kako se ogrevati

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.244
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik KarEn pravi:
Res je. Ampak za zemeljski plin moraš biti pri plinovodu, če bi bil v območju le-tega bi že kuril na zemeljskega - glede na prvotno vprašalje (kaj je navedel kot alternative) je bilo logično sklepati da je edina možnost od plinov UNP in ne zemeljski plin.

Citat:
Na hiši je priključek za plin, ki je bil leta 2006 napeljan do hiše ko so urejali kanalizacijo in so še plin pripeljali na hišo.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Potem naj vzame namensko oljno peč. Ker bo imela optimalen izkoristek. Verjetno je ne bo več kot za en pralni stroj.

Za tisti velik če je škoda jemat kombinirko...dražja, slabši izkoristek, večja...uporabljala se pa ne bo. Bv.

Če bo kak (še) uporaben predlog:

http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=31331

Mogoče?

Vtirond 100 (nekje cena 1.100 brez ddv...po moje brez gorilca)

http://www.termotehnika.si/ogrevanje/kotli/olje/viessmann

http://www.termotehnika.si/ogrevanje/kotli/olje

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.148
6.962
113
pri taščici
Vendar je pri teh zadevah pametno prej povedat se kak je dimnik, da ne bo potem treba se dimnik popravljat. /menjat.
Najbrz bo kaj namenskega res ceneje kot pa kombinirka. Tako glede nabavne cene kot porabe olja.
Vprasaj za mnenje tudi tistega ki ga bos izbral za montazo.
Vem za eno ugodno ferrotemovko mislim da tudi 35kw. Samo holandce odsravfas in upaš da bo zdrzala tistih "nekaj petkov". Malo heca čeprav res pri zlahti ždi v garazi

Nazadnje urejeno:

Dik

Fizikalc
28. okt 2007
1.578
89
48
Od križišča mal naprej na desno
Kondenzacijski mislim da ne bo šlo, ker je potem še update dimnika če prav razumem. V poštev pride nizkotemperaturni brez bojlerja z gorilcem. Ga bom poslal v ponedeljek v eltron pa naj mu naredi predračun da vidimo kje smo. Za razliko do kondenzacije pa se mi zdi bolje da na podstrešje, ki je hladno vržem 20-30cm izolacije, ker gre ogromno toplote tam ven. Koliko naj računam še zraven za priklop takega kotla. V bajti je ena veja za komplet. Gledam tole EFU model: http://www.eltron.si/files/www.veto.si/ceniki/ceniki-uvozni/cenik-oljni-kotli-de-dietrich.pdf Sem poslal še na kovintrade povpraševanje za buderusa.

Citat:
Uporabnik Dik pravi:
Kondenzacijski mislim da ne bo šlo, ker je potem še update dimnika če prav razumem. V poštev pride nizkotemperaturni brez bojlerja z gorilcem. Ga bom poslal v ponedeljek v eltron pa naj mu naredi predračun da vidimo kje smo. Za razliko do kondenzacije pa se mi zdi bolje da na podstrešje, ki je hladno vržem 20-30cm izolacije, ker gre ogromno toplote tam ven. Koliko naj računam še zraven za priklop takega kotla. V bajti je ena veja za komplet. Gledam tole EFU model: http://www.eltron.si/files/www.veto.si/ceniki/ceniki-uvozni/cenik-oljni-kotli-de-dietrich.pdf Sem poslal še na kovintrade povpraševanje za buderusa.

glede postrešja. poskusi izolirati samo tla postrešja (stiropor, stirodor po tleh, čez pa npr laminat). PO mojem bi to moralo "preprečevati" uhajanje toplote, sicer ti bo pa toplota še vedno uhajala ven skoz vse stene pa kaka okna. samo to je potem že menjava fasade.

ateju lahk sobce mal renoviraš http://www.jub.si/notranje-barve-dekorativa/notranje-barve/jupol-thermo
pa bo še kak litr kurilca prišparal. sam potem mu reč naj računa na kak petek več, ker dražava rabi dinarčke
cool-1.gif

ni sicer izolacijska fasada, amapk z aka kpetek bi moralo biti. Če si pa ata premisli in k petokm doda še kako soboto, potem pa ekosklad pa izolacijska fasada

za prvo silo bi to moralo omejiti porabo

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Kolikor sem razbral pri kondenzacijskemu potegne za sabo še menjavo dimnika (oz. vstavitev inox tuljave).

