Kvaliteta življenja

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
In to te tako zelo zanima, da si moral v dveh temah zapisat? Mene sicer zanima metodologija za "rakavo umrljivost", ampak kot ti je že en drug napisal, če misliš, da naši otroci trpijo v Sloveniji - izvoli čez mejo, kamorkoli, pa da te vidim.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Dva, preskrbljena - ne bluzi, da so tvoji in ti bogi; pojma nimaš kako je drugod.

In ja oba sta rojena v samostojni Sloveniji.

Nazadnje urejeno:

netko

Guru
25. jul 2007
6.953
2.256
113
moji niso prav nic ubogi in tudi meni cisto nic ne manjka ampak to ne pomeni da smo prvi na svetu... tako da lahko kar nehas bluzit

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.760
15.811
113
Citat:
Uporabnik McGiver pravi:
Citat:
Uporabnik Matey pravi:
........ da smo globalno gledano npr. kar na 14. mestu po smrtnosti zaradi raka in da so pred nami (torej slabše) samo še države kot so Zimbabve, Amernija, Mongolija, Madžarska, Srbija, Hrvaška, Latvija, Kazahstan, Danska, Urugvaj, Gvajana, Črna gora in Vzhodni Timor
cheer.gif
(vir: GHO, 2012)

Ta vir bi me res zanimal in mogoče še metodologija za razvrstitev.
Vse take razvrstitve so za pumpanje ega državljanov in mogoče ni slučajno, da je v zadnjih par dnevih prišlo kar nekaj takih zelo ugodnih ocen za Slovenijo.

PS: pa nismo drugi ampak si z Norveško delimo prvo mesto.
wink-1.gif

Raziskava je bila delana leta 2012 v okviru organizacije Global Health Organization, bom poizkusil najti kak zapis v zvezi z metodologijo v kolikor je zadeva še online. Tudi meni Danska nekako ne paše v ta krog držav
smile-1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.108
4.076
113
Ta raziskava ne pove veliko o kakovosti življenja ali pa kakovosti zdravstvenega sistema. Enostavno pove koliko ljudi umre od raka, recimo afriške države (ne vem kje si jih dobil na seznam) so po smrtnosti zaradi raka relativno nizko, ker raka enostavno tam ni oz. ni nevaren ker itak prej umreš zaradi 100 drugih bolezni. Na splošno starejša je populacija več je smrti zaradi posledic raka. Slovenija sicer je v vrhu glede raka na prebavilih, vzrok je pa da smo na lestvici popitega alkohola na vrhu ... tam so tudi madžarska, srbija ipd. države ki so tudi na vrhu prej omenjen lestvice. Enako velja za raka na pljučih, tudi tu smo nad eu ali pa svetovnim povprečjem ... vzrok je kajenje. Se pa tu trend obrača ker tisti ki so 2012 umrli zaradi teh rakov so "zlorabljali" alkohol in tobak še v jugi, tako da ne moreš rečt da imamo recimo danes slabe prakse na tem področju, ker se bo to videlo šele čez 20 let.

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Citat:
Uporabnik Matey pravi:
Raziskava je bila delana leta 2012 v okviru organizacije Global Health Organization, bom poizkusil najti kak zapis v zvezi z metodologijo v kolikor je zadeva še online. Tudi meni Danska nekako ne paše v ta krog držav
smile-1.gif

Da nebos trosil nebuloz.

Edine relevantne raziskave so uradna porocila WHO IARC in WCRF. Izvoli na njhove spletne strani iskat kako slaba je slovenija.

http://globocan.iarc.fr/Pages/fact_sheets_cancer.aspx

http://www.wcrf.org/int/cancer-facts-figures/data-cancer-frequency-country

In po obeh klasifikacijah je slovenija glede rakavih bolnikov (odkrivanja, prezivetja, kvalitete zdravljenja, dostopnosti) kategorija 1A.

Incidenca same rakave bolezni je zal povezana z boljsim odkrivanjem (razvite dezele), kakor tudi nacinu zivljenja (spet razvite dezele), in le to direktne povezave z "razvitostjo" ravno nima. Ker potem bi bile Danska in Francija najbolj zagovedne drzave.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.760
15.811
113
Citat:
Uporabnik Blackjack pravi:
Da nebos trosil nebuloz.

