Uporabljate neposodobljen brskalnik. Ta ali druga spletna stran morda ne bo prikazana pravilno. Posodobite brskalnik ali uporabite alternativni brskalnik.
A mora iti nujno čez notarja ali odvetnika ali se lahko to zadevo vloži tudi samostojno?
Je notar ugodnejši ali odvetnik? Pa baje po novem originala ne dobiš več ven, temveč ga notar shrani. To drži?
Odvetnik ali notar. Za ceno ne vem ali je sploh kdo cenejši. Pri notarju je tarifa in sicer cca. 45€, da ti pošilje predlog za izbris.
Orginal notar hrani dokler ne dobi pravnomočen sklep izbrisa od sodišča. Ko prejme sklep ti ga pošlje z originalo domov.
Zakon se je spremenil. Spremembe v ZKju lahko sam predlagaš samo takrat, ko gre za spremembo lastninske pravice. Vpis plomb pa lahko predlaga samo notar ali odvetnik. kdo ti izda pobotnico v tem primeru nima nobene veze.
Za lažje razumevanje napišem postopek. Moj primer je bil, da se dobil izbrisno pobotnico od banke, kjer je imel prodajalec kredit. S pobotnico sem šel do notarja. Notar je prevzel original izbrisno pobotnico in napisal zapisnik. Odcolal sem 45€ in počakal dober mesec, da mi je notar po pošti poslal nazaj original izbrisno pobotnico + sklep o izbrisu hipoteke v ZK.
Kot je že rekel predhodnik, pojdi k notarju, to bo še "najceneje". Sam ne moreš tega več naresti, včasih se je dalo iti na ZK...sedaj pa že več kot leto dni ne.
Hvala za konstruktivne odgovore.
Janša je nekaj omenjal, da naj bi spet spremenili (in pocenili) to zadevo. Ker se mi ne mudi z vpisom bi morda tudi počakal. Se kaj dogaja v to smer?
No, bom sledil zadevi. Če ne bo v pol leta nič bom pač šel do notarja. Saj ni problem v 45 EUR, ampak trenutno nimam niti najmanjše potrebe po vpisu, pa če se lahko izloči plačevanje provizije zajedalcem to z veseljem naredim.
Lastne izkušnje?
Včasih je bilo tako da si dal agentu in je nesel na ZK..in ti seveda računal. Sedaj ti kvečjemu lahko računa več, ker notar ima fiksno tarifo, tako da zna biti dražje. Notar tega ne vlaga fizično ampak preko aplikacije katero imajo. Tele zadeve so kar uredili v prejšnjih letih, vsaj nekaj pametnega v tej SLO.
Tudi po novem je tako, da lahko nepremičninske agencije to urejajo. In ni več sistem, da se nese na ZK, ampak se vloži elektronsko prek esodstva.
Seveda ti tudi nepremičninske agencije računajo, so pa dosti bolj prilagodljive (če koga poznaš ali pa tudi ne), kot pa notarjeve in odvetnikove standardne tarife.
Če rabi kdo kontakt, na zs.
Kdaj pa se je to spremenilo? Da ne bom še koga krive vere učil. Sam sem postopek izbrisa hipoteke rihtal konec leta 2010, po že prej napisanem postopku.
Po 01.04.2011 oz. takrat ko so vzpostavili tole novo, brezplačno ZK.
Drugače pa glede nepremičninskih agencij je potrebno biti pazljiv, 3/4 je šalabajzarjev, še take pogodbe pišejo da ti slab rata.
jah si [cenzura] no....vpraša googla in ti pove kdaj je stopile spremembe zakona o Zk, pa ti bo tako vse jasno. Pa še skrbi ne boš imel z učenjem krive vere
Citat: Uporabnik sad pravi:
A mora iti nujno čez notarja ali odvetnika ali se lahko to zadevo vloži tudi samostojno?
Je notar ugodnejši ali odvetnik? Pa baje po novem originala ne dobiš več ven, temveč ga notar shrani. To drži?
Jaz sem mel par dni nazaj tako zadevo, notar je sestavil izbrisno pobotnico, bivši upnik jo je podpisal, notar overil in sestavil predlog za izbris iz ZK in ga poslal na sodišče, vse skupaj me je pričo 100€.
Ta stran uporablja piškotke, ki vam pomagajo prilagoditi vsebino in funkcionalnosti ter obdržati prijavo, če ste registrirani.
Z nadaljnjo uporabo tega spletnega mesta soglašate z našimi piškotki.