Kondenzacijski zna bit jurja dražji, jurja še dimnik. Če daš enega jurja za to kar si rekel...20 cm steklene volne na podstrešje bo poraba sigurno bolj padla kot bo imel kondenzacijski več izkoristka, pa še jurja ostane v žepu.

Se naj pa foter (ali ti...kdor bo pač hodil okoli) pozanima ali tudi nizkotemperaturni zahteva/se priporoča inox dimnik.
Upam si trdit da ne glede na to, kater kotel bo kupil, bo poraba zaradi izkoristka padla za nekaj sto litrov, če izoliraš še strop bi mogla bit poraba pod 2 jurji (realno okoli 1.800 litrov). Al naj nikar ne vzame premočnega grelca!

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.148
6.962
113
pri taščici
Se strinjam. Naj vzame raje svohnej kot močnejso peč.
Nekoc so montirali 30+kw peci v hiše, danes pa manj kot 10kw TČ. Res da so hise danes bolje izolirane (pa globalno segrevanje
wink-1.gif
) ampak olje res lahko dela 24/7 in res najbrz res ni veliko his ki bi potrebovale vec kot 20kw.

Liter olja da ideaano 10kw. Torej 20kw pec porabi 2l/h, 50l/dan, 1500l/mesec hudega mraza. Na leto je taka pec sposobna požreti ... Izracunaj si sam
evil.gif
ti pa si ga pokuril... Res da je v hudem mrazu bistveno vecja poraba energije kot spomladi in jeseni, vendar....

Nazadnje urejeno:

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.408
4.979
113
Citat:
Uporabnik boskosi pravi:
enostavno klima, najcenejša investicija, pa še hladiš se lahko poleti......elektrika je še vedno dosti poceni.........drugače pa če imaš peč na drva in se da predelat na pelete dodaš samo tisti gorilnik in posodo za pelete s polžem, kar je dosti ugodno.....nas je cca 4 leta nazaj stala investicija in kurjava za celo zimo eno cisterno olja, na zimo smo porabili približno dve

Za premražene kosti starostnikov klima ne bo vredu in bosta tarnala da ju zebe, po drugi strani pa ne bosta mogla dihat ko bosta gretje dala na 27°C da jima bo približno toplo...

Če so drva doma in boš ti kuril, peč z zalogovnikom ali pa kot je bilo omenjeno visokotemperaturno TČ

Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Kolikor sem razbral pri kondenzacijskemu potegne za sabo še menjavo dimnika (oz. vstavitev inox tuljave).

Kondenzacijski zna bit jurja dražji, jurja še dimnik. Če daš enega jurja za to kar si rekel...20 cm steklene volne na podstrešje bo poraba sigurno bolj padla kot bo imel kondenzacijski več izkoristka, pa še jurja ostane v žepu.

Se naj pa foter (ali ti...kdor bo pač hodil okoli) pozanima ali tudi nizkotemperaturni zahteva/se priporoča inox dimnik.
Upam si trdit da ne glede na to, kater kotel bo kupil, bo poraba zaradi izkoristka padla za nekaj sto litrov, če izoliraš še strop bi mogla bit poraba pod 2 jurji (realno okoli 1.800 litrov). Al naj nikar ne vzame premočnega grelca!

vincent meni je blo razloženo da če maš plinski kondenzacijski kotel (za nizkotemperaturnega ne dam roke v ogenj) lahk uporabljaš plastične cevi v dimniku. Mislim da so narejene iz istega materiala kot vtikači, vtičnice in tako ne morejo zagoreti, ne rjavijo, čiščenja pa praktično ne rabiš

a misliš da če dik kupi al nizkotemperaturni ali kondenzacijski kotel na nafto, da to ne bi šlo skozi? Moje laično menje je da bi mogoče tud s takimi tuljavami lahk dimnik porihtal.

bi bil hvaležen če lahk pomokemntiraš mnenje

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Ne morem pokomentirat ker ne poznam
wink-1.gif
.

