavo predstavlja majhna izbira operaterjev storitev (v Sloveniji tovrstnih operaterjev ni), uporabniki pa se lahko srečujejo tudi s problemi glede kakovosti storitev (klici na številke nujne pomoči niso možni, itd).

Storitev telefonije SiOL združuje prednosti naštetih rešitev in predstavlja korak naprej od opisanih storitev tako glede varnosti, zanesljivosti, kot tudi kakovosti storitev. Storitev omogoča zasebnim in poslovnim uporabnikom enostavno opravljanje telefonskih pogovorov v omrežja v Sloveniji in po svetu po privlačnih cenah.

Na voljo so vam vse možnosti in prednosti, ki jih prinaša fiksni telefonski priključek, naročniki prejmete lastno telefonsko številko iz katere lahko kličete ali vas kličejo s telefonskih priključkov v Sloveniji oziroma po svetu.

Za uporabo ne potrebujete osebnega računalnika ali programske opreme, v primeru dostopa prek razvezane zanke pa ne potrebujete niti telefonskega priključka Telekoma Slovenije. Poleg tega klicanje poteka enako kot pri klasičnem telefonskem priključku, uporabljate pa lahko obstoječe analogne telefonske aparate. Klici znotraj omrežja so brezplačni, v ostala omrežja lahko kličete po privlačnih cenah.

BureKm

Fizikalc
27. avg 2007
1.219
0
36
www.pokerklub.si]www.pokerklub.si
@Nobody
ISDN telefon ti ne bo delal. Potrebuješ klasičen PSTN telefon ali pa IP telefon. IP telefon je precej dražji.

Torej: Da. Potrebuješ nov telefon.

Obstajajo še neke alternativne možnosti z nekimi Gigaseti, o čemer pa žal ne vem več povedati.

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
Hotel sem povedati, da ni za Siol optiko nek poseben telefon, saj je pri meni ostal enak, kot doslej.
Na 080 bi Nobodyu lahko povedali, da lahko priklopi analognega (nov je od 20 EUR naprej).
Se opravičujem, ker sem zavajal in izgubljal čas z dobrim namenom.

Aja, by the way. Na ISDN linijo lahko priklopiš analogni telefon, če imaš modem. Obratno očitno ne gre.

Nazadnje urejeno:

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.745
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Citat:
Uporabnik Nobody pravi:
Še nekaj. Pa je vseeno tudi, če imam ISDN telefon? Ker namreč imam onega, ki sem ga kupil poleg SiOL ADLS/ISDN paketa.

Če imaš prenosni aparat Siemens Gigaset oz. kaj podobnega, ki podpira DECT\GAP standard, ga lahko brez problema prijaviš na bazno postajo od navadnega brezžičnega aparata. Sem ravno dva dni nazaj to počel in je sila enostavno; na eni bazi imam prijavljene 3 aparate, vsi so sicer Siemens, en od teh je 3070 ISDN. Zadeva deluje bp.

AndrejK

Fizikalc
7. sep 2007
1.279
3
38
SI
Sam ti lahko dam izkušnjo s T2. Uporabljam Siemensov Gigaset, ki sem ga kupil skupaj z ADSL/ISDN paketom - T2 mi je dal vmesnik PATTON (mislim) in stvar funkcionira ok. Kako ima T1 oz. Siol pa ne vem. V našem bloku tudi ni (še?) Siolove oz. Telekomove optile

Mark

Pripravnik
17. avg 2007
850
5
18
Baje ima sedaj siol enak isdn vmesnik patton, ki ga pri T-2 dobiš na reverz, naprodaj po 24x10€. Brez tega vmesnika pa ni možno uporabljati isdn aparatov na isdn liniji.

btw, jaz imam tudi tale vmesnik preko t-2 in gor priključeno isdn centralo gigaset 3070 (sem nabavil še v časih, ko je bil isdn pogoj za adsl - leta 2002)

Nobody

is perfect.
18. jul 2007
7.038
30
48
Mislim, da bom kr nabavil nov telefon. 240€ že ne dam za en brezvezn vmesnik. Za ta denar dobim super telefon in 1TB disk, ki ga bom ziher nujno rabil ob taki liniji
grin1.gif

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.577
336
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik Nobody pravi:
Mislim, da bom kr nabavil nov telefon. 240€ že ne dam za en brezvezn vmesnik. Za ta denar dobim super telefon in 1TB disk , ki ga bom ziher nujno rabil ob taki liniji
grin1.gif
Premalo.
grin1.gif

Jiggler

Pripravnik
22. jul 2007
637
1
18
Lahko ga naročiš tudi samo ob kakršnikoli spremembi paketa.
Jaz sem za par dni spremenil hitrost in obenem naročil telefon
smile-1.gif

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
Citat:
Uporabnik Nobody pravi:
Mislim, da bom kr nabavil nov telefon. 240€ že ne dam za en brezvezn vmesnik. Za ta denar dobim super telefon in 1TB disk, ki ga bom ziher nujno rabil ob taki liniji
grin1.gif

Ker so vsi pametni, te častim s Panasonicom (ja, imam dva), pa da ne poslušam spet tega... kaj je že..., da sem zavajal. Peč sem hotel dobro in v opravičilo ti ga podarim.
nahrung002.gif
(analognega).

Narodnjak

Majstr
20. jul 2007
10.328
301
83
39
Ljubljana
Citat:
Uporabnik Mark pravi:
Baje ima sedaj siol enak isdn vmesnik patton, ki ga pri T-2 dobiš na reverz, naprodaj po 24x10€. Brez tega vmesnika pa ni možno uporabljati isdn aparatov na isdn liniji.

btw, jaz imam tudi tale vmesnik preko t-2 in gor priključeno isdn centralo gigaset 3070 (sem nabavil še v časih, ko je bil isdn pogoj za adsl - leta 2002)

Šele zdej so jih dal?
evil.gif