Izvršba in obresti ter ko se ti usedejo na račun

Poti

VIP titula
21. avg 2007
5.060
0
36
40
Jaz že kapiram, brez skrbi. Ti pa si rekel, da lahko postrgajo z računa vse, kar pa v tem primeru ne drži. Plača v tem primeru ni bila izplačana.

Maurioniss

Pripravnik
14. okt 2007
182
0
16
"nato čez dobra dva tedna dobim izvršilno pismo od IZVRŠILNEGA ODDELKA v višini 200EUR+PP"

Brezveze da ugibamo.. če je dobil Sklep o izvršbi (na TRR in ne na plačo!- ne velja 1/3) in ni ugovarjal v roku, potem je na žalost izvršba upravičena. Zamudne obresti pa so nanesle svoje:

Obdobje: od 1.1.1999 do 7.8.2009 - konformni način

Znesek: 200,00
Revalorizacijske obresti: 0,00
Zamudne obresti: 904,74
Skupaj obresti: 904,74
Glavnica + obresti: 1.104,74

Čeprav je znesek 1600 še vseeno visok.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Stari tole ni razlog za fentanje ali karkoli. Pojdi na Siol in se pogovori.

Jaz sem imel na računu blokado za 30mio SIT pa nisem pomislil na kaj takega.

Sploh pa ti lahko kdo posodi denar, da prebrodiš tole sranje pa bo.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.269
7.051
113
meni še vedno ni jasno kako so mu kr trgali brez prehodnega opozorila o rubežu, oz sklepu sodišča, da bo do rubeža prišlo na katero pa bi se potem lahko pritožilv 8 dneh?

Akasha

Pripravnik
23. sep 2007
240
0
16
Ljubljana
Heh, s tem je tako - v izvršilnem postopku se lahko rubi plačo, sredstva na računih (aktivnih), premičnine in nepremičnine.

Upnik predlaga, katera zgoraj navedena izvršilna sredstva hoče in potem jih sodišče potrdi s sklepom o izvršbi.

Izvršba na račun je najbolj učinkovita za upnika, banka kjer imaš račun, dobi sklep o izvršbi od sodišča in mora račun blokirati, potem pa sredstva odvaja do poplačila terjatve.

Sklep o izvršbi od sodišča vedno dobi tudi dolžnik, razen, če mu ga ni bilo možno vročiti, potem se je morda izvedla fikcija vročitve? Če ga nimaš - si se morda stalno selil ali kaj podobnega?

Poizkusi se pogovoriti z upnikom glede poplačevanja terjatve, morda (če boš redno plačeval obroke), se lahko dogovoriš, da ti izvršbo odložijo. Ko plačaš vse, ti jo bojo ustavili. Ko bo banka kjer imaš račun, prejela sklep o ustavitvi izvršilnega postopka, ti bojo odblokirali račun. (Vendar pa, če imaš še kako drugo izvršbo poleg te in je tudi šla na račun, bo blokada še dalje zaradi tiste druge.)

Če ne veš, od kje je terjatev, se pač domeni z upnikom in si pojdi ogledat dokumente.

Glede pritožb na sklep o izvršbi - 8 dni je rok, načeloma opažam, da dolžniki skoraj vedno izgubijo, ker laično ugovarjajo kar nekaj a la - nisem vedel, nimam denarja, sem mislil, da ste odpisali bla bla....

Ponavadi je od zapadle neplačane terjatve do sklepa o izvršbi kar nekaj časa (sploh pri starejših terjatvah) in v tem času se da marsikdaj dosti domeniti z upnikom, da te sploh ne dajo v izvršbo.

Pa še to - več časa se vleče izvršilni postopek in več izvršilnih sredstev je predlaganih, več ti bodo nabili stroškov za plačilo (izvršitelj, takse, detektivi....itd).

Tako da res - priporočam, da se poizkušate z upnikom domeniti za način poplačila in se dogovora držite.

Najboljša varianta je res, da poplačaš vse in čimprej (magari z drugim kreditom), da se ne obrestuje dalje in da se ne nabijajo stroški.