Verjetno to zase sprašuješ. Za dik.ovega fotra sem 100 %, da niti slišat ne bi hotel o plastiki..ker strarejšim omenit plastiko v dimniku pri peči...
grin1.gif
lahko kar zaključiš z obrazlago (ta stari so pač stara šola in se nima smisla trudit...)

Sam bi verjetno riskiral v inox..ker si še vedno pustiš odprta vrata pri prehodu na drugo peč (čeprav je to velik ČE, vezan na dolgi rok) a pri nafti so cene energenta tako nestanovitne, da si je bolje pustit malo odprta vrata pa naslednjič menjat samo peč kot plastiko metat stran in ponovno vstavljat inox.

(verjetno plastika drži 300 stopinj, na kondenzaciji imaš na izhodu pa tam 120 do 140 stopinj...ta del bi bilo fine videt kje v živo, ne samo pokimat ponudniku)

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
jaz sem uporabljal oljni kondenzacijski kotel in so v dimniku vgrajene plastične izpušne cevi. Zadeve je delovala 8 let nobenih težav ( sedaj je toplotna črpalka )

Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Ne morem pokomentirat ker ne poznam
wink-1.gif
.

Verjetno to zase sprašuješ. Za dik.ovega fotra sem 100 %, da niti slišat ne bi hotel o plastiki..ker strarejšim omenit plastiko v dimniku pri peči...
grin1.gif
lahko kar zaključiš z obrazlago (ta stari so pač stara šola in se nima smisla trudit...)

Sam bi verjetno riskiral v inox..ker si še vedno pustiš odprta vrata pri prehodu na drugo peč (čeprav je to velik ČE, vezan na dolgi rok) a pri nafti so cene energenta tako nestanovitne, da si je bolje pustit malo odprta vrata pa naslednjič menjat samo peč kot plastiko metat stran in ponovno vstavljat inox.

(verjetno plastika drži 300 stopinj, na kondenzaciji imaš na izhodu pa tam 120 do 140 stopinj...ta del bi bilo fine videt kje v živo, ne samo pokimat ponudniku)

najprej tnx za odgovor in pojasnila
cool-1.gif

http://www.dimniki-dimont.si/plasticni-dimniki evo en primer plastičnih dimnikov

No nam je to opcijo/možnost omenil profesor ki nas je učil glede emisij, izpustov itd.. Sicer je on to omenjal v sklopu plinskih kotlov, ampak po moji logiki bi znala tud nafta iti skozi (nizkotemperaturni, kondenzacijski kotli). Ti si pa itak v tem doma, pa je fajn še pr teb te reči prevert, da ne bi krive vere širil naokrog.

Spraševal/to možnost sem omenil kot alternativo tvoji inox variant. Plastika bi znala biti cenejša, tko da če pride do sanacije dimnika bi lahk v tem primeru bil strošek manj kot jurja.

Verjento pa drži tisto kar si napisal, da bi znalo biti "pestro" če bi dik fotru omenil plastični dimnik..... ampak glej če pride do tega (menjava tuljav) če je plastika manj kot jurja/cenejša kt inox in preživi tiste temperature, so to skoraj neizpodbitna dejstva da se prešalta na plastik fantastik

sam potem smo spet tam...tak kotel moraš potem porabt do konca, ker če vmes menjavaš in da preideš na variante ki majo toplejše dimne pline, potem je potrebna vgradnja toplotnega izmenjevalnika, da se plini ohladijo, kar je spet strošek.

ma to bo domača naloga za dika pa ateja.....

Dik

Fizikalc
28. okt 2007
1.578
89
48
Od križišča mal naprej na desno
Sem bil danes v eltronu. Nizkotemperaturni prav tako potrebuje sanacijo dimnika, 130 inox cev medtem, ko kondenzacijski 80 pps. Kondenzacija je tudi jurja drazji. Ubistvu sploh niso poceni te peci, takole na oko z vsemi dodatki in montazo samo peci dobre 3 jurje + dimnik. Kondenzacija pa se jurja zraven
tongue-1.gif