Jadranje

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
Je tukaj kakšen jadralec. Kot otrok sem veliko jadral vendar je bore malo ostalo v spominu.

Sedaj sem našel jadralni klub.

Zanima me kaj potrebujem od opreme, za začetek seveda ter kakšen znesek moram dati na stran.

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
Ne še, čakajo mene, da jim povem. Naslednji teden imam prvi sestanek.

Še kakšno glupo pitanje?

mistique

Guru
16. jun 2009
14.013
1.823
113
Emona / Carnium
Če greš v klub, potem je najbolje, da tam vprašaš za ceno in opremo.

Če pa se odpravljaš rekreativno jadrat, pa verjetno veš kaj rabiš. Odvisno kdaj boš jadral. Če greš v visoki sezoni, potem od opreme potrebuješ veliko piva. Če greš jadrat jeseni ali spomladi, potem rabiš škornje, obleko (hlače+jakna, škornji - cca. 500€ in naprej), rokavice, kremo (veter, sonce), reševalni jopič (cca.100€), očala, kapa/klobuk. Potem so tu nož, klešča, kaka vrvica,...

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.605
4.550
113
50
Na sončni strani ALP
Pri pivu (alko) upoštevaj razmerje veter/poraba...

veliko vetra, nizka poraba
malo vetra, velika poraba

Drgače pa tudi kakšen reflektor (močnejša baterija) za nočno plovbo, mogoče GPS (brez teh dveh jst ne grem na vodo)
Mogoče kakšen tečaj za voditelja čolna in uporabo GMDSS komunikacij.

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
Citat:
Uporabnik mistique pravi:
Če greš v klub, potem je najbolje, da tam vprašaš za ceno in opremo.

Če pa se odpravljaš rekreativno jadrat, pa verjetno veš kaj rabiš. Odvisno kdaj boš jadral. Če greš v visoki sezoni, potem od opreme potrebuješ veliko piva. Če greš jadrat jeseni ali spomladi, potem rabiš škornje, obleko (hlače+jakna, škornji - cca. 500€ in naprej), rokavice, kremo (veter, sonce), reševalni jopič (cca.100€), očala, kapa/klobuk. Potem so tu nož, klešča, kaka vrvica,...

Kul, predvidevam, da to najdem pri znamkah kot je Helly Hansen; TBS itd. Kje imam trgovine s tovrstno opremo?

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
Citat:
Uporabnik Zgaga pravi:
Pri pivu (alko) upoštevaj razmerje veter/poraba...

veliko vetra, nizka poraba
malo vetra, velika poraba

Drgače pa tudi kakšen reflektor (močnejša baterija) za nočno plovbo, mogoče GPS (brez teh dveh jst ne grem na vodo)
Mogoče kakšen tečaj za voditelja čolna in uporabo GMDSS komunikacij.

Tečaji v planu. Alkohola ne pijem, tukaj jaz osebno nimam problema.

dijo_porko

mona
6. sep 2007
2.134
70
48
123
Če prav razumem, greš na tečaj?

Fino je, da imaš nepremočljivo obleko, škornji so tudi koristni in rokavice. GPS bo na barki, zobne ščetke ne rabiš, dovolj rezervnih oblačil in to je to za začetek.

LP

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.469
448
83
Po tvojih odgovorih sodeč nimaš naključno izbrane titule, a ne? Ker "jadranje" je zelo širok pojem - bi rad fural optimista, katamarana za na prikolico, šel na jadralsko furo s skiperjem, delal izpit, hodil na regate, vozil 40ft...?

Uvoznik za HH je Seeline. Tovrstno robo dobiš v outletih (KR, Rudnik), Hala 12 (oz. nekaj podobnega, v glavnem tista rdeča stavba v BTCju zraven Merkurja), mogoče Emporium. To so bolj cunje, za kaj več pa poglej v prave jadralske trgovine - BTC v kleti hale A ali šoping center Murgle.

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.605
4.550
113
50
Na sončni strani ALP
Jst sem pred leti dobil rumeno-črnn komplet od Nesa. Jim je ostal od neke ekipe za regato, pa ga dobil poceni.
Komplet hlače, jakna + flis v hlačah in flis v jakni za ceno ene HH jakne.
grin1.gif

medvedka

Pripravnik
26. jul 2007
553
0
16
Mogoče probaj še Gaastra, ampak obvezno offshore linija, ostalo je bolj za šminko.. Rokavice obvezne, še posebej če si tak ko jaz - računalnikške ročice - žulji takoj..

Fajn je met tudi kake jadralne "superge", če lih ne lije, ker se bolj držijo podlage kot obične, pa barve ne puščajo po palubi (včasih dobi kdo ošpice, ko vidi kaj takega na svoji barki)..

Če pa maš v mislih bolj športno - kakega enoseda, laser, evropo, pa nujno neopren pa športni life jacket, vsaj za druge mesce kot so junij, julij pa avgust..

Drugač pa se fajn mej
wink-1.gif

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.370
5.646
113
Hehe nasveti k da gre na Aljasko rake vn vlečt (kva so že uni na Discoveryu)

GPS ne rabš ker ga ma že jadrnica ( i guess)......rabš čimveč hlač pa majc pa gat če te zmoč da se lah preoblečeš......kake "iberhoze" nepremočljive...pa en anorak nepremočljiv...al pa vsaj da je goratex.......čevle ....ok jst jih nism mel....smo bosi skakal po jadrnici.....papuče za na obalo...pa kopalke za na pivo....

Dalekozor....če te gazda pošle z unim malim čolnčkom brum brum v izvidnico pa kako PMR stanico (walkietalkie)......mi smo tko se zmenl za enga kozleta k smo šli u izvidnico pa je en domačin lih enga odiral...in evo zvečer za nas izpod sača
grin1.gif

Pa 12V polnilce baterij pa telefonov......

medvedka

Pripravnik
26. jul 2007
553
0
16
Mah, če si kaj več kot en teden na leto na jadrnici, pol veš zakaj taki nasveti.. Še posebej spomladi pa jeseni
grin1.gif

Če si bo že kupoval neko opremo, boljše da kupi malo boljšo, da ne bo moker.. Jaz sem 2004 kupla offshore gaastro (moški model - ženske so že zgledale šit), pa še zmeraj ne premoči celodnevnega dežja, pa ma že kr kilometrine. Mokra sem sam okoli rokavov, pa še to zato, ker mi malo not teče, ker me neopren ne stisne okoli zapestja. Foter ma 2 leti staro HH, pa je krš, si sposoja mojo..

Probaj še kaki Musto, Gul, Harken, al pa slovenski SandiLine - cenovno kul..

Če pa misliš jadrat za poletni dopust, pa rabiš opanke, kopalke, kapo pa anorak
grin1.gif

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.370
5.646
113
Se strinjam.....jst sm bil sam čez poletje......par dni vetra...pa 50/50 bab na jadrnici
bonk.gif