Kateri sušilni stroj?

SpEkTr

ex mroizo
19. jul 2007
1.549
36
48
44
To drži, imam ta model - shorturl.at/bgkrZ

Imam ga 3 leta, zaenkrat je b.p. , kar me pa moti je pa to, da komot (sploh če nisi pazljiv) zjebeš kake cunje da se konkretno skrčijo. Maš sicer en program sensitive, ampak to ni recimo za kak bombaž z elastanom, ker tisto suši samo pol ure in je potem konec ter vse vlažno še.

Sicer se pa res vrti v obe smeri, če maš smolo se pa tudi lahko naredi kak klopčič, najbrž je pa tega precej manj, kot če vrtenja v obe smeri ne bi bilo.

Ted

Guru
8. sep 2007
1.712
588
113
Se strinjam, pralni stroj Indesit 7kg, plastika od plastike, dela že 10 let, kar noče crknit. Sušilec Beko nekaj manj, zaenkrat še v garanciji in BP. Operemo in posušimo pa tudi 10 rund na teden.
No, Beko sušilec, že izven garancije, ne more več obračati bobna - kot da ni dovolj moči. Tudi ko je praktično prazen Tast elektronik pravi, da so verjetno šle krtačke - je bil pa stroj v uporabi res 10x tedensko, ob tem pa marsikdaj čez 7kg...

Ima kdo izkušnje z menjavo krtačk v elektro motorju, je to izvedljivo? Sicer pa gledam inverter sušilec Gorenje:

Za podoben budget mislim da ni boljšega? Bekotov inverter je 60-100 eur dražji, razni AEG pa še 100-200 eur...

Vojnik

Guru
16. apr 2017
1.419
959
113
Iščem nekaj kar dela, vedno posuši kot je potrebno in za to ne rabi enormno časa. Pa seveda, da ne mečka. Bosh mi je bil zanimiv, ampak še nisem srečal človeka, ki bi ga pohvalil.
Ima kateri stroj že sporočanje na aplikacijo, da je zaključil delo ali kaj podobnega?
Mi imamo Bosch in smo zadovoljni. Z wifi je povezan z Bosh pralnim strojem. Tako susilec ve, kaj si pral in sam nastavi vse parametre za susenje.
Imas aplikaciji, ki javi, kdaj je koncal.

Ted

Guru
8. sep 2007
1.712
588
113
No, Beko sušilec, že izven garancije, ne more več obračati bobna - kot da ni dovolj moči. Tudi ko je praktično prazen Tast elektronik pravi, da so verjetno šle krtačke - je bil pa stroj v uporabi res 10x tedensko, ob tem pa marsikdaj čez 7kg...

Ima kdo izkušnje z menjavo krtačk v elektro motorju, je to izvedljivo? Sicer pa gledam inverter sušilec Gorenje:

Za podoben budget mislim da ni boljšega? Bekotov inverter je 60-100 eur dražji, razni AEG pa še 100-200 eur...
Očitno je bil turški stroj samo zabasan s prahom/muckami. Sem ga razstavil, posesal in razpihal s kompresorjem - spet dela in obrača boben kot v najboljših časih. Kako dolgo ne vem, sem pa vesel, da sem se izognil nakupu za 600 EUR ali več :)..

• Všeč mi je
Reactions: darjan in tony

Ted

Guru
8. sep 2007
1.712
588
113
Tvoj tast pa izgleda živi še v 1990s, kakšne krtačke v elektromotoju neki?!
Kaj pa vem, glede na spodnje so danes hit inverterski elektro motorji brez krtačk. Nisem elektrotehnik/elektronik, ampak to je klasika pri elektro motorjih ali?

