Jogurt vsak dan

pipo

Majstr
19. mar 2008
932
444
63

Nekako sem se navadil, da poleg malice vsak dan spijem 0,5l navadnega jogurta.

Kolikor mi je znano ??, odrasel človek naj ne bi konzumiral preveč mleka. Velja to tudi za jogurt ?
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Velja.

Čimmanj mlečnih izdelkov, oz najbolje kar nič, skozi gre edino maslo, katero je sicer produkt mleka, ampak vsebuje samo maščobe in nič drugega...ampak to ne vem če se sploh pri nas kje dobi.
 

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Citat:
Uporabnik pipo pravi:

Nekako sem se navadil, da poleg malice vsak dan spijem 0,5l navadnega jogurta.

Kolikor mi je znano ??, odrasel človek naj ne bi konzumiral preveč mleka. Velja to tudi za jogurt ?

Torej vecina narodov v mali aziji in zakavkazju, ki tisocletja konzumirajo kefir, ayran in podobne mlecne izdelke, dosegajo v povprecju ekstremno visoko zivljensko dobo, je pravzaprav mutantov ki zavestno gresijo.
 

pipo

Majstr
19. mar 2008
932
444
63
Ne poznam zadeve, zato sprašujem.

Sigurno je tukaj nekaj podkovanih ljudi kateri lahko kaj pametnega komentirajo na to temo.

Še nedolgo nazaj je bilo maslo na črni listi. Zdaj očitno ni več.
 

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.367
88
48
hja.......

treba je naprej določit o katerih mlečnih produktih se pogovarjamo. O mleku, siru, skuti, sirotki, maslu, jogurtu, kefirju.......

Ker sirotka, ki je produkt mleka, je tudi zelo zdrava BTW....

Te zgodbice o mleku, sploh o kravjem ne dam kaj dosti poudarka na njih... Naši starši so zrazli na mleku in žgancih gor, pa jim nič ne fali. Zdej ti pa vsaka "pametna" mamica pove, da kravje mleko je alergeno, pa bla bla in da kozje je zakon.

Pazit je treba, da se ne pretirava.... pa da se veliko gibaš.
 

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
V mlecnih izdelkih ni nic spornega, dokler ima telo (in to ima 95% teles) do smrti na voljo encime ki mlecne izdelke ustrezno razgradijo.
Pretiravat pa ni treba z njimi.
 

mobifrik99

Fizikalc
20. nov 2007
1.138
5
38
Jaz sem zaradi alergije na cvetni prah nehal piti mleko jeseni 2011. Lani nisem imel težav s cvetnim prahom.

Ali je to res bilo zaradi nekonzumiranja mleka bom videl letos, zelo kmalu...
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Jaz izhajam iz dejstva, da človeški prebavni trakt in genom pač ni prirejen takšni hrani, ker jo konzumiramo šele zadnjih nekaj 1000 let, kar pa je vsekakor premalo, da bi prišlo do sprememb v naših zapisih. Podobno velja tudi za ostala živila.

Torej prej smo 2 miljona let jedli xy hrano, potem pa naenkrat pride nekaj novega, ki je boljše za naše zelo, telo, ki se je privajalo celih 2mio let na xy hrano...meni to ne drži vode in zato še vedno verjamem, da smo bolj "narejeni" za tisto hrano...ne..."moderno".
 

pipo

Majstr
19. mar 2008
932
444
63
to z evolucijo drži.

Je pa sedaj nastal drug mogoč problem, da praktično ne obstaja več hrana, s katero so se prehranjevale generacije pred nami.
Vsa semena so bolj ali manj gensko obdelana, kako to vpliva na človeka bo pač znano čez xy let. Mogoče nič, mogoče pa. Debata za drugo temo.

Malo se zamisliš, da npr. od novega leta do danes vsipaš vase +50l jogurta. Net pa poln nasprotujočih informacij o mleku in derivatih.

Čeprav.... vsak dan 1 pir, pa se nič ne zamisliš.
smile-1.gif
 

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Citat:
Uporabnik pipo pravi:
Malo se zamisliš, da npr. od novega leta do danes vsipaš vase +50l jogurta. Net pa poln nasprotujočih informacij o mleku in derivatih

Internet je velik vir informacij in še večji vir dezinformacij. Ne verjami vsemu kar prebereš.
Vse kar potrebuješ je zmernost in zdrava (kmečka) pamet.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Problem je da pri SESALCIH mleko predstavlja glavni produkt za odraščanje oz. je mleko življensko pomembna stvar.

Ko se enkrat odstraniš od joška je pa narava pač mleko črtala iz prehrane in tako se ti tudi s časom znižajo encimi ki omogoča prebavo mleka in nekatere bakterije v črevesju ki znajo mleko predelat v uporabne reči (predvsem gre tu za laktozo -> sladkor).

