Kap me je ruknila!

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.083
4.080
113
Bodi zelo vesel, da je vse ok.

Mojega sodelavca je pri 30 letih možganska kap. En teden ga je v službi bolela desna stran glave, govorili smo mu, naj gre k zdravniku ali na urgenco, pa nič. Za vikend je po telefonu večkrat klicaril na urgenco, kaj naj naredi, pa so mu svetovali Lekadol. Ko je njegova leva stran postala omrtvičena, so poklicali še 1x, takrat se je pa un, na uni strani zresnil in poslali so rešilca - ampak prepozno.
Leva stran telesa konec. Roke ne premika več, na začetku tudi noge ni, zdaj šepa, vidi tko tko, vsaj govori dokaj normalno.
Je pa res, da je jedel mastno, bil je pretežek, je zelo kadil, nič se gibal - popoln recept za možgansko kap. Imel je strdek.

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
Sem vesel, da se je zate končalo dobro. Upam, da ne boš imel nobenih trajnih posledic.

Bemtiš, je treba kar paziti nase tudi v mladih letih, mi "seniorji" pa smo že zelo ogroženi. A niso take stvari včasih doletele starejše ljudi?

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.623
208
63
Kranj
ne me strašit mamomu, dost mlajši od tebe nisem
frown-1.gif

kok imaš višine, da imaš 88kg? nekje 180cm?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Ta "groba" teža niti ni ne vem kakšen podatek, dosti bolj je pomembno gibanje, če je seveda vse ostalo OK: holesterol, pritisk, utrip, jetrni testi, kajenje, pitje...

mamomu

gps navigator
21. jul 2007
2.493
0
36
53
Varoš!
... holesterol 2.4
... pritisk 120/80
... utrip cca 72
... kajenje NE
... pitje. .. ZELO POREDKO

Mislim da je bila pri meni kriva atrijska fibrelacija, ki sem jo imel od januarja do aprila ( ki rada tvori strdke okoli zaklopke ). No in seveda nic gibanja.

Nazadnje urejeno:

shift

Guru
20. jul 2007
9.894
2.278
113
za šankom
AF je itak zelo velik dejavnik tveganja,samo če si bil na marevanu in je bil pč 2.5 se to ne bi smelo zgoditi.ali so rekli da je bil strdek ali krvavitev.ker zaradi krvavitve ravno tako pride do kapi.če je bil strdek te je marevan rešil,če je bila krvavitev te je zjebal.kakor koli drži se.aja še nekaj tudi stres je zelo velik dejavnik tveganja za CVI

hrci

Pripravnik
22. jan 2008
865
2
18
Citat:
Uporabnik shift pravi:
AF je itak zelo velik dejavnik tveganja,samo če si bil na marevanu in je bil pč 2.5 se to ne bi smelo zgoditi.ali so rekli da je bil strdek ali krvavitev.ker zaradi krvavitve ravno tako pride do kapi.če je bil strdek te je marevan rešil,če je bila krvavitev te je zjebal.kakor koli drži se.aja še nekaj tudi stres je zelo velik dejavnik tveganja za CVI

kot si reko, stres je eden največjih faktorjev pri vseh bolezni.. Vbistvu je gibanje tisto ki nam stres znižuje.. Jaz sn mel na hercu blok 2. stopnje ker sn mel neko sfukano obdobje in se nisn gibo ama ništa.. Pol pa mi je doktor reko al se boš gibo al pa operacija, hvala bogu da se je popravlo nazaj.. tak da manj živciranja, več f*kanja in to je to :D

drugače pa ded, drži se saj še te čaka veliko lepega v življenju, tak da najboljše je da konkretno spremeniš stil življenja ( prehrano, gibanje, stres ) in boš vijo da boš naenkrat mel tolko energije da joj :D

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.765
3
38
KSz

Men je bilo receno da tretje kapi ne prezivis?

Drgac pa sport, sej to je kolo, toliko da svicas, daljsi sprehodi itd. Sej dokler ne probas ti je odvec, kasneje ti pa vsec rata.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Hujšanje ni pravi način, saj imaš vse ostale parametre OK.

Gibanje rabiš, gibanje.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.986
10.737
113
kod Džej-Zija
Ampak gibanje po pameti, postopoma. Ne se takoj zagnat v nekaj, česar telo trenutno ne zmore. Aktivnost stopnjuj zmerno in postopoma, kolikor ti telo dopušča. Za začetek daljši sprehodi malo hitrejše hoje, kakšno sobno kolesarjenje itd. Ne takoj štartat na veliko Franjo.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Ja, seveda. Nabavi si uro s pasekom, ki meri utrip, pogovori se z zdravniki do kakšnega utripa lahko obremeniš srce in koliko, potem pa enostavno slediš temu tempu in stopnjuješ.

shift

Guru
20. jul 2007
9.894
2.278
113
za šankom
Citat:
Uporabnik mamomu pravi:
sem že doma!
smile-1.gif

to je stres za tvoje telo kar pa v tvojem stanju ni priporočljivo.če misliš da te je zaradi 10kg preveč kap ruknila si v zmoti.kot sem rekel stres potem pa vse ostalo.gibanje sicer ima pomen ampak veliko večjega ima pri srčni kapi kot pri CVIju.čim manj stresa in delaj tisto kar ti paše.še sedaj nisi povedal ali je šlo za strdek ali krvavitev

mamomu

gps navigator
21. jul 2007
2.493
0
36
53
Varoš!
glejte, hujšam tako da namesto 3 kosov kruha z pašteto, 20dg klobas, 5 rezin sira pojem 1 kos, z becel margarino, in jabolko ter jogurt gor. Ni to neko hujšanje, je le normalno prehranjevanje.
Glede gibanja pa so rekli še teden dni nič pol pa počasi hoja, kolo,...

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.