Katere smuči?

iverson

Pripravnik
4. okt 2007
611
0
16
Kamniško Savinjske Alpe
Vidim da obladate tole smučarijo, zato bom kar tuki povprašal. Po kakšnih 8 letih bi se rad spet postavil na smuči. Tko da smo nekako na začetku spet, tudi znanje od prej ni veliko, tok da sem se normalno pripelju od A do B
grin1.gif
.
Kaj priporočate? Smuče, pancarje, vezi? Smučal ne bom vsak vikend, ampak tko priložnostno... Vsake toliko časa, da gremo s kolegi mal na Krvavc in podobno...

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.077
5.652
113
Citat:
Uporabnik MrDaco pravi:
Sem pa opazil da imajo Elanke bolj debele robove, tako jih lahko večkrat brusiš.

.

cca 10 let nazai ko se je začel ves ta cirkus okol carvinga ( takrat še polcarvinga) sem imel edinokrat v lasti Fischer revolution polcarve z plasmaedge robniki........pač površinsko utrjeni/kaljeni robniki.....držijo 1 sezono brez brušenja....ko take smučke daš prvič na brušenje na stroj in jim zbrusiš ta plasmaedge imaš navadne elan robnike......s tem da kot si še opazil imajo druge firme pol tanjše robnike!

Ista zgodba z očetovimi rossignol GS.....nevem kaj so že ble dural X ...whatever...deset let nazai jih je mel!

Tko da maš opcijo vzet tuje smučke z kaljenimi in TANJŠIMI robniki......ki jih je težko brusit na roko z pilo!

Ali pa elanke z debelejšimi robniki ki če greš kam za cel teden na smučanje jih brusiš pred apartmajem na roko vsak drug dan....majo pa zato debelejše robnike....

Mislim da si glede robnikov pr obeh primerih tam tam.....stem da boš kake zakaljene tud ko bojo stari brez kaljenja mal težje na roko zbrusu ker bo pila zdrsovala
smirk-1.gif

Kamele0N

23. jul 2008
42.077
5.652
113
Citat:
Uporabnik pablo pravi:
Mi lahko poveste, kakšna je razlika med Elan SL in SLX?

Mam stare SLX (mislim da so sezona 2000/2001)....s svojimi 184cm in 100kg mi na začetku sezone ko imam še mehke noge delajo kar malo problemov da zagrabijo!

Tako da nevem ali naj naslednjič vzamem raje SL iste dolžine ali pa SLX en razred krajše (sedaj imam najdallše....172cm če se ne motim)
sprasujem se.gif

DoR

Pripravnik
2. sep 2007
247
0
16
A se vam ne zdi da mal pretiravate z mehkobo Elanovih robnikov? Pa s hitro obrabljivostjo? Za rekreativca je čez glavo dost, če jih nese napilt na servis 2-3x na leto, tko kot vsake druge smuče. Kakšno brušenje vsak drugi dan na roko lol? Zdej boste še rekl, da ma vsak dva para smuč, enga za dopoldne, druzga pa za popoldne =)

@iverson: odvisno kok dobr si pred 8 leti smuču. Če hočeš Elanke, si izberi SW primerne višini in teži. Če ti ni glih mus da so nove, pokliči v Begunje v Elan štacuno in vprašaj, če majo kakšne rabljene lanskoletne. So kr dobri popusti se mi zdi (vsaj lani so bli, ko sem firbcal naokoli). Vezi boš v vsakem primeru dobil zraven. Morajo pa biti dovolj močne zate. Aja, pa ne pozabi nabavit primežov, kotnika, pile in maže za vse vremenske pogoje, da boš lahko ročno brusil vsak drugi dan
wink-1.gif

iverson

Pripravnik
4. okt 2007
611
0
16
Kamniško Savinjske Alpe
Ne rabim tega. Bom imel zmeraj in povsod svojega osebnega serviserja sabo, s katerim se bova dogovorila o pripravi smuč direktno na smučišču pred prvo vožnjo
cheer.gif
!

Ni nujno da so nove, kajti kot sem rekel bo to tko bolj za užitek in bodo tudi rabljene opravljale svoje delo dobro. Imam 86kg pri 190cm, ukvarjam se z kolesarjenjem, tekom, gorskim tekom, tako da noge so kar močne. Smučal sem kot pravim, nič kaj posebno, rekreativno. Povprečno...

Kamele0N

23. jul 2008
42.077
5.652
113
Citat:
Uporabnik DoR pravi:
A se vam ne zdi da mal pretiravate z mehkobo Elanovih robnikov? Kakšno brušenje vsak drugi dan na roko lol?

Aja, pa ne pozabi nabavit primežov, kotnika, pile in maže za vse vremenske pogoje, da boš lahko ročno brusil vsak drugi dan
wink-1.gif

Ti smučati samo na Voglu? Ker za naravni sneg res ne rabiš skos pilt....če si pa v tujini na umetnem snegu pa žal ni druge opcije!