Jih ne. Če se tebi zdi da jih, to še ne pomeni, da to tako dejansko je.
priden.gif

Citat:
Edine relevantne raziskave so uradna porocila WHO IARC in WCRF.

Zakaj? In kaj je narobe z GHO?

Citat:
In po obeh klasifikacijah je slovenija glede rakavih bolnikov (odkrivanja, prezivetja, kvalitete zdravljenja, dostopnosti) kategorija 1A.

Slovenija kategorija 1A (sliši se kot najboljša) glede rakavih bolnikov (odkrivanja, prezivetja, kvalitete zdravljenja, dostopnosti), 1 fcking A
hysterical-1.gif

In potem jaz trosim nebuloze
bonk.gif

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.886
6.540
113
kva se je pa tebi tok grozno zameril slovensko zdravstvo. Kje te je pustil na cedilu, kje si pobral zgodbice (upam da še kje drugje kot rumenih medijev in seveda z afiniteto do pljuvanja)?

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.760
15.811
113
Izkušnje nabrane iz izključno prve in druge roke pa to ne ena ali dve temveč mnogo njih. Do problemov pa pride zaradi mnogo faktorjev, ne bremenim zgolj in samo zdravnike. Pod nobenim pogojem pa ne kupim utopične štorije, da je SLO zdravstvo OK ali pa 1A kar se rakavih obolenj tiče.

p.s ravno zdaj se ukvarjamo s prijavo določenih zdravnikov in ZDja preko zastopnice pacientovih pravic in to verjetno ne za brezveze (varuhinji se je skoraj odpeljalo, ko se slišala kaj se to grejo nekateri). Tako da ja, ne nabijam in ne pobiram info iz rumenega tiska, čeprav kdaj tudi to preberem.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.886
6.540
113
A to una, ko si enkrat malo peljal da ji odstranijo mandlje ali kaj pa si dopust vzel pa so te na vratih obrnili ker so administrativno nekaj zajemali eno tako si enkrat dal za primer, če se prav spomnim. Neprijetno in neugodno ter nespoštljivo, se strinjam, kaj več pač ne. Je pa Who res edina referenca ki valja nad vsemi pr takih primerjavaji, ostalo je BV. Lastne izkušnje bilokatere pač ne triumfirajo nad tem. Kaka tvojo negativno kamot lahko zbalansira moj fotr z 2 primarnima karcinoma, preživel s posledicami kot da bi prebolel angino. Pa ne zaradi polaganja rok,gledanja v luft in zanič zdravstva. 15 let nazaj tako da je dočakal demenco kot kdorkoli drug, ki karcinoma nikdar ni doživel. Menintorej tega 1A ni tako težko kupit

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.760
15.811
113
Tisto je bilo zgolj pljunek v morje in ja, se strinjam, da je šlo za neživljenjsko pomeben administrativen zaj3b. Ampak je v igri še toliko drugih stvari (pri teh primerih javno ne mislim it v podrobnosti saj nebi imel nič od tega, se pa s tem ukvarjajo pristojni organi), da sem lahko upravičeno zaskrbljen. In ja, seveda ne pride do zaj3bov v večini primerov, hvala kuhcu so ti še v manjšini ampak tudi če se reče (na blef), da ne postopajo kot je potrebno v 20% ali pa dajmo še to prepolovit, v 10% primerov, je to zame nesprejemljivo.

Pogovarjal sem se tudi že s premnogimi zdravniki na različnih položajih (nekaj zaradi mojega foha, nekaj zaradi privat stvari) in z večino sogovornikov sem si delil splošno mnenje o SLO zdravstvu.

p.s. me zelo veseli za izkušnjo tvojega fotra
zmaga.gif

p.p.s. da bi bilo SLO zdravstvo kar se raka tiče 1A, bi morali stati ob boku kakšni Nemčiji in Španiji ter njihovi medicinski oskrbi. Pa jim tudi do gležnjev ne pridemo.

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Citat:
Uporabnik Matey pravi:
Citat:
Da nebos trosil nebuloz.

Jih ne. Če se tebi zdi da jih, to še ne pomeni, da to tako dejansko je.
priden.gif

Citat:
Edine relevantne raziskave so uradna porocila WHO IARC in WCRF.

Zakaj? In kaj je narobe z GHO?

