Izselitev nekoga z začasnim prebivališčem

veronika65

Pripravnik
12. jul 2011
32
0
6
Imam prijateljico, ki trenutno živi pri meni in je začasno prijavljena v mojem stanovanju.
Prijavljena je do junija 2012. Stalno prebivališče ima nekje drugje (v Sloveniji).
Je slovenska državljanka.
Z njo nimam nobene najemne pogodbe - sploh nobene pogodbe!
Rada bi jo vrgla ven iz stanovanja zaradi besednih sporov...
uf-1.gif

Lahko me toži, če jo vržem ven iz svojega stanovanja?
sprasujem se.gif

Prosim za kak nasvet, kako naj se je čimprej znebim.

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Najprej se probaj zmenit. Magari z medijacijo.
Ce si imela neprijavljenega podnajemnika (pa se brez pogodbe
confused-1.gif
) si tehnicno gledano v davcni krsitvi. Ko jo bos izselila je samo en klic na DURS stran od tega, da ti naredi ogromno sranja. Morda ne bi bilo narobe razmisliti, da naredis vsaj samoprijavo (ker se kazni ne bos mogla izogniti, ce te nekdo drug prijavi), in si znizas sankcijo.

Drugace pa:
-1) Vprasaj odvetnika (I Am Not A Lawer)
0) Preberi si SZ-1A: http://www.mop.gov.si/fileadmi...eprecisceno.pdf, vsaj od 102 clena naprej. (S posebno pozornostjo na 111 clen)

1) Poslji ji pismeno odpoved, s povratnico, z 61-dnevnim odpovednim rokom.
2) To, kje ima prebivalisce prijavljeno nima veze, edino kar je merodajno je pogodba.
3) Uporabi 111 clen Stanovanjskega zakona - odvetnik, tozba vlozena na 62 dan po prejetju odpovedi, spori se resujejo prednostno, kaksno leto bo trajalo, pa si frej - verjetno bos morala placati se izvrsitelja, da jo bo ven zabrisal.

NE zamenjaj kljucavnic. Ker so bos zapletla v "posestni" spor, zacasno odlocbo bo pa skoraj garantirano dobila ona, ker "nima kam za iti", pa se tozila te bo lahko zaradi kaksne neumnosti, recimo kraje (ker si ji onemogocila vstop v prebivalisce si ji odtujila njeno lastnino.)

BTW, zacasno prebivalisce ima do Junija 2012? Se pravo si/ste ga ravnokar podajlsali se za eno leto?! WTF? A tale kreg se je zgodil iz danes na jutri?

grenivka

Pripravnik
1. avg 2007
616
0
16
Kako ji naj da pisno odpoved, če nimata nobene veljavne pogodbe?
In če je kolegica pri njej prebivala brezplačno, jo pomoje tudi ne rabi, ali
sprasujem se.gif

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
kaka smaoprijava..prijateljico je imela v flatu..tko k mas psa. placevala ni. ce je, upam, d ane na racun. ce ja..je seveda placevala za stroske.

pika

primes, neses ven, zamenjas kljucavnico in zdravo

in kdo je to, ki si po letih gostoljubja upa tezit. se samar ji uzgi

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Citat:
Uporabnik grenivka pravi:
Kako ji naj da pisno odpoved, če nimata nobene veljavne pogodbe?
In če je kolegica pri njej prebivala brezplačno, jo pomoje tudi ne rabi, ali
sprasujem se.gif

Krehm, ja, jo. It's not me, it's DURS. Jaz imam tudi kolege v bajti v Sloveniji, in me je DURS zacopatil (hvala jebeni sosedje...), da imam najemnike... Pavsal davka ti upilijo, glede na "trzno ceno, ki bo ji dosegalo prebivalisce na prostem trgu" - znebil sem si jih edino, ker sem jih naslovil na "svojo" davcno v tujini, ker nisem davcni rezident, pa naj se z njimi menijo.
bonk.gif

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Citat:
Uporabnik softi pravi:

primes, neses ven, zamenjas kljucavnico in zdravo

in kdo je to, ki si po letih gostoljubja upa tezit. se samar ji uzgi

Kul. Tozi te lahko zaradi odtujitve lastnine, onemogocanje uporabe stanovanjskega prostora, kjer je bilo pogodbeno razmerje osnovano na verbalnem dogovoru, in napada na osebo. Bi ti RAD za koga drugega delal?
cheer.gif

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
dej ne seri.

mesas svojo zgodbo ko sis el v tujino in prazno stanovanje dal v uporabo z zgodbo nudenja pomoci, prenocisca, dopusta.

halo. pa kaj ste nori

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Nic ne mesam
smile-1.gif
Zakon pozna samo "najemnika" (okay, in "podnajemnika", ki ima enake pravice), in ce je to nekdo, s katerim imas pogodbo, pisno ali verbalno, je to to. "Ena kolegica, ki tle zivi samo zato, ker sem jaz dobra dusa" NI subjekt, ki ga stanovanjski zakon pozna.

