Kako umazana je vaša hiša?

icequeen616

Pripravnik
6. dec 2010
122
0
16
Jupiter
Zelo rada, če je le možno in mi čas dopušča, spremljam oddajo Kako umazana je vaša hiša? (pop brio, ob sobotah in nedeljah) in sem prav zgrožena v kakšni svinjariji nekateri živijo. Nekako razumem, kadar gre za starejše ljudi, ki še dihajo komaj, nikakor pa ne razumem tistih, ki so fizično sposobni (od mladih deklet, fantov, zakonskih in zunajzakonskih partnerjev do družin), ki niso že nekaj let (nekateri tudi 10 in več) doma pospravili, počistili, pomili ... nič. Tam se jim nabirajo gore smeti, oblek, umazane posode itd. pod vso navlako se dela plesen, razmnožujejo razne bakterije ... v glavnem groza.
Mi je pa všeč, da oddaja ponudi tudi kakšen koristen nasvet, kako in s čim, kaj očistiti, s pomočjo naravnih sredstev oz. neagresivnih čistil (polnih kemikalij), kot so na primer limona, beli kis, soda bikarbona itd.
Tako, da me zanima, kaj o tem misli alter? Kaj je dopustno? Kje so meje? Kakšne so zahteve, standardi? Kako pogosto bi po vašem mnenju moralo biti očiščeno? Na kaj ste še posebej alergični?
Na primer, mene osebno zelo moti kamen na pipah in nepravilno uporabljanje oz. zapiranje pip, posesano mora bit (pri nas doma) minimalno 4x na teden, wc oz. straniščna školjka mora biti očiščena, znotraj minimalno 2x na teden oz. odvisno od pogostosti uporabe in št. uporabnikov, generalno (se pravi tudi zunanji deli) vsaj 1x mesečno ...
Zelo dobrodošli so nasveti, lahko pa tudi kakšna o slovenskih "svinjah".

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Citat:
Uporabnik icequeen616 pravi:
zapiranje pip, posesano mora bit (pri nas doma) minimalno 4x na teden, wc oz. straniščna školjka mora biti očiščena, znotraj minimalno 2x na teden

Vas bojo pa povabili v oddajo, ko bojo snemali 'Kako čista je vaša hiša' ....

pipo

Majstr
19. mar 2008
943
455
63
to kar vidiš na teh oddajah so itak extremi, ki zagotavljajo gledanost, pač tv kot tv....

ne vidim pa smisla, da imaš nek ritual čiščenja.... čistiš ko je potrebno, ne pa po urniku
smile-1.gif

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.720
113
Moja soseda, takoj ko gre njihova žlahta od doma zapoje sesalec. (pridejo vsak vikend)

Včasih je pa še celo kluko pošpricala, takoj ko je kakšen odšel.
hysterical-1.gif

icequeen616

Pripravnik
6. dec 2010
122
0
16
Jupiter
seveda so ekstremi ... pa nimamo vsi enakih standardov ... zato pa sprašujem ... ja, vsaj 4x na teden posesam (če čas dopušča pa tudi večkrat) imam mačka in mačko (torej 2 štirinožca z veliko dlake, seveda krtačenje pomaga, ni pa dovolj, vsaj zame ne, da o pesku, ki se jima zatakne v tačke in ga potem raznosita, ne govorim) potem je tudi odvisno od kvadrature domovanja (mi imamo bolj majhno stanovanje in se to npr. še toliko bolj pozna) ...

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.991
6.159
113
4x nateden sesate???' ... potem pa vi doma nič druga ne delate kot sesate, dopoldne v službi, popoldne pa sesate, v soboto in nedeljo pa vmes naredite še kosilo.
Meni je to bolano. Midva sesama in komplet čistima obvezno 1x na teden, pa lahko rečem da imava čisto stanovanje. Ob umivalniku vedno visi brisačka, ki je namenjena brisanju umivalnika in pipe po večji uporabi. Sam imam narodno navado, da je po moji uporabi vse mokro, in če nebi za seboj pobrisal, bi bilo kamna na kile. Po tuširanju se tudi vedno obriše pipa, tuškaina pa 1x na teden celotna z Ajaxom prešpricana.

