Kaj narediti ( otrok )?

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.589
2.397
113
Pomurje
Kako so kaj mali pobalini?
Moj prvi (kmalu 4 leta) je imel prejšni celi teden neke prebliske v vrtcu, tako da smo ga par dni spravljali na stara pota. Ta teden je bil pa ok. Trudili sta se vzgojiteljici in mi doma, čeprav je bil doma čisto običajno priden.
Dobro, da sem vzgojiteljici zverziral, da mi problematično obnašanje takoj sporočita in ne po 2 tednih, ko je potrebna že velika "sila" da ga porihtaš.

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Jah, slišim od parih ust, da si vzgojiteljice znajo biti kar različne. No ja, saj smo tudi mi
smile-1.gif
V glavnem, dobro si jih.

Naš...spi
smile-1.gif

Smo pa prišli do naslednjega izziva; kako hudiča mu dopovedat, da so kašice in zelenjava dobri ? Vse to je že jedel; vmes ga pa je nekaj prijelo in si je izmislil, da bo vse vitamine, vlaknine in železo pridobil samo iz sadja...
sprasujem se.gif

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
ksz.

Če ravno govorimo o spanju. Zanima me koliko kaj vaši pobalini spijo še tekom dneva. Naša je stara slabi dve leti in pol pa ima popoldanskega spanca samo še cca 15-20 minut, potem se zbudi in gas naprej. Tudi v vrtcu baje, da zelo malo spi. Zvečer ima lep ritual, zaspi vsak večer ob 20:00 (dobro 5 minut gor ali dol) in spi tam do cca 7:00. Tekom dneva pa gre vedno spat ob 12:00 pa sedaj že kakšen teden ali dva samo še 20 minut. Prej je spala tudi tam do ene ure, več nikoli. Kdaj so kaj vaši malči "prenehali" s popoldanskim spancem? Ker kolikot poslušam od staršev sovrstnikov, to tamali še spijo po dve uri tekom dneva
confused-1.gif

mistique

Guru
16. jun 2009
14.009
1.815
113
Emona / Carnium
Naš je kmalu nehal spati čez dan. Sicer je imel kasneje še kratko obdobje, ko je kinknil za pol urce. Pri treh letih je normalno preživel dan brez spanca. Sprva je hodil spat bolj zgodaj, kasneje pa se je vse skupaj prestavilo tja proti 19:00. Pogosto je manjko nadoknadil v avtu, ki ga še danes velikokrat uspava. Našemu gazdi je spanje (razen med tednom
evil.gif
) in hranjenje waste of time.

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.589
2.397
113
Pomurje
Vzgojiteljici sta super. Imeti 19 pobalinov na cca 40m2 je umetnost.
smile-1.gif

Hrana bo nihala od vse do nič. Moj je jedel predvsem to, kar sem jedel jaz.. Kosila ni jedel dokler nisem prišel domov in sam začel jest. Mama je pa zraven "grdo" gledala, zakaj samo atija posnema. Je pa se to obdobje tam po 8 mesecu tudi končalo.

Spi pa čez dan še cca 2 uri, pa bo počasi star 4 leta. Vztrajal bom pri spanju kolikor se le da, ker vem kakšni so otroci ob 17uri, ki niso naspani.
evil.gif

mistique

Guru
16. jun 2009
14.009
1.815
113
Emona / Carnium
Citat:
Uporabnik jonny77 pravi:
Vzgojiteljici sta super. Imeti 19 pobalinov na cca 40m2 je umetnost.
smile-1.gif

Sem zadnjič poslušal o vzgojiteljici oz. vzgojiteljicah, ki naj bi mulce (s posebnimi potrebami) zapirale kar v omaro (in podobno), ko so jih imele dovolj. Ne bi rad širil neutemeljenih govoric, vendar določeni postopki so že sproženi in verjetno bomo o tej zadevi še brali. Ko sem to slišal, sem bil šokiran.

roseanne

Pripravnik
9. avg 2007
364
0
16
Spanje... Naša travma
smile-1.gif

Naša ima zdaj dobri dve leti in pred 14 dnevi je - kot da bi odrezal, prenehala spati popoldne. Še dan prej je normalno spala - kar pomeni dobri dve uri. Krasen del dneva haha (da malo odklopiš, pa kaj v miru narediš, ali pa še sam greš na kavč
smile-1.gif
)
In potem se je enega lepega popoldneva to nehalo, kar iznenada. In je ne pripravimo več, da gre spat. Seveda je potem bolj sitna kot običajno, ampak ji ne moremo vbiti v glavo, da je to le zaradi manjka spanca........Pa tudi zjutraj se prebuja uro do dve prej kot običajno in je še dopoldne tečna.
Ah ja, radosti starševstva. Midva se sicer še tolaživa, da je to le prehodna faza in da morda rastejo zobki (ali kaka podobna motnja) - in da bo čez kak teden, dva spet privzela nazaj lepo navado popoldnanskega spanca
grin1.gif

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Kako ste pa otroka navajali na trdo hrano? Kdaj ste začeli s kašicami in kasneje s hrano, ki jo jesta tudi vidva?

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.199
3.824
113
Naš ima zdaj 16 mesecev. Zaspi na joški in potem večinoma kar spi do jutra oziroma se včasih zbudi in mu ni prav če je sam, ali pa je žejen (zdaj pozimi je bilo to kar pogosto). Mu pa ravno zdaj rastejo prvi kočniki in je malo bolj naporen.

Čez dan spi uro do dve uri in pol, tam nekje od enajstih-dvanajstih naprej.

Z uvajanjem hrane je bilo tako (če se prav spomnim), da smo mu nekje z tremi meseci začeli kašice in nekje po dobrega pol leta postopoma tudi navadno hrano. Zdaj že lepo je vse, zelo rad ima tudi razne zelenjave in podobne zdrave zadeve.

Evo ga, tukaj si na dunaju umiva zobe:
cheer.gif

1451659-nejc.jpg

Priponke

• 1451659-nejc.jpg
    1451659-nejc.jpg
    107,6 KB · Ogledi: 217
Nazadnje urejeno:

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Tudi midva vzstrajava kolikor je le možno, ker popoldanski počitko so fajn. Ampak sedaj ko ima teh 15 minut, ona se zbudi naspana, da je joj in do večera brez najmanjšega problema. Tako da se mi kar dozdeva da bomo kmalu še brez tega ostali. Zobski pa zagotov niso, imamo tudi že vse zunaj, vključno s petkami. No ja bomo videli. Važno, da zvečer lepo zaspi in seveda čez celo noč
cheer.gif

Glede hrane. Uff saj se ne spomnim dobro kako predvsem pa točno kdaj smo začeli uvajati trdo hrano. Se mi zdi da kar kmalu. Najbolj fajn je začetki s kakšno kuhano zelenjavo, ker še vedno ni tako trda, pa še fino zabavna je lahko (zaradi barvitosti in oblik)
grin1.gif

Nazadnje urejeno:

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
:
Fleten je mali.
Moja žena bi vam "zavidala", da ste še na jošpki, ker mi smo bili odstavljeni od joške že pri cca dveh-treh mesecev. Pač ravno tisto obdobje je bilo ko so povsod tiso paniko z gripo počeli in je tamala dobila nek virus in so nas takoj v bolnišnici zadržali. Tam pa tamali brez bu ali mu samo flašo v usta porinili in itak da ni hotla več čez joško pit, če je pa iz flaške kar samo teklo
rolleyes-1.gif

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.605
4.550
113
50
Na sončni strani ALP
Naš falot je nehal spati popoldan prej da je bil star eno leto. Sedaj bo počasi 2 leti in dopoldan spi od 45 min pa do 2 uri.
Po navadi okoli uro in pol. Zvečer zaspi okoli 21 ure zjutraj pa je pokonci malo čez 6:00.