Torej, kot je znano, večina pralnih strojev deluje s pomočjo univerzalnega motorja z ogljikovimi krtačami, ki pritiskajo na os motorja. Za inverterske motorje pa velja, da med vrtenjem ne prihaja do trenja, in sicer zahvaljujoč magnetnemu polju, ki nadomesti ogljikove krtače. Iz tega razloga se inverterski motor ne pregreva, s tem pa se izboljša zagon vrtenja, zmanjša se ustavljanje stroja in skrajšajo se pralni cilk. Izkoristek vrtenja bobna je v primeru invertnega motorja 95 %, v primeru klasičnega motorja pa 70 %. Razlika v delovanju klasičnega in inverterskega motorja pa se kaže tudi v času povprečnega pranja. Le-to je namreč lahko pri pralnem stroju z inverterjem za kar 25 % krajše kakor pri klasičnem. Vse torej kaže na dejstvo, da so pralni stroji z inverterskim motorjem zelo dober nakup.

pleXwriter

Majstr
3. avg 2009
3.375
302
83
Vzami AEG.Vrti v obe smeri,kar pr Boschu tega ni kot vidiš.Imaš 5 let garancije ob registraciji.Nimaš kaj falit.Sem imel AEG pred Miele.In sem bil zelo zadovoljen z njim.Nikol ni,posteljnine zamotal v kepo.Ker fuul izmenično vrti levo desno.Ima poseben program tud posteljnina.Perilo je vedno lepo posušil,nikol zmečkano itd.Skratka top je bil.Zamenjal sem ga z razlogom,ker sem hotu oba stroja imet Miele.Drugače,bi še danes imel AEG.

Priporočam ti tega k ti bom dal link.

Je tale aeg še vedno ok, al je za to ceno, ki je sedaj še kaj boljšega, ker se mi eni samo po oznaki razlikujejo?

MieleFan

Fizikalc
7. sep 2014
1.042
84
48
Je tale aeg še vedno ok, al je za to ceno, ki je sedaj še kaj boljšega, ker se mi eni samo po oznaki razlikujejo?

Tega vzami.Odličen je.Sem ga zadnjič kupil za darilo.In so zelo zadovoljni z njim.Perilo zelo lepo posuši...Ni zmečkano in vse je čist suho.Posteljnino Ne zamotava,ker ima program posteljnina.Skratka top je.In dobra cena.In v obe smeri vrti!

SpEkTr

ex mroizo
19. jul 2007
1.549
36
48
44
A ima ta AEG tudi tako funkcijo sušenja kot jo ima Miele, kjer lahko prav izbereš sušenje pri nižji temperaturi, za tiste bolj občutljive tkanine?

pleXwriter

Majstr
3. avg 2009
3.375
302
83
Tega vzami.Odličen je.Sem ga zadnjič kupil za darilo.In so zelo zadovoljni z njim.Perilo zelo lepo posuši...Ni zmečkano in vse je čist suho.Posteljnino Ne zamotava,ker ima program posteljnina.Skratka top je.In dobra cena.In v obe smeri vrti!

Kupil. Za 1x posušil rundo perila in podlogo postelje, katera je bila še rahlo vlažna in sva dala še na en najkrajši program za 25min, k ne vem a je možnost podaljsat kak program...nisem se ubadal, sam zalaufal :) Za 1x zgleda super, hvala za nasvet :zmaga:

• Všeč mi je
Reactions: MieleFan

MieleFan

Fizikalc
7. sep 2014
1.042
84
48
Kupil. Za 1x posušil rundo perila in podlogo postelje, katera je bila še rahlo vlažna in sva dala še na en najkrajši program za 25min, k ne vem a je možnost podaljsat kak program...nisem se ubadal, sam zalaufal :) Za 1x zgleda super, hvala za nasvet :zmaga:
A si dal na program posteljnina?Tist program večina uporabljajo lastniki.In pravijo,da jim ta program najbolj posuši do suhega..Če se pa podaljša program,nebi vedel.Ker oni so rekli,da samo tega uporabljajo,da se je najbolj izkazal in lepo posuši do suhega.Odvisno tud,iz kakšnega blaga je podloga...
Naj vama služi :zmaga::zmaga::zmaga:

alcazar

Pripravnik
3. sep 2007
878
19
18
Slovenia
Iščem sušilni stroj, ki ima dobro rešen sistem filtrov kar pomeni, da ne želim vsako drugo sušenje čistiti filtra pred kondenzatorejm. A tisti "samočistilni" sistem pri Boschu funkcionira? Sicer pa izbiram med Miele, Bosch in AEG...

