Prijava stalnega bivališča na stanovanje v najemu

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.025
-381
113
kaj je sploh razlika med stalnim in začasnim prebivališčem? mislim, kje te to ovira?

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.689
113
Zgoraj sta napisana dva potencialna primera, ko se lastnik ne more rešit najemnika, čeprav mu ta ne plačuje. Baje naj bi bilo to manj problematično pri začasnem bivališču kot pri stalnem, ampak očitno je enako.

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.689
113
Še eno vprašanje. Imaš pogodbo sklenjeno v izvršljivem notarskem zapisu. Recimo, da bi pogodba veljala še 2 leti. Najemodajalec se odloči, da bo stanovanje potreboval prej in odpove najem skladno z v pogodbi navedenih odpovednim rokom 3 mesecev. Ali tudi v tem primeru ni potrebno vlagat tožbe za izselitev (če se najemnik noče izselit) in velja tista izvršljivost zgolj za potek pogodbe ali tudi v primeru pravilno po pogodbi predčasno odpovedanega najema?

Nikka

Pripravnik
8. avg 2007
531
11
18
MB
kid.kibla.org
Izvršljivost velja za vse kar je zapisano v pogodbi. Tudi za npr. najemnino in obratovalne stroške. Sestavo pogodbe sicer plačaš, ampak zato pa mora notar obe stranki poučit o njunih dolžnostih in pravicah. Da je neposredno izvršljiva seveda mora biti v samem notarskem zapisu navedeno.
Tam se lepo navede odpovedni rok, tisti ki najemno pogodbo odpoveduje to nasprotni stranki sporoči s priporočenim pismom s povratnico in to je to. Sicer pa kot rečeno, te o vsem pouči notar na licu mesta.

Zgoraj sem tudi prebrala, da ne smeš odklopit elektrike in vode najemnikom. Seveda ne smeš, zakaj pa bi? Morda pa bi se bilo fino pozanimat na elektro ipd. kakšne so možnosti, da najemnika prijaviš kot plačnika, pa v primeru neplačila njega rubijo in ne tebe.
Vse te firme tako vlagajo račune v izvršbo preko COVL, ker je najlažje in če je najemnik naveden na računu vas nima kaj bit strah.

V glavnem načinov kako se zavarovat je kar nekaj in ni res, da se najemnika ne da spravit ven, če ne plačuje. Je pa res, da sodna pot morda ni najkrajša in se nekateri radi poslužujejo načinov ala texas. Ampak takšna je zakonodaja, lahko pa zberete podpise pa predlagate nov zakon
smile-1.gif

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik Nikka pravi:
Zgoraj sem tudi prebrala, da ne smeš odklopit elektrike in vode najemnikom. Seveda ne smeš, zakaj pa bi?
Zato, ker je priključek tvoj, račun prihaja na tvoje ime in če nočeš več plačevat stroškov, koristiti elektro uslug bi pač rad elektriko odklopil.
Saj elektro lastnika terja, če ni kaj plačano.

Torej si kot talec, odklopit ne smeš, plačevat pa moraš.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik Nikka pravi:
Pa prijavi na njihovo ime.
Pa še stanovanje naj jim prepišem da bo mir al kaj?

A misliš da lahko kar prepišeš elektriko na nekoga, kateremu je stanovanjska pogodba potekla in nima več kaj delat v stanovanju, in to ne da bi se on s tem strinjal? in zakaj bi se strinjal, če ima zdej lepo zastonj?
Pa račune bi prepisal nanj, čeprav ga mečeš ven, in lahko odide ven jutri al pa še dolgo ne.

Nazadnje urejeno:

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Citat:
Uporabnik Nikka pravi:
Zgoraj sem tudi prebrala, da ne smeš odklopit elektrike in vode najemnikom. Seveda ne smeš, zakaj pa bi?

Ja, saj res...
bonk.gif

zakaj na svoji hiši/stanovanju ne bi smel početi kar hočeš....

Delaš na sodišču?

