Moje izkusnje na hitro.
Uporabljam USPS, usps ima vec tipov poste, vec tukaj:
http://ircalc.usps.gov/
Dejansko traja nekje med 6 in 10 dni. Kokr kdaj in je najcenejsa varjanta posiljanja iz usa ki jo poznam.
Kako oni posljejo mam dve varjanti. Ali jih prosim naj napisejo fakturo z nizjo ceno. Izberes ceno ki je se vedno verjetna cariniku, ceprav teoreticno nima kaj praskat, v praxi so pa tecni. Cene postnine ne fejkaj ker je podana ob paketu in vidna cariniku. Postnina se steje v osnovo za obdavcitev. Ce je faktura zraven, se lahko zgodi da to carina pri nas samo obdela, forwardira na tvoj naslov z placilom carino po povzetju in je reseno. Lahk pa zahteva se kaksno dokazilo, recimo izpisek nakazila. No ce ga lahko zahteva nevem, ga pa. V NOBENEM PRIMERU ne sme nikjer na racunu biti kakrsna koli referenca na ebay, ker bodo sami nasli item na ebayu in zvedli ceno, al pa bodo zahtevali item number od tebe. Pa si popusil.
Ne glede na to s cem sem placal, vedno trdim da s paypalom. Od paypala sem si shranil web stran kjer je nakazilo prikazano in html po potrebi editiram na zeljeno vrednost in na zeljenega naslovnika, to sprintam in mam s sabo ce bi tezili. Nacina preverjanja ni. Prav tako ni nacina preverjanja fakture. To kar prneses, to je to, ce ni nic v paketu.
Drug nacin, sploh ce ima firma politiko da noce fejkat invoiceov, je da reces naj ne dajo NOBENIH papirjev k paketu zravn in ti poslejo fakturo po emailu. Zdej mas dve moznosti, al mas za vse neko template fakturo s katero naredis fejk fakturo, ali njihovo preuredis, ali pa ti oni ze poslejo pravo. Ko dobis obvestilo s carine o prilozitvi original racuna, prineses sprintano fakturo. Ce tezijo se das zraven paypal nakazilo.
Ucas znajo celo sami it pogledat na page od koder si kupil in ti zaracunajo carino na proizvajalcevo priporoceno ceno, ki je celo visja od tiste ki si ti placal. Odvisno v kaksni poziciji si, se gres jebat al ne
Ce sploh ne vejo kaj je to (v vecini za moje stvari) potem ni panike, ce pa kupis nekaj kar oni tudi tup poznajo, pa ravno ne mores napisat 100$ za top of the line notebook.
Gift ali product sample NE deluje. Celo ce je dejansko product sample mas tezave (sem bil enkrat zraven ko je bil pred mano nekdo z neke firme in je blo ocitno da je res bil product sample). Opusti idejo da bi karkoli cez $200 fejkal kot da je < 20eur (al kolk?) da bi prisel pod uno mejo. Carine so tipicno od 0-4% (nekje je neka online tabela ki jo sicer pomoje sam bog, jezus pa tist k jo je napisal razumejo), ko ti dajo na ceno izdelka+postnine carino ti dajo se 20% davka. Ovestilo o dostavi racuna na carino je pa se dodatnih nekaj evrov.
To je to
Uporaba na lastno odgovornost.
Se pa nosijo cariniki tam po kancliji gor pa dol k da bi bli bogovi, lol.
lp,
S.