Javni poziv krvodajalcem na območju 02 in 03

Alijen

Fizikalc
25. jan 2009
1.343
5
38
V goricah
Citat:
Reševalec z motorjem, ki se je hudo poškodoval, ko mu je na nujni vožnji voznik avtomobila odvzel prednost, čaka na operacijo v UKC Maribor. Ker v bolnišnici nimajo krvi tipa 0, njegovi kolegi pozivajo vse krvodajalce ustrezne krvne skupine k darovanju krvi.

Kolegi hudo poškodovanega reševalca, ki ga je v soboto na nujni vožnji zbil voznik osebnega avtomobila, so se odločili, da do krvi, potrebne za transfuzijo in že drugo operacijo njihovega kolega, pridejo z javnim pozivom krvodajalcem krvne skupine 0. UKC Maribor je namreč po besedah reševalca Tomasa Germa zmankalo krvi krvne skupine 0, gre pa tudi za zelo redko krvno skupino.

Zaradi tega apelirajo na ljudi, ki vedo, da imajo kri ustrezne krvne skupine, da z njo pomagajo njihovemu kolegu. Ponesrečeni reševalec ima hudo poškodbo medenice, poleg tega pa ima tudi nizko raven hemoglobina, kar kaže na notranje krvavitve, zaradi katerih bo potreboval stalno transfuzijo. Poleg tega bo tudi vnovič operiran, a šele tedaj, ko bo bolnišnica imela na voljo zadostno količino krvi tipa 0.

Kje oddati kri?
Kri lahko krvodajalec s primerno krvno skupino (0) odda v bolnišnicah v Mariboru, Celju, Ptuju in Murski Soboti.

Kot je pojasnila predstojnica centra za transfuzijsko medicino Lidija Lokar, je praksa taka, da v Mariboru kri pridobijo iz terenskih akcij v regiji. To pomeni, da lahko recimo krvodajalec, ki prebiva v Murski Soboti in ve, da ima ustrezno krvno skupino ter bi želel pomagati ponesrečenemu reševalcu, kri odda na transfuzijskem oddelku Splošne bolnišnice Murska Sobota. Prav tako v poštev pridejo transfuzijski oddelki bolnišnic na Ptuju, v Mariboru in v Celju.

Morebitni krvodajalci naj torej ne hodijo v zdravstveni dom, ampak se oglasijo v bližnji bolnišnici, od koder bo kri prepeljana v Maribor. Ni pa po njenih besedah praksa taka, da bi recimo kri iz Nove Gorice vozili v Maribor, zaradi česar je potrebno, da ustrezni krvodajalec prihaja iz regije 02 ali 03.

Spomnimo ...

Motorizirani reševalec se je ponesrečil v soboto popoldne se je v Mariboru. Pprometna nesreča se je zgodila, ko je 83-letni voznik osebnega avtomobila odvzel prednost motoristu nujne medicinske pomoči, ki je bil na nujni vožnji.

vir: 24ur

Kolegica me je prosila da naj posredujem naprej če kdo ve za koga. Pa sem našel še link na netu

B81

22. jul 2007
37.092
10.585
113
Kaj ni 0 najbolj pogosta ali je pri vrhu?

ampak to je malo smotano, če si je nekdo izmislil...

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.121
4.094
113
Tle marsikaj ne štima, zdej ali gre za fake zgodbo ali pa gre za par pomešanih in narobe napisanih podatkov. Čeprav s krvjo se trguje in je NIKOLI ne zmanjka, sploh pa kako za enega zmanjka če se jo dnevno porabi par 10l (pač vsaka malce večja operacija)!
17758-icon_confused.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.827
6.788
113
pri taščici
Kak link do te nesrece?
Poznam ljubljanskega resevalca ki jo je zelo podobno skupil.
Sicer pa si z mojo krvjo ne morejo pomagat, ker sem stalno pod dozo. Jutri spet dobim...

Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.121
4.094
113
Očitno novica zre v prihodnost ali pa je pri totih štajercih to nacionalni šport!
grin1.gif

NESREČE V PROMETU
19.10.2011 16:01
Nesreče v cestnem prometu - prometne nesreče
MARIBOR, Prometna nesreča pri Evroparku - osebno vozilo se je zaletelo v reševalno vozilo.

Floki

Guru
6. sep 2007
10.128
3.184
113
Mene zadnje čase ne kličejo več pa imam 0+ sicer pa še ni 3 mesece od zadnjega odvzema

erikson

Guru
25. avg 2007
22.406
6.177
113
Citat:
Uporabnik Denis pravi:
Kaj ni 0 najbolj pogosta ali je pri vrhu?

