Citat:
Uporabnik tgrzan pravi:
ksz
Vem, da tema ni direktno povezana z mojim vprašanjem, pa vseeno.
Celo življenje že delam v realnem sektorju (gospodarstvu) in si ne znam predstavljati kakšne so plače v JS?
Zanimajo me plače za uradnike z V. oz VI. stopnjo izobrazbe, ki delajo 8h na dan od 8 do 16?
Če delajo 8-16 potem nimajo nobenih (resnih) dodatkov. Zdej pa odvisno kaj počnejo, recimo administratorka (tajnica po domače) na policijski postaji (torej dejansko nek uradnik - policisti imajo višje izhodišče ker so pooblaščeni) začne v 19 plačnem razredu in lahko napreduje (skozi celotno kariero) tam do cca 31 plačnega razreda. Torej začne z 892,130 EUR bruto, kar bi glede na izracun na racunodovja.com za mesec december 2016 zneslo 627,81 EUR plus malica in prevoz. Največ kar lahko doseže (če gre vse po normalnem ritmu je to cca 15-20 let do plafona) pa je 1.428,340 EUR bruto, kar bi glede na izracun na racunodovja.com za mesec december 2016 zneslo 960,10 EUR plus malica in prevoz.
Ce si na delovnem mestu s VI stopnjo izobrazbe pa se vse skupaj premakne za cca 5 placnih razredov navzgor. Upostevaj, da bolj ko razredi rastejo, vecja je razlika med njimi. Naprimer, ce jaz danes napredujem za en placni razred, je to financno toliko, kot da bi na zacetku kariere napredoval za dva naenkrat. Pogoji za napredovanja pa so enaki.
Tebe je zanimalo za cisto navadnbo uradnisko delovno mesto. Policisti, medicinske sestre (in verjetno se kdo) imajo visja izhodisca, policisti so imeli recimo 21 PR (danes imajo 23PR na podlagi stavke, leta 2018 pa bo izhodisce 25PR ker bodo vsa delovna mesta policistov tretirana kot delovna mesta z zahtevano VI stopnjo izobrazbe). Poleg tega ti poklici dobijo se dodatke glede na delo ponoci in v nedeljo (itd) tako da njihovih realnih prihodkov ne mores rpeprosto izracunati. Da si bos lazje predstavljal - jaz zase nikoli ne vem kako placo bom dobil 5. v mesecu. Ker je izracun enostavno prezakompliciran in ker je toliko faktorjev.
Upam da sem ti orisal.