Izselitev nekoga z začasnim prebivališčem

veronika65

Pripravnik
12. jul 2011
32
0
6
Stvar je v tem, da je rabila začasno prebivališče. Jaz pa sem mislila, da jo lahko začasno prijavim le 2 meseca.
Na UE pa so kar določili 1 leto. Pa sem mislila, ok sej bo ok.
Od takrat pa se je ta punca totalno spremenila - začela se je obnašat kot da je njeno stanovanje in da ima ona enake pravice kot jaz?!!
In sedaj je ne morem izselit iz svojega stanovanja??
13.gif

17. dec 2010
1.174
0
36
125
Poznam en primer od sosedov, ko sva z našo bila v podnajemniškem stanovanju pri enih ... In potem je soseda imela spor s, takrat 20 in 19-letnim, parom - njeno sorodnico in njenega fanta... Bila sta drogeraša in sta se bavila s travo, in jo doma tudi sadila .. ko je soseda to opazila ju je opozorila naj takoj prenehata, če ne ju bo vrgla s hiše ... oni pa ji je rekel, naj samo upa, če ne jo bo prijavil policiji, ker krade denar, ki ga vsak mesec plačujeta ... tudi brez kakršnih koli papirjev ..

Ko pa je prišel dan plačila najemnine, pa še nista plačala, je žensko razpizdilo ... ko sta odšla nekam okrog, je izkoristila priložnost .. in je šla v njuni sobi, pa vse cote spakirala, jima postavila pred vrata kuffre, ko pa sta prišla nazaj, sta ji poklicala policijo, ta pa ji nič ni naredila, ker je rekla, da ji je pač začasno ponudila stanovanje, in da sta se bavila s travo pa tem ...
Čisto nobene kazni ali poziv k sodniku ni dobila .. oba pa sta šla na policijo ...

Moj lastnik, pri mojih podnajemnikih pa ji je šel kupit in zamenjat obe ključavnici.

Skratka, sama sebi sta poklicala policijo ...

Brez pogodbe ... mislim, da bi se v tem primeru najboljše bilo pozanimati s kakšnim prijateljem, ki je policist, ker tudi sam bi lahko kaj vedel, kaj tu sledi ali bi koga vprašal na postaji kako gre ta postopek ... najboljše pa ti je, da res greš do odvetnika ... ampak odvetnik pa nikoli ni zastonj, pa še po navadi to traja in traja mesece, leta, pa še zavlačujejo in se grejo rešitev na dolg način, da se čim več plača odvetnika ...

Kak keri ...

Najameš Čeferina .. temu daš veliko denarja, on da veliko denarja sodnikom, in si svobodna ...

tgrzan

Majstr
21. feb 2009
3.800
278
83
Največja slovenska vas
Citat:
Uporabnik Rekreativni_kolesar pravi:
Poznam en primer od sosedov, ko sva z našo bila v podnajemniškem stanovanju pri enih ... In potem je soseda imela spor s, takrat 20 in 19-letnim, parom - njeno sorodnico in njenega fanta... Bila sta drogeraša in sta se bavila s travo, in jo doma tudi sadila .. ko je soseda to opazila ju je opozorila naj takoj prenehata, če ne ju bo vrgla s hiše ... oni pa ji je rekel, naj samo upa, če ne jo bo prijavil policiji, ker krade denar, ki ga vsak mesec plačujeta ... tudi brez kakršnih koli papirjev ..

Ko pa je prišel dan plačila najemnine, pa še nista plačala, je žensko razpizdilo ... ko sta odšla nekam okrog, je izkoristila priložnost .. in je šla v njuni sobi, pa vse cote spakirala, jima postavila pred vrata kuffre, ko pa sta prišla nazaj, sta ji poklicala policijo, ta pa ji nič ni naredila, ker je rekla, da ji je pač začasno ponudila stanovanje, in da sta se bavila s travo pa tem ...
Čisto nobene kazni ali poziv k sodniku ni dobila .. oba pa sta šla na policijo ...

Moj lastnik, pri mojih podnajemnikih pa ji je šel kupit in zamenjat obe ključavnici.

Skratka, sama sebi sta poklicala policijo ...

Brez pogodbe ... mislim, da bi se v tem primeru najboljše bilo pozanimati s kakšnim prijateljem, ki je policist, ker tudi sam bi lahko kaj vedel, kaj tu sledi ali bi koga vprašal na postaji kako gre ta postopek ... najboljše pa ti je, da res greš do odvetnika ... ampak odvetnik pa nikoli ni zastonj, pa še po navadi to traja in traja mesece, leta, pa še zavlačujejo in se grejo rešitev na dolg način, da se čim več plača odvetnika ...

Kak keri ...

Najameš Čeferina .. temu daš veliko denarja, on da veliko denarja sodnikom, in si svobodna ...