Citat:

Slovenija kategorija 1A (sliši se kot najboljša) glede rakavih bolnikov (odkrivanja, prezivetja, kvalitete zdravljenja, dostopnosti), 1 fcking A
hysterical-1.gif

In potem jaz trosim nebuloze
bonk.gif

GHO?

Bos prilepil tvoje famozne "linke o metodologiji" ali so se linki cudezno (porazgubili)zgubili?

Druga stvar ker si ocitno fukcionalno nepismen, si prvo pojasni kaj 1A pomeni. Sicer imas gori konkretne linke ampak vidim da imas s diskurzom majhne tezave, kar se sploh ne cudim.

Torej.
Cakamo tvoj kontraargument ali pa enostavno ne pisi nebuloz po nepotrebnem.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.760
15.811
113
Konkretni linki mi prav nič ne pomenijo v kolikor nimam razloga, da bi kliknil na njih (in tudi nisem) in ravno zaradi tega sem te povsem lepo povprašal zakaj meniš, da izsledki GHOja niso ok, tvoji linki pa so.

Kar se pa mojih podatkov s strani GHOja (GHO = Global Health Observatory) tiče pa bom definitivno poiskal ali je kjerkoli navedenega še o sami metodologiji, kakopak. Ampak v vmesnem času mi pa prosim le pojasni kaj je tako narobe z GHOjem da se potem lažje obrnem na tvoje "pravoverne" linke pa še kakšno lepo pohvalo na račun našega zdravstva lahko spišeš tako kot vedno v predhodnih podobnih temah kjer si branil SLO zdravstvo. Danes sem se že kar veliko nasmejal na račun postov z Alterja pa bi se rad še malo.

p.s. glede linkov o metodologiji GHOja ne rabiš zavajat in pisat v smislu, kot da linke imam in jih kar naenkrat ne najdem več. Imam rezultate, ki so jih pridobili v raziskavi leta 2012 (ja, vem 5 let nazaj ampak dvomim, da se je v SLO v teh 5ih letih stanje kar bistveno izboljšalo, poleg tega pa se takpnih razsikav ne dela ravno vsako leto), o metodologiji pa nimam pojma in to zanima tudi mene. Zato sem rekel, da jih bom poiskal in tudi delam na tem.

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Citat:
Uporabnik Matey pravi:
Konkretni linki mi prav nič ne pomenijo v kolikor nimam razloga, da bi kliknil na njih (in tudi nisem) in ravno zaradi tega sem te povsem lepo povprašal zakaj meniš, da izsledki GHOja niso ok, tvoji linki pa so.

Kar se pa mojih podatkov s strani GHOja (GHO = Global Health Organisation) tiče pa bom definitivno poiskal ali je kjerkoli navedenega še o sami metodologiji, kakopak. Ampak v vmesnem času mi pa prosim le pojasni kaj je tako narobe z GHOjem da se potem lažje obrnem na tvoje "pravoverne" linke pa še kakšno lepo pohvalo na račun našega zdravstva lahko spišeš tako kot vedno v predhodnih podobnih temah kjer si branil SLO zdravstvo. Ddanes sem se že kar veliko nasmejal na račun postov z Alterja pa bi se rad še malo.

Vidis kekec drifterski, se enkrat dokazujes da si nepismen, neuk in za konec se prijetno primitiven ("ne bom odpiral linkov, me ne zanima..." ), temu se rece tudi aroganca. Nihce ni branil niti govoril o slovenskem zdravstvu, samo obregnili smo se ob tvoje pisanje oz navedka o rakavih obolenjih ki je preprosto nebuloza oz pravzaprav laz.

Seveda je tvoj post bil nek pavsalni navedek kjer pa se nekako presenetljivo nasla Danska.

Druga stvar, nobena "GHO (Global Health Organization)" ne obstaja (lahko tudi googlas da nebos spet verjel sam sebi), obstaja pa WHO, ki pomeni WORLD HEALTH ORGANIAZION ki je del zdruzenih narodov s sedezem v Zenevi, čigar linke in izsledke (pa tudi metodologijo) imas prilepljene nekaj postov visje in si pozvan da jih pregledas.

Vendar ti bos v tipicnem garaznem diskurzu nabijal o nekih osebnih izkusnjah ki z doticnimi podatki nimajo nobene veze. Nekako v smislu "trije moji sosedi so umrli na slovenskih avtocestah", torej ze ne morejo biti varne.

