Je hitrost svetlobe prese¿ena?

Egonislaw

Fizikalc
12. dec 2007
2.600
-4
38
Mb
www.pkr.com
Bogve kaj še bojo ugotovili čez 500 let, če v današnjem času porušijo teorijo, ki je veljala nevem kak dolgo...50 let. Drugače pa svaka čast-podpiram tehnološki napredek in nove teorije
grin1.gif

uuu

Fizikalc
19. jun 2010
1.766
14
38
Najverjetneje so Italijani nekaj zašuštrali z aparaturami pri merjenju.

Razlike so merjene v milijardinkah sekunde in to naj bi že kar v prvo točno namerili za "izmuzljive" nevtrine, za katere je znano, da jih je silno težko sploh detektirati, saj gredo brez težav skozi celotno Zemeljsko kroglo, kot, da ta ne bi obstajala.
Yeah sure ..

Hitrost nevtrinov so sicer že dokaj natančno merili pri supernovah in tako svetloba, kot detektirani nevtrini iz tiste smeri so po eksploziji prispeli do nas praktično hkrati.
Če bi bila takšna razlika v hitrosti, kot so tu "namerili", bi svetloba morala zamujati za nevtrini za tri leta pri konkretnem primeru supernove.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.194
4.164
113
Citat:
Uporabnik crashednburnt pravi:
Dokler ne da Utiševalec žegna, ne bo nič.

Sem spremljal z zanimanjem in trenutno lahko dam zaključek, da je precej nejasnosti in da dokler poskusa ne uspejo ponovit v drugem okolju pač vse špekulacije odpadejo. Gre se pa za tako minimalne razlike da jih v znanosti komot pripišemo napaki meritve sploh ker so bile meritve opravljeni na meji trenutne merilne tehnologije in da so sami dejali da so merive opravljene na pamet oz. na teoretični predpostavki delovanja sistema.

Za laike pa tako, izstrelili so paket nevtrinov na skoraj 1000km oddajeno opazovalno postajo. Vzeli so čas med izstrelitvijo in prihodom teh nevtrinov na merilni senzor, ter ugotovili da bi teoretično prišli par metrov pred svetlobo. Znanstveno je pa meritev neveljavna ker niso imeli dveh merilnih točk ampak prva točka temelji na predpostavki, da je čas izstrelitve začetni čas na začetni destinaciji.

Za končno oceno bo potrebno počakat še par let da se ponovi poskuse s pravilno metodologijo na drugem okolju, sploh ker so trenutna opazovanja v naravi (nevtrini iz vesolja) do danes ustrezala veljavni teoriji.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
da ti bo še mal ego zrasel:

Citat:
1. Generаl Nemаčke vojske Alfred Von Mаkensen 1912-1915 "Srbi su nаjbolji vojnici bаlkаnа,opаsаn i rаtoborаn nаrod, hrаbri borci i ponosni ljudi"
2. Hitler 1937 "Srbe ne volim,аli ih cenim i poštujem jer su hrаbаr nаrod"
3. Turski sultаn Sulejmаn 1495-1566 "ne dаj Bože dа se Srbi slože"
4. Nemаčki cаr Vilhem drugi u prvom svetskom rаtu "Dаjte mi Srpsku vojsku i jа æu pobediti ovаj rаt"!
5. Sаdаm Husein: "Dаjte mi 1 000 000 Srbа i osvojiæu svet"!
6. BORIS TADIÆ 2006:"Štа æe nаm vojskа"?!

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
srbi so

1. največje pichke
2. luzerji
3. [censored]čine

da mal uravnamo vse te velike mislece..

ja, vem..jaz sem sam softi..sam mene bodo citiral otroc tam nekje..2100-2150..v srednjih šolah se bodo učil o men..

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.655
450
83
ahh... hitrejši od svetlobe je bil enkrat že en znanc pred mnogimi leti.
Je bil prej doma iz gostilne, kot se je zjutraj zdanilo.