Mlečni izdelki kot so jogurti, kefirji, siri, smetane, masla ipd. so "pokvarjena" mleka (fermantiran mlečni izdelek). Dobra stvar pokvarjenega mleka je ta da so notri bakterije ki so že razgradile mleko na enostavno strukturo in jo bolj enostavno (lažje) prebaviš.

Torej na splošno surovo mleko za odraslega človeka ni dobro oz. spada pod težko prebavljiva živila, imaš pa variacije od človeka do človeka (če dobiš vsakič drisko od mleka ja ni dobro pit sak dan ker ti očitno zelo škodi!).

"Pokvarjeno mleko" v vseh drugih oblikah je pa načeloma "ok"!
zmaga.gif
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Citat:
Uporabnik pipo pravi:


Je pa sedaj nastal drug mogoč problem, da praktično ne obstaja več hrana, s katero so se prehranjevale generacije pred nami.
Vsa semena so bolj ali manj gensko obdelana, kako to vpliva na človeka bo pač znano čez xy let. Mogoče nič, mogoče pa. Debata za drugo temo.

Res je, to je velik problem, ampak je problem z vso hrano, tudi mlekom. Kot da se krave pasejo na neoporčni zemlji. Zdaj je edino vprašanje, katera hrana je bolj zjebana.

Obstaja sicer eko/bio hrana, sam iščem vire mesa, ki bi izviralo iz živali, katerih hrana niso "otrobi", ampak paša....zaenkrat sem nekaj našel, sprobal pa še nič ne. Je pa recimo v ameriki, ja ameriki, kdo bi si mislili, ne, tega veliko več, tam so ogromne farme, kjer se govedo lepo pase, tako kot bi se moralo. Čeprav spet vprašanje, če se trava slučajno ne šprica s kemikalijami, etc...

Je pa še en drug problem takšne hrane, pomoje največji. Svetovnega prebivalstva se s tem, IMO, ne more nahraniti. Enostavno bi potrebovali prevelike površine za vse živali. Vseeno boljše, da nekdo je riž, kot pa nič, ker nima dostopa do "prave hrane".
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.766
6.751
113
pri taščici
Če ti paše in nimaš občutka da ti skoduje, potem si ga privošči v čimbolj naravni obliki. Zanima me, kako na telo vpliva (alpsko) mleko v primerjavi s sveže kuhanim.
Osebno mleka ne pojem veliko, jogurtov, sirov pa kar. Jogurte sem nekaj časa celo doma delal iz domačega mleka.

Sicer pa mleko zelo škoduje telesu. To najbrž govorijo tisti iz farmacevtske stroke in tisti ki prodajajo prehranska dopolnila. To kemijo človek uživa že mio let in so njegovi geni na njo veliko bolj navajeni kot pa na mleko
 

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik pipo pravi:

Nekako sem se navadil, da poleg malice vsak dan spijem 0,5l navadnega jogurta.

Kolikor mi je znano ??, odrasel človek naj ne bi konzumiral preveč mleka. Velja to tudi za jogurt ?
Ja in?

Imaš kakšne težave? Se počutiš dobro?
Potem se ne sekiraj - uživaj tisto, kar ti paše - še posebej, če je to mleko.
 

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
imaš pa variacije od človeka do človeka (če dobiš vsakič drisko od mleka ja ni dobro pit sak dan ker ti očitno zelo škodi!).

Na kratko - če ti mleko paše, ga pij.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
No ja, ja pa ne, paše nekomu tudi coca cola, se zaradi tega priporoča, da jo pije?

Saj se ne odraža pri vseh konzumiranje mleka s tem, da mu je takoj za tem bad, torej alergijska reakcija. Lahko pride do intolerance do beljakovin, kar pa ljudje sploh ne zaznajo.
 

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
No ja, ja pa ne, paše nekomu tudi coca cola, se zaradi tega priporoča, da jo pije?

Saj se ne odraža pri vseh konzumiranje mleka s tem, da mu je takoj za tem bad, torej alergijska reakcija. Lahko pride do intolerance do beljakovin, kar pa ljudje sploh ne zaznajo.
Če ljudje ne zaznajo, potem ni panike.
Te flance od "človek ni narejen za uživanje mleka" so potegnjene iz raznih hojladri časopisov, kot so Mens Health, in jih vsake kvarte slišim od takih, ki mislijo, da obvladajo prehrano (ker so načitani s teh cajtngov). Ma klinac, jej to kar ti paše, samo ne pretiravat. Živel boš dlje kot tisti, ki gledajo na vsak E, vitamin, kalorijo, sestavo in ostale brezveznarije.

Sam sem včasih jedel dnevno liter domačega mleka, no z leti je prišlo do intolerance in sedaj določenih mlečnih izdelkov ne prenašam dobro (predvsem jogurtov). Ampak da pa zdaj mleka ne bi pil, ker je nekje pisalo, da evolucijsko nismo narejeni za to (a za kuhano meso pa smo, a ne), to je pa neumnost.