Zdaj pa se zbistri malo ni ne nabijaj v tri krasne.

janus

Pripravnik
3. mar 2011
167
0
16
A to si ta GHo imel v mislih:
Welcome to the Global Health Observatory, WHO's gateway to health-related statistics for more than 1000 indicators for its 194 Member States.
hysterical-1.gif

Al unga ta druzga?
evil.gif

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.760
15.811
113
Nope, to ni to. Kot dejanski vir imam trenutno fotografijo slide-a z nekega seminarja, na katerem je jasno razvidna razpredelnica/graf ter začetnice vira. Zato pa pravim, da še delam na tem da pridobim več podatkov že zaradi lastnega zanimanja. Tist Observatory je pa kiks kolikor zdaj berem. Tisti O je očitno nekaj drugega in ne to, my bad.

johannes

Tehnološki dinozaver/tabure selektor 1.snl
10. feb 2013
3.215
579
113
Citat:
Uporabnik buce pravi:
Jaz recimo dobim projekt za kakšno spletno aplikacijo in ocenim delo...

Bom malo off topic, ampak ne veliko.

Programerji ste pogosto - bleferji.

Pa ne mislit, da dam zavidam 10, 15.000, ali še več evrov za res dobro spletno stran.

Govorim o programih, o popolnoma neprimernih in nepotrebnih vtičnikih, o nenehnem, že patološkem "ustvarjanju" kodekov, o stvareh, ki so POPOLNOMA NERAZUMLJIVE za ljudi, ki niso zrasli gor z internetom.

Ker so programi do starejših uporabnikov napisani zelo NEPRIJAZNO. In starejšim popolnoma nelogično.

Seveda boš poskušal nekako argumentirati, da to ni tako,vendar je žal natanko tako.

Dejstva:

- ogromna večina starejših (praktično vsi) , s katerimi sem govoril, dela z wordom 2003, ker, tako pravijo, popolnoma zadostuje njihovim potrebam, oziroma jih celo presega.

- zgodovinski windows xp v svetu še vedno uporablja, če se ne motim, kakih 15% uporabnikov, ker je pravzaprav popolnoma v redu, vsaj za starejše porabnike, očitno pa glede na kar visok odstotek verjetno tudi za nekatere mlajše

- windowsi 8 in 10 so na slotechu, pa tudi še kje drugje, doživeli resne kritike, mnogi uporabniki so jih ocenili kot velik korak nazaj

- kolega je magister (sicer ne računalnišva), pa ga hebejo vsi malo bolj komplicirani programi za montažo videa

Kaj hočem povedati?
Programirate in programirate, napredka pa ni videti.
In zakaj bi kar naprej "napredovali" in posledično mastno plačevali, ko pa so očitno čisto v redu 10 ali celo 15 let stari programi...

Če nekdo obnovi kopalnico, ima vsaj nekaj časa veselje z lepimi, lepo položenimi ploščicami.

Ko pa človek prižge računalnik, je vsak dan nekaj novega "programja" in se na letni ravni nekaj dni (vsaj 100 izgubljenih ur letno, najbrž pa več!) hebe z novostmi, cakami,fintami, itd..

Torej sama izguba časa = denarja....

Vaš bluz (novi in novi programi) torej pogosto ni vreden cene, ki jo postavite, pa čeprav ste nekaj mogoče programirali dva meseca noč in dan! Ker je pogosto - popolnoma nepotreben.

In ja, tudispletne/prodajne strani se da narediti na brezplačnih platfotmah, ali jih kupiti za 100 dolarjev.
Ker pomemben je izdelek, ne pa blišč same strani, ki potem prodaja - jajca...

Sicer pa gre zadeva očitno tako ali tako v materino.
Še nekaj let, pa bo folk nehal klikati, ker so na spletu pravzaprav samo še reklame (teženje, utrujanje, nadlegovanje)...
2584429-truth-facts-funny-graphs-wumo-28.jpg

Priponke

• 2584429-truth-facts-funny-graphs-wumo-28.jpg
    2584429-truth-facts-funny-graphs-wumo-28.jpg
    20,5 KB · Ogledi: 184
Nazadnje urejeno: