Evo, dopust na otoku Tenerife je za nami in lahko rečem, da je bilo ODLIČNO... Ker ste mi tudi tu zelo pomagali, bom na "kratko" opisal še naše izkuašnje in zanimivosti glede Tenerifov. Bili smo torej med krompirjevimi počitnicami, let na TFS, nastanjeni smo bili blizu plaže Troya na jugo zahodu.
Morje: je imelo po internetnih podatkih 23,4 stopinj in je bilo odlično za skopat. ;-) Sicer smo bili na mivkasti plaži, ampak nismo cel dan poležavali, le skopali, posušili in pod tuš v hotel.. Tudi smeti nisem videl nikjer v morju v celem tednu. Je pa valovito, ampak na teh obljudenih plažah imajo narete valobrane z velikimi kamni in se da normalno kopat. Pa tudi ni neke velike gužve na plažah (daleč odgužve na plažah hrvaške), na hotelskih bazenih pa skoraj povsod polno..
Rentacar: toplo priporočam rentacar. Rentali preko Cicar in lahko samo pohvalim.. Rezerviraš preko neta in potem tam plačaš. Avti vredu, dobili Opel Corsa (automatic) in je vse bilo super. Ob prevzemu mi je računal kavcijo 30 eur za dobro polovico tanka in mi je rekel, da če pripeljem podobno nazaj, mi vrnejo 30 eur, če pripeljem praznega, obdržijo ta denar.. Ob vrnitvi me je vprašal, kako je stanje na tanku.
Prehrana: razen zajtrkov vse jedli zunaj in je bilo vse okusno in super, tudi osebje prijazno. (mogoče smo imeli pač srečo). "Guachinche" -hvala za ta predlog.. Bili v večih različnih delih otoka in vsepovsod dobro jedli.. Eni so res poceni, eni malo bolj dragi..V enem je coca cola (steklenica350ml) stala 1,2eur..
Hehe... In v tistem je bil tudi pozdrav iz kuhinje - ona goreča "pašteta", ki postane "klobasa" za mazat.. Drugače pa tam najdeš vse kaj hočeš, iz celega sveta... Priporočam morsko hrano in na splošno hjihove stvari - tapase, paello (smo jedli res ODLIČNO, SOČNO), njihove sladice... Sploh pa poiščite "Guachinche" (na Gmaps in ti jih najde in lahko vidiš tudi slike jedi, ki jih prilepijo uporabniki in se lažje odločiš)..
Teide: bili na 3550... Pozor: edino v tej gondoli so bile maske obvezne, tako da jih imejte zraven, v štacuni poleg stane 1kom 1 eur! Cesta do gondole lepa... Naj povem tudi, da smo hoteli rezervirat gondolo v ponedeljek popoldne za torek. In je kazalo vse razprodano do petka in sem pač rezerviral termin v petek. In sem v torek zjutraj vseeno malo pogledal in so sprostili kar dosti terminov za torek - imajo možnost spremenit datum in smo ga na tisti dan in odhiteli na goro, ker je bil termin dobro uro naprej.. Tudi za špic teide sem na gondoli videl, da se je za ta dan sprostil termin za 2 osebi, ampak imajo blesavo nareto, da moraš termin bookirat vsaj 19h vnaprej... Sem kazal onemu, če lahko kako aktivira to in mi je rekel, da morajo bit bookingi nareti vsaj 19h vnaprej.. Ampak kolikor sem videl, to propustnico za vrh gleda pri oni hiški (malo vstran od gondole) in pot za na vrh je dober meter vstran od tistih potk brez propustnice, in bi se dalo z dvema korakoma dol prit na tisto potko za na vrh.. Dvomim, da ti na vrhu še kdo kaj pogleda.. Tako da bi se dalo prit tudi na vrh brez propustnice.. Če bi te pa oni iz hišice videl, bi se pač neumnega naredo, da nisi vedo...
Masca: smo potem vseeno šli in cesta je res ovinkasta in na določenih predelih kar ozka... ampak smo videli srečanje avtobusa in osebnih vozil, tak da se vse da. Ko prideš tja, so tam parkingi (mogoče je malo za počakat, če je vse polno, ampak mi smo dobili parking v parih minutah) in potem je ta vasica par 10m oddaljena od parkinga.. Je bilo dosti ljudi v japonkah, tak da je vse lepo urejeno in dostopno.. Je pa lepo za videt in spit kak njihov sok ali kavo tam..
Plaže: so po večini mivkaste, Las Teresitas na severo vzhodu je res lepa in dolga... Če se zapelješ mimo plaže, je na vrhu lep kotiček za slikat... Na plažah tudi tuši in pipe (samo za noge)...
Razni parki: moram rečt, da so vstopnice na Tenerife kar precej drage... primeri za tri (2 odrasla in hči): teide (samo gondola): 95eur; loro park: 108eur (+5eur parking), monkey park: 25 (to je še ok, ampak je bolj mali park), itd.. Tudi za Dragno tree je vstopnina (5eur odrasli, 2,5eur otroci).. Je pa res, da je vse dokaj lepo urejeno...
Zanimivosti:
-Ob avtocesti ni dosti bencinskih črpalk tako da se ne preveč vozit na rezevi - smo se peljali kar lep del (en del tudi izven avtocest) in ni bilo nikjer črpalke..
-Večkrat smo se kar namatrali s parkingom, da smo ga našli - ponekod je kar gužva..
-Če naročiš fanto, cocacolo, ipd, po večini dobiš steklenico 350ml (pri nas 250ml).
Toliko "na hitrco", kar sem se ta "trenutek" spomno.. Če koga zanima še kaj, naj kar vpraša..
In še enkrat hvala za pomoč vam..