Dve leti sem preklinjal take kot si ti...
priden.gif

@sad: v iskalnik daj izvršba ali dražba, sem že pisal o tem.

zakajaltersuxu

Fizikalc
19. jul 2007
1.608
88
48
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Citat:
Uporabnik Nikka pravi:

Ja, saj res...
bonk.gif

zakaj na svoji hiši/stanovanju ne bi smel početi kar hočeš....

Delaš na sodišču?

Dve leti sem preklinjal take kot si ti...
priden.gif

@sad: v iskalnik daj izvršba ali dražba, sem že pisal o tem.

Lastinska pravica ni neomejena. Pa za posestno pravico tudi še nisi slišal.

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.965
38
48
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:
kaj je sploh razlika med stalnim in začasnim prebivališčem? mislim, kje te to ovira?

Zacasno bivalisce je ena brezvezna nekoristna birokracija, saj menda gre samo za to, da te "organi pregona" vedo kje "poiskati", ce je to potrebno; od samega instituta prijave pa nimas nic - niti pravice voliti in biti voljen na lokalni ravni.

diego_mat

Zelenc'
17. avg 2009
12
0
1
mene pa nekaj zanima. dajmo en simple primer. lastnik odda stanovanje podnajemniku. oba se strinjata z pogodbo ki ni overjena.
dogovorita se da se bo podnajemnik prijavil začasno prebivališče .
je možno da gre podnajemnik sam na občino in se prijavi kot STALNO PREBIVALIŠČE brez da bi vprašal lastnika? samo z pogodbo ki je A4 sprintan papir?

''Kot dokazilo, da imate pravico do prebivanja na naslovu, se šteje dokazilo o lastništvu, najemna ali podnajema pogodba ali pisno soglasje lastnika oziroma solastnikov stanovanja oziroma upravljavca nastanitvenega objekta, pri čemer soglasja lastnika ni potrebno overjati.''
http://www.mnz.gov.si/si/mnz_z...o_prebivalisce/

Nazadnje urejeno:

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.689
113
Baje po zakonu ja.
Ne vem pa, ce pomaga, da je v pogodbi izrecno zapisano, da je potrebno za prijavo stalnega bivalisca soglasje lastnika.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik diego_mat pravi:
mene pa nekaj zanima. dajmo en simple primer. lastnik odda stanovanje podnajemniku. oba se strinjata z pogodbo ki ni overjena.
dogovorita se da se bo podnajemnik prijavil začasno prebivališče .
je možno da gre podnajemnik sam na občino in se prijavi kot STALNO PREBIVALIŠČE brez da bi vprašal lastnika? samo z pogodbo ki je A4 sprintan papir?

''Kot dokazilo, da imate pravico do prebivanja na naslovu, se šteje dokazilo o lastništvu, najemna ali podnajema pogodba ali pisno soglasje lastnika oziroma solastnikov stanovanja oziroma upravljavca nastanitvenega objekta, pri čemer soglasja lastnika ni potrebno overjati.''
http://www.mnz.gov.si/si/mnz_z...o_prebivalisce/
Ne vem, ampak meni je logično, da če se pogodba sklene za določen čas, potem se tud prijaviš lahko za določen čas - torej začasno.
Če bi bila pa pogodba za nedoločen čas, potem pa se lahko prijaviš stalno?????

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.689
113
Baje je bilo tako včasih. Če si imel za določen čas najemno pogodbo, potem je bilo potrebno še soglasje lastnika. Če si imel za nedoločen čas ni bilo potrebno. Naj bi se pa to potem enkrat spremenilo in naj bi lahko tudi pri začasni pogodbi sam prijavil.
Ampak naj kakšen pravnik to potrdi.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Kako pa lastnik takega, ki se za stalno prijavi potem odjavi, ko se po poteku pogodbe in se odseli neznano kam in ne odjavi?

diego_mat

Zelenc'
17. avg 2009
12
0
1
nemoreš drugega odjavit. iz stalnega bivališča se lahko odjaviš samo sam.

a samo mene moti da se v SLO lahko vsak prijavi za stalno bivališče brez prisotnosti lastnika ali overjene pogodbe?