Je stanje glede kadra res tako slabo?

MojsterS

Fizikalc
10. sep 2007
1.279
45
48
Do sedaj sem bil kar optimist, saj sem izhajal iz zaposlenih v naši firmi, kjer se vsak precej trudi, firma drži skupaj in se bori za "skupno dobro". Podjetju gre zelo dobro, dela je ogromno, razvoj dela na polno in dejansko pade na posameznega v firmi kar veliko dela iz različnih področij. Pritožb ni slišati veliko, saj so tudi plače in občasne nagrade primerne.

Kot vsako podjetje, ki se širi ali povečuje obseg dela, tudi mi občasno iščemo nove ljudi. Moram reči, da imamo s tem že vsa leta velike težave, saj enostavno pridejo ljudje, ki "hvatajo krivine", ne želijo delat, že v štartu želi astronomsko plačo, jamrajo o vsem živem, ne želijo sprejemati novih nalog...skratka obup. Dejansko nisem verjel kako težko je dobiti zanesljivega delavca, ki se je pripravljen učiti ali ne laže že na razgovoru kaj vse zna, realnost je pa čisto druga.

Ne zanima nas izobrazba, tudi pomanjkanje izkušenj požremo, saj v naši branži težko dobiš nekoga z izkušanjmi točno iz našega softwera in hardwera. Oz. tudi tisti, ki jih ima hitro ugotovi, da nima pojma, ko gleda zadevo "od zadaj". Učenje traja nekaj let, da si na nekem spodobnem nivoju. Zato rabimo ljudi, ki jih zanima, ki grizejo, ki sprašujejo, ki testirajo, ki IMAJO ŽELJO DELATI.

Takih ni več? Vsi bi sedeli, pili kavico, jamrali in gledali fikus rast.
Ne le, da kao ni služb, tudi dobrih delavcev ni, kriza je na obeh straneh.

tony

Guru
23. jul 2007
9.750
1.532
113
Žal se moram strinjati. Ne moreš verjeti, ampak obstaja cel kup ljudi, ki so delo, ki traja pol ure, sposobni packati po cel teden.
tongue-1.gif

Guinness

Guru
2. jul 2008
4.092
2.879
113
Ja, tudi mi imamo take izkušnje. od 10 primernih kandidatov jih je ponavadi 9 mutibaričev, ki samo gledajo kako bi najlažje zabušavali.
10.gif

Danes smo npr. na naš mail dobili:

Ali imate kakšno prosto delovno mesto za zaposlitev računalničarja FRI ?
Lp,

To je vse, nič Pozdravljeni, nič delal sem to pa to, nič CVja, pač tole in njegovo ime priimek in mail
bonk.gif

Jurij

Pripravnik
22. sep 2007
821
0
16
Lahko se samo strinjam, žal moram podpirat par takih fikusov, očitno nam gre še vedno predobro.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik sumica pravi:
Ne le, da kao ni služb, tudi dobrih delavcev ni, kriza je na obeh straneh.
Kriza glede dobrih delavcev je že od prej. Takih, ki jih stvar resno zanima, je običajno zelo malo, tudi ob zelo dobri plači. Samo se da najti, le ne gre ravno na prvo žogo. Govorim iz izkušenj naše firme, ko so se iskali novi.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
So hard to get good servants these days....

To je vsepovsod tak, da je dobre primerke težje najt.
Še huje je, če je pet dobrih, 10 pa mutibaričev, že zaposlenih. Ampak to ni tu tema...

neo32

Pripravnik
23. okt 2010
635
0
16
Dobro firmo, pa dobrega delavca je danes res težko najt. Jaz recimo sem v obratni situaciji. V firmi sem že 6. leto, v tem času nisem dobil nobene stimulacije, nobene nagrade, plača ostaja cel čas ista. Moje delovne naloge so določene v pogodbi, pa zraven opravljam tudi stvari, ki bi jih večina gladko zavrnila, pa zaradi tega ne delam nobene štale oz. ne "jamram" da jaz tega ne bom delal, ker mi kaj takega ne piše v pogodbi. Leta 2008 sem se vpisal na VŠŠ, letos sem ga zaključil, pa zaradi tega življenje ni nič drugačno, vsaj v podjetju tako menijo. Stvari se učim hitro, ni mi problema delat nadure, delam sobote, nedelje, praznike. Bil na parih razgovorih in ker pač nisem nakladač, ponavadi izberejo tistega, ki jim že na začetku rožce seje.

J*ebi ga, sem pač tehničnem tip, povem tako kot je, zadev ne olepšujem, še manj pa nakladam in sem tam kjer sem...