Krvna skupina pogostost v svetu
0+ 38 %
A+ 34 %
B+ 9 %
0− 7 %
A− 6 %
AB+ 3 %
B− 2 %
AB− 1 %

O- lahko da vsem drugim, prejme pa samo od O-.

Alijen

Fizikalc
25. jan 2009
1.343
5
38
V goricah
Ok da se spet oglasim. Poškodovani ima 0-. Zakaj piše da iščejo lastnike z 0. Ker po večini primerov lastniki ne vedo ali imajo pozitivno ali negativno. Nasploh je tak v bolnicah da imajo telefonske številke krvodajalcev z 0- ker jih je najmanj v Sloveniji. Sedaj pa če on rabi operacijo in pa transfuzijo krvi ki mora biti 0- in če vsak krvodajalec lahko da le 0,5litra si izračunajte.
To sem objavil zato, ker nikoli ne veš kdaj bo kdo od nas rabil kri.
Zaradi mene lahko temo pobrišete ali jo označite za spam ali kakorkoli
smile-1.gif

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Krvodajalstvo je vsekakor potrebno. Ampak ne za en primer. Če za tega reševalca v sloveniji ne bodo našli dovolj krvi požrem dežnik z ročajem vred.

Alijen

Fizikalc
25. jan 2009
1.343
5
38
V goricah
ksz
sigurno je v sloveniji dovolj krvi ampak baje se ne pošilja iz ostalih območij. Ne vem kako smotano majo to pokrito. Pa saj tudi če maš drugo krvno skupino greš dat kri. Mogoče jo bo pa kdo rabil.

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
Jaz imam sicer 0+, ampak, če bi imel -, bi se sigurno zapeljal tistih 150km, da nekomu pomagam rešiti življenje.
smile-1.gif

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
Citat:
Uporabnik Alijen pravi:
sigurno je v sloveniji dovolj krvi ampak baje se ne pošilja iz ostalih območij.
Tale del pa mi ni logičen. Zakaj mu ne bi poslali krvi iz osrednje ali zahodne Slovenije? V Mariboru si po avtocesti v eni uri. Če bi bil malo žleht, bi rekel, da štajerske krvi ne bi smeli pošiljati ostalim (alkohol v krvi), ampak je tema preresna.
Žal mu moja =+ kri ne bi pomagala, poleg tega pa nisem iz štajerskega konca.

Alijen

Fizikalc
25. jan 2009
1.343
5
38
V goricah
Ne vem kako je s hemoglobinom če se to da dobit tudi iz 0+ potem bi pomoje pomagala. Sicer pa nisem jaz neki posrednik za tega človeka. To sem pač razširil ker se mi je zdelo da če bo potem vsaj en šel dat krvi da je nekaj narejeno. Sam priznam da dajem kri preredko. Moral bi iti večkrat pa mi nekako vedno "zmanjka časa".

pazok

Pripravnik
10. apr 2008
580
10
18
Pravkar bilo na 24ur!
Če bi lahko pomagal,bi takoj dal!Je tudi med redkimi B-

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
Citat:
Uporabnik Alijen pravi:
Ne vem kako je s hemoglobinom če se to da dobit tudi iz 0+ potem bi pomoje pomagala. Sicer pa nisem jaz neki posrednik za tega človeka. To sem pač razširil ker se mi je zdelo da če bo potem vsaj en šel dat krvi da je nekaj narejeno. Sam priznam da dajem kri preredko. Moral bi iti večkrat pa mi nekako vedno "zmanjka časa".
Mogoče bi bilo dobro, da bi kakšen strokovnjak (npr. Jernej) pojasnil, kaj "paše" k sorodni krvni skupini. Kolikor vem, lahko darovalci s krvno skupino 0 darujejo ostalim samo krvno plazmo.
Sam darujem kri šele štiri leta, kri so mi vzeli desetkrat, dvakrat sem šel na odvzem trombocitov. Pred cca. pol leta sem šel na odvzem krvi, pa moje skupine niso rabili, prav pa so jim prišli moji trombociti. Tam so zahteve še malo večje, ampak nisem imel nobenih težav.
Je pa malo čudno, da se kri ne seli med posameznimi regijami.

jest5

Guru
18. avg 2007
25.968
-8.669
113
Znova, če je kdo spregledal...
Zaloge krvi pri nas:
9cx-xy.jpg

Vseh sort krvi je dovolj!