Razen če si slalomist ala križajstayl.....z oddrsavanjem....pa kak prestopni korak
cheer.gif

Nazadnje urejeno:

DoR

Pripravnik
2. sep 2007
247
0
16
Uh, oldstyle pomoje da sploh ne znam več. Nisem tak car:p

Enivej, z izjemo lanske sezone smo se zadnja leta itak vsi večinoma smučal po umetnem snegu. In kljub temu, da se ne smučam po Voglu, ne vidim potrebe po brušenju vsak drug dan.

Je pa dejstvo, da smuča po določenem času zgubi na prožnosti in ni več enako odzivna... Mislim, da je optimalna uporaba določena na nekje okoli 30 smučarskih dni, oz. povprečno 1 sezono. To ne pomeni, da je smuča potem samo še za v smeti, ampak enostavno se začenja poznati obraba. Mogoče so tvoje SLX-ke že preveč znucane in da zato nimaš ustrezne podpore...

Pa še za vse, ki sprašujejo za dolžino. Primerna dolžina smuči ala SW nej bi bila med brado in nosom, se pravi od + 0 cm do - 10 cm.

Kamele0N

23. jul 2008
42.077
5.652
113
Možno da tud to vpliva.......je pa res da tekmovalnih smuči lih ni luštno z rekreativnimi nogami vozt
grin1.gif

KStoner

Majstr
31. dec 2007
2.131
190
63
Citat:
Uporabnik Kamele0N pravi:
Citat:
Uporabnik DoR pravi:
A se vam ne zdi da mal pretiravate z mehkobo Elanovih robnikov? Kakšno brušenje vsak drugi dan na roko lol?

Aja, pa ne pozabi nabavit primežov, kotnika, pile in maže za vse vremenske pogoje, da boš lahko ročno brusil vsak drugi dan
wink-1.gif

Ti smučati samo na Voglu? Ker za naravni sneg res ne rabiš skos pilt....če si pa v tujini na umetnem snegu pa žal ni druge opcije!

Razen če si slalomist ala križajstayl.....z oddrsavanjem....pa kak prestopni korak
cheer.gif

pomoje si ti bode miller. pa pomoje še on tolk ne pretirava ko gre normalno smučat!

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.022
10.765
113
kod Džej-Zija
Na umetnem snegu v Dolomitih sem jaz tudi na 3-4 dni robnike brusil. Gre za Elanove SLX. Če hočeš tudi črne proge karvati brez oddrsavanja in neljubih presenečenj na ledenih ploščah, je treba robnike ves čas vzdrževati.

p.s. Ko dam smuči nabrusiti ob pripravi na sezono, običajno zahtevam kot 87 stopinj in še, da mi ne pobere robnika na začetku in koncu, kot je običajno. Skratka, ni treba biti Bode Miller, da rabiš zrihtane dile.

KStoner

Majstr
31. dec 2007
2.131
190
63
vsaka vam čast da karvate na črnih progah... a to se pol cel dan po črnih vozite? :)

uglavnem, jst se takšnih črnih in ledenih prog izogibam...mogoče eno furo na dan...pa še to sem čist zjeban. pa mam kondicije kar dosti. so mi rdeče zakon...sploh če so široke in brez ledu. zato mi pa robniki zdržijo cel teden. :)

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.022
10.765
113
kod Džej-Zija
Odvisno od dneva in razpoloženja. Itak nimaš niti v Italiji na kupu toliko črnih prog, da bi jih lahko ves čas natepaval, poleg tega so vmes ponavadi še vezne, ki so modre ali rdeče, pa je. Pa tudi moji kolegi niso ljubitelji črnih, zato ponavadi odsmučam nekaj črnih, potem pa skupaj teramo rdeče.

Včasih prav paše karvati med množico pri polni hitrosti.
evil.gif

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.764
5.912
113
Evo ... Speedwave 12 so doma. Dobil sem jih za 300 eur.
smile-1.gif

Kako se bodo odnesle bomo pa videli. Upam samo da ne bo preveeč utrujajoča, in da se bo dalo z njo tudi kdaj odpeljat kak slalomski zavoj. Drugače pa na izi lepo karvanje po naših smučiščih.....

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.764
5.912
113
Hervis je imel dan odprith vrat. In so imeli kao odpiralno akcijsko ceno 380 eur. V žepu pa sem imel še kuponček za 20% popusta, in sem si rekel, da pač grem na blagajno probat srečo, če "pali" kupim, če ne pali nesem nazaj. In se prodajalka ni branla nakupa.

Sicer sem se spogledoval z Race SL waveflex, potem pa sem si rekel, da za ceno 300 eur za SW 12 nimam kaj razmišljat.

Nazadnje urejeno:

vizzzi

Pripravnik
10. okt 2007
370
0
16
Dober nakup. Upam da jih tud jaz kje staknem za podobno ceno. Definitivno smuči, s katerimi se da resnično uživat na snegu.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.764
5.912
113
Vem ja.

Saj sem si bolj želel smučke ki ni preveč živčna in ima bolj univerzalni namen. Race so že slalomske profesionalke, SW pa bolj za rekreativce.

Mislim da nisem zgrešil nakupa.