Kaj narediti ( otrok )?

tesfalar

Fizikalc
1. nov 2008
1.128
91
48
V knjižnici si sposodi knjigo "Spi, dete, spi". V njej imaš napisano vse kar so ti pametnega povedali predhodniki, pa še kaj.
Kupit se ne da več, je razprodana. Toplo priporočam.
knjiga-spi-dete-spi-kot-nova-nova-stane-16-65-eur-prodam-za-10-eur.jpg

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Kaj naj še dodam...
Vsak otrok je poglavje (če ne kar roman) zase.
Pa starši tudi.
Ponavadi je z drugim (tretjim, četrtim, ...) otrok lažje pri teh stvareh. Zakaj že?
Ker si po eni strani malo bolj flegma in ne tečeš k otroku za vsak drek, po drugi strani pa malo bolj dosleden, ker že dobro (predobro) veš, kaj pomeni če popuščaš in se ne držiš reda. Mimogrede: pri tadrugi smo skenslali babyfon po enih 5-6 mesecih (prva ga je mela do 2. leta - za brezveze pomoje, samo takrat še nismovedeli tega
rolleyes-1.gif
)

@tesfalar: brez zamere, vendar čim manj takih "revolucionarnih priročnikov", podobno velja za nasvete preko spleta, tudi nasveti preko forumov niso preveč dobrodošli
evil.gif
ker je pogosto potem človek še bolj zmeden.
Ko dobiš otroka, zraven pač ni priročnika za uporabo - si ga moramo starši napisati kar sami - vsak za svojega otroka
cool-1.gif

tesfalar

Fizikalc
1. nov 2008
1.128
91
48
Očitno se niti približno ne razumeva.
Knjiga, ki sem jo omenil, je EDINA v zvezi z "vzgojo otrok", ki sem jo prebral. Glede na to kaj piše v njej, je po moje pač nujno branje za vsakogar, čigar otroci imajo težave s spanjem (bolje rečeno za starše, ki imajo težave s spanjem svojih otrok).

Še to: ni nikakršen čudežen priročnik, ampak step-by-step navodilo, kako starše zdisciplinirati do take mere, da lahko otroci mirno spijo. Sam nisem imelk s tem nikoli težav, knjigo sem dal skozi zato, da sem jo podturil ženi (da ne bo več mislila da sem najhujša žival na svetu, ki misli, da otrok rabi red in mir).

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.076
6.923
113
pri taščici
Nasa je do treh mesecev spala ko ubita tja do stirih zjutraj, takrat malo dude in je potegnila do 6. Po tretjem mesecu pa je zacela bluzit sredi noci. Skoda ker si nisem zapomnil ce je to zacela poceti po cepljenju. Bo treba kake ukrepe uvesti. Ampak kako bi vecurno dretje sprejeli v bloku ne vem. Se pa doji.
Se glede prehrane. Strokovna navodila se menjajo ko "letni casi". Pred dvemi leti pri prvem so bila precej drugacna kot so edaj. Kaj bo cez nekaj let pa ???

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
...... treba jih čez dan malo utrudit. Pa kot ste že napisal... red .... da jim je jasno, da morajo bit utrujeni in zaspani, ko bo nočka.
smirk-1.gif

ajde... lahko noč

turbobitch

Lesna Goba
5. dec 2007
23.094
1.269
113
42
Naš ni hotel zaspati v pojsteljo do svojega 10 meseca. Sva se ravnala po tej knjgi Spi, dete spi, prvo noč 1 uro dretja pa mal bruhanja ampak je potem sam zaspal. Drug dan je trajal 15 minut, 3 noč je že zaspal sam.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.081
-8.781
113
Kako pa kaj glede hranjenja, če imaš prekomerno aktivnega in radovednega otroka? Ne v stolčku, ne v naročju ponavadi ne zdrži niti 2 min. Zakaj bi bil pri miru in jedel, če pa lahko namesto tega počnem 100 drugih stvari... In potem pač nekako pojemo tistih nekaj žličk hrane, potem se pa začne borba in tuljenje
crazy1.gif
In ne, "pusti ga pol dneva brez hrane, bo že jedel" ne pomaga.

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
ksz

Saj so v bistvu že ostali povedali, fora je v tem, da ustvariš neko rutino in se je potem držiš kolikor je le mogoče. Naš bo imel čez par mesecev dve leti in zdaj spi že kakšno urico
smile-1.gif

Je pa res, da se mu zelo pozna, če čez dan ni veliko aktiven. Če je vreme solidno, običajno pred opoldanskim počitkom opravi en soliden marš z nono ali nonotom, potem spanje cca 2 uri, popoldne pa spet odvisno od vremena, čeprav je zadnje čase bolj noter. Kar sem hotel povedati je, da če čez dan ne skuri dovolj energije, je potem zvečer dlje buden.
Rutina pa je približno takšna: zjutraj vstajamo med 7 in 8, zajtrk in vse kar spada zraven, (če je vreme solidno) sprehod, med 12 in 13 gre spat za cca 2 uri (včasih manj, včasih več), zvečer enkrat po 19 začnemo z večernim obredom, tako da običajno zaspi med 20:30 in 21.
Ponoči se običajno ne zbuja, izjeme so kakšne lune ali pa če sanja.
Z nočnim hranjenjem sicer ne vem točno kdaj smo nehali, ampak vem da je v bistvu sam pokazal, da pač ni lačen in ko se je to parkrat ponovilo smo prekinili. Sem mu pa kar med spanjem vtaknil flaško v usta in je pač pojedel kolikor je. Ko mu je bilo dovolj, je enostavno pljunil cucelj ven ali se obrnil stran.

@jest5: zdi se mi, da je veliko odvisno od stolčka. Vsaj pri našem je. Zdaj smo sicer vsi pod eno streho, ampak prej smo živeli posebej in je za kosilo jedel v drugem stolčku, doma pa smo imeli Tata Mio. Zjutraj in zvečer (torej doma) je lahko v stolčku presedel tudi eno uro, med kosilom pa je komajda zdržal do konca, zgleda da mu ni bilo udobno.
Koliko pa je star? Bi že moral začet sam jest? Ker naš zdaj nekaj časa sam je, in veliko več poje, če je sam (torej vsi jemo kosilo, se sicer pogovarjamo med sabo in z njim, vendar ga se ga ne sili) oziroma se mu da žlico/vilice da sam "rajha" po krožniku, vmes pa se mu daje hrano.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.081
-8.781
113
Citat:
Uporabnik trigga pravi:
@jest5: zdi se mi, da je veliko odvisno od stolčka. Vsaj pri našem je. Zdaj smo sicer vsi pod eno streho, ampak prej smo živeli posebej in je za kosilo jedel v drugem stolčku, doma pa smo imeli Tata Mio. Zjutraj in zvečer (torej doma) je lahko v stolčku presedel tudi eno uro, med kosilom pa je komajda zdržal do konca, zgleda da mu ni bilo udobno.
Koliko pa je star? Bi že moral začet sam jest? Ker naš zdaj nekaj časa sam je, in veliko več poje, če je sam (torej vsi jemo kosilo, se sicer pogovarjamo med sabo in z njim, vendar ga se ga ne sili) oziroma se mu da žlico/vilice da sam "rajha" po krožniku, vmes pa se mu daje hrano.
Star je 9 mesecev. Težava je le in samo biti pri miru(kombinacija blaznega firbca in velike motorične razvitosti za njegovo starost). Hranjenje je vendar tako dolgočasno in nezanimivo opravilo... pa čeprav se trudimo povečati zanimivost le tega(ok, glih cirkusa s klovni in 30 igračami pa tudi ne nameravamo zganjati).

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Hranjenje je vendar tako dolgočasno in nezanimivo opravilo... pa čeprav se trudimo povečati zanimivost le tega(ok, glih cirkusa s klovni in 30 igračami pa tudi ne nameravamo zganjati).

Hm..dolgočasno? In ja ne rabite delati cirkusa in biti napravljeni v klovna ampak tako me zanima na kakšen način skušate povečati zanimivost obroka?

jest5

Guru
18. avg 2007
26.081
-8.781
113
Citat:
Uporabnik Pakul pravi:
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Hranjenje je vendar tako dolgočasno in nezanimivo opravilo... pa čeprav se trudimo povečati zanimivost le tega(ok, glih cirkusa s klovni in 30 igračami pa tudi ne nameravamo zganjati).

Hm..dolgočasno? In ja ne rabite delati cirkusa in biti napravljeni v klovna ampak tako me zanima na kakšen način skušate povečati zanimivost obroka?
Ja, zanjga je dolgočasno, ker se premalo dogaja
grin1.gif

Ima svoj pribor, lahko "pomaga", besedna animacija,...

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
ksz:

update;

otrok bo čez par dni star 6 mesecev in sedaj že praktično prespi celo noč. Ok, ob 3h se zbudi in ga da na joško, potem pa mir do 8h zjutraj.

Kaj sva naredila?

Nič drastičnega. V tem času se je začel plazit, plazi se že po dnevni in kuhni....ga kličem "Roomba"...ga daš na sredino sobe in štarta do prve ovire in pobere vse vogale
smile-1.gif
)))
V glavnem...očitnoje, da gre razvoj naprej in se otrok že do večera lepo zmatra in potem tudi lažje zaspi. Vsaki dan se ob isti uri tudi zvečer umivamo, vsak drugi dan pa v banjo. Ko bi videli, kako se začne smejati, ko vidi vodo !
smile-1.gif
)))
Hvala vsem za nasvete;
Johny77
zmaga.gif

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.589
2.397
113
Pomurje
Me veseli
smile-1.gif

sicer še pridejo trenutki, ki ritem postavijo na glavo. Zobje, ukinitev nočnega hranjenjenja, tu še bo nekaj veselice, pa kakšne viroze, sanje, vrtec, ukinitev pleničk, poletni dnevi ko smo dlje zunaj itd.

Pri hčeri so zobje že zunaj, flaška pa bo šla kmalu v smeti oz. rusijo.
V vrtecu je več ne rabi pred spanjem, doma pa mali hudič ne popušča. Stara je 14 mesecev, pa sva se z mojo zmenila, da še jo malo pustima na miru.

Bolj je bil problem vzet flašo malemu. Sem malemu razložil tam pri 2,5 letih, da otroci v rusiji nimajo flašk in da smo jo tja poslali, da bodo oni imeli iz čega pit.
Sicer me je debelo gledal, amapak je sprejel dejstvo, da flaške več ni. Enkrat vzeli in nikoli več dali, čeprav je kak teden tulil kot hudič. Zadnjič jo je vidle v omari, pa mi reče, če so mu otroci iz rusije flaško nazaj poslali, ker je več ne rabijo. Sem hitro spet nekaj skup naflancal in ga prepalamudil
smile-1.gif

turbobitch

Lesna Goba
5. dec 2007
23.094
1.269
113
42
Citat:
Uporabnik Simon_Vi pravi:
ksz:

update;

otrok bo čez par dni star 6 mesecev in sedaj že praktično prespi celo noč. Ok, ob 3h se zbudi in ga da na joško, potem pa mir do 8h zjutraj.

Kaj sva naredila?

Nič drastičnega. V tem času se je začel plazit, plazi se že po dnevni in kuhni....ga kličem "Roomba"...ga daš na sredino sobe in štarta do prve ovire in pobere vse vogale
smile-1.gif
)))
V glavnem...očitnoje, da gre razvoj naprej in se otrok že do večera lepo zmatra in potem tudi lažje zaspi. Vsaki dan se ob isti uri tudi zvečer umivamo, vsak drugi dan pa v banjo. Ko bi videli, kako se začne smejati, ko vidi vodo !
smile-1.gif
)))
Hvala vsem za nasvete;
Johny77
zmaga.gif

Mi smo ga posedel v banjo enkrat pri 5 mescih , mu pokazal kako nardi pok pok pa je še vedno nor na vodo. Kopalnica pa tus mokra za popi..

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Lepo to, samo a ni tole natolcevanje malemu mal nerodno. A ni boljš kar enostavno povedat v smilsu, da flaška ni več dobra zanjga, ker je že velik fantič pa jo ne rabi...tko nekaj v tem smilsu....aja, potem bo pa atija videl s flaši pira....
hysterical-1.gif

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Ja sej res; enaka zgodba pri naju. Sva dala čez banjo neko plato, pa na njo ta malo banjico. Ni blo dobro, ker je bilo vse mokro.
Sedaj gremo pa kar skupaj v banjo in je malo manj mokro.
aplauz.gif

to ne morš verjet, to ploska po vodi, pa glavo kr pod vodo ....

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik Simon_Vi pravi:
Lepo to, samo a ni tole natolcevanje malemu mal nerodno. A ni boljš kar enostavno povedat v smilsu, da flaška ni več dobra zanjga, ker je že velik fantič pa jo ne rabi...tko nekaj v tem smilsu....aja, potem bo pa atija videl s flaši pira....
hysterical-1.gif

Še boljše je, če otroka sploh ne navadiš na steklenico.
Dojenčku se lahko tisto nekaj čaja da tudi po žlički, za malo kasneje pa skodelico s kljunčkom.

jello

Guru
22. sep 2008
10.261
3.900
113
zmaga.gif

Če že pa voda namesto cukranega čaja. Kako imate to s flašo urejeno? A zvečer ko že umije zobe pa po tem dobi še flašo? Dva taka primera poznam, pa mata tamaledva pri štirih letih že po par plomb (kako jim jih je uspel notr dat raje ne pomislim). Ne vem sicer če izključno zaradi sladkih sokov in čaja, sem pa pred leti poslušal "strokovnjake" ki so trdili da so sladki sokovi in čaji garant za piškave zobe.