Kakšen avto bi si izbrali z neto dohodkom 3600 EUR?

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
9.935
1.382
113
Kupiti je skoraj se najlažje. Premija ala audi a6 pride letna registracija med 2500 do 3000. Komplet feltn 1000+. Gume na štiri oz pet let med 800 do jurja. Servisi 500+ eur odvisno od intervala. Ce je rabljen pol se kakšen izreden servis. Gorivo odvisno od kilometraze, ni pa tuki 5l porabe.

Za moj okus je avto tudi statusni simbol in vcasih ni tako nepomembno a si primeren clan črede. Hoces noces. Neglede na samozavest alterasev.
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
46.885
6.186
113
pri taščici
Na avtu za 100 jurjev bi pa lahko gume.menjal prej kot na 10 let.
Po petih letih zimske, potem ce pet let pa 10 let stare letne zamenjal ;)
Ce se bos kaj privoscil na feltnah bo jurja premal tako za set gum kot za set felten najbrz
 

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
9.935
1.382
113
Zgleda dlakocepimo. 4 do 5 let po posameznem sezonskem kompletu. Nazadnje dobil v avto hiši komplet 18 col alu original platisca za 1500. Plua gume 900 eur. 17 bi bilo manj, sam je potem avto balonasr.
 

Foreigner

Fizikalc
18. nov 2019
101
70
28
Pozdravljeni,

Zanima me vaše mnenje in izkušnje glede izbire avtomobila v kontekstu dohodkov. …..

Kakšno je vaše mnenje o tem? Kakšen avto bi si vi izbrali z našimi dohodki in zakaj? Imam vseeno premalo za premijsko vozilo? En nemec s tako plačo kot je moja (kar je za nemčijo povprečna plača), si tudi ne kupi kar enga Audija A6.. ali mi malo tule pretiravamo v SLo?
Zelo poznam kako je v tujini, ker sem sam od tam. Slovenci ste prav posebni kar se avtomobilov tiče. Morda je samo kje bolj južno še bolj izrazito. V Nemčiji so od automobilov obsedeni sami v Munchnu in Stutgartu.

Poznam mlad par ki ima 7000 na mesec pa nimata avta, ker raje preživeta čas na dopustu in če je treba najameta avto. En drug prijatelj, ločenec, z odraslo hčerko ima sam 8000 na mesec, pa vozi 15 let star Passat Variant. Poynam pa tudi človeka, ki dela pri BMW in ima 3 avte.

Sem pa opazil tudi da je v Sloveniji veliko debelih limuzin s povsem osnovno opremo in šibkim motorjem.

Razmislita kolko vama pomeni izgled in koliko oprema.

Recimo: tudi če imaš polno opremljenega Kia Sportage ali Skoda Kodiaqa 4x4 - za sosede bo en Audi Q5 s šibkim motorjem in prednjim pogonom bistveno večji simbol
 

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.078
417
83
45
dolenska
Seveda obstaja. Nemśka kola. Deci si sestavijo avto. Če to veš, te ne preseneti lider zic, daljinsko zaklepanje in ročna klima. Ker enih stvari tm ne potrebujejo. Js sem se čudval enem VW k je imel vse, vso opremo pa ročno klimo. Pa si misli kaj je decu ali punčari špilal.
 

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.279
5.387
113
Pozdravljeni,

Zanima me vaše mnenje in izkušnje glede izbire avtomobila v kontekstu dohodkov. Sam imam neto plačo 3600 EUR, moja partnerka slabe 3000 EUR. Kljub relativno visokemu skupnemu dohodku vozim Golfa 7. Sprašujem se, kaj s takim avtomobilom sporočam okolici? Ali to kaj pove o meni? Kaj bi si vi kupili, če bi imeli tak mesečni dohodek?

V resnici si zelo želim en tak soliden avto, kot je denimo Audi A6 ali BMW 5, Mercedes E, se mi pa zdi, da vseeno nisem finančno dovol fit in me skrbijo visoki stroški vzdrževanja. renutno nimam za tak nov avto, saj so novi takšni kot si jih želim v okvirju cca 100.000 EUR. Za 3 leta starega rabljenega pa lahko zdaj takoj na mizo dam 50-60k, ni problema.