Qmi

Fizikalc
22. jul 2007
1.056
1
38
41
Ljubljana
Naša tamala pa spi
smile-1.gif

Trenutno je stara dobrih 5 mesecev in čez dan zaspi vsaj dvakrat. Dopoldne od 10 do 12, pa še okoli 16h še za 2 uri. Če smo zunaj pa še vmes v vozičku ena manjša porcija
grin1.gif

Včeraj je bil pa sploh poseben dan, saj je praktično cel dan prespala. 2x-3x se je zbudila za hranjenje in previjanje, drugače pa koma...je ni bilo za zbudit
shocked-1.gif

Zvečer gre spat ob 20h in spi do 6h zjutraj. Redko se zgodi, da se zbudi ponoči
smile-1.gif

Od 4 meseca naprej dopoldne papca zmiksano zelenjavo, pozno popoldne pa kašico (riž), ki ga naravnost obožuje. Zvečer in med obema obrokoma je na joški
wink-1.gif

tesfalar

Fizikalc
1. nov 2008
1.128
91
48
V zadnjih dveh mesecih (pri dveh) :
- nahod + smrklji pri obeh non-stop,
- RSV,
- angina
- viroza z vročino, posledično vročinski krči.

Menjaš?

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Grdo
crazy1.gif

Mi smo lansko zimo/leto držali rekord v vrtcu saj ni zbolela več kot pol leta, nato pa kakšna krajša vročina in zopet mir. To zimo oz. izpred enega meseca pa adijo pamet. Bronhitis, ko se je le ta končno pozdravil, naslednji dan vneta ušesa, ko so se le ta pozdravila pa angina. sicer vse v relativno blagi obliki ampak ravno toliko da smo morali jemati antibiotike, vročina nad 40 pa itak ampak ji k sreči parancetomol lepo prime. No zdej smo po enem mesecu bolezni končno en mesec zdravi in upam, da tako ostane. Imunoglukan šolamo na polno
evil.gif

Nazadnje urejeno:

VAG

Majstr
11. avg 2007
1.748
218
63
KSZ

No, mi imamo pa sedaj en (verjetno klasičen) problem:
tamala je stara 10 mesecev. Zadnje 3 mesece sem jo zvečer samo položil v posteljo, namontiral dudo in je zaspala v roku petih minut. Če je bila res kriza, je zaspala v roku petnajstih minut. Ritual vsak večer enak, med 20. in 20.30 uro v posteljo, spala je pa vsaj do 5h ali 6h zjutraj, nato malo mleka, pa mogoče še za kakšno uro ali dve potegnila.

Sedaj pa k problemu: od tega tedna dalje se tamala zvečer, ko jo dam v posteljico spat, takoj obrne na trebuh, nato pa spleza (četudi je v vreči) in stoji ob ograjici posteljice in se dere k žvau. Že ko jo dajem spat je popolnoma utrujena, ampak se sedaj vsakič dvigne, stoji in se dere. Sej če bi normalno jokala ne bi bilo problema, ampak tamala dobesedno dobi histeričen napad in se dere kolikor časa jo pustiš. Če jo vzameš ven, se umiri, kar pomeni, da ji ničesar ne manjka. Sva jo pa včeraj z ženo pustila, da je zganjala histerijo več kot pol ure, nato sem jo vzel ven in je rabila še nadaljnje pol ure, da se je sploh umirila.

Obema z ženo nama je jasno, da je tamala najverjetneje začela izsiljevat, ampak kako to rešit? Živimo v bloku in tamalo se sliši ene 3 štuke v vsako smer, pa tudi ne bi rad, da se ji kaj naredi zaradi te histerije. Po drugi strani pa tudi ne bi rad, da postaneva sužnja otroka in jo vsak večer nosiva, da zaspi ali da se igramo do polnoči, da bo zaspala med igračami.
Ker še enkrat poudarjam, da ko jo dajeva spat, je že zelo zaspana, ampak se sedaj vedno znova dvigne in dobi po nekaj minutah dobesedno histeričen napad.