(še nekaj - če piše, da je terjatev "XXX EUR s PP" to pomeni XXX EUR + obresti in stroški (tj. pripadki --> PP). To zna nanesti ZELO dosti, še sploh, če je stara in velika terjatev)

Nazadnje urejeno:

bokyto

Fizikalc
19. sep 2007
1.475
0
36
Sem dobil sklep a kako se lahko nanj pritožim, če so mi že vse pobrali dol z računa a ima sploh še smisla se pritoževat. Saj nevem, kaj bi s tem dosegel pomoje nič razen še večje obresti posledično še večje stroške, kot jih imam. Za nastalo situacijo sem si popolnoma sam kriv in ne krivim nobenega samo se mi zdi apsurd iz takratnih 24KSIT na 16000 EUR tok ni obresti za deset let če bi jih v šwici naložu. Ampak moja trenutna situacija je polna sranja takega ali onakega sranje je celo moje življenje in bolj ko razmišljam za nazaj še slabše mi je.
Skratka sem v slepi ulici in ni mi izhoda iz nje upam da bo jutri kej bolje.

Nazadnje urejeno:

Akasha

Pripravnik
23. sep 2007
240
0
16
Ljubljana
Je rok za pritožbo (ugovor) še v teku?

Če ne, je že prepozno.

Če se pritožuješ, moraš tudi dokazati svoje trditve - priložiti dokaze k ugovoru. Odvisno je torej, ali boš lahko predložil ustrezne dokaze, da bo ugovor uspešen. (ugovori take laične sorte kot jih v prejšnjem postu navajam, so ponavadi zavrnjeni)

Z ugovorom ne ratajo večje obresti, večji stroški pa - odvisno (npr., če greš k odvetniku.....)...

Pojdi k upniku in si oglej dokumente - pokliči jih, dogovori se, morda ti bojo odložili izvršbo, če se boste kaj dogovorili (in se boš držal dogovora). Morda jim napiši kako vlogo (z dokazili), predlagaj,kako bi plačeval...vse je odvisno od politike, ki jo ima upnik.

(glede obračuna obresti - upoštevati je treba še eno ustavno odločbo....samo to moram še sama točno naštudirati, da bi lahko kaj več rekla
redface-1.gif
So pa na tem področju včasih nesporazumi)

Nazadnje urejeno:

bokyto

Fizikalc
19. sep 2007
1.475
0
36
Je še v teku saj sem šele včeraj dobil po pošti danes pa že rubljeno na banki.

Akasha

Pripravnik
23. sep 2007
240
0
16
Ljubljana
In na kateri osnovi bi ti zdaj ugovarjal?

Še to:

(Izvršba na podlagi nepravnomočnega sklepa)

Izvršba se začne opravljati pred pravnomočnostjo sklepa o izvršbi, če zakon za posamezna izvršilna dejanja ne določa drugače.
Upnik ne more biti poplačan pred pravnomočnostjo sklepa o izvršbi.
Ne glede na določbo prejšnjega odstavka se upnik poplača pred pravnomočnostjo sklepa o izvršbi, če gre za izvršbo na podlagi izvršilnega naslova, izdanega v postopku v gospodarskih sporih, s katero se posega na denarna sredstva, ki jih ima dolžnik pri organizacijah za plačilni promet.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.269
7.051
113
Če je včeraj dobil, še mu ne morejo rubiti, saj še ni minilo 8 dni od vročitve, ali se motim?

MojcaG

Pripravnik
2. sep 2007
319
5
18
Pišeš o terjatvi izpred 10 let ... splošni zastaralni rok za plačilo telefonskih storitev je 1 leto (ne od izdaje računa ampak od naslednjega leta, v katerem je bil izdan).

Preveri, glede na to, kaj vse in predvsem kdaj je od tebe Siol kaj zahteval oz. kdaj si dobival kakšne papirje na to temo (tudi od sodišča - če je bilo kaj).