• Všeč mi je

tesfalar

Fizikalc
1. nov 2008
1.125
83
48
Funkcionira.
Bosch s samočistilnim sistemom za kondenzator dela že dobrih 6 let na dnevni bazi popolnoma brez težav. Po vsakem sušenju pobereš mucke iz filtra pri vratih in to je to. Nimam pripomb.

MieleFan

Fizikalc
7. sep 2014
1.042
84
48
Iščem sušilni stroj, ki ima dobro rešen sistem filtrov kar pomeni, da ne želim vsako drugo sušenje čistiti filtra pred kondenzatorejm. A tisti "samočistilni" sistem pri Boschu funkcionira? Sicer pa izbiram med Miele, Bosch in AEG...
Pr Miele,ne rabim čistit nč druzga,kot filter na vratih.Občasno pogledam spodaj, in odprem kako je z ogljenim filtrom.Po potrebi ga posesam to je to.Sicer pa,če pozabim na spodnji filter,po neštetem sušenju.Mi na ekrančku napiše-OČISTITE ZRAČNE POTI.To je mišljeno za ta spodnji filter. :zmaga: :zmaga: :zmaga:

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.687
9.480
113
Pri tehle strojih bo od sedaj naprej tist k bo najcenej, pa k bo mel 5 let garancije. Sem pred mal manj k petimi leti kupoval top loaderja pralni stroj, prejšnji je delal 12 let brez ene same zadeve (trije majhni otroc, je laufal vsak dan in dvakrat na dan za vikend), pol je pa motor podlegel. No pri novem, so mi uturil še inverter, da bo tih pa nevem kaj še, no po petih letih ima not že drugi set ležajev, pa pokrov je začel rjavet..... Serviser izusti, ja preveč perete s tekočimi praški, pa vlago mate...sevede, vlago, dej ne me smejat.... V glavnem, ko beštja crkne oziroma ko še enkrat ležaj zapoje, leti od bajte in ga zamenja najcenejši tisti hip na trgu s 5 let garancije, itak skwo gon sam en program cel čas. Pri sušilcu bo pa procedura poplnoma enaka.
No pr teli beštji sem ravno včeraj lastnoročno dal not tretji set ležajev. Pa sm reku gospej, ko sem štrihal rjavino, da se ga več ne prtaknem ;), ker če pa kej sovražm je pa te stroje šraufat, k je not vse ostro k britev. Sem jih neoriginalne zvohal na netu za 25 EUR po komadu, pa da vidmo kok časa bo tih. Originalni, ki je 60 EUR po komadu, je zapel točno po enem letu, drugi je bil pa tud na začetku konca. Tko da ne vem kaj jim je, da se grejo blamirat na ležajih.

Če kdo rab rezervne dele, imajo tukaj vsega boga:

• Všeč mi je
Reactions: Ted

Hondi

Majstr
18. avg 2007
3.538
430
83
katera beštija?
hah, meni po 6 letih Beko laufa na polno, skoraj vsak dan... trkam na les, da ne bo se ju3 odločil "počakat"...

Guinness

Guru
2. jul 2008
4.074
2.846
113
Jaz sem zadnjič vzel tega AEGja, zaenkrat suši super, presenetilo me je, da je celo malo glasnejši kot moj Bosch, ki je bil star 14 let in je spustil dušo, ma ne vem, glede na izkušnje s tem Boschem, ki je delal tako dolgo, sem spet vzel nekaj dražjega in upam, da bo delal več kot 5 let. Imam tudi Miele pralni stroj, ki dela že 15 let bp, tako da recimo da bom kupoval malo dražje zadeve pa da vidimo.

• Všeč mi je

Hondi

Majstr
18. avg 2007
3.538
430
83
jaz sem, najbrž rahlo poklicno, tako kot pri avtih tudi pri beli tehniki: manj elektronike in funkcij, manj sr4nja na dolgi rok

• Všeč mi je
Reactions: krko in Zgaga