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.540
5.087
113
Ljudje smo različni.
Nekateri stvari tehnično ne obvladajo, ker jim faks ni šel v pravo mesto v glavi in enostavno niso za to delo, pa če se bodo izobraževali 100 let. Nekateri so pridni in s pridnostjo odtehtajo manjko znanja.
Drugi so tehnično "brezhibni", so pa leni. Če jih pravi vodi in bdi nad njimi, so super.
Nekateri so pridni, znajo, ampak so občasno šlampasti...
Sanje vsakega sposobnega nadrejenega pa verjetno so, da bo imel pod sabo ljudi, ki bodo poslušni, imeli široko znanje svoje obrti in X drugih znanj zraven, pridni, samoiniciativni, če bo treba, zmeraj popolni...
Samo takih je malo (
sprasujem se.gif
če sploh so). Nekateri imajo več plusov kot minusov, nekateri pa obratno. Po mojem je bilo zmeraj tako.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Ob toliko jamranja glede nesposobnih novih delavcih bi sam povprašal za sposobnost starih šefov. Na šefu je namreč, da motivira delavce in med njimi razporedi dela tako, da bo učinek največji.
Torej, če so vsi delavci "mutibariči" zamenjajte njihovega šefa.

PS- in denar še zdaleč ni trajna ali prevladujoča motivacija.

gasdopodna

Majstr
22. jul 2007
3.702
127
63
Citat:
Uporabnik telex pravi:
Ob toliko jamranja glede nesposobnih novih delavcih bi sam povprašal za sposobnost starih šefov. Na šefu je namreč, da motivira delavce in med njimi razporedi dela tako, da bo učinek največji.
Torej, če so vsi delavci "mutibariči" zamenjajte njihovega šefa.

PS- in denar še zdaleč ni trajna ali prevladujoča motivacija.

467716-post_slo.gif

Vpitje in nenehno pritoževanje nad delom je zelo slaba motivacijo. Tak delavec bo hitro odpovedal ne glede na recesijo.

gasdopodna

Majstr
22. jul 2007
3.702
127
63
Citat:
Uporabnik Guinness pravi:
Ja, tudi mi imamo take izkušnje. od 10 primernih kandidatov jih je ponavadi 9 mutibaričev, ki samo gledajo kako bi najlažje zabušavali.
10.gif

Lp,

To je vse, nič Pozdravljeni, nič delal sem to pa to, nič CVja, pač tole in njegovo ime priimek in mail
bonk.gif

Ja to je res malo bogo... Bi lahko napisal še vsaj kak spoštovani pa mogoče vsaj malo opisno, če gre za študentsko delo.

Stardo

Pripravnik
3. jan 2009
353
0
16
40
Citat:
Uporabnik Guinness pravi:
10.gif

Lp,

bonk.gif

Pa ne me (sej veste kaj)..
hysterical-1.gif
Vsake tolko dobim kako prosšnjo za zaposlitev pa se najdejo pacienti,ampak to bisi sprintal pa dal na steno v rubriko Best of..

Pred dvema mesecema smo (sicer za en drug oddelek v LJ) imeli razpis za dve mesti in je med cca 300 bil problem najt dva. Na koncu smo od teh 300 vzeli enega

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.434
3.825
113
davorinm.wordpress.com
Tudi pri nas sem opazil to. Ko sem bil še sam asistent se je delalo na polno, sedaj pa samo jamrajo in delajo pol manj.

So pa izjeme in se jih dejansko opazi. Posledično daš kako delo raje narest ta "pridni" asistentki..., ampak vzporedno tudi ostali dajejo tej ta pridni in postane sčasoma preobremenjena. Začaran krog.

Steve

Guru
13. avg 2007
10.012
1.909
113
po drugi strani pa ko se končno najde tak delavec, ki ima oho znanja, izkušenj,..., se mu ponudi 600€, pa še srečn mora bit da je delo dobil. In potem začudenje: zakaj je taka gnida nemotivirana

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
tistish brez izkušenj praktično nobena firma ne vzame, razen, če jih država subvencionira
hec je v tem, da bi večina firm rada imela oh in ah stručkote, calunga pa bi bila tam nekje do max 800 € neto. in potem se večinoma rezultati tudi tu nekje
dobre delavce se pri nas ne stimulira. šefi se marsikje bojijo dobrih - tudi v privat firmah - in jih iebejo , palamuđije pa lepo prosperirajo
bo še kar trajalo, da je to vse lepo unese, da bo šef sposobne ljudi najemal, nesposobne pa tako destumuliral, da bodo sami šli

Kasius

Hugo Boss Opanæiæ
15. dec 2007
4.061
0
36
Pri tvoji
Vsak pameten šef ve, da je samo dobro plačan delavec zadovoljen in motiviran delavec.

Kjer so plače nestimulativne, nimajo kaj srat, da so ljudje nemotivirani. Slabo plačane jobe opravlja folk, ki nima kam drugam it.

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.977
40
48
Citat:
Uporabnik Kasius pravi:
Vsak pameten šef ve, da je samo dobro plačan delavec zadovoljen in motiviran delavec.

Kjer so plače nestimulativne, nimajo kaj srat, da so ljudje nemotivirani. Slabo plačane jobe opravlja folk, ki nima kam drugam it.
zmaga.gif

Dobra placa je taka, da nanjo sploh ne pomislis ali o njej govoris (razen eventuelnega obcasnega "rekreativnega jamranja", ce si tak tip cloveka), tako kot o vodi in zraku ne.
smirk-1.gif