kako se ogrevati

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Hja...visokotemperaturna tč bo nekje 10+ jurjev. Uplinjevalna peč z zalogovnikom pa verjetno tam tam s pečjo na pelete...med 5 in 6 jurji.
S tem da drva bojo cenejša, boš pa celo leto telovadil. S peleti manj dela (1 x tedensko ar minut), ni zajebancije z drvmi. Tč pa jeseni vklop, spomladi )zklop..jo je pa slišat (vam in sosedom).

Ker bos verjetno ti pečokurec boš moral izbrati med komoditeto ter ceno (predvsem investicijo).

Po mojem mnenju, v tvoji situaciji, je komoditetno-stroškovni optimum peč na pelete.

(Klime sam ne bi montiral ker starejše običajno moti....če jo 'vsili' drug
evil.gif
...če se odločijo sami, ni problema).

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.148
6.962
113
pri taščici
Pec z zalogovnikom ne bo 2 jurja pa ce te kokla brcne. Bos moral kar 5 jurjev pripraviti za kaj "spodobnega". Nove klasike pa osebno ne bi kupoval. Jih imas na bolhi cel kup, dobis za ceno nekaj ventilov pec z vsem "postrojenjem" za pecjo.

Vidim da ogrevas majhno kvadraturo sicer sorazmerno potratne hise. Ali imas strop nad svojim stanovanjem dostopen (raven)? Nabasi ga z volno ali stiroporjem. Stane te samo izolacija, mozoce se kaka folija ce je strop lesen.
Rabis eno cca 20kw pec z velikim kuriscem (uplinjevalno). Seveda ce je denar za pec (pa nekaj subvebcije lahko pokasiras (ce si vproblematicnih obcinah celo polovico) , ce mislis delati "uradno".
Ce pa nimas (vsaj) 5 jurjev za posodobitev pa elektricen radiator za 40 evrov prinesi babici jutri popoldne.

Poznam ljudi ki so nataknili nazaj oljni gorilec in se ne je bejo vec z zaklji in pepelom za prihranek slabe kavice na dan. Cena olja je sla na pol od casov ko so vsi sli na pelete in jih sedaj propagirajo.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.148
6.962
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik sandra pravi:
Peči na drva se dobi za 1300€

http://www.merkur.si/ogrevanje...z-grelnika-vode
Ne ponujaj mu se enega gaspercka. Peci se dobijo tudi za manj kot jurja.
Ampak kot receno, ce ni denarja za uplinjaka bi jaz kupil nekaj preverjenega starega.
Ce pa je denar, pa nekaj od "mercedesa", ki pa znajo iti proti desetim jurjem (dobis pa potem cca 2 jurja subvencije nazaj, ne vem koliko je letos, preveri na ekoskladu) . Poceni uplinjaki (ga imam sam) zahtevajo nekaj ukvarjanja z njimi. Sicer imas vecjo stalo in porabo kot pri klasiki. Jih poznam kar nekaj s tezavami, tudi bolj delikaten je glede kuriva (vlaga, dimenzija kuriva.). Jaz sem z mojim zadovoljen po treh sezonah. Cena je bila dobra dva jurja (ima lambdo in sesalni ventilator, tlacnega odsvetujem, ekosklad pa itak sedaj zahteva lambdo). Ima pa manjse kurišče, in bi v hudem mrazu moral nalagat 2x.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.148
6.962
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:
http://www.bolha.com/gradnja/o...1297950205.html

a to je torej nateg?

strop je raven, posteeha dostopna, too da to ni problem...
Ni,(najbrz ne, ker poznam trgovca) samo da ti to nekdo v kurilnici v uzitno stanje spravi ti bo pa se dva jurja pobral.

Kako sedaj reguliras crpalke in temperaturo ogrevanja v prostorih (sobni termostat, kaksni ventili na radiatorjih?, vremenska?)

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
jap, termostat.

glede preureditve kurilnice imam eno dobro vezo, mislim da me nebi obral za 2k... sicer pa je vse stvar debate...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.148
6.962
113
pri taščici
Ce imas vezo, potem ne bo. Ker moras kupiti kar nekaj cevi, ventilov in podobnih zadev. Ze te stvari te znajo stati "nekaj 100 evrov" , lahko tudi jurja. Pa pametno je imeti se mesalni ventil na "hisni" strani zalogovnika. Termostatski (imam jaz) je res samo "50", ce pa gres na motornega katerega bo upravljala vremenska (kar daje vecina danes) bos pa se 500 + zraven. Potem pa je se dan ali dva deoa v kurilnici za dva cloveka in ob vseh davkih ki jih placujejo obrtniki ti bodo le ti vzeli vsaj se kaksnega jurja za to.