Aja... pa mački in psi pri nas niti blizu bajte ne hodijo... kajšele v njej.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.372
5.646
113
Pa sj ni napisala kaj sesa....lah da ga od tega 3x na teden možu
evil.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.084
6.932
113
pri taščici
Enkrat tedensko
sicer pa;
ste se kdaj vprašali kam gre vsa kemija ki jo uporabljate pri čiščenju.
Včasih so živeli v svinjskih-lahko dobesedno pa ni bilo toliko alergij astm in podobnih zadev.
V bolnici je vse nekam sterilno, pa si ne želim ponovno fasat njihovih okuzb. So me stale skoraj življenja

Ira

Pripravnik
30. jul 2010
112
0
16
Jaz pospravljam 1x tedensko - v to je vključeno sesanje, pomivanje kopalnice, brisanje prahu. Pomijem po tleh mogoče 2x mesečno, po potrebi. Za pomivanje po tleh uporabljam parnik, wc pomivam večinoma samo z vodo, sem in tja s kakšnim čistilom, enako velja za banjo, lijake. Če čistila uporabljam, so ta prijazna okolju (npr. Frosch), uporabljam pa tudi citronko in vinski kis (sploh s kisom čistim pomivalni in pralni stroj in ga včasih dodam tudi pri samem pranju). Stanovanje je veliko cca 80 kvadratov in je spucano tipitopi v manj kot pol ure. Ne kompliciram in se ne pritožujem "joj kok cajt sm pa dons pucala, nism mogla na izlet, kofe itd". Poznam take ljudi, ki sesajo vsak dan, so alergični na vsak prahec, perejo cunje vsak dan vsaj 2 stroja, ker 2x pač ne bodo oblekli istih, da ne omenjam, da baba lika brisače, kuhinjske krpe, spodnje gate in celo nogavice. Absurd.
In zgolj za info: v stanovanju imam 3 mačke (pozimi praktično ves čas) in 2 psa. Sem alergik na oboje glede na teste, a z njimi živim že celo življenje: bolna nikoli ali max 1x na 3, 4 leta.

icequeen616

Pripravnik
6. dec 2010
122
0
16
Jupiter
zgleda, da se nisem dovolj dobro izrazila ... pa da se popravim ... nekateri moramo pač iz različnih razlogov nekaj počistiti bolj pogosto, nekateri manj (npr. sesanje - meni vzame "tisto" sesanje 4x na teden cca. 15 min na dan, to smo vzeli v zakup, ko smo se odločili za hišnega ljubljenčka, mi je pač vredno žrtvovati tistih 15 min. v zameno za kar mi nudi, poleg tega to ni sesanje "v nulo" in nekakšna obsesija s čistočo, si seveda želim, da bi bilo vseskozi čisto ampak je to žal nerealno, tudi ne pravim, da je vse brezhibno, ker ni ali pa, da se zato kaj posebej žrtvujem, tisti, ki živijo v hišah seveda porabijo več časa za sesanje celotne zadeve, kot nekdo, ki je v npr. garsonjeri, se pa temu toliko hitreje pozna ista količina "umazanije" ali pa če živi človek sam, je seveda drugače kot če je družina z majhnimi otroki in/ali hišnmi ljubljenčki ... sem mislila, da je to nekako samoumnevno ... čistim po urniku ravo ne, mi je pa osebno lažje če čistočo nekako vzdržujem (se pravi raje 1x na mesec prebrišem tudi zunanjost wc-ja, kot da se celo leto tam nabira umazanija, potem moram pa res cel dan drgniti (in se žrtvovati) ali pa kot praviš, ti za seboj pobrišeš pipo in okoli, kar "pošpricaš", jaz pa pač pazim, da ne "pošpricam" oz. jo zaprem s komolcem, če pa slučajno jo pa pobrišem ... sem itak zadevo mislila tako: nekatere npr. moti, da se jim v umivalniku nabira kamen, ostanki zobne paste, izpljuvkov itd. in so na to alergični, jim je to nedopustno, nekatere pa to sploh ne moti oz. tudi opazijo ne, nekaterih ne moti, da se po stanovanju/hiši valijo kosminke, ki kar zletijo po zraku, ko odpreš vrata, nekateri bi pa zaradi tega znoreli ali pa kakšne kompenzacije, se pravi, kaj vam je bolj pomembno, kaj raje vidite,da je čisto in kaj lahko npr. tudi spustite, ne da bi pri tem "trpeli" ...