Še prej pa priporočam branje o zastaralnih rokih ---> http://www.pravozatelebane.com/index.php?option=com_content&task=view&id=28&Itemid=141

jh07

Pripravnik
22. jul 2007
236
0
16
Citat:
Uporabnik MojcaG pravi:
Pišeš o terjatvi izpred 10 let ... splošni zastaralni rok za plačilo telefonskih storitev je 1 leto (ne od izdaje računa ampak od naslednjega leta, v katerem je bil izdan).

Preveri, glede na to, kaj vse in predvsem kdaj je od tebe Siol kaj zahteval oz. kdaj si dobival kakšne papirje na to temo (tudi od sodišča - če je bilo kaj).

Še prej pa priporočam branje o zastaralnih rokih ---> http://www.pravozatelebane.com/index.php?option=com_content&task=view&id=28&Itemid=141

mojcaG

kar se tiče zastaralnega roka 1leto le ta veljajo v primeru neaktivnosti upnika. Če je siol v skladu z roki zastaranja vlagal nove predloge in bil aktiven pri pravnih postopkih zadeva ne mora zastarati (zastaralni rok se z 'vsako' aktivnostjo upnika prekine)dokler ni poplačana .
Lahko pa terjatev 'zastara' oziroma ni več dosegljiva upniku v primeru da dolžnik umre in nima nobene zapuščine.
Če dediščina obstaja se prvo poplačajo upniki ostalo dobijo dediči, če dediči prehitijo upnika in podedujejo vse podedujejo tudi terjatve in so jih dolžni poravnati... na hitro...

kar se tiče pa tvoje izvršbe pa je siol veliko prej dobil pravnomočni sklep.... ti si sigurno moral dobiti že v prvem koraku postopku .... ko je upnik predlagal izvršbo, sklep na katerega bi se 'moral-lahko' pritožiti..... v tem primeru bi sodišče moralo upoštevati tvoj ugovor in ga označiti kot utemeljenega/neutemeljenega in v skladu s tem izdati sklep ...nadaljnje obravanve ali sklep o upravičenosti upnika do terjatev.....
Nato sledijo ukrepi upnika - rubež, za katere se odloča sam ...... in so odvisni od njegove iznajdlivosti -lahko bi ti ptišli tudi osebno rubit na naslov na katerem si prijavljen.

B81

22. jul 2007
37.713
10.977
113
Potemtakem bi on moral vsako leto vsaj enkrat dobiti obvestilo o dolgu Siolu, če praviš, da se zastaralni rok prekine z obvestilom upnika dolžniku.

On ni nikjer napisal, da je kaj dobil, ker bi naj bilo OK s tem računom.

@bokyto, poskusi najti dokument ali email, kjer ti zagotavljajo, da so zavrgli zadevo.
To isto stvar bi mogli imet tudi oni, pa bi šel k njim in poskušal dobit.

kaka jeba, v časopis najmanj jih moreš dat.

MojcaG

Pripravnik
2. sep 2007
319
5
18
Citat:
mojcaG

kar se tiče zastaralnega roka 1leto le ta veljajo v primeru neaktivnosti upnika. Če je siol v skladu z roki zastaranja vlagal nove predloge in bil aktiven pri pravnih postopkih zadeva ne mora zastarati (zastaralni rok se z 'vsako' aktivnostjo upnika prekine)dokler ni poplačana .

jaz to vse vem, ampak, kot je napisal nekdo spodaj, če zadeva ni zastarala, je moral Siol vsako leto nekaj naresti (opomin naročniku, pismo odvetnika naročniku, predlog za izvršbo) ... v kar pa dvomim, da so delali. Zato sem avtorju napisala, naj preveri glede zastaranja
smile-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.269
7.051
113
Ja na podlagi česa pa je potem prišlo kar direktno do izterjavo? Saj to opravlja rubež, kateri dobi odločbo od sodišča, siol pa posreduje le njim. Torej je moral nekaj dobiti, razen če je prišlo do hude napake v postopku.

MojcaG

Pripravnik
2. sep 2007
319
5
18
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Ja na podlagi česa pa je potem prišlo kar direktno do izterjavo? Saj to opravlja rubež, kateri dobi odločbo od sodišča, siol pa posreduje le njim. Torej je moral nekaj dobiti, razen če je prišlo do hude napake v postopku.