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.696
1.325
113
Sam pri obnovi kurilnice nikakor ne bi šel pod določeno litražo za zalogovnik. Torej 25KW peč z okoli 1.500l zalogovnikom, nikakor pa ne s samo 1.000l, ker je to premalo. Smo že imeli tu patrone, ki jim je dimnikar odločbe za ureditev kurilnice pošiljal. Raje 2 x 800l čeber, če se drugače ne izide ali pa 18KW peč na 1.000l. Zakaj bi že v štartu šel pod vrednosti pravilnika iz leta 2011?

http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=60380

Klasika vs. uplinjak se bo pa najlažje po debelini tašna in porabljenih metrih sam odločil.

dejan_

Guru
23. maj 2012
2.530
2.285
113
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:
http://www.bolha.com/gradnja/o...1297950205.html

a to je torej nateg?

strop je raven, posteeha dostopna, too da to ni problem...
Ni,(najbrz ne, ker poznam trgovca) samo da ti to nekdo v kurilnici v uzitno stanje spravi ti bo pa se dva jurja pobral.

Kako sedaj reguliras crpalke in temperaturo ogrevanja v prostorih (sobni termostat, kaksni ventili na radiatorjih?, vremenska?)

Na brzino sem potegnil skupi cene
Peč je po ceniku - 1055,09€
Zalogovnik - 549€
Izolacija - 329€
Ekspanzija - 140€
Samson - cca 70€
Pumpe so cca 360€
Razdelilec - 140€

Nimamo vse robe pa smo na 2643€

Odgovor - če je res, je to čisti dumping

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.148
6.962
113
pri taščici
Jaz pa mislim da samo prodaja po "monterskih" cenah, ki jih monterji dobijo v vsaki instalaterski trgovini. Saj vemo da se precej hitro dobi 20 in vec % rabata. Tudi kot fizicna oseba. Seveda ce bos kupil kpl kurilnico in ne dva ventila.
Sicer sem v tem primeru lahki pristranski ker sem imel pred leti posel z njim. Sem pa z njim naredil posel, ker mi ni bili treba fehtat za popust. Katerega tudi ne bos dobil. Vsaj ne v visini 20%. Pa ceprav bi vzel veliko robe. Lahko da je cena dumping (glede na ostale ponudnike ki imajo 50% in vec marze) sem pa preprican da ne posluje z minusom.

Ice

Pripravnik
17. avg 2007
816
19
18
Da si sposodim še malo temo, ker sam iščem neko prehodno rešitev.

V kratkem začnem z preureditvijo hiše, katera pa nima centralne kurjave, čeprav je troetažna hiša
confused-1.gif

Prejšnji lastniki so uredili novo streho, menjali okna, naredili fasado ampak notri pa ogrevanje na majhno peč na drva za eno nadstropje. Ostala dva nadstropja se nista ogrevala, tako da ni tam popolnoma nič urejeno, kot tudi v tem kjer so bivali. Na hiši je priključek za plin, ki je bil leta 2006 napeljan do hiše ko so urejali kanalizacijo in so še plin pripeljali na hišo.

Sedaj pa vprašanje: Bivalo se bo samo v enem nadstropju, ostale dva bosta prazna za določeno obdobje., ker verjetno bo hiša šla v predelavo in prodajo po nadstropjih čez določen čas. (par let). Kaj bi bilo v tem primeru smiselno pogledati in v katero smer razmisliti da bo ekonomsko ugodno glede na čas bivanja, ter tudi še vedno dokaj enostavno glede ogrevanja.

- plin? strošek cca za investicijo?
- ogrevanje kot so imeli, ampak to je neugodno ker čez dan bo hiša prazna in preden segreješ greš že spat
smile-1.gif

- klima? celo nadstropje verjetno nemogoče ogrevati
- kakšna druga alternativa?

Citat:
Uporabnik Ice pravi:

V kratkem začnem z preureditvijo hiše, katera pa nima centralne kurjave, čeprav je troetažna hiša
confused-1.gif

Prejšnji lastniki so uredili novo streho, menjali okna, naredili fasado ampak notri pa ogrevanje na majhno peč na drva za eno nadstropje. Ostala dva nadstropja se nista ogrevala, tako da ni tam popolnoma nič urejeno, kot tudi v tem kjer so bivali. Na hiši je priključek za plin, ki je bil leta 2006 napeljan do hiše ko so urejali kanalizacijo in so še plin pripeljali na hišo.

Sedaj pa vprašanje: Bivalo se bo samo v enem nadstropju, ostale dva bosta prazna za določeno obdobje., ker verjetno bo hiša šla v predelavo in prodajo po nadstropjih čez določen čas. (par let). Kaj bi bilo v tem primeru smiselno pogledati in v katero smer razmisliti da bo ekonomsko ugodno glede na čas bivanja, ter tudi še vedno dokaj enostavno glede ogrevanja.