Je nekdo prijavljen na tem naslovu? Je? Potem je ali (pod)najemnik, ali lastnik, pika, stop, the end. Prijavit na DURS ti ga ni treba samo, ce je ozji druzinski clan.

P.S.: Imam pogodbo za svoje, ampak 1 EUR na leto "ni trzno naravnana najemnina za stanovanje prostega trga, ki ni kvalificirano kot neprofitno stanovanje"
bonk.gif

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Citat:
Uporabnik Evrofil pravi:
Je nekdo prijavljen na tem naslovu? Je? Potem je ali (pod)najemnik, ali lastnik, pika, stop, the end. Prijavit na DURS ti ga ni treba samo, ce je ozji druzinski clan.

Ampak po drugi strani - če ta "prijateljica" ni bila prijavljena na tem naslovu, OP nima popolnoma nobenih skrbi. V primeru kakšnih sodnih komplikacij je beseda VS beseda in to je to. Pomoje zelo težko dokazljivo, da si nekje prebival, če si ves ta čas dobival pošto drugam...
smile-1.gif

tgrzan

Majstr
21. feb 2009
3.800
278
83
Največja slovenska vas
Neplačevanje najemnine

Neplačevanje najemnine2

Neplačevanje najemnine3
Citat:
Brezplačno bivanje podnajemnika ne gre skozi. Že davčna bo za potrditev pogodbe zahtevala najemnino. Brez pogodbe pa nihče ne more bivati v stanovanju (če le ni lastnik ali solastnik), ker nima pravne podlage za bivanje.

Par linkov... ampak kakor sem se pogovarjal z znanci in bral na netu (sam nisem strokovnjak na tem področju), so najemniki zaščiteni bolj kot kočevski medvedi in je velik problem jih vršt ven, ker si lahko hitro nakoplješ kako tožbo, kot je Evrofil rekel.

Mi je pa vsekakor zanimiv zgoraj napisan citat, bi ti predlagal da še sama malo googlaš v tej smeri....

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Saj to je problem - prijavljeno ima zacasno prebivalisce, kar je cisto dovolj za trditev, da je uradni prebivalec na naslovu. In ce ni lastnik, je lahko samo najemnik, ki ni bil prijavljen dacarjem, kar pa ni njen problem, ampak najemodajalcev. :S

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
kaj se hecate..imam hiso..in ko me razpizdi sosed, bom not dal cigane..brez pogodbe, solastnistva in lastnistva..pa kaj so to za ene fore. a smo res tako daleč.

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Citat:
Uporabnik tgrzan pravi:l]
Citat:
Brezplačno bivanje podnajemnika ne gre skozi. Že davčna bo za potrditev pogodbe zahtevala najemnino. Brez pogodbe pa nihče ne more bivati v stanovanju (če le ni lastnik ali solastnik), ker nima pravne podlage za bivanje.

Iz tega goloba ne bo bureka...
frown-1.gif

Da ne omenjam, da je zraven se to, da ima zenska priavljeno zacasno prebivalisce (ki je bilo celo podaljsano, ce prav stekam), kar pomeni da tam biva dlje casa... Dacarka bo orgazmirala ob taki lepo zapakirani krsitvi (kjer ima celo uradno dokazilo, da je nekdo tam bival, ker ima na UE prijavljen naslov!), sam se odlocbo bo izdala za davke za nazaj za ves cas, ko je imela tam zacasno prebivalisce, pa dva jurja kazni...

terencehill

Pripravnik
2. mar 2011
209
2
18
Jp, zenska ima sedaj kar nekaj problemov. Tole ne bo poceni oziroma mirnih zivcev. Softijeva ideja sicer ni slaba, samo imam obcutek, da je nasa zenska premehkega srca za te fore.

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Citat:
Uporabnik softi pravi:
kaj se hecate..imam hiso..in ko me razpizdi sosed, bom not dal cigane..brez pogodbe, solastnistva in lastnistva..pa kaj so to za ene fore. a smo res tako daleč.