Odkar je v veljavi t. i. elektronska izvršba, se zadeve lahko odvijejo dokaj hitro. Npr. firma ti pošlje en opomin, ti ignoriraš, oni pa lepo vložijo zahtevo za e-izvršbo, kjer se ne preverja upravičenosti, ampak je podlaga za dovolitev izvršbe verodostojna listina (npr. izstavljen račun in opomin). Sodišče lepo po hitrem postopku izda sklep, vendar imaš v vsakem primeru določen čas, da poravnaš dolg ali se pritožiš. Če pa tega ne storiš, potem se ti pa vsedejo ... na plačo, sredstva na TRR, ipd.

IMO je avtor teme nekaj "pozabil" povedat
smirk-1.gif
Ali pa se ni pravilno izrazil, kaj je prejel ... lahko da je že vmes dobil kakšen sklep, ga je ignoriral, potem pa je seveda prišlo po preteku rokov do izvršbe takoj, ko so bila sredstva na računu.

Bo sam povedal bolj natančno (če bo
smile-1.gif
)

jh07

Pripravnik
22. jul 2007
236
0
16
Citat:
Uporabnik MojcaG pravi:
Citat:
mojcaG

jaz to vse vem, ampak, kot je napisal nekdo spodaj, če zadeva ni zastarala, je moral Siol vsako leto nekaj naresti (opomin naročniku, pismo odvetnika naročniku, predlog za izvršbo) ... v kar pa dvomim, da so delali. Zato sem avtorju napisala, naj preveri glede zastaranja
smile-1.gif

ni res enoletni zastaralni rok velja za izstavljen račun.....kot je bilo napisano teči začne naslednje leto od izstavitve računa.
Če upnik sproži predlog izvršbe in dobi sklep sodišča, preide ta terjatev v obliko terjatve z zastaralnim rokom 10 let.
In če upnik ne uspe v 10 letih izterjati račun lahko ta zastaralni rok pretrga z vložitvijo tožbe in z vsakim drugim dejanjem zoper dolžnika pred sodiščem ali drugim pristojnim organom, da bi se ugotovila, zavarovala ali izterjala terjatev.

tako da vsako 9 leto lahko pretrgaš zastaralni rok in si pridobiš novih 10 let.... ni treba biti aktiven vsako leto kot praviš...

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.269
7.051
113
Torej je 10 let rok za celotno izterjavo?

Torej, če bi nekdo bil v konkretni pisdi, si pač sprazni račun, prepiše lastnino na bližnje, začne delat na črno in po 10 letih bo "rešen"?

jh07

Pripravnik
22. jul 2007
236
0
16
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Torej je 10 let rok za celotno izterjavo?

Torej, če bi nekdo bil v konkretni pisdi, si pač sprazni račun, prepiše lastnino na bližnje, začne delat na črno in po 10 letih bo "rešen"?

ne..
če upnik v prvih desetih letih ni upešen pri izterjavi , lahko pred rokom izteka oziroma rokom zastaranja vloži, sproži postopek (ponovni) zoper dolžnika pred sodiščem z namenom da bi se , ugotovila, zavarovala ali izterjala terjatev. Sodišče to obravnava izda novi sklep in zastaralni rok prične teči od začetka.... zopet 10let.
Če je upnik aktiven in ne pozabi na roke, do zastaranja nikoli ne pride.
grims-1.gif

Drugače pa ti ni spasa če si dolžan in je upnik pameten bo dobil prej ko slej vse...predmet rubeža so stvari, ki jih dolžnik uporablja...ni nujno da je lastnik (primer: predmet rubeža so stvari,ki se nahajajo na naslovu kjer ima dožnik prijavljeno prebivališče....)..... ko pa je enkrat stvar zarubljena pa mora dejanski lastnik v postopku dokazovati, da je to njegovo in zahtevati vrnitev, pri čem pa ni njno da bo uspešen.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.269
7.051
113
lukavi so, lukavi!

upam, da se avtor teme še kaj javi, saj me res zanima kako je potekala zadeva pri njemu, oz kakšne papirje je dobil prej, če jih je.