Ira

Pripravnik
30. jul 2010
112
0
16
Se deloma strinjam z icequeen616, bolje sproti malo potegnit s sesalcem (tudi jaz tako naredim, če se mi valijo kosmi po hodniku), ne bom pa 4x na teden v nulo glancala stanovanja. Pri nas je spucano toliko, da ni svinjarije, da se kakšen otrok lahko brez problema plazi po tleh, v lijakih nikoli, niti po umivanju zob, ni ostankov paste, kocin po britju - vse to se da sproti splakniti.
Sem pa bila pri prijateljih, kjer imajo v kuhinji po tleh skoraj takšno kot marsikdo v zgoraj omenjeni oddaji (od drobtin, ostankov hrane, polito, zapacano), wc posran, v lijaku takšno kot v marsikaterem javnem wc ni, v spalnici cunje po tleh - takšne stvari pa tudi mene precej zmotijo, čeprav imam raje malo razmetano, kot pa sterilno čisto. No, po drugi strani sem bila pa enkrat na obisku pri eni tetki, ki mi je takoj ob vstopu v hišo ponudila copate, potem mi je dala še take vrečke za na copate (ala dohtarske), v dnevni je bil bel kavč, oblečen v polevenil, in ko je en dedek polil kapljico čaja, je šla tetka najprej po krpo, potem pa je že pripravljala ajmar s čistili, da bo pomila po tleh.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
ksz

3 otroci, pes, ki je mnenja, da je zunaj vsakih 5 minut nekaj novega, še ne dokončana okolica (pesek - ne tlakovci) - obvezno dnevno sesanje v spodnjih prostorih. Zaradi tistih 10 minut na dan ne bo nikogar pobralo

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
33.972
6.209
113
blizu močvirne prestolnice
vsak dan sesa IRobot, 1 tedensko pa žena ali jaz z navadanim sesalcem. 1x - 2x tedensko se pomiva. Pipe v kopalnici se sproti s suho cunjo spucajo( preveč kamna) prav tako tuš steklena šipa.

B81

22. jul 2007
37.619
10.913
113
Torej imate doma vsaj 2 Roombi? Ker da se sesa 4 krat tedensko (prah mislim), je tudi malo mimo, razen, če živiš pri odprti okni, zraven pa makadamska cesta...

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
1 x na teden sesanje, kopalnica, prah po pohištvu.
1 x na 14 dni umivalniki.
1 x na mesec tuš kabina.

Tako nekako...

Sicer pa nisem ravno "eko" in s pridom uporabljam kemijo (npr. hipoklorit za WC in kisline za vodni kamen).

Uporabljam pa za čiščenje vodnega kamna iz grelca za vodo, pomivalnega stroja in pralnega stroja ter ustne prhe - citronsko kislino. pKa je približno 4, kar pomeni, da ni preveč agresivna, ampak vodni kamen super raztopi. V Mercatorju pol kile za par evrov in je je dovolj za več kot eno leto.

icequeen616

Pripravnik
6. dec 2010
122
0
16
Jupiter
ne me narobe razumet (hvala vsem za komentarje) ampak mene še vedno predvsem zanima meja? kaj je za vas še dopustno? pri čem se vam obrne želodec? ne mislim s tem vsake pikice in mikro delcev (raznih ekstremov) ampak kako/koliko umazano bi moralo biti, da bi bilo za vas že preveč umazano?
npr. nekdo te povabi domov na kavo pa ti jo servira v umazani skodelici - koliko mora biti umazana, da ne bi pili iz nje? mora biti popolnoma čista, ma lahko še malo šminke gor, ehhh so lahko tudi zasušeni robovi in plavajoči koščki. kje je za vas meja? bi vi kaj takšnega nekomu ponudili? bi vas bilo sram? ali je to za vas nekaj običajnega? ali pa so skodelice čiste ima pa ta oseba umazano npr. okoli po tleh, po pultu, se že plesen nekje dela ... kaj je tisto kar vas zmoti? ali pa npr. raje ne greš na wc in potrpiš ker je wc umazan - koliko umazan bi moral biti? zunaj? notri? kje? ali pa te oseba s katero živiš živcira, ker pušča nogavice ne vem kje?
to so samo primeri, lahko koga tudi kaj drugega zmoti, ne samo wc in posoda, ne vem, karkoli ... kaj?