Vsi ostali rituali so ostali enaki: tamala je za svojih 10 mesecev precej nad povprečjem iz knjig, gosto hrano je normalno že kar nekaj mesecev, čez dan spi 1x ali 2x po pol ure do uro, tamala ima vse vzorce obnašanja natempirane na uro in je tudi sicer splošno zelo neproblematična. Glede spanja čez dan z ženo zelo paziva, da spi čim manj pozno popoldan, da je zvečer res utrujena.

Je imel ali ima kdo od vas podoben problem, kako ste ga reševali oz. rešili?
confused-1.gif

Ker midva z ženo sva po 5 dneh sedaj že malo obupana, pa sva dala čez že zelo problematično rojstvo (žena je bila mesec in pol zelo omejeno pokretna, tamala pa je imela po rojstvu kolikov kolikor hočeš), tako da sva navajena hudega.

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
978
175
43
Živjo,

pri nas smo imeli takole taktiko:
otroka daš spat, kot ste se že navadili, pobožaš, požgečkaš, posliniš...
smile-1.gif
karkoli pač imate v svojem "ritualu".
"Lahko noč," in greš.
Jesihar štarta z jokom - kliče te na pomoč oziroma za družbo. Prideš koj nazaj, spet otroka položiš v leže, dudo v usta, pobožaš itd. in greš takoj ven.
Jesihar spet: "uuu, aaa" in se pač vrneš, vse ponoviš.
tretjič, četrtič,...devetič,...

Skratka, ko gremo spat, gremo spat. Ne bomo se več nosili po rokah, peli, igrali na boben itd. Če te otrok kliče=rabi, si na razpolago, ampak ne za štose, pač pa ga samo spet položiš spat.
Nekateri svetujejo podaljševanje odziva = po prvem joku prideš koj, drugič ga pustiš malo časa, tretjič malo dlje (minuto). Seveda nikoli pol ure
ne-ne-1.gif

Pri nas je zdaj tako, da ko je otrok (15 mesecev star) v postelji in ugasnemo luč, dostikrat čez kakšne pol minute že stoji ob robu posteljice in kliče. Pride en od naju nazaj, položi v leže, poboža, adijo. Čez minuto mogoče še enkrat ponovimo, potem pa načeloma spi do jutra. Na začetku (verjetno v podobni starosti, kot jo ti omenjaš), pa je blo teh ciklov mal več in sva jo v pol ure šla kakih šestkrat, sedemkrat položit nazaj v ležeč položaj.

Pa poskusi jo navajat, da kliče "mami," ker pri nas smo meli nonstop "ati" in sem moral jaz hodit
cry12bpy.gif

VAG

Majstr
11. avg 2007
1.748
218
63
Super, hvala za odgovor.
Dejansko sva jo že dajala nazaj notri v posteljico na krajše intervale, mogoče sem tudi malo pretiraval zgoraj, da sva jo pustila pol ure (meni se je zdelo itak cela večnost, realno je bilo verjetno ene 15 minut).

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
zmaga.gif

Nikoli ga ne dvigniti. Ker to je tisto kar hoče, se še malo pocrkljati. Greš ven iz sobe, poveš, da je treba spat in jo položiš. Lahko pa to kar traja in traja. Lahko tudi uro ali dlje. Ne smeš pa popustiti. Če se nekaj odločita to izpeljita do konca drugače si mrzel. Če je res hudo lahko delni kompromis sprejmeš in jo recimo božaš po roki, ko leži. Pri nama je to super delovalo, da se je umirila. Sva jo božala, po par minutkah se je umirila in takrat greš ven. Se spet začne takoj dret, prideš malce kasneje nazaj in poveš, da je treba spat in greš božat itd itd, dokler ne omaga
evil.gif

Na sosede ne preveč gledat, vsak je imel enkrat majhne otroke, in če boš zaradi tega živčen, bo otrok to začutil in situacija se drastično poslabša. Najslabše je biti nervozen in živčen. Lepo sproščeno v umirjenem tonu, da deluješ suvereno. Otroci so tudi pri tej starosti že blazno brihtni in dojemljivi, razumejo pa vse pa čeprav tega ne pokažejo vedno.