Izbris hipoteke v ZK

sad

Guru
24. avg 2007
21.169
9.803
113
A mora iti nujno čez notarja ali odvetnika ali se lahko to zadevo vloži tudi samostojno?
Je notar ugodnejši ali odvetnik? Pa baje po novem originala ne dobiš več ven, temveč ga notar shrani. To drži?

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Mislim, da vse drži, ker je cenejši pa ne bi vedel. Pravzaprav sploh nisem siguren, da lahko to odvetnik naredi, a ni tako, da MORA notar?

Nazadnje urejeno:

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.368
88
48
Odvetnik ali notar. Za ceno ne vem ali je sploh kdo cenejši. Pri notarju je tarifa in sicer cca. 45€, da ti pošilje predlog za izbris.
Orginal notar hrani dokler ne dobi pravnomočen sklep izbrisa od sodišča. Ko prejme sklep ti ga pošlje z originalo domov.

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Kaj pa, če upnik prinese k notarju izbrisno pobotnico? Potem menda nima kaj čakati?

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
Če ti upnik da izbrisno pobotnico, jo sam neseš na ZK. Stroškov nimaš v tem primeru nobenih.

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.368
88
48
Zakon se je spremenil. Spremembe v ZKju lahko sam predlagaš samo takrat, ko gre za spremembo lastninske pravice. Vpis plomb pa lahko predlaga samo notar ali odvetnik. kdo ti izda pobotnico v tem primeru nima nobene veze.

Za lažje razumevanje napišem postopek. Moj primer je bil, da se dobil izbrisno pobotnico od banke, kjer je imel prodajalec kredit. S pobotnico sem šel do notarja. Notar je prevzel original izbrisno pobotnico in napisal zapisnik. Odcolal sem 45€ in počakal dober mesec, da mi je notar po pošti poslal nazaj original izbrisno pobotnico + sklep o izbrisu hipoteke v ZK.

Nazadnje urejeno:

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Kot je že rekel predhodnik, pojdi k notarju, to bo še "najceneje". Sam ne moreš tega več naresti, včasih se je dalo iti na ZK...sedaj pa že več kot leto dni ne.

krimec

Majstr
7. maj 2011
3.830
139
63
Povprašaj še za tarifo pri odvetniku.
sprasujem se.gif

Zadnjič sem imel vpis lastnine za zemljo. Notar je hotel 56 EUR
uf-1.gif

Nazadnje urejeno:

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Lastninska pravica je edina stvar katero lahko sam urediš na zemljiški knjigi, vse ostalo odpade. Odvetniška tarifa je verjetno dražja.

sad

Guru
24. avg 2007
21.169
9.803
113
Hvala za konstruktivne odgovore.
Janša je nekaj omenjal, da naj bi spet spremenili (in pocenili) to zadevo. Ker se mi ne mudi z vpisom bi morda tudi počakal. Se kaj dogaja v to smer?

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.368
88
48
ja res je, v kolektivni imajo to zapisano, ampak glede na splošno pizdairjo je res vprašanje kdaj bo to.

sad

Guru
24. avg 2007
21.169
9.803
113
No, bom sledil zadevi. Če ne bo v pol leta nič bom pač šel do notarja. Saj ni problem v 45 EUR, ampak trenutno nimam niti najmanjše potrebe po vpisu, pa če se lahko izloči plačevanje provizije zajedalcem to z veseljem naredim.

Crna_Ninja

Fizikalc
25. dec 2007
514
96
28
Poleg notarjev in odvetnikov lahko izbris hipoteke uredi tudi nepremicninska agencija. Pri njih pa cene lahko zelo varirajo tako da malo povprasej.

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Lastne izkušnje?
Včasih je bilo tako da si dal agentu in je nesel na ZK..in ti seveda računal. Sedaj ti kvečjemu lahko računa več, ker notar ima fiksno tarifo, tako da zna biti dražje. Notar tega ne vlaga fizično ampak preko aplikacije katero imajo. Tele zadeve so kar uredili v prejšnjih letih, vsaj nekaj pametnega v tej SLO.

Crna_Ninja

Fizikalc
25. dec 2007
514
96
28
Tudi po novem je tako, da lahko nepremičninske agencije to urejajo. In ni več sistem, da se nese na ZK, ampak se vloži elektronsko prek esodstva.
Seveda ti tudi nepremičninske agencije računajo, so pa dosti bolj prilagodljive (če koga poznaš ali pa tudi ne), kot pa notarjeve in odvetnikove standardne tarife.
Če rabi kdo kontakt, na zs.

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
O ti bogca.

Kdaj pa se je to spremenilo? Da ne bom še koga krive vere učil. Sam sem postopek izbrisa hipoteke rihtal konec leta 2010, po že prej napisanem postopku.

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Po 01.04.2011 oz. takrat ko so vzpostavili tole novo, brezplačno ZK.
Drugače pa glede nepremičninskih agencij je potrebno biti pazljiv, 3/4 je šalabajzarjev, še take pogodbe pišejo da ti slab rata.
bonk.gif
Če že, potem z enimi, kateri so dobro zapisani.

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.368
88
48
jah si [cenzura] no....vpraša googla in ti pove kdaj je stopile spremembe zakona o Zk, pa ti bo tako vse jasno. Pa še skrbi ne boš imel z učenjem krive vere

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
A si živčen al kaj. So ti proradili živčni končiči.

Ali ni forum ravno za izmenjavo tovrstnih mnenj?

ZK pa bom poštudiral, ko ga bom zopet rabil, iz čistega veselja ga pač ne bom.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
394
83
Citat:
Uporabnik sad pravi:
A mora iti nujno čez notarja ali odvetnika ali se lahko to zadevo vloži tudi samostojno?
Je notar ugodnejši ali odvetnik? Pa baje po novem originala ne dobiš več ven, temveč ga notar shrani. To drži?

Jaz sem mel par dni nazaj tako zadevo, notar je sestavil izbrisno pobotnico, bivši upnik jo je podpisal, notar overil in sestavil predlog za izbris iz ZK in ga poslal na sodišče, vse skupaj me je pričo 100€.