V moji okolici opažam, da ima vsak drugi sosed "premijsko" znamko vozila, čeprav je njihov družinski proračun najmanj pol manjši od našega. Pogosto so to 5-7 let stare rabljene premijske znamke, za katere si komaj privoščijo osnovne stroške, kaj šele morebitna popravila. Potem pa jok in stok, ko pride do okvar, in nameščanje poceni gum, da se stroški vsaj malo znižajo. Navzven pa izgleda kot da sem jaz klošar, ko se pripeljem s svojim 6 let starim VWjem.

Sam sem mnenja, da če si nekdo kupi premijski avto, bi moral biti finančno zmožen kupiti novega, tako da ga stroški popravil ne bi skrbeli, če že kupuje rabljenega. Če tega ni sposoben, potem morda ni najboljša ideja, da se sploh spušča v nakup takšnega avtomobila.

Kakšno je vaše mnenje o tem? Kakšen avto bi si vi izbrali z našimi dohodki in zakaj? Imam vseeno premalo za premijsko vozilo? En nemec s tako plačo kot je moja (kar je za nemčijo povprečna plača), si tudi ne kupi kar enga Audija A6.. ali mi malo tule pretiravamo v SLo?

Hvala za odgovore in mnenja!
Tole pa je eno navadbo trolanje... Človek zasluži 3,6 jurje, kar pomeni da niti nisi tak bebec. Zaslužiš več kot 95% folka v Sloveniji. Vprašanja pa takšna kot, da jih otroc v 5tem razredu pišejo. Daj zresni se človk. Imaš kondom, kako si ga lahko natakneš, al na glavo ali samo na levo uho..?? .. ahhh...
 
  • Všeč mi je
Reactions: Kamele0N

jezek

Guru
24. jul 2008
3.001
1.247
113
Glede na pravilo 6 plac za avto, je se golf predrag zate. Kaj pa sporocas okolici z golfom? Ja da si pac nek povprecnez, brez domisljije in da se na avte nic ne spoznas.
 

peroo

Fizikalc
29. sep 2007
107
26
28
ljubljana
Tole ni trolanje. Tole je realnost. Vsak ki je vsaj malo financno pismen in zasluzi toliko, ali pa se vec, mu je takoj jasno da je nakup lastne premije za svoj osebni avto, financni samomor. Slovenci smo v tem res strokovnjaki. (Izjema je ce ti firma casti avto oziroma ga imas za kaksno drugo olajsavo). Najslabse kar lahko naredis je to da 100k vrzes v avto. Cez 2-3 leta si razpolovil vlozek, cez 10let je pa vlozek blizu nule. Karkoli naredis z denarjem, pa magari pustis na banki in cakas, je s financnega vidika bistveno boljse kot da si omislis prevelik, crn nemski avto.

Sam delam v tujini in opazam da ljudje z bistveno vecjimi prihodki od teh ki jih je napisal odpiralec te teme, vozijo za slovenske razmere podpovprecne avte
 

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
9.935
1.382
113
Vedno lahko tako gledas tudi na nepremično, cigareti, alkohol, potovanja in vse ostale "razvrate" tega življenja. Sto ljudi sto čudi. Pac nekdo kupi besno premijo z 2000 neto. Eni pa pac kaj drugega. Mene to ne boli. Eni v cegu, drugi v biznis, tretji, da bodo otroci imel. Včasih se je treba vprašati tudi malo kaj pa jaz. Iskanje ravnotežja je tudi malo pozabljeno. Za vas ne vrm, samo ni nobene garancije, da bomo doživeli stotu. Je treba malo negovati tudi lastne želje, ideje in potrebe. Zase že vem, da otroc ne bodo preskrbljeni, bodo pa imeli dober začetek. Zato, ker fotr in mama gresta rada kam na lepše, v dober hotel, z dobrim avtom, ce je ze debata o tem, dobra hrana itd. Ne rabimo 10 nepremičnin ipd. Imamo pa radi nekaj financne rezerve pa 4x daljše počitnice na leto.

Recimo, manj razumem da imas družino, ok finance in pelješ mala jajca ali pa 15+ star avto. Recimo da je takrat tehnološko zastarel, morda prej. Ne govorim da rabis S klaso. Kakšen srednji rang se pa spodobi. Razen, ce tako opevana nepremičnina ne zaseda 80% tega budheta. Vsaj glede na zasedenost naših cest in strpnosti ob koncu tedna je meni no brainier da rabis kolikor toliko varen avto.