Ne pravim, da je OK - boze nedaj, niti pod razno ni OK - ampak, takle mamo.
redface-1.gif
Ce bo cigan notri - in ga ti ne bos TAKOJ vrgel ven - se bo sklepalo, da sta imela ustni dogovor / pogodbo o prebivanju, da ti nisi prijavil podnajemnika na DURS, in da je tam s tvojim privoljenjem, in ima kot tak vse najemniske pravice in dolznosti - tako kot imas ti najemodajalske (vse po zakonu, ke rnista specificirala v pogodbi) in davkoplacevalske dolznosti, kot je reimo prijava najemnika na DURS.

Ampak pazi, potem bo pa cigan (tole je zelo teoreticni cigan
cool-1.gif
) pridal tvoje zlebove za staro zelezo, in naredil lesene (recimo).
In ko ga bos hotel vreci ven te bo tozil, da je izvajal investicijsko vzdrzevanje na objektu, ker jih ti kot najemodajalec nisi hotel, in si s tem nizal njegovo kvaliteto bivanja, s tem vzdrzevanjem je priposestvoval del objekta, in da mu moras izplacat njegovo delo, ali ga vpisat v zemljisko knjiho kot delnega lastnika.

Ni nemogoce.
cry12bpy.gif

veronika65

Pripravnik
12. jul 2011
32
0
6
No, pozabila sem povedat, da sem jo začasno prijavila 2 tedna nazaj in mi UE ni še uradno poslala dokument, da je res začasno prijavljena. Brez njenega soglasja pa je ne morem odjavit.
Če sem res v prekršku, mislim, da še ni prepozno oddat najemno pogodbo davčni upravi...
Bom šla jutri na UE in vprašala, kaj naj naredim.

Hvala za vaše odgovore!

Dobrota je sirota - na žalost!

tgrzan

Majstr
21. feb 2009
3.800
278
83
Največja slovenska vas
Joj kako zaudarja po gnilobi, v tej deželi Kranjski.... Tisti, ki pa se trudijo biti kukrtok pošteni, jih pa po buči fašejo...

Če ne pa ja... Jst bi ji gotovo brezkompromisno postavil vse pred vrata in zamenjal ključavnico, pol nj pa dokazuje, da je živela notri... Čeprou si se tut ti sama zaklala, ker si ji pustila, da prijavi začasno prebivališče pri tebi, ker ona ti lahko naredi zdej ceu raztur.... bog ne daj da zanosi in rodi, ker pol je pa nikakor ne boš mogla vn spravt...

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Citat:
Uporabnik veronika65 pravi:
No, pozabila sem povedat, da sem jo začasno prijavila 2 tedna nazaj in mi UE ni še uradno poslala dokument, da je res začasno prijavljena. Brez njenega soglasja pa je ne morem odjavit.
Če sem res v prekršku, mislim, da še ni prepozno oddat najemno pogodbo davčni upravi...
Bom šla jutri na UE in vprašala, kaj naj naredim.

Hvala za vaše odgovore!

Dobrota je sirota - na žalost!

Velja datum na dokumentu, ampak tale komentar malo spremeni zadevo. Lahko se namrec delas neumno, in upas, da te ona ne bo prijavila, da je XXX mesecev tam zivi
smile-1.gif

Kako biti pa davcno skladna je pa tule:
http://www.durs.gov.si/si/davk...ozenja_v_najem/

Se pravi, ce je uradno prijavljena sele 14 dni NISI v prekrsku, MORAS pa do 15. Jan naslednje leto oddati napoved za odmero akontacije. Ce se bojis, da te bo prijavila, in je ze en "ciklus" (se pravi, od lani) pri tebi lahko pa izvedes samoprijavo, ce te skrbi.

Daj ji pogodbo za podpisat, od 13.6., kjer je najemnina, ne vem, 500 EUR, in ko je ne jo zabrisi ven.

mitja155

Pripravnik
19. apr 2008
569
12
18
43
LJ
Se pravi.... če imaš podnajemnika je pogoj da se ne prijavi na ta naslov. Ker imam v prihodnosti namen oddati stanovanje pa bi dal podnajemnike notri samo za par mesecev, toliko da se finance malo na bolje obrnejo.

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Ce imas podogbo je vseeno. Napisita pogodbo, overita na UE za par EUR, ti naslednje leto do 15.1. DURSu oddaj napoved za odmero akontacije dohodnine, pa mirna bosna. (Pa magari, ce napises, da je najemnina 200 EUR, racunas pa 200 "na pogodbo", od cesar ti bo tko, od oka ostalo 150 - pa "200 na roko"
rolleyes-1.gif
)

Ce nimas pogodbe pa sebi otezis zivljenje.