Fant, sej znaš razmišljati, problem je, da izhajaš iz napačnih predpostavk.mešaš, kaj je vzrok in kaj posledica.Raje se vprašaj, ZAKAJ so Romi postali takšni, kot večinoma dans so, zakaj so tako divji, neprilagojeni, ločeni od "civilistov"..
Sori, če ti nekdo celo življenje dopoveduje, da si drek, se boš poistovetil z drekom in se kot drek tudi obnašal.Rom ne more biti "normalen in pošten" (karkoli naj bi to že pomenilo), ker mi, Neromi, Roma nismo pripravljeni sprejeti kot normnalnega in poštenega.Niti takšnega ne.Da mi ne bo kdo rekel, da nakladam, samo spomnite se, kakšen punt je bil pred leti v neki vasi, ko se je hotel tja priseliti Rom z družino."Ne, Cigana pa že ne bomo imeli za soseda!"
Pa je bila čist normalna romska družina, čist nič problematična.
Niti normalnih Romov ne maramo, potem se pa čudimo, ko "dobimo ven" Strojane?
Tako pač je, predsodki pred Romi so prastari.In če je neka skupina zasovražena, izločena, izobčena iz družbe...se začne pač izobčencu primerno vesti.
Sej, zakaj bi se Rom danes sploh izobraževal, a bo mogoče dobil službo? Marsikateri delodajalec, ki ga jaz poznam, še človeka, ki s ena -iæ piše, noče zaposliti, kaj šele Roma.Romu se "ne splača" biti "normalen in izobražen", ker je tudi normalen in izobražen Rom v naši, slovenski percepciji, predvsem "pač en Cigan"..
Kaj nakladam, predstavljajte si, da ste lastnik gostilne, na pogovor za delovno mesto natakarice pred 5 Slovenk in Romkinja, kdo od vas bo zaposlil Romkinjo? Odgovor poznate..
In zdaj, da zaključim ta kratek šnelkurz osnov sociologije in izločevanja iz družbe.Ustvarjanje in vzdrževanje predsodkov stane.Jaz, ki s ezavedam, da sem del slovenske družbe, ki Rome od nekdaj izloča in smatra za manjvredne, raje plačujem Romom socialo in tu pa tam zamižim na eno oko, kot pa da Romom ne bi plačeval sociale, živel pa bi za 10 metrskimi zidovi in hodil okoli s pištolo, v strahu, da me revni Romi, ki nimajo niti sociale, oropajo.
Mogoče marsikomu nerazumljiva poanta, meni pa, glede na vse, kar sem povedal, seveda popolnoma logična.
In preden mi kdo zateži, da ne poznam Romov: jaz živim v Mariboru, kjer je Romov ogromno.