- ogrevanje kot so imeli, ampak to je neugodno ker čez dan bo hiša prazna in preden segreješ greš že spat
smile-1.gif

klima z dvema ali več notranjimi enotami (npr 3,4).... al pa 2 klimi s po 2 notranjima enotama.. to ma igi čez, če š eni šel na dopust

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Citat:
Uporabnik Ice pravi:

confused-1.gif

smile-1.gif

- kakšna druga alternativa?

Torej narediš kot prejšnji lastnik prodaš in kupiš manjšo hišo ?
sprasujem se.gif

Sama plina nebi imela /možnost puščanja - bilo pred leti ko jih je par umrlo.

dejan_

Guru
23. maj 2012
2.530
2.285
113
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Jaz pa mislim da samo prodaja po "monterskih" cenah, ki jih monterji dobijo v vsaki instalaterski trgovini. Saj vemo da se precej hitro dobi 20 in vec % rabata. Tudi kot fizicna oseba. Seveda ce bos kupil kpl kurilnico in ne dva ventila.
Sicer sem v tem primeru lahki pristranski ker sem imel pred leti posel z njim. Sem pa z njim naredil posel, ker mi ni bili treba fehtat za popust. Katerega tudi ne bos dobil. Vsaj ne v visini 20%. Pa ceprav bi vzel veliko robe. Lahko da je cena dumping (glede na ostale ponudnike ki imajo 50% in vec marze) sem pa preprican da ne posluje z minusom.

No jaz sem pa zadevo preveril in ne pelje ta zgodba. Razen ce je zadi se kak haklc, ki ga ni v oglasu na bolhi.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
To je peč v katero boš moral vsake dve uri nekaj vrečt noter (imam doma, lahk prideš pogledat)... razen prve 3 ure ko zakuriš na odgorevanje.

In glede na to da te ni doma, kuriš tudi za dedka in babico (ki verjetno ne bosta hodila nalagat..vsaj ne na dolgi rok) nimaš s takim kotlom kaj počenjat.

Torej glej za uplinjevalnimi kotli.

Kot so že rekli..na neizolirani hiši je 1.000 litrov striktno premalo - sploh še, če želiš imeti celodnevno neodvisnost od nalaganja (ok...kvadrature ne vem, ko tole pišem...pa vseeno 1.5 m3 in dalje).

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.148
6.962
113
pri taščici
Ice
Ce mislis prodat po etazah, potem etazne plinske peci. Dokler ne bo plin drag ko zafran. Bodo zgornja nadstrooja na radiatorjih ali na talnem?

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik sandra pravi:
Torej narediš kot prejšnji lastnik prodaš in kupiš manjšo hišo ?
sprasujem se.gif

Sama plina nebi imela /možnost puščanja - bilo pred leti ko jih je par umrlo.
So umrli zaradi plina a ne zaradi tistega, s katerim kuriš/kuhaš ampak zaradi tistega, kateri nastaja med gorenjem=monoksid. Ta plin pa lahko nastaja tako pri gorenju metana kot drv, kurilnega olja, bencina v avtomobilu... Avtomobil pa voziš in se ne bojiš, da se boš zastrupila z monoksidom
evil.gif

Če kurimo se lahko zastrupimo s plinom, če uporabljamo toplotno črpalko nas lahko ubije elektrika, če se ne ogrevamo zmrznemo. Le kaj je nam za storiti:
stupid-1.gif
storiti

Sarkazem off

Če imaš namen odprodati/dajati v najem etaže in imaš do hiše plin potem je najboljša rešitev plinski kondenzacijski kotel posebej za vsako etažo. Tako boš ti kot tudi bodoči kupci/najemniki neodvisni eden od drugega.

Ice

Pripravnik
17. avg 2007
816
19
18
V celotni hiši ni ne talnega ne radiatorjev trenutno. Kar pomeni vse je potrebno urediti, zato iščem neko ugodno in prijazno rešitev za obdobje leta / dveh.

Zakaj tako ker mislim na zemljišču zraven ki je poleg hiše postaviti še 6-8 stanovanj pa potem vse prodati.

Notri so bili sedaj sorodniki, in so dobili izplačilo njihovega deleža, in ko vidim kako so imeli urejeno mi slabo ratuje. Hiša zunaj izgleda kot novo gradnja notri pa obup
crazy1.gif

Nagibam se k plinski peči pa radiatorji ali mogoče talno v določenih delih, ker nekje parket ven metati velike prostornine mi je spet škoda in dodatni stroški, potem kasneje pa vse predelat. Ker da grem sedaj v komplet predelavo nima smisla, ker čez dve leti pa zopet urejanje, saj tako imam trenutno mnenje.