Jankovič z.jebal tudi Planico!!!

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.175
6.977
113
pri taščici
SCT brez podizvajalcev in kooperantov ne bi bil nikdar to kar je bil. Prvič zaradi tega, ker ne bi nikdar mogel fizično toliko narediti (razen če bi zaposlil nekaj tisoč dodatnih fizikalcev .
Samo potem bi se šel težje neplačevanje, ker lastni delavci bi ga hitro na hladno postavili. Kooperanti in podizvajalci ga pa niti s pomočjo sodstva niso mogli. Na koncu se je sesul sam vase, tako kot ostala gradbena podjetja.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Citat:
je pa dejstvo da se zadeva dela na približno takole:
- javni investitor se odloči nekaj zgradit
- postavi si javnosti všečen cilj stroškov (recimo toliko, da pisunčki in pametnjakoviči ne skočijo takoj v zrak)
-naredi se razpis (seveda pomanjkjiv)
- vmes ponudniki naredijo dumping
- če gre vse po planu (ni stečaja kakšnega izvajalca) se podpišejo aneksi itd pa se zadeva napihne na "približno" realno vrednost...
- ponavadi se že v osnovi računa da se kar nekaj % pod pod izvajalcev ne bo plačal...
Sondirati se mora po celi površine izgradnje.... (kolko pa to naredijo, je pa vprašaj)

aja projektant se že ponavadi zaščiti. investitor zadevo hoče "oklestiti", nadrzorni pa včasih tudi kaj zamiži
Delno se strinjam.
Nekaj pa tudi ne. Sem prepričan, da se s podpisi raznih aneksov zadeva NE približa "realni" vrednosti, ampak je takrat že pošteno preplačana.
To, da se že v štartu določi % neplačanja podizvajalcev je možno samo pri nas. Pa nobeden ne odgovarja.
Nažalost je tako in dejstvo je, da se preveč ljudi napaja iz državnega denarja. Gradbeništvo je samo orodje...oz. pralni stroj.
In dokler že razpisi ne bodo pripravljeni tako kot je treba, načrti, vsi podatki, kaj , koga kje , kako, na kom..... itd. tudi izvajalec ne bo mogel podati kolko tolko točnega izračuna. Kar je seveda pisano na kožo vsem, da lahko pišejo naprej anekse, za katere več ni razpisov.
Nimamo slab sistem.... ampak gnil v temeljih... tako da....
PS. Ogromno objektov se je naredilo zraven večjih investicij (Stožice, avtocesta.... ) namensko. Pa ne mislim na tiste, ki so si kaj zabetonirali, ker je ostalo 3m3 betona na koncu dneva. Cele dneve se je vozil material drugam....

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.175
6.977
113
pri taščici
Odvisno od višine aneksa... če je bila aneks v vrednosti manj kot 10% vrednosti in je objekt zaradi tega dejansko več vreden potem težko pokriješ izgubo.
Če pa imaš v osnovnem popisu parket za 15 evrov/m2 (ki je dumping cena v popisu) , v aneksu pa prodaš laminat po 100e/m2 (primer da se ne boš spodtaknil v material) in da ti to uspe pri veliko postavkah, pa hitro narediš dobiček na projektu.
Eno leto sem bil v teh vodah in sem dobil malo občutka kako je to potekalo v večjih podjetjih.
Projekt se je moral dobiti za "vsako ceno" zato da je podjetje imelo za plače, fikus in x6 direktorja. Če je še kaj ostalo za podizvajalce pa ni bilo pomembno (pa če prav je bil ta podizvajalec "hčerisnka" družba izbranega podjetja.
So ga pač naslednje leto "preimenovali" , določeni ljudje (tisti ki niso krivi takega poslovanja, ampak so "morali" tako poslovat) pa še leta 2015 hodijo po sodiščih zaradi takega poslovanja že leta 1995.
Tudi sam sem moral dajati dumping ponudbe, sicer je bilo najmanj kar je bilo da sem jih "slišal" od nadrejenih.
Na mojo dumping ponudbo pa je potem vodstvo dalo še nekaj 10% popusta.... (marsikdaj tudi 30+) .
Potem naj pa jaz naredim pozitivni rezultat na projektu s tako ponudbo. Kako že?

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Kako??? Tako, da posel narediš, plač ne daš, materiala ne plačaš, podizvajalcev ne plačaš, daš denar direktorju..... on te bo pohvalil v vaški gostilni... , če pa slučajno dobiš kakšen poziv iz sodišča, pa zboliš.
grims-1.gif

Super

Pripravnik
4. apr 2012
757
20
18
Kako mi je to znano... Tudi sam sem bil v teh "vodah", iskal obrtnike in njihove ponudbe za "našo" ponudbo. Ko je bila ponudba sestavljena (obrtniška+gradbena dela) so vodilni na končno ceno dali več kot 30% popusta! Ne da bi cene nadgradili, kot bi bilo normalno za vse manipulativne stroške, na gole cene več kot 30% popusta. In uganite kaj? Še vedno smo bili med najdražjimi!