V kateri pravljici pa ti živiš
stupid-1.gif
!?

guardy

Guru
3. avg 2007
8.517
1.109
113
Obišči stran
Pa ima začasni naslov sploh kako namembnost, razen pač to, da se moraš če se seliš nekam dat? Ker kolikor vem je večja "jeba" s stalnim naslovom?

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.369
89
48
Koliko eni koplicirate.....

spakiraš njene stvari, jo fukneš ven, zamenjaš ključavnico.....če pride policija, rečeš da ne živi pri tebi, če on zatrdi nasprotno, zabrusiš naj pokaže najemno pogodbo, če je ni .......čao

Zdej da bi se vlaču po sodišču, a ste zmešani.... če do sedaj nima poštimano kot pravi zakon, kaj boš potem rihtal to po sodišču.

In to bi naredil po hiterm postopku, preden se začnejo stvari komplicirat.

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Daj ga no srat... Kako lako "ne zivi pri tebi", ce ima prijavljeno bivalisce?
bonk.gif
dajmo malo logike nucat, in manj "zdrave kmecke pameti kako bi jaz to prec resil". Ce zivi brez pogodbe si kriv pa najemodajalec, ne pa najemnik.

Se pa strinjam z Apollom, nekaj ni cisto OK tule
smile-1.gif

I

Izbrisan uporabnik #488

No nekateri pač imajo ulično rešitev.

Za bivanje pri nekomu ne potrebujep najemne pogodbe, ki je odplačen posel = najemnina.

Če nekdo prebiva na podlagi dogovora pri nekomu brezplačno, zakon za to ne predpisuje obličnosti za tak dogovor, torej je lahko tudi usten.

V tem primeru ne gre za najemno razmerje (najemna pogodba mora biti obvezno pisna), ampak za brezplačno uporabo stanovanja. Edino stroške sta si delila al kako je bilo dogovorjeno.

Ta brezplačna uporaba stanovanja velja do preklica, zato je potrebno sostanovalko obvestiti, da je dogovor "iztekel" in da se naj izseli.

Se sicer strinjam, da je ulična rešitev najhitrejša in najboljša in da sostanovalka ne bo vlagala tožbe zaradi motenja posesti, jaz sem pač napisal kakšen je zakonit in pravilen postopek v teh primerih.

Razen če je to "domača" debata, kjer pravni argumenti niso zaželjeni
smile-1.gif

Rocco

Pripravnik
17. jan 2008
200
0
16
Ljubljana
hmm berem tole in se mi poraja vprašanje.

Z boljšo polovico živiva v taščinem stanovanju in ji mesečno plačujeva najemnino. Najemne pogodbe ni, sklenjen je le usten dogovor - lahko sva v stanovanju, plačujeva dogovorjeno najemnino (ki niti ni simbolična) in stroške.
Pred kratkim se je pokvaril pomivalec in lastnica stanovanja ne želi povrniti stroška popravila, ki sicer ni visok, a vendarle...
Prav tako nisva (ne smeva) bit prijavljena v stanovanju, verjetno zaradi davka na dohodek in kapric lastnice...

A ima tašča sploh kakšno pravno podlago, da mi zavrne račun popravila?

Sheriff

Fizikalc
26. jan 2009
1.953
0
36
Citat:
Uporabnik Nikka pravi:
Potem pa ji daj najemno pogodbo za podpisat, naj plačuje najemnino.
Mogoče se bo potem izselila
smile-1.gif
Točno tako bi jst to naredil... pa znesek npr; 500€ + stroški
evil.gif

@veronika; A pol se johka jst vselm, mene se nauš hotla losat
grin1.gif

LP,S

pimp

Pripravnik
30. jun 2011
761
0
16
49
Obišči stran
Citat:
Uporabnik Rocco pravi:

Z boljšo polovico živiva v taščinem stanovanju in ji mesečno plačujeva najemnino. Najemne pogodbe ni, sklenjen je le usten dogovor - lahko sva v stanovanju, plačujeva dogovorjeno najemnino (ki niti ni simbolična) in stroške.
Pred kratkim se je pokvaril pomivalec in lastnica stanovanja ne želi povrniti stroška popravila, ki sicer ni visok, a vendarle...
Prav tako nisva (ne smeva) bit prijavljena v stanovanju, verjetno zaradi davka na dohodek in kapric lastnice...

kakšno vezo pa ima ona z popravilom??
Sej ni crknil ker bi ga ona uporabljala ampak TI!

veronika65

Pripravnik
12. jul 2011
32
0
6
Evo me,
sem bila prej na UE in mi je rekla referentka, da ona nima NOBENIH PRAVIC!!
Nisem v prekršku, ker nimamo sklenjene nobene najemne pogodbe.
Ona lahko pri meni prebiva kot prijateljica (brezplačno), tako da jo lahko vržem ven
iz stanovanja kadar hočem, ampak za vsak slučaj naj vprašam policijo, če to naredijo oni ali jaz.
Ne more me tožit, ker nima nobene pogodbe... nima se na kaj sklicevat..
Uff, mi je kar odleglo.
smile-1.gif

Rocco

Pripravnik
17. jan 2008
200
0
16
Ljubljana
Sicer v Stanovanjskem zakonu, člen 100. piše:

Pravice najemnika stanovanja so:

– opraviti popravila v stanovanju, če je popravilo neodložljivo, da se zavarujejo življenje ali zdravje stanovalcev, ali stanovanje in oprema v njem pred večjo škodo, ter zahtevati povračilo stroškov, ki so nastali zaradi teh popravil;

Sicer pa.. okvara je nastala zaradi uporabe, tudi prejšnjih najemnikov - stroj je star 5 let, midva pa ga uporabljava 7 mesecev...

I

Izbrisan uporabnik #488

No, takšno oddajanje je prekršek.

Ravno v tvojem primeru pa je problem, da ni najemne pogodbe, saj je ena izmed bistvenih sestavin tudi:

Citat:
– določbe o medsebojnih obveznostih pogodbenih strank pri uporabi in vzdrževanju stanovanja ter skupnih delov stanovanjske stavbe ali večstanovanjske stavbe;

Sicer pa so zakonske dolžnosti lastnika med drugim:

Citat:

– vzdrževati stanovanje in skupne dele v stanovanjski ali večstanovanjski stavbi v stanju, ki zagotavlja najemniku normalno uporabo stanovanja ter skupnih delov ves čas trajanja najema v skladu s pravilnikom iz 125. člena tega zakona;

Če je stanovanje oddano z opremo, ki je v lasti najemodajalca, bi ta moral vzdrževati tudi opremo, ki se pokvari zaradi dotrajanosti.

V tem primeru bi ti morala vrniti znesek popravila.

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik veronika65 pravi:
Evo me,
Ona lahko pri meni prebiva kot prijateljica (brezplačno), tako da jo lahko vržem ven
iz stanovanja kadar hočem, ampak za vsak slučaj naj vprašam policijo, če to naredijo oni ali jaz.
Uff, mi je kar odleglo.
smile-1.gif

Poglej moje odgovore, vse to ti je že bilo povedano. Referentka je v zmoti in ne pozna predpisov v celoti.

Povedal sem ti že, da ne gre za najemno razmerje! ampak za dogovor o brezplačni uporabi. Zaradi tega nisi v prekršku.

Če je boš kar tako vrgla čez prag bo lahko trdila, da sta se zmenili, dogovorili drugače... in ja, lahko vloži tožbo in kot posestnik ima svoje pravice.

Pa dajte si že enkrat prebrati zakone, zato jih imamo.

Samopomoč=pognati čez prag v tvojem primeru ni dovoljena.

Citat:

Sodno varstvo posesti

33. člen

(1) Sodišče daje varstvo glede na zadnje stanje posesti in nastalo motenje. Pri tem se ne upoštevata pravica do posesti in dobrovernost posestnika.

Po domače glede odebljenega= pri tem se ne upošteva kdo je lastnik, najemnik, niti način kako je posestnik prišel v stanovanje.

Razen izjem iz 2. odstavka, na silo, zloraba zaupanja itd...

Nazadnje uredil moderator:

zakajaltersuxu

Fizikalc
19. jul 2007
1.616
89
48
Citat:
Uporabnik pimp pravi:
Citat:
Uporabnik Rocco pravi:

kakšno vezo pa ima ona z popravilom??
Sej ni crknil ker bi ga ona uporabljala ampak TI!

To sploh ni res. Govoriš buče. Večja popravila in menjave opreme so na grbi lastnika, razen če ni s POGODBO drugače napisano.

Je pa tle jajc ker sploh ni nobene pogodbe pa še tašča je. Kaj pa tast pravi?

Rocco

Pripravnik
17. jan 2008
200
0
16
Ljubljana
tast je tiho, ker ni ne lastnik ne nič, vse je v domeni taščice, ki pa nima v glavi vsega razpucanega... na žalost jo bova onesrečila še z vnukom... no comment

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.321
7.349
113
Citat:
Uporabnik veronika65 pravi:
Evo me,
Uff, mi je kar odleglo.
smile-1.gif

Pišeš neumnosti. Policija ne bo nikogar izseljevala. V skrajnem primeru bo nudila asistenco sodnemu izvrsitelju ce bo on zaprosil zanjo. Pa se takrat bo le preprecila krsenje JRM, ne bo nikogar iz nikjer selila ven.